גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת היריון ברוק היא רק קצה הקרחון: מה צפוי לנו בשוק הבדיקות הביתיות?

בשיא הקורונה השקיעו חברות הון כדי לפתח בדיקות ביתיות מהירות, ולרגע היה נדמה שהשוק כולו הולך בכיוון הזה ● מה גרם לרבות מהן לסגת, והאם בדיקת היריון חדשה מבשרת על שינוי? ● מרוק ועד בדיקות דם ביתיות - ההבטחות שמחכות להתממש

בדיקה ביתית / צילום: Shutterstock
בדיקה ביתית / צילום: Shutterstock

הפרסומת שמציעה עכשיו בדיקת היריון מהירה חושפת חברה ישראלית חדשה בתחום בדיקות הרוק, סליגנוסטיקס (Salignostics). החברה, שהוקמה על בסיס פיתוח שנעשה באוניברסיטה העברית, מחזירה אותנו לימים שבהם בדיקות מהירות וביתיות היו לרגע במוקד תשומת הלב העולמית, תקופת הקורונה כמובן.

חזית המדע | התרופה נגד השמנה נותנת תקווה גם לחולי אלצהיימר. אבל מה הבעיה איתה? 
חזית המדע | החוקרת שיצאה לבדוק מה קרה לליבידו שלנו בזמן המלחמה 

מאמצי על הושקעו אז בשיפור הדיוק, המהירות וקלות השימוש בבדיקות לאבחון ביתי. מדינות וחברות ענק השקיעו כספים רבים בפיתוח המדע, הטכנולוגיה ותשתיות הייצור של הבדיקות הללו. חברות רבות שהאמינו שהשוק הולך לכיוון הזה פתחו מחלקות לפיתוח בדיקות ביתיות, אלא שבינתיים סגרו אותן כי התברר שיש לשוק הזה גם מגבלות. בכל זאת, אנחנו עדיין עשויים ליהנות מהפירות של ההשקעות שנעשו ומגל של בדיקות ביתיות חדשות.

לאסוף באמצעות רוק חומר שנמצא בשחלות

נתחיל בחידוש האחרון. בדיקת ההיריון של סליגנוסטיקס, שכבר נמכרת בבריטניה ונכנסת בימים אלה לשוק הישראלי, מציעה לנשים נוחות - הן לא חייבות לבצע אותה בשירותים ואין מעורבות של שתן באירוע. החברה מדווחת על אחוזי דיוק של 96% ביום האיחור הראשון של הווסת, קצת נמוך מה־99% שעליהן מדווחות חלק מהבדיקות האחרות. לפי החברה, הדיוק עולה ככל שימי האיחור מצטברים.

"פריצת הדרך היא שאוספים דרך הרוק חומר שמופרש בכלל מהשחלות", אומר החוקר שעומד מאחורי הפיתוח, פרופ' אהרון פלמון, מהאוניברסיטה העברית. "בעבר היה נהוג לומר שהורמונים מסוג זה כלל לא נמצאים ברוק, אבל הראינו שהם קיימים שם, פשוט קשה למצוא אותם".

הבדיקות הבאות שהחברה עובדת עליהן הן בתחום הסטרפטוקוק וסרטן הלוע, מחלות שהסמנים הביולוגיים שלהן כן נמצאים בתוך הפה. אבל לדעת פלמון אחר כך השמים הם הגבול. הוא מאמין שבעתיד יהיה ניתן למצוא ברוק כל חלבון, כלומר לבצע מגוון בדיקות הקשורות בזיהומים, בשינויים הורמונליים, בפעילות חיסונית ועוד.

פלמון: "ב־2002, כשה־NIH האמריקאי הודיע שכדאי להתחיל להשתמש בבדיקות רוק כתחליף לדם ושתן, זה קרה כי התפתח מדע שקוראים לו פרוטאומיקה, המאפשר לזהות בדגימה אלפי חלבונים במקביל, במקום אחד או שניים, וכך להשוות בין חלבונים של חולים ובריאים כדי לאתר סמנים מבוססי חלבונים של מחלות".

בדיקות הדם מתחילות להתקרב לבית

פלמון נחשף לתחום המתפתח כשהיה חוקר ב־NIH, בשנים 2004־2005. "אז העריכו שבתוך עשור יהיו לנו בדיקות מבוססות רוק ל־10 המחלות הכי נפוצות בעולם, אבל זה לא קרה". ומדוע לא? לדברי פלמון, משום שהרוק משתנה מאוד בהרכבו לא רק בין אדם לאדם אלא גם אצל אותו אדם בשעות שונות של היום, וכן משום שהחלבון הרצוי ברוק מוסתר על ידי חומרים אחרים. "זה כמו לחפש כדור לבן אחד בבריכת כדורים מלאה באלפי כדורים צבעוניים", הוא אומר. "הגישה של סליגנוסטיקס היא לנקות את החומרים הלא רצויים ואז לרכז את הדגימה כדי שיהיו בה כמה שיותר 'כדורים' מהסוג הרצוי".

בין פריצות הדרך של החברה אפשר למנות ידית מתוחכמת שכיום משמשת לאיסוף רוק ובעתיד תאפשר איסוף צואה ודגימות רקמה מחלל הפה, וגם ניירות בדיקה רגישים יותר מהקיימים. האם פיתוחים כאלה יובילו אותנו לעולם חדש ומופלא של בדיקות ביתיות? אולי, אבל יש גם חסמים.

הרעיון ששוק הבדיקות צריך לעבור מהפכת נגישות וזמינות לא התחיל בקורונה. חברת תרנוס, שהתגלתה לבסוף כהונאה, הציגה כמה שנים לפני פרוץ המגפה חזון מעניין: פאנל בדיקות רחב בדקירת אצבע אחת, שניתן יהיה לעשות בכל בית מרקחת.

אבל "מגפת הקורונה הייתה מאורע טקטוני ששינה המון דברים, גם בעולם הבדיקות", אומר ערן אדן, מנכ"ל חברת מימד, המפתחת בדיקות המאפשרות להבדיל בין חיידקים לווירוסים, וכבר משווקת בדיקות אלה בישראל, ארה"ב ומדינות נוספות. "התפתחו יכולות שהופכות את כל עולם האבחון למהיר, מתכלה וזעיר־פולשני יותר. זה לא אומר שכל דבר יבוצע בבית, כי אין תמיד בהכרח צורך לבצע כל דבר בבית, אבל תהיה הנגשה משמעותית".

הנגשה כזאת תתאפשר לא רק בזכות חידושים בתחום הרוק, אלא גם בזכות פיתוחים בבדיקות דם. "נמצאו שיטות לעבוד עם הרבה פחות דם", אומר אדן. "לדוגמה, אנחנו קיבלנו ב־2023 אישור FDA לבדיקה שאין בה צורך להפריד בין מרכיבי דם. היתרונות שלה הן כמות הדם המעטה הנדרשת וגם המהירות שלה - משעה לכ־15 דקות במוצר שלנו, כי מדלגים על שלב הפרדת המרכיבים".

הבדיקה של מימד עצמה מתבצעת במרפאה, אבל ככל שיידרש מעט יותר דם ופחות עיבוד, בדיקות כאלה יתקרבו לבית או לרפואת השטח. אפשר לאבחן כך אלח דם או זעזוע מוח. בדיקת דם ביתית שכבר קיימת היא של חברת נובמד, המאבחנת אם כאב בחזה הוא בסבירות גבוהה התקף לב. "ברגע שיש גישה קלה ונוחה לדם, אפשר לעשות כמעט הכול", אומר אדן. "בדיקות סקר לסרטן ומעקב אחר מחלות מטבוליות, זיהוי מחלות זיהומיות וניבוי התקפים במחלות אוטואימוניות".

כמה אנחנו מוכנים לשלם על נוחות?

מאז הקורונה הגיעו אלינו הביתה גם בדיקות שפעת, RSV ובתחום הפוריות התרחב היצע בדיקות הביוץ. אז מדוע חלק מחברות הדיאגנוסטיקה הגדולות שנכנסו לתחום בהתלהבות בימי המגפה כבר הספיקו לצאת ממנו?

"חברות אבחון לא בנויות לעבוד עם צרכן סופי, אלא עם מעבדות גדולות", אומר גורם באחת החברות הללו. "אנחנו לא יודעים לתקשר עם צרכן, ומועמסת עלינו כמות אדירה של רגולציה כדי לוודא שהוא יבצע את הבדיקה כמו שצריך. ומנגד, הצרכנים הסופיים קונים לפי מחיר, ולחברה שחשובה לה האיכות אין אפשרות להתחרות בשווקים כמו קורונה. פיתוח בדיקות למחלות שכרגע אין להן בדיקות ולכן אין תחרות, זה אומר עלויות גבוהות וחינוך שוק, והשאלה היא אם העלויות מצדיקות את המחיר. מתברר שלא תמיד צרכנים מוכנים לשלם עבור הנוחות של בדיקה בבית".

דוגמה לכך היא הסיפור של חברת ויסבי מדיקל, שהוקמה בארה"ב על ידי הישראלי ד"ר אדם דה לה זרדה ועוררה תשומת לב תקשורתית בתקופת הקורונה. החברה פיתחה בדיקת PCR ביתית למחלות מין. הדיוק והדיסקרטיות שהיא מציעה היו אמורים לסדר לה שוק גדול, אלא שלפי כתבה שפורסמה לפני כחצי שנה באתר Nature, המחיר שלה - 80 דולר - עדיין גבוה מדי לצרכן הקצה, במיוחד במדינות ובאוכלוסיות שבהן מחלות מין הן בעיה משמעותית.

דורון בירגר, יו"ר חברת סייט דיאגנוסטיקס, טוען שהבדיקות הביתיות רלוונטיות בעיקר כשהצרכן יכול לקבל החלטה עצמאית בהתאם לתוצאה שלהן, ולדבריו אין הרבה מקרים כאלה. הוא מספר שהחברה שלו נטשה פיתוח של ספירת דם ביתית למטופלים בכימותרפיה כי "התברר שזה לא כל כך רלוונטי לבצע בבית בדיקות שיש בהן המון פרמטרים שרופא צריך להסתכל עליהם כדי לפענח. אני רואה יותר מקום להנגשת הבדיקות דרך סניפי מעבדות קטנים בבתי המרקחת". כיום החברה מפתחת בדיקות שמתבצעות בקליניקות במקום במעבדה.

בכתבה ב־Nature סיכמו את הנושא כך: בדיקות ביתיות יכולות לעשות הבדל גדול באזורים שבהם בדיקות המעבדה אינן זמינות או כשיש צורך לבדוק מאסה גדולה של אנשים במקביל. כדי לענות על הצרכים האלה, הבדיקה חייבת להיות זולה מאוד, רגישה וספציפית מספיק, פשוטה לשימוש ומהירה. קשה מאוד כיום לענות לכל הקריטריונים האלה.

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם