גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר נמל אשדוד חשף: נצא להנפקה, גם העובדים יקבלו חבילה

שאול שניידר חשף בכנס התשתיות של גלובס כי 49% ממניות נמל אשדוד יונפקו לציבור, וכן כי עובדי הנמל יזכו לקבל חבילה כחלק מהמהלך ● יו"ר הנמל דיבר בכנס על האתגרים בעקבות אירועי ה־7 באוקטובר ועל המצב הגיאופוליטי המתהווה: "סין היא שותפה לציר הרשע יחד עם איראן ורוסיה"

שאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד בשיחה עם אורן דורי / צילום: שלומי יוסף
שאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד בשיחה עם אורן דורי / צילום: שלומי יוסף

בשיחה בכנס התשתיות של גלובס, יו"ר נמל אשדוד, שאול שניידר, שוחח עם כתב גלובס אורן דורי על החשיבות הביטחונית של נמל בבעלות המדינה, יחד עם הצורך להתייעל ולגייס הון - באמצעות הנפקת 49% ממניות הנמל לציבור.

כנס התשתיות של גלובס | מנכ"ל משרד התחבורה בראיון ראשון: "חברה חדשה צריכה לנהל את המטרו"
כנס התשתיות של גלובס | מנכ"ל משרד התחבורה: "חברה חדשה צריכה לנהל את המטרו" 

השיחה שלנו היא תחת הכותרת "לשמור על שער פתוח", אבל השער הימי נסגר ב־7 באוקטובר. אחת אחרי השנייה, הספינות הפסיקו לפקוד את הרציפים שלכם.
"הנמל היה פתוח ב־7 וב־8 באוקטובר ועד היום. נמל אשדוד הוא העורק הכלכלי הראשי של ישראל. 99% מכלל הסחורות מגיעות מהים, מתוכן 40% דרך נמל אשדוד. הנמל הזה לא נסגר אף פעם. הרציפים כן התרוקנו, וסבלנו מזה שחברות ספנות פקדו אותנו ב־50% פחות בשבועות הראשונים למלחמה. הרבעון הרביעי של 2023 נפגע משמעותית מכך, אבל אנחנו רואים את קו השיפור וקרובים לממוצע השבועי מבחינת ההכנסות".

כולם מאז חזרו לפקוד אתכם, כולל אניות הגלנוע הענקיות שנושאות מכוניות?
"המוצר הרווחי ביותר שלנו הוא פריקה של אוניות גלנוע שפורקות כלי רכב. החל מה־7 באוקטובר, החברות האלה הפסיקו לפקוד אותנו בהוראות משרד התחבורה האיטלקי. אבל כבר הגיעה אוניה ראשונה כזאת, וזה יחזור לשגרה כבר השבוע. צריך לזכור שנמל אשדוד נותן גם מענה ביטחוני למדינה, ולכן הוא חייב להיות פתוח כל הזמן.

יש אילוצים ואתגרים כמו החות'ים. בגללם, נמל אילת הושבת ואשדוד נשאר. הפגיעה הזאת לא פגעה רק בנמל אילת: מצרים סבלו מהפסד הכנסה משמעותי של 10 מיליארד דולר בשנה, שנחתכו ב-50%. נמל עקבה, שהוא המוצא היחיד של ירדן לים, מושבת. אוניות שאמורות להגיע אלינו עושות סיבוב דרך אפריקה, וזה הביא לכך שהיו עיכובים של שלושה שבועות, כי המסע התארך. אבל חברות הספנות הבינו שהן ממשיכות לספק לישראל, העלו את הקיבולת, ואוניות ממשיכות לפקוד אותנו באופן סדיר. בזכות זה, לא הרגשנו מחסור בארץ".

בוא נדבר על התחרות מול נמל הדרום ונמל המפרץ. איך הפעילות שלהם מורגשת אצלכם?
"נמל אשדוד הוא היחיד בשליטת מדינת ישראל. כל השאר פרטיים, כולל שחקנים משמעותיים בעולמות האלה. מאתגר להיות הנמל הממשלתי היחיד, אבל אנחנו עובדים יותר על הזהות הלאומית. החל מהרבעון השלישי של 2023, התחילה התחרות, וסיפרו שאנחנו אמורים להפסיד, אבל אנחנו רווחיים ומעבירים דיבידנדים למדינה. אנו ממשיכים לשמור על הנמל כרווחי ומשמעותי. אנחנו בעד תחרות, וזה חיובי, אבל יש לנו משקולות בגלל הסכמי שכר והסכמים קיבוציים. אנחנו מוציאים 500 מיליון שקל בשנה על שכר. היה תהליך פרישה אחד, ונעשה עוד אחד. נוריד את סך כוח האדם כדי להיות תחרותיים ורווחיים. יש היום 1200 עובדים, ובתהליך הפרישה הקרוב נוריד עוד 250-300 עובדים.

לאחרונה, נודע שהמדינה החליטה לא לתת לחברה הסינית CCCC להתמודד עם נמל התזקיקים בחיפה. מה דעתך על הפעילות של חברות סיניות בתשתיות חיוניות?
"סין היא שותפה לציר הרשע יחד עם איראן ורוסיה. היה לאחרונה תרגיל ימי של כל השלוש. השגריר הסיני התארח אצל הנייה ותמך במאבק הפלסטיני של חמאס. בו זמנית, יש לנו נמל סיני. זה חלק ממיזם 'החגורה והדרך', במסגרתו הם מבצעים השתלטות ובנייה של נתיבי סחר לשליטתם המלאה והבלעדית. יש שיטה של 'הכרוב הסיני', במסגרתה כל גוף אזרחי בימי שלום יכול להפוך לגוף ביטחוני ולמוצב קדמי, בהינתן הוראה של סין.

יש לנו מוצב סיני קדמי, וצריך להבין שהגורם הסיני הוא גורם עוין היום. זה לא סוד. הם מחוברים לכל התשתיות, ורואים את כל המטענים והאוניות שמבצעים בנמלי הים ומחוברים במערכות האלקטרוניות, החשמל והמידע. אנחנו יודעים מה הם עושים עם המידע הזה. גם אצלנו בנמל אשדוד יש מנופים סיניים, הם שולטים ב-85% בשוק המנופים העולמי. לפני שלושה שבועות, ביידן הוציא 25 מיליארד דולר כדי להתנתק מהסינים שנותנים את השירות, ויש להם דלתות אחוריות שעושות ריגול סיני על אדמה אמריקאית".

בנקודה זו, כתב גלובס אורן דורי הפנה שאלה לקהל: "האם מסוכן לתת לחברות סיניות לרכוש ולהשקיע בפרויקטים של תשתית?" רק מיעוט מהקהל ענה שכן.

נמל אשדוד הוא הנמל הימי היחיד שמפעילה המדינה. במשך שנים דיברו על הפרטת הנמל, אבל כבר לא בטוח שזה יקרה. יש לך הפתעה בשבילנו, מה התוכניות החדשות?
"אירועי ה־7 באוקטובר שינו את התפיסה במדינה והביאו להתעוררות. לא הכל יכול להיות מופרט וכבסיס לתחרות. נמל אשדוד צריך להישאר בשליטת המדינה, אבל זה גוף שזקוק להשקעות ולכספים כדי להיות תחרותי יותר. לכן, יש לנו שתי אפשרויות: אחת, לבצע גיוס חוב - זה פחות אטרקטיבי בגלל הריביות, ואפשר לבצע הנפקה של מניות מיעוט. אנחנו מדברים על זה עם רשות החברות וגם ההסתדרות בתמונה.

ביצוע הנפקה של 49% מהנמל ישפר את מבנה ההון של החברה ויאפשר לה להתחרות בצורה יותר יעילה. אנחנו במהלך הערכת שווי ראשונה, עוד חודש נקבל אותה. מדובר במספר מיליארדים. צריך לנטרל את המזומנים בקופה ולראות כמה התשתיות שוות למפעילים. נמל חיפה שווה 4 מיליארד, אבל ההצעה השניה הייתה פחות מ-3 מיליארד, זה גם השווי שלנו בנטרול המזומן".

מה לעובדים ייצא מזה?
"בלי העובדים המסורים, לא היינו מגיעים לתוצאות האלה. באירועי ה־7 באוקטובר, תחת מטחי טילים ואש, אנשים עבדו באופן מלא, העמיסו ופרקו סחורות. העובדים זכאים וראויים לקבל חבילה כתוצאה מההנפקה הזאת. אנחנו בשלבים מוקדמים, אבל צריכה להיות חבילה. בהייטק נהוג לקבל אופציות, אולי הם יוכלו לרכוש מניות בתנאים מועדפים".

איזה דברים צריך לסדר לפני תשקיף? יש ביקורת על הפעילות על קצב הפריקה והמשמרות, למשל.
"בוא לא נשכח שנמל אשדוד מדורג במקום 109 מקרב נמלי ים בעולם. אבל כשמסתכלים על כל הפרמטרים, אנחנו יעילים. אפשר תמיד להתייעל יותר ואנחנו עובדים על זה. מבחינת הדוחות הכספיים אנחנו ערוכים, כי הדוחות שלנו עומדים בתקינה ונותנים גילוי מלא. אנחנו מדורגים AA+ על־ידי מעלות".

*** גילוי מלא: הכנס בחסות רכבת ישראל, אקרשטיין ואגד ובהשתתפות נמל אשדוד

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

היום ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● בעקבות המגעים לשחרור חטופים, השקל התחזק בכ־2% מול הדולר ● המדדים המרכזיים בישראל ובארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס ●  גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות