גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השכונה ברמת גן שחוששת מנקמת ראש העיר הנבחר

מיד לאחד קבלת תוצאות הבחירות ברמת גן, התבטא ראש העיר הנבחר כרמל שאמה הכהן נגד ההצבעה של תושבי רמת אפעל, שברובם הצביעו למתחרה שלו ● כעת התושבים חוששים מפגיעה מכוונת בשכונה ● "זה חריג שראש עיר ייכנס בשכונה בצורה כל כך גלויה"

כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: כדיה לוי
כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: כדיה לוי

"1. תוצאות הקלפיות בשכונה מוכיחות שלא משנה מה אעשה וכמה אתאמץ, אפתח ואשרת, התוצאה תהיה אותה תוצאה שלילית וקיצונית... 2. המלצתי הבוקר להורי למכור את ביתם מיד ולעזוב את השכונה". כך כתב ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן לאחר שנודעו התוצאות לבחירות לרשויות המקומיות. הוא כתב את הדברים בקבוצה השכונתית ותמונת מסך שהופצה ברשתות החברתיות הציתה סערה.

המשרוקית של גלובס | כולם טוענים שהם ניצחו בבחירות המוניציפליות, מה מלמדות העובדות?
ראיון | אל"מ במיל' טליה לנקרי: "לא כיף להפסיד, אבל לפחות לא נגררתי לפוליטיקה הישנה"

אמנם שאמה הכהן נבחר מחדש לראשות העיר עם 54.3% מהקולות, אולם יריבו, ליעד אילני שקיבל 45.7% מהקולות בעיר, זכה לתמיכה בבחירות ברמת אפעל. התושבים הניחו שהוא מאיים "לייבש" את השכונה, אולם שאמה הכהן מצהיר שלא יפגע בה.

חברות נדל"ן הפועלות להקים את השכונה החדשה הצמודה לרמת אפעל בצמוד לתל השומר הופתעו מההתכתבות. באחת מהן אמרו לגלובס: "אנחנו הראשונים שמרגישים לאן הרוח נושבת וזו לא הייתה התחושה עד עכשיו. ראש העיר עם דלת פתוחה ונפגש עם כלל היזמים שבמתחם. אני חושב שהוא נמצא במצב לאזן אינטרסים: מצד אחד רוצים בנייה ודירות במרכז, מצד שני רוצים לשמור על הייחודיות של צמודי הקרקע ברמת אפעל. אבל אי אפשר להתנתק ממצוקת הדיור ויש שמירה מידתית על היקפי הבנייה ועל שטחים ירוקים".

שכונת רמת אפעל. ''ראש העיר נפגש עם כלל היזמים במתחם'' / צילום: תמונה פרטית

בשכונה החדשה שווקו כבר אלפי יחידות דיור, והיזמים מעידים על הקפדה בנושא התכנון: "היו שם עיכובים כי היה צריך לקבוע את נושא פינוי האשפה ושטחי השירות. אבל הייתה נכונות בעירייה לא להערים קשיים. התכנון טוב".

חלק מהדירות שמקודמות בשכונה מיועדות להגרלות הממשלתיות לדירות מוזלות ולדיור להשכרה לטווח ארוך. לדברי גורמים הפעילים בהקמת פרויקטים ברמת אפעל וסביבתה בשכונות החדשות, "אדריכל העיר מקפיד על החומרים החיצוניים. נלחמנו בזה כי חלק מהפרויקט במחיר מופחת וזה הקשה עלינו, אך הוא לא היה מוכן להתפשר על החזות. העירייה קידמה שם מערכת אשפה פניאומטית וזה עולה 3,000־4,000 שקל ליח"ד".

"יכולים לשלוח פיקוח על כל פסיק"

"זה חריג שראש עיר ייכנס בשכונה בצורה כל כך גלויה", אומר יוגב שרביט, מומחה לכלכלה מוניציפלית בחברת "בילד אסטרטגיה אורבנית".

מה היכולת של ראש העיר לפגוע בשכונה מסוימת?
"יש לא מעט דרכים שבהן ראש עיר יכול להתעמר בשכונה, בעיקר דרך תקציבים עירוניים. למשל, אם קובעים סדרי עדיפויות לשפץ את הכבישים, את בתי הספר - הם יקבלו את השיפוצים יותר מאוחר. מתחננים לשלוחת מתנ"ס? לא ימהרו לבנות להם. רוצים היתרי בנייה? פחות.

"אפשר גם להצדיק את זה בצורה מאוד פשוטה ולהגיד שיש סדרי עדיפויות, או אפילו אפשר להחליט שהתושבים ישלמו על הפיתוח דרך חוקי העזר העירוניים. בשכונות אחרות אפשר להגיד שהן עוברות התחדשות עירונית או שהן חלשות ולכן מקדמים אותן יותר. אפשר למצוא כל מיני צידוקים, לנווט את הבירוקרטיה כדי להשיג מה שאתה רוצה. ככל שאתה יותר חזק לכאורה יש הצדקה להתעמר בך לכאורה".

יש גם דברים שלא קשורים לתקציבים. לדבריו, "ברמת אפעל הוא יצטרך להתמודד עם אנשים חזקים, אז אפשר למשל להחליט שמקפידים הרבה יותר על כל האנשים בשכונה הזאת. אנשים עובדים בבית ואולי לא משלמים ארנונה נכונה? נעשה בדיקה יזומה ונראה מי משתמש בבית כמשרד ולא משלם ארנונה עסקית.

"כל הדברים אלה קורים במסגרת החוק - פשוט מחליטים על אכיפה. אכיפה זה כלי שרשויות יכולות להיות סלקטיביות או לא לגביו.

"אגב, יש גם ראשי ערים שמתעמרים באנשים פרטיים, לא בשכונות. למשל, עושים בעיות ברישום בגני ילדים, דואגים שהעובדים תחתיהם ידעו שיש אנשים שלא צריכים לקבל יחס מיוחד, או שולחים את הפיקוח על כל פסיק, כמו חריגה קטנה מקווי בניין בשעה שיש אנשים שממש מצרפים לעצמם שטח ציבורי ולא עושים להם כלום".

שרביט מציין שהרבה פעמים זה דווקא עובד הפוך: "כלומר שעירייה מחבקת שכונה מסוימת, למשל כשרוצים למשוך אליה תושבים חזקים. קל לראות באחוזי הצבעה מי מצביע למי, לפי קלפיות. למשל מי מצביע מבנייה רוויה לעומת צמודי קרקע. לא נתקלתי בראש עיר שמכריז שיפעל בצורה שיטתית נגד שכונה, אבל כשמעדיפים שכונה מסוימת בהכרח מזניחים שכוונת אחרות".

"מציע לתושבים לא להיות מוטרדים"

עד שנת 2008 הייתה רמת אפעל יישוב קהילתי נפרד, בעל אופי כפרי. אז אוחדה עם רמת גן, ובשנים האחרונות מקודמת בה בנייה רוויה בהיקף נרחב - כ־3,000 יחידות דיור, כולן בבנייה רווה.

המחירים בשכונה גבוהים למדי. לפי נתוני רשות המסים, ברחוב נורית (קרוב לסמינר אפעל) נמכרה באוקטובר האחרון דירת 5 חדרים, בשטח 180 מ"ר, בקומה 6 מתוך 7, לאכלוס ב־2025 ב־5 מיליון שקל. ברחוב סמדר נמכרה דירת 5 חדרים צנועה יותר, בשטח 116 מ"ר, תמורת 4.2 מיליון שקל. הדירה בקומה 4 מתוך 7. ברחוב יהלום בצד הדרומי של השכונה, נמכרה דירת 4 חדרים בשטח 110 מ"ר, עם שתי חניות, תמורת 3.8 מיליון שקל.

בתים פרטיים ותיקים בשכונה נמכרים במחירים גבוהים בהרבה, והעסקאות נדירות יותר. לדוגמה, בדצמבר 2022 נמכר בית בן 5 חדרים, 260 מ"ר, ב־7.8 מיליון שקל. באפריל 2021 נמכר בית בן 7 חדרים, 264 מ"ר, ב־7.2 מיליון שקל.

"אני מציע לתושבי רמת אפעל לא להיות מוטרדים", אומר אופיר פינס פז, לשעבר שר הפנים וכיום ראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת ת"א. "אני מכיר את התחושה של אכזבה, אתה מרגיש שנתת. אמרו לי את זה עוד ראשי רשויות, הם מדברים הרבה על אי־הכרת הטוב. ברמת גן הקרב היה בהחלט צמוד. אני בטוח שלא יקרה שום דבר לרמת אפעל ושהוא לא יפעל נגדם. להיפך, אני חושב שאם הוא פוליטיקאי רציני הוא יעשה הכול לקבל את התמיכה שלהם בבחירות הבאות ולא יוותר על הקולות שלהם. אבל באופן כללי צריך לשקול מילים".

באופן כללי, מה ראש עיר יכול לעשות כדי להוריד או להעלות שכונה?
"בתשתיות ובבנייה יש תוכניות ארוכות טווח זה לא פשוט להזיז את ההגה, גם אם רוצים לעשות שינוי. אתה יכול לעשות שינוי נקודתי, למשל להעביר החלטה בוועדת תכנון ובנייה שבשכונה מסוימת יבנו בנייה רוויה, מה לעשות בשטחים החומים, לעשות אולם תרבות או ספורט. אבל נדל"ן ותחבורה אלה דברים ארוכי טווח, שמתוכננים קדימה".

עם זאת, לפינס פז יש פרספקטיבה מעניינת על השכונה שאוחדה וכעת מצביעה נגד ראש העיר: "כשאיחדתי את יהוד ומונוסון לעיר אחת, נתתי למונוסון מעמד מיוחד של רובע עירוני. זה מתאים שם. מהניסיון שלי כשר פנים וכיו"ר ועדת הפנים, אם הייתי עושה את האיחוד של רמת אפעל עם רמת גן, הייתי נותן לרמת אפעל מעמד של רובע, כי היא הייתה יישוב עצמאי, ומפני שכשאתה מאחד רשות מקומית כפרית עם עיר גדולה, העיר יכולה לדרוס אותה ואת תושביה בקלות. רובע עירוני זה מעמד בחוק שנותן לה קצת יותר ניהול עצמי, זה קצת מרכך את הטראומה".

"העירייה תמשיך לספק שירות לכל השכונות"

שאמה הכהן מסר בתגובה כי "תוצאות ההצבעה בשכונה והשיח נגדי בקבוצת הוואטסאפ המדוברת הן תוצאה של מסע ההסתה המחריד שנאלצנו אני ומשפחתי לעבור בחודשים האחרונים. העירייה בראשותי תמשיך ותספק שירות ומעטפת בכל תחומי החיים לכל שכונות העיר, כפי שנהגה עד כה".

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תיקון והתנצלות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום