גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסכון של 10,000 שקל בשנה למשפחה: רפורמת היבוא תוגש לכנסת

החוק יאפשר יבוא על בסיס הצהרה על שיווק כחוק באירופה ● משרד הבריאות משנה גישה ומסיר התנגדויות שהפילו רפורמות יבוא גדולות בעבר ● במשרד צופים חיסכון משמעותי לצרכן ומדגישים: "נדרוש אחריות וניהול סיכונים מהיבואנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רפורמת היבוא, "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", תוגש לכנסת על-ידי משרד הבריאות. תזכיר החוק יפורסם עוד היום (ה').

במסגרת הרפורמה יהיה ניתן לייבא לישראל מוצרי מזון ותמרוקים על בסיס הוכחת שיווק באירופה - ללא צורך לעמוד ברגולציה ישראלית ייחודית. זאת למעט מוצרי תינוקות, ילדים ונשים הרות, החלקת שיער ומוצרי הגנה מהשמש; ובכפוף לאריזה בעברית, מדבקות אדומות וסימון אלרגנים.

על-פי משרד הבריאות, מדובר בבשורה של ממש - שתחסוך 10,000 שקל בשנה בממוצע לכל משפחה בישראל.

רפורמת היבוא של ברקת עברה בוועדת השרים: כל מוצר שמשווק באירופה יוכל להגיע לישראל
פרשנות | רוצים להבין למה השקל מתחזק? תסתכלו מה קרה ליבוא לישראל

על-פי שר הבריאות אוריאל בוסו, "המטרה ברפורמה היא לפשט על היבוא ולהקל עליו, תוך שמירה על בריאות הציבור. יחד עם הרגולציות שמשווים ומקילים, המחויבות שלנו היא לבריאות הציבור, ולכן משרד הבריאות מוביל את החקיקה".

היסטורית, רפורמות דומות רבות נפלו בשל התנגדות משרד הבריאות - שהם עתה מסירים. מכאן שמדובר בשינוי גישה משמעותי מצדם. זאת לאחר דיונים שהתרחשו בין משרד האוצר והכלכלה מול משרד הבריאות, וראש הממשלה הכריע לטובת עמדת משרד הבריאות, שיבוא יתאפשר באמצעות הפניה לחוק האירופי כך שהצהרה על יבוא כדין באירופה תאפשר יבוא חופשי לישראל.

 כל היבואנים יעמדו כשווים בפני החוק הישראלי

על-פי שר הבריאות, "אנחנו מכירים ב-20 רגולציות שמקובלות באירופה, על בסיס הצהרה שהמוצר משווק כדין באירופה. אנחנו מוותרים על הפניה ישירה ליצרן". בכך יבוטל למעשה המעמד של "יבואן רשמי" שמולו "יבואנים מקבילים" וכל היבואנים יעמדו כשווים בפני החוק הישראלי.

עוד מוסיף השר בוסו כי "זה ידרוש מהיבואן ניהול סיכונים ובקרת איכות. משרד הבריאות יפעל להקנות ליבואנים כלים כדי לדאוג לכך - ויטיל עליהם אחריות במקרה של הפרה". 

בנוסף, במשרד הבריאות דאגו למנגנון סנכרון עם היצרנים באירופה: הודעות "ריקול" שיפרסמו יצרנים באירופה יגיעו ישירות למשרד הבריאות, שיעביר את המידע באופן ישיר ליבואנים.

משרד הבריאות פעל עם משרד המשפטים כדי להמשיך את ההכרה האוטומטית בכל שינוי שיעשו בעתיד בתקינה האירופית, כך שיהיה אפשר להמשיך ולייבא.

מבחינת יבוא תמרוקים, אחד השינויים הגדולים שנעשו הוא ויתור על "תיק תמרוק", מסמך משפטי בן מאות עמודים שדרשו לתרגם ולהתאים לישראל - והיווה מעמסה קשה על יבואנים קטנים. היבואנים יידרשו לחתום על הצהרה שהמוצר משווק כחוק באירופה - ויוכלו לייבא אותו באופן חופשי לישראל.

עם סימוני אלרגנים בעברית, מוצרי תינוקות מחוץ לרפורמה

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף כי הרפורמה תהיה נרחבת, אך לא מוחלטת: בכל הנוגע לתמרוקים, יוחרגו ממנה מוצרי תינוקות וילדים, נשים הרות ומניקות, החלקת שיער ומוצרי הגנה מהשמש. אלה יישארו תחת התקינה הישראלית הייחודית, שעליה משרד הבריאות סומך יותר - אך תקשה על יבוא מוצרים אלה.

בנוסף, מוצרי מזון ותמרוקים כאחד יידרשו לארוז את המוצרים מחדש בעברית, לשים עליהם מדבקות המתריעות על סוכר, נתרן ושומן רווי בכמות גבוהה ("מדבקות אדומות") ואף להוסיף סימוני אלרגנים.

לשאלת גלובס, מנכ"ל המשרד השיב כי סימונים אלה לא צפויים להוות בעיה, משום שיש מדינות אחרות עם דרישות דומות. עם זאת, משרד הבריאות עוד לא החליט סופית לגבי סימון מיוחד לאלרגיות שנפוצות יותר בישראל - כגון אלרגיה לפול. 

"משרד הבריאות משנה את הגישה", אומר בר סימן טוב. "ברפורמה הזאת לוקחים סיכונים, כי אנחנו מוותרים על קשר ישיר עם היצרן. זה אומר שההתרעה שתהיה לנו על בעיות תהיה קצרה יותר, ואנחנו גם מוותרים על יכולת אכיפה כלפי היצרן. באירופה, אם יש תקלה ביוון, ושורש התקלה בצרפת - תהיה אכיפה נגד היצרן בצרפת. אנחנו לא נוכל לעשות זאת. ככלל, מאזן האחריות השתנה, ויש יותר אחריות על היבואן ועל הצרכן".

משרד הבריאות ידרוש מהיבואנים ניהול סיכונים במזון, למשל לגבי חיידק הליסטריה ממנו חוששים במשרד הבריאות: "עוסקים במזון צריכים להבין מה המשמעות של החיידק, איך שומרים על המוצרים מפניו, ומתי הריכוז הופך למסוכן מדי". 

בכלל, אומר בר סימן טוב, משרד הבריאות משנה גישה: "אנחנו שואפים להרמוניה כמה שיותר מלאה בין החוק הישראלי לאירופי, מלבד יוצאי הדופן שהגדרנו. הפסקנו תהליכים של בדיקת כל המוצרים בנמל, ובקרוב גם תהיה רפורמה ברישוי עסקים. מי שמתעסק במזון - הוא זה שצריך לנהל את הסיכונים, ובהתאם, האחריות תהיה עליו". 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?