גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנים של ייבוש: האם הרחוב הזה בחיפה יחזור למעמדו המסחרי והחברתי?

בעשורים האחרונים הזניחו הנהגות העיר חיפה שורה של רחובות, ובהם שדרות מוריה ● אולם למרכז עירוני מתפקד יש חשיבות, ומה שעובד עבור שדרות רוטשילד בתל אביב - מרחב משמעותי להולכי הרגל, "קיוסקים" עכשוויים, מרכזי תרבות ועסקי הסעדה - יעבוד גם כאן

שדרות מוריה בחיפה, השבוע / צילום: תמיר בן שחר
שדרות מוריה בחיפה, השבוע / צילום: תמיר בן שחר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

לפני עשורים בודדים היו לחיפה שלושה מרכזי ערים, שתפקודם ומעמדם השתנה מהותית: העיר התחתית, שבשנים האחרונות משתדרגת למקום של השכלה גבוהה ומעונות סטודנטים, עם משרדי ממשלה, בתי משפט ורחובות של עסקי הסעדה וברים; במעלה ההר - הדר הכרמל, ש"הדרו" היחיד שנותר הוא שוק תלפיות; ועל הכרמל - שדרות מוריה, המחברות עוגנים הממוקמים בקצוות: בצד אחד במרכז הכרמל כמוקד מסחר, תרבות, בילוי והסעדה - ומרכז חורב בקצה השני כמוקד מסחרי.

בשייק שאק מאמינים בחיבור רגשי בין המותג ללקוחות. האם זה יסייע למכירות? 
"מכת רטיבות ועובש": כך הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף 

מה השתנה בשדרות מוריה בחיפה בשנים האחרונות, אחרי משבר הקורונה והמלחמה, ומול התחרות שנוצרה להן מהעיר התחתית ושוק תלפיות?

20% מהעסקים ריקים

שדרות מוריה נהנות ממיקום אסטרטגי ומתפקיד גאוגרפי כציר המחבר בין שכונות רבות הקרובות, וממספר מוקדים מהותיים - מרכז חורב, מרכז הכרמל וכיכר קריית ספר. בשנים האחרונות התפקוד המסחרי לאורך השדרה נמצא ב"קריסה", כלומר 20% מהעסקים ריקים (בישראל נתח השטחים הריקים נאמד ב־6% בלבד), ודמי השכירות החודשיים קטנו בחצי ל־100-150 שקל למ"ר לכל היותר.

בשנת 2023 עמד יחס שטחי המסחר בחיפה על 6.2 מ"ר למשק בית - שיעור גבוה, ובמקום השלישי מבין הערים הגדולות, אחרי באר שבע וכפר סבא. לפיכך, לשדרה קיימת תחרות מאתגרת, שמחייבת לייצר לה יתרונות תחרותיים ובידול. 

 

בעבר היו בחיפה מספר שדרות מצליחות שדעכו. בין אלה נמנות העצמאות, הרצל, החלוץ, נורדאו וכאמור מוריה. בשנות ה־90 הוקמו בעיר ובסביבותיה מרכזי מסחר מודרניים (גרנד קניון, קניון עזריאלי חיפה, ביג צ'ק־פוסט, מבנה בנשר, חוצות המפרץ ועוד), אשר משכו אליהם כוח קנייה משמעותי ויצרו איום ותחרות על הביקושים.

במקביל, הנהגות העיר בעשורים האחרונים הזניחו את הרחובות הללו - עובדה שהשפיעה על תפקודם והביאה ל"גסיסתם". בנוסף, בשנים האחרונות העיר התחתית ושוק תלפיות חווים פריחה מחודשת. נפתחו בהם גם עסקי הסעדה, בתי קפה, ברים, מעדניות וחנויות מתמחות רבות, מה שיצר תחרות נוספת עבור עסקי ההסעדה הממוקמים על הכרמל.

בשנת 2017 ספרנו את מספר העסקים לאורך השדרה, בחלוקה להסעדה, מזון וסופרמרקט, "לא־מזון", מספקי שירותים ושטחים ריקים. מאז נרשמו עליות וירידות בכלכלה העולמית ובמשק הישראלי, בעקבות הקורונה, הפוסט־קורונה והמלחמה, לצד שינויים שמתחוללים בהרגלי הצריכה וההתנהגות של דור ה־Y, דור ה־Z ודור האלפא.

בפברואר 2024 ביצענו ספירה חוזרת ברחוב. השינוי הניכר ביותר לעומת 2024 הוא בכמות העסקים הריקים - כיום בשדרות מוריה קיימים 37 עסקים ריקים, לעומת 12 בלבד ב־2017. כלומר, עלייה של יותר מ־300%, שמצביעה על רמת התפקוד של שטחי המסחר. עיקר הירידה היא בכמות עסקי מספקי השירותים - 35 עסקים פחות מאשר ב־2017. לעומת זאת, נרשמת עלייה משמעותית במספר עסקי המזון והסופרמרקט וכן במספר עסקי ההסעדה, בתי הקפה והברים.

ההתנהגות הצרכנית בעידן הפוסט־קורונה, שמושפעת גם מהעלייה ברמת החיים והכאוס התחבורתי, מעדיפה את מה שקרוב לבית על פני שיקול המחיר. גם לשינויים בן־דוריים יש השפעה: אוכלים יותר בחוץ, ובדגש על "חוויות". העלייה בעסקי ההסעדה והסופרמרקטים השכונתיים משקפת תופעה זו.

הקיטון במספר עסקי השירותים (אשר למעשה אינם "מסחר" קלאסי) מצביע על תופעה המתרחשת בעיקר בתחום השירותים והעסקים הפועלים במשרדים - מאז הקורונה מגמת העבודה מהבית התרחבה, וספקי שירותים רבים העדיפו "לוותר" על דמי השכירות ולנהל את העסק מהמרחב הביתי. בעקבות המלחמה, הצמצום בהכנסות וגיוס המילואים הנרחב של בני/בנות זוג, תופעה זו התרחבה אף יותר.

גם העסקים והחנויות שאינם מזון הצטמצמו במספרם, ונרשמה ירידה של 26%. מדובר בעיקר בחנויות אופנה, ציוד לבית וצעצועים. הצמצום הזה הוא למעשה חלק מתהליך ממושך, שבו המסחר ברחובות העירוניים הולך ונשחק לטובת הפאוור סנטרים והמסחר באונליין.

התוכנית האסטרטגית

כמות השטחים הריקים מציגה בצורה ברורה את מצבן העגום של שדרות מוריה: התפקוד הכלכלי של חלק גדול מהחנויות ברמה נמוכה, ודמי השכירות החודשיים קטנו במחצית. בשדרות פועלת חנות ה"מחיר" מקס סטוק, חנות AM:PM החליפה את שופרסל, ובנק לאומי סגר את הסניף בכיכר חורב. ממרכז הכרמל, בקצה השדרה, יצאו בעשור האחרון רשתות ש"נוטשות" מקומות רק במקרי קיצון, ביניהן דומינו'ס, ארומה, מקדונלד'ס וארקפה.

למרכז עירוני מתפקד יש חשיבות. אחרי שערים הזניחו את מרכזיהן והובילו לפתיחת מרכזי מסחר בכל מקום, החל לפני כ־20 שנה תהליך שדרוג והעצמה של מרכזי ערים, ערים עתיקות ושווקים. בצ'מנסקי בן שחר ושות' יצרנו מספר רב של תוכניות אסטרטגיות כלכליות ושיווקיות ותוכניות פעולה, בין היתר עבור שוק מחנה יהודה, שוק כפר סבא, העיר התחתית בחיפה, מרכז נתניה ועוד. גם למרכז הכרמל יצרנו בעבר אסטרטגיה שיווקית ותוכנית פעולה, אך זו לא יושמה עד היום.

תוכניות לשדרוג ולהעצמת מוקדי המסחר בעיר חייבות להיות חלק ממכלול שלם העוסק במערכת המסחר העירונית. תכנון בראייה רחבה יוביל לתוצאות הרצויות הן מבחינת מקבלי ההחלטות והן מבחינת כוחות השוק.

חיפה נדרשת לשדרג הן את שדרות מוריה והן אזור מרכז הכרמל, כפי שקרה בערים אחרות, למשל שדרות רוטשילד בתל אביב. אם תיווצר לאורכה שדרה רחבה של הולכי רגל ברחוב של 6 מטר ויותר, הולך הרגל יהיה ה"מלך", ולצד זאת יפעל ציר לדו־גלגלי (מוריה הוא אחד מהצירים השטוחים בחיפה).

בנוסף, יוגדלו שטחי ההסעדה, פעילויות ואטרקציות לאורך השדרה ובתוכה, כמו גם "קיוסקים" בדומה לאלה הממוקמים לאורך שדרות רוטשילד בתל אביב, וייווצרו מקומות נעימים לשהייה.

חשוב גם לחבר בין כלל אתרי התרבות במרכז הכרמל - מוזיאונים וגלריות רבות, האודיטוריום, הסינמטק ופעילויות נוספות. מתפקידה ומחובתה של הנהגת העיר החדשה לבצע את הנדרש, כדי ששדרות מוריה יהיו "המקום הבא".

יהודה ויקסלבאום, אנליסט בצ'מנסקי בן שחר ושות', השתתף בכתיבת הטור

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח