גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסוי הכלים בתותחים של אלביט ועסקת הטנקים הענקית של ארה"ב

איראן משדרגת את חיל השריון המיושן שלה ● בפיליפינים מתרגלים את מערכת התותחים הישראלית ● איחוד האמירויות מקימה בשטחה לגיון זרים בו ישרתו כ־3,000-4,000 חיילים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערך ארטילרי גדודי של ATMOS / צילום: אלביט מערכות
מערך ארטילרי גדודי של ATMOS / צילום: אלביט מערכות

איחוד האמירויות הפכה בעשור האחרון לכוח צבאי בלתי מבוטל במרחב, וכעת היא רוצה לשדרג אף יותר את השפעתה. בה בעת, ארה"ב בעסקת ענק עם בחריין, איראן מבינה כי היא מוכרחה לשדרג את חיל השריון המיושן שלה, טורקיה עוקפת את הודו בדרך לשוק הביטחוני במדינה אסטרטגית, ובאסיה הפיליפינים מתרגלים את מערכת התותחים הישראלית. על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

בעקבות אמברגו הנשק הקנדי: המדינות שישראל באמת צריכה לחשוש מהן
מרוץ החימוש: האם אירופה "תעתיק" מישראל את כיפת ברזל?
אלה המדינות עם מספר הטנקים הגבוה בעולם. ומה עם ישראל?
עקפה את ארה"ב: המדינה שהפכה לשיאנית ייצור הפגזים בעולם

צבא הפיליפינים תרגל את התותחים של אלביט

בצל המתיחות הרבה באסיה־פסיפיק בגלל סין, צבא הפיליפינים ביצע השבוע תרגיל ראשון באש חיה עם תותחי "אטמוס" מתוצרת אלביט. מערכת אטמוס כוללת תותח הוביצר שמסוגל לירות את כל הפגזים והקליעים בעלי אישור נאט"ו 155 מ"מ, בעל טווח אפקטיבי של יותר מ-40 ק"מ עם קליעים סטנדרטיים, וכן מציע טווח מורחב עם קליעים בעזרת רקטות. 

אטמוס מתנועעת על גבי משאית, ומאוישת על ידי צוות בן 6-2 לוחמים. הפיליפינים רכשו את המערכת תמורת כ־47 מיליון דולר ב־2020, והפכו אותה למבצעית ביוני 2022. לפי דיווחים זרים, לא רק הפיליפינים מחזיקים בידיהם את המערכת, אלא גם אזרבייג'ן, בוצוואנה, דנמרק, קמרון, קולומביה, תאילנד, אוגנדה וזמביה. 

איחוד האמירויות מקימה צבא שכירי חרב

יוצא הכוחות המיוחדים של צרפת מקים עבור איחוד האמירויות לגיון זרים. כך פורסם באתר "אינטליג'נס אונליין". צפויים לשרת בו כ־3,000-4,000 חיילים, שיוצבו בשתי מדינות שמהוות יעדים אסטרטגיים עבור אבו דאבי: תימן וסומליה. 

לפי מסמך שנחשף, לגיון הזרים האמירותי יוטמע בתוך הצבא המקומי. הליך הגיוס צפוי להתחיל בחודש יולי, ולהסתיים באמצע השנה הבאה. המתגייסים יזכו לחוזים אישיים ובדומה לליגיון הצרפתי, יהיו כפופים לחוק המקומי. מודל השכר יכלול שיפור תנאים מדי שלוש שנים. 

בשנתיים האחרונות צובר נושא שכירי החרב הזרים מקום מרכזי בצבאות העולם, בשל חוסר מוטיבציה של אזרחים צעירים מקומיים להתגייס וגם בגלל שבחלק מהמקומות פשוט צריכים אנשים שילכו כצאן לטבח. דוגמה מרכזית לכך היא רוסיה שמגייסת נפאלים ואפריקנים רבים לשורותיה במטרה שיילחמו בחזית באוקראינה. 

עסקת הטנקים הענקית של ארה"ב עם בחריין

מזכירות המדינה האמריקאית עדכנה את הקונגרס כי בכוונתה למכור לבחריין 50 טנקים מדגם אברמס M1A2 תמורת כ־2.2 מיליארד דולר. כעת, השאלה הגדולה שנותרה בעינה היא האם בשל השיקולים הפוליטיים של הרוב הרפובליקאי בשנת בחירות יבלמו את העסקה. בדיוק כפי שבבית הנבחרים תקועה הצעת המענק בסך 106 מיליארד דולר לידידותיה של ארה"ב, כולל כ־14.25 מיליארד דולר לישראל.

"המכירה המוצעת תשפר את יכולתה של בחריין לעמוד באיומים בהווה ובעתיד בעזרת מתן כוח משמעותי שעשוי להרתיע אויבים ולספק את היכולת להשתתף בפעולות אזוריות עם ארה"ב ושותפות אחרות של ארה"ב", נמסר ממזכירות המדינה. ייתכן כי עסקה זו היא התועלת של בחריין מכך שהפכה למדינה היחידה באזור שנוטלת חלק בקואליציה להגנת השיט בים האדום נגד החות'ים.

מערכת היחסים האמריקאית־בחריינית היא אחת המשמעותיות ביותר של וושינגטון במזרח התיכון. מטה הצי החמישי יושב במנאמה, כשמנגד המלך חמד נהנה מנוכחות קבע אמריקאית שמהווה גורם מרתיע מול האיום הגדול ביותר של מדינתו - איראן.

איראן משדרגת את הטנקים שלה

לאחר שחשפה בתקופה האחרונה אמצעים חדשים באוויר ובים, בשבוע של ראש השנה הפרסי "דלפו" קטעים של טנקי M60 פטון שאיראן שדרגה עבור עצמה. במסגרת השדרוגים, ניכרת תוספת שריון, קנה מיוצב ומערכת ירי נשלטת מרחוק. 

פטון הוא טנק מתוצרת אמריקאית. הם נמצאים ברשות איראן עוד מתקופת השאה, ובגלל שאין לטהרן את היכולות לייצר טנק מערכה מתקדם משלה - היא משדרגת את הקיימים. לאורך עשרות שנות הפטון, התבצעו לטנק שדרוגים רבים על ידי גופים שונים. 

טורקיה עוקפת את הודו בהשפעה במלדיביים

המלדיביים קיימו טקס קבלה של המל"טים מדגם TB-2, שאותם היא רכשה מחברת "בייקאר" הטורקית. בטקס נכח הנשיא מוחמד מואיזו, שעלה לכותרות הבינלאומיות זמן קצר לאחר שנכנס לתפקידו בנובמבר האחרון. אז, במקום לקיים ביקור מדיני ראשון אצל השכנה הודו, כמו כל אחד מקודמיו, הוא עשה זאת דווקא באנקרה - ידידה קרובה של פקיסטן ויריבה של הנשיא נרנדרה מודי. 

מטקס החניכה ניכר כי מדובר בעסקה רחבת היקף, שהרי על המל"טים הותקנו טילי MAM-L מתוצרת חברה טורקית אחרת: רוקטסאן. אלו טילים חכמים, שכוללים הנחיות אינרציאליות, GPS ולייזר, ומותקנים גם על המל"טים שבשימוש צבא טורקיה. 

בחמשת החודשים הראשונים של הנשיא מואיזו בתפקידו, הוא הספיק לדרוש מהודו להוציא את 88 אנשי הצבא שלה מהאי, ולהשקיע תקציב חירום של כ־37 מיליון דולר ברכש מל"טים. אותם כלים מיועדים לבצע פטרולים בשטח המים הכלכליים האסטרטגי שלה, שגובל בסרי לנקה, הודו ובמים הבינלאומיים של האוקיאנוס ההודי והים הערבי. 

המל"ט החמקן החדש של איחוד האמירויות

חברת אדג' מאבו דאבי השלימה טיסה ניסוי ראשונה של המל"ט החמקן "ג'נייה", שבה הוא הגיע למהירות של כ-1,050 קמ"ש. בה בעת, מהירות השיוט של המל"ט, שפיתוחו החל לפני כשלוש שנים, עמדה על 0.8 מאך בגובה כ-25 אלף רגל. יכולת הנשיאה שלו עומדת על כ-480 ק"ג, והמשקל המקסימלי בעת ההמראה - 4 טונות. 

כמיטב המסורת בתעשיות הביטחוניות הבינלאומיות כיום, ג'נייה בעל בינה מלאכותית שמיועדת לסייע לו בפעילותו העצמאית. ככל הנראה מדובר במל"ט בעל יכולות מגוונות של איסוף מודיעין ותקיפות, כאשר אלו יכולים להתבצע כבודד או כקבוצה. בעת התקיפה, הוא צפוי להיות מסוגל לבחור את היעד בעצמו, או להיות מופעל מרחוק. זאת, אף שיכולות השליטה מרחוק בו לא פורטו. סוגיה משמעותית נוספת שטרם ברורה היא מהיכן האמירותים רוכשים את הרכיבים של המל"ט. 

המל"ט צפוי להתווסף בשנים הקרובות למגוון המוצרים שמייצרת חברת אדג' וכוללים, למשל, טילים כמו "מנסופ" ER לטווח של כ-200 ק"מ, הרכב שנשלט "עדאסי" בעל יכולת תקשורת ממרחק של כ-10 ק"מ, הכשב"מ (כלי שיט בלתי מאויש) ADSB שיעיל לפעילות נגד צוללות, וכן אמצעי לוחמה אלקטרונית וסייבר. אדג' היא חברה ממשלתית שבתפקיד היו"ר שלה עומד מקורבו של מוחמד בן זאיד, פייסל אל-בנאי. זו חברה צעירה בת כ-4.5 שנים, שמעסיקה כ-10 אלף עובדים. 

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תיקון והתנצלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי