גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפילה האחרונה היא תמרור אזהרה: מומחים מנתחים לאן הולך שוק השבבים

עד סוף השבוע האחרון סקטור השבבים, בהובלת אנבידיה, זינק בוול סטריט בחדות עם תשואות דו־ספרתיות גבוהות ● אבל ביום שישי האחרון המניות נצבעו לפתע באדום, ומומחים כבר מזהירים מפני סיומו של הראלי - לא רק בשוק השבבים ● וגם: איזו מניה התנהגה שונה מהסקטור?

צילומים: איל יצהר, שאטרסטוק; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, שאטרסטוק; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחודשים האחרונים נדמה היה שהראלי בוול סטריט חסר מעצורים ובפרט במניה אחת - אנבידיה. ענקית השבבים הדהימה את המשקיעים פעם אחר פעם בתקופה האחרונה והפכה למלכה של הבורסה האמריקאית. אחרי שעלתה בכ־240% בשנה שעברה, מתחילת השנה ועד יום שישי האחרון היא זינקה בעוד 92% והפכה לחברה השלישית בגודלה בעולם. רק לפני שבועות בודדים, אחרי פרסום הדוחות שלה, אנבידיה הציגה את עליית השווי היומית הכי גבוהה אי פעם, כשהוסיפה לערכה 270 מיליארד דולר ביום אחד.

ניתוח | תשואה של 85% בשנה: כך תיחשפו לטרנד שמדהים את וול סטריט 
משאירה אבק לאנבידיה: המניה שזינקה ב-1,000% בשנה

ההצלחה של אנבידיה משכה איתה למעלה את תעשיית השבבים כולה ומניות הענף הפכו לטרנד הכי חם בשוק. מדד השבבים של פילידלפיה, המורכב מ־30 חברות שבבים, עלה בכמעט 30% מתחילת השנה ועד סוף השבוע האחרון, ומניות כמו  AMD שעלתה ב-53%, ברודקום (30%), וקוואלקום (28%) זינקו בשיעורים דו־ספרתיים. אבל מיום שישי המגמה התהפכה ומניות השבבים כולן נצבעו אדום. בשני ימי המסחר הראשונים השבוע, מניית אנבידיה צללה כמעט ב־12%, AMD ביותר מ־12%, ברודקום ב־6%, וקוואלקום ב־2.5%. הירידות האלו גררו למטה גם את מדד השבבים המוביל, שירד באותם ימים ביותר מ־5%. מה הוביל לשינוי בסנטימנט המשקיעים והאם המסכים האדומים מסמנים על סיומו של הטרנד החם של השנה? או שמדובר בתיקון חד פעמי?

נכון לנעילת המסחר ביום שלישי התמונה שוב התהפכה, כשמניית אנבידיה זינקה בכ־7%.

הדוחות שגררו את הסקטור למטה

מה שהחל את הירידות במניות השבבים היה פרסום דוחות של שתי חברות בתחום: ברודקום ומארוול. הציפיות מביצועי שתי החברות היו גבוהות, בין היתר בשל העובדה ששתיהן מוכרות שבבי רשת המיועדים לשימוש בעיבוד במחשוב המבוסס בינה מלאכותית. כלומר, שתיהן סומנו כמרווחיות פוטנציאליות מהשקעות הענק בטכנולוגיה החמה בשוק. השבבים שמייצרות ברודקום ומארוול לא מחליפים את השבבים של אנבידיה, אלא מהווים חוליה חשובה בהקמת תשתיות מחשוב מבוססות AI. אבל למרות הפוטנציאל, התחזיות להמשך היו נמוכות מהציפיות של השוק. במקרה של ברודקום, שחקנית הרבה יותר משמעותית בשוק שנסחרת לפי שווי של 600 מיליארד דולר, ההכנסות בגזרת המוליכים למחצה של החברה (ביטוי של סגמנט ה־AI) פספסו את תחזיות האנליסטים.

 

בנוסף, הדוחות של ברודקום ומארוול הזכירו לשוק את מה שאולי הוא כבר ידע: למרות הביקושים הגדולים לשבבים הקשורים לבינה המלאכותית, התעשייה כולה לא בהכרח צומחת. "שבבי הבינה המלאכותית הם עדיין חלק קטן מהביזנס", אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר מבית ההשקעות אופנהיימר. "בברודקום הם אמורים להוות שליש מסך מכירות השבבים, ובמארוול עוד פחות מזה". הוא מסביר כי ברודקום למשל, משרתת מגוון מאוד רחב של תחומים, כמו למשל שוק הסלולר, שלא נמצא בצמיחה.

חברות שבבים נוספות מתמודדות עם האטות בסגמנטים הוותיקים יותר בהם הם פועלים. בוול סטריט ג'ורנל למשל פרסמו כי חברת AMD מתמודדת עם האטה במכירות שבבים עבור מחשבים ביתיים (PC) וקונסולות משחקי וידאו.

"יש תחושה שעלינו מהר מדי וגבוה מדי"

לדברי וסצ'ונוק הנתונים האלו הובילו לסוג של התפכחות בשוק: "יש סנטימנט חזק כלפי שוק השבבים כולו ועכשיו מתחילים להבין שלא הכל ורוד ולא הכל צומח". הצמיחה הנוכחית מאכזבת אפילו יותר בקונטקסט הנוכחי - אחרי עליות משמעותיות במחירי המניות של חברות השבבים.

"אני חושב שמה שאנחנו רואים עכשיו בוול סטריט, זה שמתחילים סימנים של דוט.קום בירידה של המון מניות", מעריך שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, המנהלת קרנות גידור המתמחות בטכנולוגיה. "במניות שקשורות לבינה מלאכותית, יש תחושה שעלינו מהר מדי וגבוה מדי. החברות האלה בסוף מוכרות ציוד שהוא עסק מחזורי. כל שבב של אנבידיה למשל, אורך החיים שלו הוא כ־4 או 5 שנים, אז אני חושב שצריך מאוד להיזהר מלתת לחברות האלה מכפילי שיא על רווחי שיא כי יכול להיות שבעוד שנה נראה ירידה במכירות של אנבידיה".

וסצ'ונוק מאופנהיימר מוסיף כי סיבה נוספת שיכולה להסביר את הצניחה במניית אנבידיה היא שאנשים המחזיקים במניות שלה "מנצלים כל הזדמנות של חוסר ודאות בתור סיבה למימוש". הוא אומר כי ברגע שהשיאים הגדולים והמסכים הירוקים נצבעו פתאום אדום, אחרי 9 שבועות רצופים של עליות, המשקיעים רצו למכור. "המגמה נשברה, וכשמגמה נשברת מתחילים הרבה מימושים וזה יוצר תנודות בשוק. אפילו קטליזטור מאוד קטן - כמו תביעה שולית ולא רלוונטית, יכול להוות שינו בסנטימנט המשקיעים, ובמניות כמו אנבידיה הסנטימנט משחק תפקיד משמעותי". וסצ'ונוק מתייחס לסיבה נוספת לירידות בשוק השבבים בימים האחרונים - תביעה שהוגשה נגד אנבידיה.

שלושה סופרים הגישו בסוף השבוע האחרון תביעה נגד ענקית השבבים בטענה להפרת זכויות יוצרים. הסופרים בריאן קין, אבדי נזמיאן וסטיוארט אונאן טוענים כי הטקסטים שלהם היו חלק ממערך נתונים של כמעט 197 אלף ספרים שעזרו לאמן את NeMo, פלטפורמה של אנבידיה שנועדה לאפשר לארגונים לבנות ולאמן מודלים של בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI). אותם ספרים אמנם הוסרו מהפלטפורמה באוקטובר האחרון "בשל הפרת זכויות יוצרים שדווחו", לפי החברה, אבל לטענת השלושה עצם ההסרה מהווה מעין "הודאה באשמה".

אזהרה מ"אפקט דומינו" במדד הנאסד"ק כולו

שינוי הכיוון של מניות השבבים משפיע לא רק על הסקטור עצמו, אלא על השוק כולו. אחרי עליות של כ־10% במדד הנאסד"ק, מסוף השבוע האחרון וביומיים הראשונים של המסחר השבוע, המדד מוטה הטכנולוגיה ירד ביותר מ־2.5%. גם המדד המוביל בארה"ב, ה־S&P 500 נצבע אדום וירד קלות במעל ל־1%. אם המגמה השלישית במניות השבבים תימשך, מזהיר וסצ'ונוק מאופנהיימר, הירידות הקלות הללו עלולות להפוך להרבה יותר חדות.

"בעבר, שבבים תפסו נתח של בין 10%־12% מהשווי של כלל סקטור הטכנולוגיה במדד הנאסד"ק. עכשיו הם מהווים נתח של כשליש, בעיקר בזכות אנבידיה. אז אם עכשיו היא תרד, אין ספק שתהיה לזה השפעה משמעותית על מדד הנאסד"ק". להערכתו, אם הירידות יימשכו, "יהיה אפקט של דומינו כמו שראינו בדרך למעלה, נראה גם בדרך למטה. כשמגיעות ירידות, עוצמת הירידות היא תמיד יותר אלימה מעוצמת העליות. העליות הינן תהליך ארוך ומתון יותר אבל ירידיות באות בבום".

אינטל: מניית השבבים שמתנהגת אחרת

מניית השבבים שהתנהגה הפוך מהמגמה בימים האחרונים הייתה אינטל. מתחילת השנה נראה כי היא מניית השבבים היחידה שמאכזבת את המשקיעים כשירדה בכמעט 6%, אבל ביום שני היא נצבעה ירוק עם עלייה של 3% בזמן ששאר הסקטור ירד."אינטל אינה קשורה לכל אותן מגמות של צמיחה שהניעו את השוק למעלה", אומר וסצ''נוק. "היא בפיגור רציני בכל מה שקשור בפיתוח שבבים באופן כללי ובבינה מלאכותית ספציפית. אז אם עכשיו הירידות בשוק קשורות לזה שיש מימושים במניות שקשורות לבינה מלאכותית, אינטל כאמור, אינה קשורה למגמה הזאת".

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

תיקון והתנצלות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית