גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרמינל 1 סגור, חברות לואו־קוסט לא מגיעות, וכרטיסי הטיסה מתייקרים

ריינאייר האירית, שערב המלחמה בלטה בלוח הטיסות בנתב"ג, הודיעה על ביטול טיסותיה לישראל עד סוף אוקטובר ● בענף טוענים כי העובדה שטרמינל 1 נותר סגור מכבידה על חברות הלואו־קוסט, אם כי חלקן חוזרות בהדרגה לפעילות ● מי עשויות להביא לפתרון חלקי בקרוב?

טרמינל 1 בנתב"ג / צילום: מיכל רז־חיימוביץ'
טרמינל 1 בנתב"ג / צילום: מיכל רז־חיימוביץ'

חברת ריינאייר האירית, אחת מחברות הלואו־קוסט הפופולריות ביותר בישראל ובעלת צי המטוסים הגדול ביותר באירופה, ביטלה השבוע פעם נוספת את כלל הטיסות שלה לנתב"ג - הפעם עד לסוף אוקטובר. בעקבות הודעת החברה התבשרו עשרות אלפי לקוחות ישראלים על ביטול הטיסה שהזמינו.

החברה הטורקית שהפעילה 10 טיסות ביום בישראל הפסיקה להגיע. מי תחליף אותה?
בלי תחרות: כך זינק מחיר טיסה לניו יורק בביזנס ל-8,000 דולר

זו לא הפעם הראשונה כאמור שריינאייר מבטלת את טיסותיה לישראל. לפני כחודש עלתה החברה לכותרות לאחר שאמרה כי היא אינה מוכנה להפעיל את טיסותיה מטרמינל 3 - שכן מאז פרוץ המלחמה סגרה רשות שדות התעופה את טרמינל 1. בריינאייר סירבו לכך כיוון שמסי הנמל בטרמינל 3 גבוהים יותר.

בענף התעופה הסבירו בתגובה כי אין כיום מספיק טיסות לישראל בכדי להצדיק כלכלית פתיחה של שני טרמינלים במקביל, ולכן טרמינל 1 נסגר.

הסיבה העיקרית לפער בגביית המסים בין שני הטרמינלים היא השירותים שמעניקה רשות שדות התעופה. הדיוטי פרי בטרמינל 1 קטן יותר, וגם אולם הנוסעים שבו מצומצם יחסית - מה שמוביל לעלויות תפעול זולות יותר. "במקום להציב מכשולים לחברות שחוזרות לארץ, צריך לעזור להן. לא הגיוני שחברה שרוצה לחזור תיתקל במחסומים", אומר מומחה בענף.

אולם, בחברות לואו־קוסט אחרות בחרו להמשיך לטוס לישראל. בוויזאייר, עם חידוש הטיסות לנתב"ג, פרסמו כי בגלל המעבר לטרמינל 3 יתווסף תשלום נוסף. בחודש הקרוב תפעיל החברה 134 טיסות מדי שבוע, ובאפריל תגדל כמות הטיסות השבועיות ל־282. גם טראנסבייה ובלו בירד חידשו את פעילותן בנתב"ג.

בנוגע לאיזי ג'ט, למרות ההערכות בענף כי תפעיל מסוף החודש 18 טיסות מדי שבוע, מבדיקת גלובס עולה כי בחברה עדיין לא התקבלה החלטה רשמית בנוגע לכך. חברת לואו־קוסט פופולרית שעדיין לא הודיעה על חידוש הטיסות היא פגסוס הטורקית, אם כי מסיבות פוליטיות מובהקות.

הסיכונים, הטרמינל או הפוליטיקה?

גורמים בענף התעופה חלוקים בדעתם בנוגע לסיבות שהובילו לצעד החריג של ריינאייר. אחדים מסבירים את החלטת החברה בשיקולים שנוגעים למצב הביטחוני. למרות שישראל נחשבת ליעד רווחי עבור חברות לואו־קוסט רבות, עלויות התפעול והביטוח מאז פרוץ המלחמה עלו באופן דרמטי, לצד חוסר הוודאות ששורר בכל הנוגע לאפשרות של מלחמה בצפון או הסלמה ביטחונית.

בנוסף, מטוס שנשאר על הקרקע עולה לחברה כסף רב. כך לדוגמה, מטוס דרימליינר שעומד בשדה עולה מיליון דולר בחודש. גורם בכיר בענף התעופה מסביר כי "בשונה ממה שהיה בתקופת הקורונה, בה כל חברות התעופה הפסיקו את פעילותן - המלחמה בישראל פרצה בזמן שענף התעופה עובד כרגיל. ברגע שחברות ראו שהמלחמה מתמשכת, הן לא רצו לקחת סיכונים. הן שמות את המטוסים במקומות אחרים, הן לא רוצות שהמטוס 'ישכב', כי העלויות של זה גבוהות מאוד".

מנגד, אחרים סבורים כי מאחורי הודעת ריינאייר עשויות להיות סיבות אחרות שאינן נוגעות למצב הביטחוני ולפערי המסים בין הטרמינלים. לפני חודש בלבד עוררה ריינאייר סערה בישראל כאשר התגלה כי באתר שלה ישנה אפשרות לבחור ב"שטח פלסטיני כבוש" בהכנסת הפרטים האישיים בעת הזמנת כרטיס.

גורמים בענף אומרים עוד כי טענות החברה נגד המסים בטרמינל 3 אינם תקפים, שכן את האגרות לא משלמות חברות התעופה, אלא הנוסעים. אם לא די בכך, ההבדל בין המסים עומד על 18 דולר בלבד (11 דולר בטרמינל 1 לעומת 29 דולר בטרמינל 3). אותם גורמים מצביעים גם על העובדה שבשנה שעברה הפעילה ריינאייר 1,300 טיסות מטרמינל 3 חרף המסים.

"בחברות הלואו־קוסט מחשבים לנו כל דולר. יש פה שיקול עסקי, ואני מבין אותו, אבל יכול להיות שיש עוד סיבות אחרות שאנחנו לא יודעים עליהן", מוסיף סימן עובדיה, מנכ"ל חברת הטיולים המאורגנים "בשביל הזהב". "אולי גילו שהטיסות שלהם לא מתמלאות לפי התוכנית. אבל מהשיקול הענייני אי־אפשר להתעלם - כחברת לואו־קוסט שבה כל אגורה נלקחת בחשבון במחיר הטיסה, פה פתאום יש משהו שמפריע להם. אני לא חושב שזה קשור לתמיכה פוליטית בישראל - ריינאייר היא חברה מאוד רצינית, שהמטרה העליונה שלה, כמו כל חברה בריאה, היא להרוויח כסף".

עוד מוסיף עובדיה כי חברות תעופה רבות חוזרות לישראל באופן הדרגתי, דבר שמבטא את הזהירות שהן נוקטות. כמות המושבים לחודשים הקרובים לא גדלה בצורה משמעותית, וזה משפיע על הצרכנים, שישלמו יותר על הטיסות.

רשות שדות התעופה: "פתוחים לקבל את כולן"

גורמים בענף מעידים כי ריינאייר תכננה להחזיר תשע טיסות שבועיות בלבד לישראל, מספר נמוך יחסית של טיסות. בספטמבר, ערב המלחמה, הייתה ריינאייר החברה החמישית בגודלה מבחינת תנועת הנוסעים בנתב"ג. הקדימו אותה רק אל על, וויז, טורקיש וישראייר.

כעת, נראה כי מי שירוויחו מהיעדרה של ריינאייר הן החברות הישראליות, אל על בראשן. גם חברות הלואו־קוסט וויזאייר ואיזי ג'ט (אם אכן תחזור) עשויות להרוויח מהצעד של ריינאייר. גורמים בענף מעריכים כי "וויזאייר הולכת לכבוש את היעדים של ריינאייר".

מרשות שדות התעופה נמסר בתגובה: "בשנה שעברה הופעלו 1,750 טיסות של חברת ריינאייר עם אגרות של טרמינל 3. נתב"ג פתוח לקבל את כל חברות התעופה". 

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?