גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעי ביומד הגיעו לישראל כדי להצהיר: אנחנו פתוחים לעסקים, למרות המצב

המשלחת כללה 14 בכירי הון סיכון מארה"ב, וביניהם סקוט פנטל, מנכ"ל LSI, חברה שמובילה אירועי מפתח בתחום המכשור הרפואי ● "תמיד לקחנו סיכונים. זה הזמן לחבור יחד ולנצל הזדמנויות", הוא אומר לגלובס

כמה מחברי המשלחת ומארחיהם במרכז החדשנות של מרכז פרס לשלום / צילום: תמונה פרטית
כמה מחברי המשלחת ומארחיהם במרכז החדשנות של מרכז פרס לשלום / צילום: תמונה פרטית

"נדהמתי מהביקור בבית החולים התת־קרקעי הממוגן ברמב"ם", מספר דיוויד הוכמן, מנכ"ל חברת Orchestra BioMed. "חניון פעיל שניתן להפוך בתוך שעות לבית חולים מתפקד לגמרי, שיכול לשרת 2,000 חולים - רק בישראל אפשר יהיה למצוא מתקן כזה בבית חולים כל כך חדשני ומוביל, ורק בישראל מתקן כזה יהיה נחוץ בבית חולים כזה". 

התחלה חדשה לדריו הלת' ומכה לא צפויה לחברת אלי לילי: השבוע בביומד
סקטור הביומד הישראלי התייבש ב־2023, אך קרנות ההון סיכון אופטימיות להמשך

הוכמן, יהודי אמריקאי שאחיו מתגורר בישראל, הגיע לכאן מארה"ב דווקא עכשיו, במסגרת משלחת בכירים בתחום המכשור הרפואי. "המשלחת הזאת שונה מעשרות הסיורים האחרים שהגיעו לארץ בחודשים האחרונים, שכן חבריה כלל לא ביקרו באתרי הטבח ולא שמעו כלל על הזוועות. המטרה הייתה אך ורק לחשוף אותם לחדשנות הישראלית בתחום המכשור הרפואי ולחוסן הישראלי, כדי לעודד המשך עשיית עסקים בארץ למרות המצב", אומר אדם רוזנוואך, המנהל העסקי של חממת Deerfield Catalyst מקבוצת קרן הון הסיכון דירפילד, המוכרת מהשקעות קודמות בישראל.

רוזנוואך ארגון את המשלחת עם ג'ונתן וולדסטרייכר, מנכ"ל חברת Galvenize Therapeutics האמריקאית ושותף בקרן Apple Tree Partners, ועם עדו הדרי, עד לאחרונה סמנכ"ל פיתוח עסקי במכבי, והיום מוביל חברת ייעוץ בתחום הפיתוח העסקי לחברות מכשור רפואי.

 

"רציתי לראות עד כמה חזק החוסן הישראלי"

בימים שבהם שהתה המשלחת בישראל נערך כנס ICI השנתי - כנס הקרדיולוגיה הפולשנית הבינלאומי. בימים רגילים, הכנס הזה מושך אליו את בכירי הרופאים ואת מנהלי חברות המכשור הרפואי הגדולות בעולם. השנה, בעקבות המצב, הגיעו הרבה פחות מהם. על הרקע הזה, הייתה המשלחת עוד יותר משמעותית. היא אומנם כללה נציגים שרובם יהודים או בעלי זיקה ישראלית, אבל גם בכירים המגיעים לראשונה לישראל, וכולם הגיעו מתוך מטרה לעשות עסקים בארץ, בטווח הקרוב.

לדוגמה, חברת אורקסטרה, שהוקמה כדי ליזום ולקדם חברות בתחום המכשור הרפואי. המודל שלה הוא יצירת שיתופי־פעולה לחברות עם גורמים אסטרטגיים, בתהליך של חלוקת סיכון ותמורה. "במשך השנה", אומר הוכמן, "חיפשנו חברות פרטיות בשלב הקליני שיכולות להשתלב במודל שלנו. נדהמנו לגלות ש־20% מהחברות הרלוונטיות מבוססות בישראל, ולמדנו בהדרגה כי לישראל הייתה וממשיכה להיות השפעה לא פרופורציונלית בקידום חדשנות בעיקר בתחומים כמו תחלואת הלב. רציתי לראות בעצמי עד כמה באמת חזק החוסן הישראלי שמדברים עליו".

"היזמים הופכים מתוחכמים יותר"

הוכמן אולי מכיר את ישראל, אבל עבור סקוט פנטל, מנכ"ל חברת LSI שעורכת את האירועים המרכזיים בתחום המכשור הרפואי בארה"ב, זהו הביקור הראשון בארץ, ואין לו קשר לישראל או ליהדות. "תעשיית המכשור הרפואי מונעת מחדשנות, ולמדנו עם השנים שתחום המכשור הרפואי צריך את ישראל", הוא אומר. "ההצלחה של LSI נבעה תמיד מכך שאנחנו זזים מהר ומוכנים לקחת סיכונים, וגם אחרי הקורונה היינו בין הראשונים שחזרו לעשות אירועים לתעשייה, אז חשבנו שמבחינת ישראל, זה הזמן לחבור יחד ולנצל הזדמנויות".

פנטל מספר שהתרשם במיוחד מהביקור בסטארט־אפ ניישן סנטרל. "שם למדנו על התרומה יוצאת הדופן של ישראל לחדשנות העולמית וספציפית למכשור הרפואי. מודל שיתוף־הפעולה בין הסקטור הפרטי לציבורי בישראל הוא בבירור אחת הסיבות שלך, אבל גם האנשים פה שהם ללא ספק מוכשרים, נחושים ועמידים בצורה שלא ראיתי בעבר". פנטל מתייחס בין היתר לתוכנית "יוזמה" שאתחלה את תעשיית הון הסיכון בארץ בשנות ה־90 של המאה הקודמת. בקרוב צפוי רשות החדשנות לצאת בגרסה מחודשת לתוכנית הזאת.

"רצינו שהמשקיעים יראו שהתעשייה כאן שונה, חזקה ויצירתית יותר", אומר הדרי. "הם התרגשו עד דמעות אבל גם הבינו שאנחנו עמידים וממשיכים להוביל בתחום המד־טק. ביקרנו גם בעוספיא כדי להראות את השותפות החזקה של בני העדה הדרוזית, זה נתן עוד זווית ראייה חשובה שהוסיפה לאופטימיות. ביקור בישראל כמעט לא יכול להיות מקצועי בלבד, המשלחת חוותה פה כמה דברים עמוקים שהם לא ישכחו".

איך התרשמתם מישראל של שנת 2024 לעומת הציפיות שלכם?
הוכמן: "לפני הביקור הייתי קצת בלחץ והופתעתי מכך שלא מרגישים את המלחמה בתל אביב. גם בכנס ICI כמעט לא דיברו על המצב הקשה, אלא איך מנהלים עסקים בתקופה כזאת ונראה שבכל זאת יש תקווה. ברמה הבינלאומית, מעולם לא הייתה תקופה טובה יותר ליצירת שיתופי־פעולה בתחום המכשור הרפואי, ולכן האופטימיות במקומה לדעתי".

פנטל: "בשיחות אחד על אחד כן שוחחו איתי על ההשפעה של המצב על המשפחות. הילדים של מנהלי החברות לוחמים כרגע בעזה, אבל הם ממשיכים קדימה".

במשלחת השתתף גם היזם הישראלי טל וונדרוב, שהיה מנכ"ל חברת קורינדוס הישראלית-אמריקאית עד שנמכרה לסימנס ב־1.1 מיליארד דולר ב־2019. "היום אני ונצ'ר פרטנר בקרן הון סיכון מסינגפור, שכבר ביצעה השקעה בחברה ישראלית. כישראלי שגר בבוסטון, אני יכול רק להיות השגריר של הדברים הטובים שיש בארץ. בחדשות הרי יראו את הרע, כי ככה זה בחדשות", הוא אומר.

"היתרון של ישראל הוא במכשור רפואי"

בחמש השנים האחרונות נראה היה שתחום המכשור הרפואי בישראל קצת נזנח - תחילה לטובת הפארמה שניתן היה להנפיק בבורסה בקלות רבה יותר, ואחר כך לטובת הבריאות הדיגיטלית. האם אנחנו עדיין חזקים בתחום המכשור הרפואי הקלאסי?
פנטל: "השינויים הכלליים בתחום המד־טק לא ייחודיים לישראל, ולא ראיתי שינוי בעוצמה היחסית של ישראל בתחום הזה. להיפך, אנחנו רואים את היזמים דווקא הופכים מתוחכמים יותר עם השנים, מבינים את הטכנולוגיה ולא רק את השוק. כן, צריך קצת למחוץ את הספוג כדי למצוא את החברות הכי טובות".

הוכמן: "אנחנו רואים עלייה בעניין במכשור רפואי ישראלי בתאגידים הגדולים בתחום".

וונדרוב: "היה איזה רגע של האטה, אבל די מהר האקוסיסטם בארץ הבין שבמכשור הרפואי נמצא היתרון הישראלי המשמעותי בסקטור הביומד. כמו שסקוט אמר, אנחנו רואים את התחום מתבגר, חברות מגיעות עד השלב המסחרי ומצליחות לפצח אותו. בעבר הן היו מתרסקות בשוק בגלל חוסר הניסיון של החברה הישראלית עם השוק האמריקאי. אתמול פגשנו למשל את חברת רפיד המטפלת בשבץ. היא בשלב המסחרי ועושה חיל.

"לא רק שיש חברות מעניינות רבות בארץ, יש גם רופאים מובילים רבים שכל חברות המכשור הרפואי הגדולות מעוניינות שיתנסו במוצריהן ויציגו אותם במאמרים בכנסים".

זה לא השתנה מאז המלחמה?
פנטל: "אני משתתף בהמון כנסים וממשיך לראות רופאים ישראלים בכנסים המובילים. אני בטוח שכשהטיסות יחזרו לסדרן, גם הביקורים של גורמים זרים בארץ יחזרו למה שהיו בעבר".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים