גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת גרילה מתנהלת נגד ישראל במועצות הערים באמריקה, וצוברת תנופה

80 ערים, גדולות וקטנות, כבר הצביעו לטובת הפסקת אש בעזה ● השבוע הצטרפה עיר קטנה במדינת מינסוטה, המגלמת את הצלחתן של נשים פעילות רדיקליות לעורר דעת קהל הרחק מוושינגטון - כדי להשפיע על הבירה ● עזה היא לא רק במה, היא גם קרש קפיצה

הפגנה בארה''ב למען הפסקת אש בעזה / צילום: ap, Joe Lamberti
הפגנה בארה''ב למען הפסקת אש בעזה / צילום: ap, Joe Lamberti

טום מאלוני הוא ראש העיר ה-216 בגודלה בארה"ב. שמה פארגו (Fargo), מתגוררים בה 125 אלף בני אדם, והיא רבת-האוכלוסים ביותר בדקוטה הצפונית, מן המדינות דלילות האוכלוסים ביותר של ארה"ב.

ב-6 בפברואר סרו אל משרדו של מאהוני פעילים מקומיים, והפצירו בו לקרוא להפסקת אש בעזה. מאהוני השיב את פניהם ריקם. הוא הסביר לתחנת רדיו מקומית: "ניסינו להסביר כי זה עניין לממשלה הפדרלית. נתתי להם את מספרי הטלפון של הסנאטורים ושל צירי הקונגרס שלנו… אמרתי להם ששום טובה לא תצמח, כי אני לא אדבר על זה. לכל מטבע יש שני צדדים".

הוא הוסיף: "אף אני אשמח אם יושכן שלום. אבל אין זה עניינה של העיר פארגו. על זה יחליטו מנהיגינו הלאומיים". מיותר להגיד שהפעילים חרקו שיניים.

כמעט ארבעה שבועות אחר כך פרסם מאהוני קריאה פומבית להפסקת אש מיידית בעזה. הוא עשה כן בהודעה משותפת עם שלי קרלסון, ראש העיר השכנה מורהד (Moorhead), השוכנת במידנת מינסוטה, מעבר לנהר האדום (זה שמו) הזורם ביניהן.

עשרה ימים לאחר ההודעה המשותפת, קרלסון הניחה להחלטה בזכות הפסקת אש בעזה להידון במועצת העיר שלה. 45 דקות הוקצבו להערות התושבים, ו-30 דקות הוקצבו לוויכוח.

מורהד היא עיר קטנה, בקושי 45 אלף איש, ובמועצת העיר יש רק חמישה חברים. הם דיברו בקיצור, אולי גם מפני שלא היה להם הרבה מה להגיד. ברוב של שלושה נגד שניים, מועצת העיר לא רק סמכה את ידיה על הקריאה, אלא גם דרשה את הפסקת הסיוע הצבאי לישראל.

קרלסון הסבירה שזו אינה החלטה של מועצת העיר בתור שכזאת, אלא של חברי המועצה כיחידים. אבל איש לא התייחס ברצינות אל ההסבר הזה. העיתון המקומי, המשרת את שתי הערים השכנות, הכריז בכותרתו הראשית "החלטת הפסקת האש התקבלה". נראה שלא היה צורך להסביר איזו הפסקת אש. הנושא הזה נידון בתקשורת המקומית פעם אחר פעם במשך שבועות ארוכים, כפי שמלמד דפדוף באתרי הרשת של תחנות רדיו מקומיות.

ארגז הכלים של "הנשים בוורוד"

מדוע שתי ערים קטנות ורחוקות, באזורים שאינם ידועים בעודף התעניינות בעולם החיצון, נכנסות רשמית בעובי הקורה של סכסוך, המתרחש במרחק של אוקיינוס וחצי מהן? התשובה היא שמורהד ופארגו הן רק קצה הקרחון.

מערכה לטובת "הפסקת אש עכשיו" מתנהלת בערים גדולות וקטנות, לפעמים קטנטנות. ארגונים רדיקליים קיקיוניים הם המנהלים אותה, במידה גוברת של הצלחה, ולפחות במידה המגביהה מאוד את הפרופיל שלהם. את ההצלחה בעיר מורהד זוקף לזכותו ארגון של נשים רדיקליות, הנקרא Pinkcode, שחברותיו הפגינו זה לא כבר בחזית הבית הלבן בתלבושות ורודות.

עיתון במורהד, מינסוטה, מודיע על החלטת מועצת העיר להפסיק אש בעזה

באתר הרשת של "פינקוד" אפשר למצוא "ארגז כלים" (toolkit), המסביר לרדיקליות מתחילות איך לכבוש את מועצות עריהן. למשל, "מצאו-נא את חבר המועצה הגזעי (coolest) ביותר", או ״בקשו-נא פגישה עם חבר המועצה הגזעי ביותר". אם לא עלה יפה הניסיון למצוא שושבין גזעי מחברי המועצה כדי שיגיש הצעת החלטה, "זו השעה להסלים! עיינו נא להלן במדריך ההסלמה שלנו!" (המלים האחרונות ניתנות בגופן שחור). "פינקוד" מציע למסלימות להתקשר עם שלוש ממקצועניותיו, ונותן את כתובות הדוא"ל שלהן באותיות ורודות.

המספר הלא-מוסמך של ערים שהביעו תמיכה בהפסקת אש עומד על סביבות 80. לא כל ההחלטות דומות. חלקן קיצוניות, וקוראות להענשת ישראל; חלקן מדברות על הפסקת אש זמנית ועל שחרור החטופים. יש ערים שדחו את ההצעה, כמו דנוור, העיר הגדולה ביותר במדינת קולורדו, אף כי ערים קטנות ממנה הצביעו בעד.

מועצת העיר מושבתת

העיר קליבלנד, במדינת אוהיו, נעשתה יעד מרכזי של המסלימים. מועצת העיר מתקשה לתפקד לרגל ריבוי ההפגנות והנאומים של פעילים, המציפים את מליאת המועצה ודורשים את זכות הדיבור.

נשיא מועצת העיר, שהוא שחור, אומר כי הוא מתקשה להניח על שולחן המועצה עניינים דחופים, הנוגעים לשלומה של העיר ולאינטרסים החומריים שלה. כאשר יו"ר הפדרציה היהודית המקומית קם לדבר נגד ההצעה, עשרות פעילים אנטי-ישראלים יצאו במחאה, וקראו סיסמאות עוינות סמוך לדלתות הפתוחות של האולם.

בסן פרנסיסקו, מועצת העיר, בהנהגת חבר יהודי, הצביעה לטובת ההחלטה. אבל ראש העיר השחורה סירבה לחתום עליה, מפני שהיא מפלגת את העיר שלא לצורך.

הישגה הגדול ביותר של תנועת הפסקת האש היה בשיקאגו, העיר השלישית בגודלה בארה"ב, שהצביעה בחודש שעבר לטובת ההצעה, אם גם ברוב הזעיר ביותר, 24 נגד 23. קולו של ראש העיר השחור הוא שהכריע. המושל היהודי של מדינת אילינוי, ששיקאגו היא הגדולה בעריה, גינה את ההחלטה.

ההישג הגדול ביותר של האנטי־ישראלים: החלטת מועצת העיר של שיקאגו ב־31 בינואר

בשביל מה כל זה טוב? סוף סוף, הצדק היה עם ראש העיר של פארגו, כאשר סירב תחילה להביע דעה. רשויות מקומיות אינן משתתפות בעיצוב מדיניות החוץ. אבל התשובה פשוטה למדי: כך נולדת, מתהווה ומתפשטת תנועה עממית. היא אינה יכולה להיוולד בוושינגטון הרחוקה. הלחץ על חברי/חברות קונגרס צריך לבוא מן הרבדים הנמוכים ביותר במחוזות הבחירה שלהם ובמדינותיהן.

מעיר לעיר, מקמפוס לקמפוס

זה בדיוק נמרץ מה שקרה לפני כמעט 50 שנה, כאשר התעוררה התנועה להחרמת דרום אפריקה של ימי האפרטהייד. היא התפתחה מעיר לעיר, מקמפוס לקמפוס, עד שכבשה את אמריקה. מה שהתחיל במועצות עירוניות קטנות הגיע בסופו של דבר עד הקונגרס ועד הבית הלבן.

תנועה להחרמת דרום אפריקה התחילה בקריאות ביניים והסתיימה באמברגו רשמי, שקירב את קץ משטר המיעוט הלבן. כבר כתבנו כאן על השימוש הברור של מתנגדי ישראל במודל של המאבק נגד דרום אפריקה. צריך להגיד שבניגוד לישראל, בסיס התמיכה של דרום אפריקה היה מלכתחילה צר מאוד.

הקריאה להפסקת האש עושה נפשות מפני שהיא שווה לכל נפש. בהיעדר רקע וקונטקסט, מי יכולים להתנגד להפסקת אש ולהצלת חיים? בערך שישית מצירי בית הנבחרים בוושינגטון תומכים ב"הפסקת אש מייד" ולצידם גם קומץ של סנאטורים. כולם שייכים למפלגה הדמוקרטית. הרוב הגדול של התומכים נמצאים בשמאל הרדיקלי של מפלגתם, ואינם זקוקים ללחץ מלמטה. אבל סימני הלחץ ניכרים אצל אחרים, הנמנעים לפי שעה מלהצטרף ליוזמה.

מועצות הערים הן פורום מצוין לחדור אל התודעה. עצם ההתיימרות לעצב מדיניות חוץ באמצעות מועצת עיר קטנה היא אקט של העצמה. אנשים ששום חבר קונגרס רב-כוח אינו מבקש את עצתם מגישים אותה דרך העמודים הראשונים של עיתונים קטנים, ודרך תחנות רדיו מקומיות. והם מתכוונים לכל כך הרבה יותר מאשר "עזה". הם אומנם רוצים "אינתיפאדה עולמית", ברוח אחת מסיסמותיהם. עזה אינה מעניקה להם רק במה. היא מעניקה להם קרש קפיצה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ווישור / צילום: רמי זרנגר

רגע לפני האסיפה: בנו של מייסד איילון עוקץ את העסקה עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?