גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעי ביומד הגיעו לישראל כדי להצהיר: אנחנו פתוחים לעסקים, למרות המצב

המשלחת כללה 14 בכירי הון סיכון מארה"ב, וביניהם סקוט פנטל, מנכ"ל LSI, חברה שמובילה אירועי מפתח בתחום המכשור הרפואי ● "תמיד לקחנו סיכונים. זה הזמן לחבור יחד ולנצל הזדמנויות", הוא אומר לגלובס

כמה מחברי המשלחת ומארחיהם במרכז החדשנות של מרכז פרס לשלום / צילום: תמונה פרטית
כמה מחברי המשלחת ומארחיהם במרכז החדשנות של מרכז פרס לשלום / צילום: תמונה פרטית

"נדהמתי מהביקור בבית החולים התת־קרקעי הממוגן ברמב"ם", מספר דיוויד הוכמן, מנכ"ל חברת Orchestra BioMed. "חניון פעיל שניתן להפוך בתוך שעות לבית חולים מתפקד לגמרי, שיכול לשרת 2,000 חולים - רק בישראל אפשר יהיה למצוא מתקן כזה בבית חולים כל כך חדשני ומוביל, ורק בישראל מתקן כזה יהיה נחוץ בבית חולים כזה". 

התחלה חדשה לדריו הלת' ומכה לא צפויה לחברת אלי לילי: השבוע בביומד
סקטור הביומד הישראלי התייבש ב־2023, אך קרנות ההון סיכון אופטימיות להמשך

הוכמן, יהודי אמריקאי שאחיו מתגורר בישראל, הגיע לכאן מארה"ב דווקא עכשיו, במסגרת משלחת בכירים בתחום המכשור הרפואי. "המשלחת הזאת שונה מעשרות הסיורים האחרים שהגיעו לארץ בחודשים האחרונים, שכן חבריה כלל לא ביקרו באתרי הטבח ולא שמעו כלל על הזוועות. המטרה הייתה אך ורק לחשוף אותם לחדשנות הישראלית בתחום המכשור הרפואי ולחוסן הישראלי, כדי לעודד המשך עשיית עסקים בארץ למרות המצב", אומר אדם רוזנוואך, המנהל העסקי של חממת Deerfield Catalyst מקבוצת קרן הון הסיכון דירפילד, המוכרת מהשקעות קודמות בישראל.

רוזנוואך ארגון את המשלחת עם ג'ונתן וולדסטרייכר, מנכ"ל חברת Galvenize Therapeutics האמריקאית ושותף בקרן Apple Tree Partners, ועם עדו הדרי, עד לאחרונה סמנכ"ל פיתוח עסקי במכבי, והיום מוביל חברת ייעוץ בתחום הפיתוח העסקי לחברות מכשור רפואי.

 

"רציתי לראות עד כמה חזק החוסן הישראלי"

בימים שבהם שהתה המשלחת בישראל נערך כנס ICI השנתי - כנס הקרדיולוגיה הפולשנית הבינלאומי. בימים רגילים, הכנס הזה מושך אליו את בכירי הרופאים ואת מנהלי חברות המכשור הרפואי הגדולות בעולם. השנה, בעקבות המצב, הגיעו הרבה פחות מהם. על הרקע הזה, הייתה המשלחת עוד יותר משמעותית. היא אומנם כללה נציגים שרובם יהודים או בעלי זיקה ישראלית, אבל גם בכירים המגיעים לראשונה לישראל, וכולם הגיעו מתוך מטרה לעשות עסקים בארץ, בטווח הקרוב.

לדוגמה, חברת אורקסטרה, שהוקמה כדי ליזום ולקדם חברות בתחום המכשור הרפואי. המודל שלה הוא יצירת שיתופי־פעולה לחברות עם גורמים אסטרטגיים, בתהליך של חלוקת סיכון ותמורה. "במשך השנה", אומר הוכמן, "חיפשנו חברות פרטיות בשלב הקליני שיכולות להשתלב במודל שלנו. נדהמנו לגלות ש־20% מהחברות הרלוונטיות מבוססות בישראל, ולמדנו בהדרגה כי לישראל הייתה וממשיכה להיות השפעה לא פרופורציונלית בקידום חדשנות בעיקר בתחומים כמו תחלואת הלב. רציתי לראות בעצמי עד כמה באמת חזק החוסן הישראלי שמדברים עליו".

"היזמים הופכים מתוחכמים יותר"

הוכמן אולי מכיר את ישראל, אבל עבור סקוט פנטל, מנכ"ל חברת LSI שעורכת את האירועים המרכזיים בתחום המכשור הרפואי בארה"ב, זהו הביקור הראשון בארץ, ואין לו קשר לישראל או ליהדות. "תעשיית המכשור הרפואי מונעת מחדשנות, ולמדנו עם השנים שתחום המכשור הרפואי צריך את ישראל", הוא אומר. "ההצלחה של LSI נבעה תמיד מכך שאנחנו זזים מהר ומוכנים לקחת סיכונים, וגם אחרי הקורונה היינו בין הראשונים שחזרו לעשות אירועים לתעשייה, אז חשבנו שמבחינת ישראל, זה הזמן לחבור יחד ולנצל הזדמנויות".

פנטל מספר שהתרשם במיוחד מהביקור בסטארט־אפ ניישן סנטרל. "שם למדנו על התרומה יוצאת הדופן של ישראל לחדשנות העולמית וספציפית למכשור הרפואי. מודל שיתוף־הפעולה בין הסקטור הפרטי לציבורי בישראל הוא בבירור אחת הסיבות שלך, אבל גם האנשים פה שהם ללא ספק מוכשרים, נחושים ועמידים בצורה שלא ראיתי בעבר". פנטל מתייחס בין היתר לתוכנית "יוזמה" שאתחלה את תעשיית הון הסיכון בארץ בשנות ה־90 של המאה הקודמת. בקרוב צפוי רשות החדשנות לצאת בגרסה מחודשת לתוכנית הזאת.

"רצינו שהמשקיעים יראו שהתעשייה כאן שונה, חזקה ויצירתית יותר", אומר הדרי. "הם התרגשו עד דמעות אבל גם הבינו שאנחנו עמידים וממשיכים להוביל בתחום המד־טק. ביקרנו גם בעוספיא כדי להראות את השותפות החזקה של בני העדה הדרוזית, זה נתן עוד זווית ראייה חשובה שהוסיפה לאופטימיות. ביקור בישראל כמעט לא יכול להיות מקצועי בלבד, המשלחת חוותה פה כמה דברים עמוקים שהם לא ישכחו".

איך התרשמתם מישראל של שנת 2024 לעומת הציפיות שלכם?
הוכמן: "לפני הביקור הייתי קצת בלחץ והופתעתי מכך שלא מרגישים את המלחמה בתל אביב. גם בכנס ICI כמעט לא דיברו על המצב הקשה, אלא איך מנהלים עסקים בתקופה כזאת ונראה שבכל זאת יש תקווה. ברמה הבינלאומית, מעולם לא הייתה תקופה טובה יותר ליצירת שיתופי־פעולה בתחום המכשור הרפואי, ולכן האופטימיות במקומה לדעתי".

פנטל: "בשיחות אחד על אחד כן שוחחו איתי על ההשפעה של המצב על המשפחות. הילדים של מנהלי החברות לוחמים כרגע בעזה, אבל הם ממשיכים קדימה".

במשלחת השתתף גם היזם הישראלי טל וונדרוב, שהיה מנכ"ל חברת קורינדוס הישראלית-אמריקאית עד שנמכרה לסימנס ב־1.1 מיליארד דולר ב־2019. "היום אני ונצ'ר פרטנר בקרן הון סיכון מסינגפור, שכבר ביצעה השקעה בחברה ישראלית. כישראלי שגר בבוסטון, אני יכול רק להיות השגריר של הדברים הטובים שיש בארץ. בחדשות הרי יראו את הרע, כי ככה זה בחדשות", הוא אומר.

"היתרון של ישראל הוא במכשור רפואי"

בחמש השנים האחרונות נראה היה שתחום המכשור הרפואי בישראל קצת נזנח - תחילה לטובת הפארמה שניתן היה להנפיק בבורסה בקלות רבה יותר, ואחר כך לטובת הבריאות הדיגיטלית. האם אנחנו עדיין חזקים בתחום המכשור הרפואי הקלאסי?
פנטל: "השינויים הכלליים בתחום המד־טק לא ייחודיים לישראל, ולא ראיתי שינוי בעוצמה היחסית של ישראל בתחום הזה. להיפך, אנחנו רואים את היזמים דווקא הופכים מתוחכמים יותר עם השנים, מבינים את הטכנולוגיה ולא רק את השוק. כן, צריך קצת למחוץ את הספוג כדי למצוא את החברות הכי טובות".

הוכמן: "אנחנו רואים עלייה בעניין במכשור רפואי ישראלי בתאגידים הגדולים בתחום".

וונדרוב: "היה איזה רגע של האטה, אבל די מהר האקוסיסטם בארץ הבין שבמכשור הרפואי נמצא היתרון הישראלי המשמעותי בסקטור הביומד. כמו שסקוט אמר, אנחנו רואים את התחום מתבגר, חברות מגיעות עד השלב המסחרי ומצליחות לפצח אותו. בעבר הן היו מתרסקות בשוק בגלל חוסר הניסיון של החברה הישראלית עם השוק האמריקאי. אתמול פגשנו למשל את חברת רפיד המטפלת בשבץ. היא בשלב המסחרי ועושה חיל.

"לא רק שיש חברות מעניינות רבות בארץ, יש גם רופאים מובילים רבים שכל חברות המכשור הרפואי הגדולות מעוניינות שיתנסו במוצריהן ויציגו אותם במאמרים בכנסים".

זה לא השתנה מאז המלחמה?
פנטל: "אני משתתף בהמון כנסים וממשיך לראות רופאים ישראלים בכנסים המובילים. אני בטוח שכשהטיסות יחזרו לסדרן, גם הביקורים של גורמים זרים בארץ יחזרו למה שהיו בעבר".

עוד כתבות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ