גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היעד החדש של מתנגדי ישראל באירופה: אמברגו נשק

מכל עבר נשמעו השבוע קריאות למדינות אירופה לאסור יצוא נשק לישראל ● בצרפת דרשו חברי פרלמנט משר ההגנה לפרט מה נשלח לארץ, ובאירלנד אושרה הצהרה לפיה יש לאסור על מטוסים אמריקאים המובילים תחמושת לצה"ל לעבור במרחב האווירי של המדינה ● בבריטניה מסתמנת "נקודת מפנה" חדשה: כניסה לרפיח

מפגינים בברלין נושאים שלט הקורא: ''נשק גרמני הורג בעזה'' / צילום: Reuters
מפגינים בברלין נושאים שלט הקורא: ''נשק גרמני הורג בעזה'' / צילום: Reuters

מכל עבר נשמעות בשבוע האחרון קריאות למדינות אירופה להטיל "אמברגו נשק" על ישראל. דומה שההחלטה של בית משפט מקומי בהאג בתחילת החודש, לאסור על הממשלה ההולנדית לייצא חלקי מטוסי F־35, הפיחה רוחות של תקווה בקרב גורמים פרו־פלסטינים באירופה. כעת, בין אם מדובר בהצהרות מצד מדינות התומכות בפלסטינים, דרישות של מפלגות שמאל או קריאות מצד פעילים וארגוני זכויות אדם, נראה כי ישנו ניסיון מאוחד לשים דגש על הנושא הרגיש של יצוא נשק.

בלעדי | נכנס לתוקף הסכם הסחר החופשי עם הכלכלה הגדולה במרכז אמריקה
השבוע בעולם | ביפן ובקוריאה מתים, באוקראינה נהרגים וגוגל מתנצלת על ה-AI

הנה כמה מההתפתחויות של השבוע האחרון בלבד: בסקוטלנד, ראש הממשלה חמזה יוסף, שחמיו היו נצורים בעזה במהלך השבועות הראשונים של המלחמה, קרא השבוע לממשלה הבריטית לא רק להכריז על דרישה מישראל להפסקת אש מיידית, כפי שעשה מתחילת המלחמה, אלא להוסיף לכך אמברגו על מכירת נשק בריטי לישראל. "עלינו להפסיק לייצא נשק לישראל בהתחשב בעבירות הברורות שלה על החוק הבינלאומי", אמר יוסף.

באירלנד הסמוכה, המקדמת בעקביות מדיניות ביקורתית כלפי ישראל באיחוד האירופי וגם בזירה הבינלאומית, הסנאט של המדינה אישר הצהרה לפיה יש לאסור על מטוסים אמריקאים המובילים נשק לישראל לעבור במרחב האווירי של אירלנד. כמו כן, ההצהרה דורשת מהממשלה האירית לקדם "אמברגו נשק בינלאומי" על ישראל. למרות שאין להצהרות הללו משמעות ביצועית, המשמעות הסמלית ברורה.

בספרד, שכבר הודיעה רשמית, לאחר ביקורת ציבורית בנושא, כי "לא העניקה שום אישור מכירת נשק לישראל מאז ה־7 באוקטובר", שרת העבודה הודיעה כי היא מצפה מממשלתה לפעול למען הטלת איסור יצוא נשק גם ברמה האירופית.

בצרפת, חברי פרלמנט מטעם איחוד מפלגות השמאל LFI צלבו בימים האחרונים את שר ההגנה סטפן סז'ורנה, בדרישה לפרט אילו מרכיבי נשק מייצאת צרפת לישראל. השר הבהיר כי צרפת "לא מספקת נשק, אלא רכיבים אלמנטריים", וראש ארגון "אמנסטי" במדינה קרא במכתב פתוח לנשיא עמנואל מקרון להפסיק כל יצוא שקשור לנשק לישראל. איטליה ובלגיה כבר הודיעו מראש כי אינן מספקות יותר נשק או תחמושת לישראל.

המשוואה המדאיגה ביותר מסתמנת בבריטניה

הדרישה לעצור את היצוא הביטחוני הגיעה אפילו לגרמניה, אחת מבעלות הברית הקרובות ביותר של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה. גרמניה דווקא הגבירה את אספקת הנשק לישראל בחודשים שאחרי התקפת הטרור של חמאס, ואף שוקלת לפי הדיווחים לספק לישראל אלפי פגזי טנקים "חכמים" ממאגריה (ההחלטה בעניין טרם התקבלה). אבל חברי פרלמנט מהשמאל (ממפלגת "ברית שרה ווגנקנכט" החדשה שהתפצלה מ"די לינקה"), יצאו נגד "האספקה חסרת האבחנה" של נשק לישראל, "למרות ביצוע פשעי מלחמה".

בפסטיבל הסרטים של ברלין שהסתיים השבוע, אחד המסרים הבולטים של המפגינים הפרו־פלסטיניים היה הדרישה להפסיק לספק נשק לישראל. הנושא גם תפס כותרות מחוץ לאירופה, כאשר מפגינים צרו בימים האחרונים על מפעל לוקהיד מרטין בקנדה, בדרישה כי יפסיק לספק מטוסים וחלקי מטוסים לישראל.

לא מדובר ביצוא זניח. בריטניה ייצאה נשק לישראל בין השנים 2015 ל־2020 בסך חצי מיליארד דולר. איטליה ייצאה נשק לישראל באותן השנים בשווי 350 מיליון דולר. בגרמניה, בשל מכירת הצוללות, מאמירים הסכומים למיליארדי דולרים. החשיבות המבצעית של האספקה האירופית (למעט גרמניה) בימים אלו אולי אינה גבוהה, במיוחד על רקע הרכבת האווירית והימית שארה"ב מושיטה לישראל, אולם הפגיעה התדמיתית, והסיכון שאמברגו הנשק יתרחב לתחומים אחרים, היא ממשית.

מבחינה זו, בבריטניה מסתמנת המשוואה המדאיגה ביותר. מקורות דיפלומטיים דיווחו בשבוע שעבר לכמה כלי תקשורת במקביל, כי בריטניה תשקול להטיל אמברגו נשק מוחלט על ישראל, "אם הצבא הישראלי יתקוף ברפיח". "לבריטניה יש את היכולת להטיל אמברגו באופן מהיר יחסית, בהתחשב באירועים בשטח", אמר מקור בכיר לכלי התקשורת. העובדה שהממשלה הבריטית כורכת את אספקת הנשק עם עצירה יחסית של הלחימה, ועם התחייבות שלא לפלוש לרפיח, אמורה לעורר דאגה בצד הישראלי.

זאת, משום שנראה שאחרי חמישה חודשי מלחמה תחת אור ירוק אירופי ואמריקאי, ואחרי שעד כה רוב מדינות אירופה הביעו תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה - ישנו סחף לסמן את המתקפה על רפיח כ"נקודת מפנה" עם כללים חדשים.

אירופה דורשת: לא לתקוף ברפיח

ב־2011 היו אלו תושבי העיר הלובית מיסראתה ששבו את לבם של תושבי אירופה. הם עמדו בפני מתקפת־נגד של הכוחות הנאמנים לרודן מועמד קדאפי, ובפני הפצצות מהאוויר ללא הגנה של חיל אוויר מקומי או כוחות נ"מ. התגובה האירופית בעקבות לחץ דעת הקהל הייתה להתערב במלחמה, להגדיר אזור "אסור לטיסה" ובעצם לסייע אווירית למורדים להפיל את שלטון קדאפי. כעת, נראה כי רפיח הופכת בדעת הקהל האירופית למיסראתה החדשה.

אמנם אין הצעות לכונן אזור ללא טיסה או להילחם נגד ישראל, אבל אחדות הדעים באירופה נגד מתקפה ישראלית ברפיח מסמלת התפתחות חדשה בדינמיקה של היחס האירופי לישראל. האירופים, במקרה הזה, הולכים אפילו צעד אחד מעבר לאמריקאים. וושינגטון אמרה פומבית כי אין לתקוף את רפיח "אלא אם כן ישנה תוכנית לפינוי הומניטרי". האירופים אינם מתנים זאת, אלא דורשים באופן קטגורי הימנעות מהתקפה על האזור הצפוף. כך אמר שר החוץ הבריטי דייוויד קמרון, ואפילו הקנצלר הגרמני שולץ הבהיר השבוע כי גרמניה "מזהירה באופן ברור מפני מתקפה נרחבת על רפיח".

מדובר בהבדל משמעותי לעומת מצב התמיכה בישראל לפני הפלישה הקרקעית. אז אמנם הובעו חששות מהמצב ההומניטרי, מהפגיעה באזרחים ומאופי הפעולה הישראלית, אבל בשם זכותה של ישראל להגנה עצמית אירופה לא התנגדה לפלישה קרקעית. כעת, הזמן שעבר מאז ה־7 באוקטובר, דעת הקהל הציבורית, התמונות מעזה, החלטות בית המשפט לצדק בהאג ואפילו החלטת בית הדין המקומי בעיר בנוגע לחלקי F־35 עשו את שלהן. נראה כי הנושא הראשון הנמצא באיום, מבחינה אירופית, הוא יצוא הנשק לישראל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני