גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העולם כולו נגד הנשיא: ג'ו ביידן נתון במצור, מבית ומחוץ

בניגוד לקודמיו בזמן משבר פנימי, ענייני חוץ אינם מנחמים את נשיא ארה"ב הנוכחי - מאוקראינה ועד עזה, הם אבני ריחיים על צווארו ● תורמים בולטים מזהירים אותו כי המלחמה בעזה עומדת להשאיר את תומכיו בבית - ולהנחיל ניצחון לדונלד טראמפ

הנשיא ביידן נושא השבוע דברים במסעדה בפניקס, אריזונה / צילום: ap, Jacquelyn Martin
הנשיא ביידן נושא השבוע דברים במסעדה בפניקס, אריזונה / צילום: ap, Jacquelyn Martin

חיווי פוליטי רב-שנים, הנוגע לנשיאים אמריקאיים במשבר, מועמד עכשיו במבחן: כאשר נשיאים מתוודעים אל חולשותיהם המערכתיות בענייני פנים, הם מחפשים ניחומים במדיניות חוץ.

מרוץ החימוש: האם אירופה "תעתיק" מישראל את כיפת ברזל?
ההימור המסוכן של נתניהו, והחות'ים במלחמה לא רק עם המערב

החולשות המערכתיות נובעות בדרך כלל מהיעדר רוב בקונגרס; או מן ההתקוטטות הבלתי פוסקת על חלוקת סמכויות בין הממשלה הפדרלית ל-50 המדינות; או מפני שהכלכלה מסובכת מדי מכדי להגיב להוראות הנשיא או למשאלותיו.

אפילו נשיאים שידעו מעט מאוד בענייני חוץ לפני כניסתם לבית הלבן, פיתחו חיבה אליהם לאחר כניסתם. ג'רלד פורד לפני 50 שנה היה דוגמה מובהקת. ככל שהתחוורו הממדים הדרמטיים של משבר האנרגיה, הוא מצא את עצמו מתעניין יותר ויותר ביחסי המעצמות הגדולות ובמזרח התיכון.

ג'ימי קרטר מצא את עצמו שקוע ראשו ורובו בענייני חוץ, לא תמיד מבחירה, אבל בוודאי מתוך עונג. לא במקרה: אינפלציה הרסנית וריבית מאמירה שחקו את בסיס התמיכה שלו.

ג'ורג' בוש האב התקשה לחשוב על ענייני פנים באיזשהו חלק של נשיאותו, אבל לקראת סיומה, על רקע מיתון כלכלי חריף, הפנימיים כמעט סרו מן המכ"ם שלו.

מעזה לאוקראינה, ממדבר הסהרה להרי תימן

מעניין, ואולי לא מקרי, שכל השלושה הנ"ל הפסידו בניסיונם לחזור ולהיבחר. ג'ימי קרטר עשה שלום בין ישראל למצרים, ג'רלד פורד ביסס (אם רק זמנית) את ההפשרה ביחסי מזרח ומערב, בוש האב נחל ניצחון מהולל ומעוט-אבדות במלחמת כוויית ואפילו לא שילם בשבילה (היא מומנה מתקציביהן של בעלות ברית, מיפן עד סעודיה). ההישגים האובייקטיביים לא עזרו להם. הבוחרת האמריקאית (לא ציון מגדרי) פשוט אינה מתעניינת בענייני חוץ.

ועכשיו ג'ו ביידן. כמה שהוא מזכיר את שלושת הנשיאים ההם. סקרי דעת הקהל מראים, כי הפופולריות שלו נמוכה אפילו מזו שלהם. הסקרים מעניקים לו סיכוי שאינו גבוה מ-50-50 לחזור ולהיבחר. הוא מטופל במשברי פנים, המקיזים את דמו הפוליטי.

העולם החיצון משווע לתשומת ליבו, מעזה לאוקראינה, מטייוואן לוונצואלה, ממדבר הסהרה להרי תימן. איפה היה ביידן רוצה להיות עכשיו? מותר לנחש, על סמך ניסיון העבר, שהוא היה מעדיף להיות בעיצומו של ניסיון לתקן את העולם, בהתחשב בזה שסיכוייו ויכולתו לתקן את ארצו מעולם לא היו קטנים יותר.

אך על פי כן, העולם עומד עכשיו בדרכו. כדאי לשים לב למידה שבה הוא חדל לדבר בפומבי על אוקראינה. בשבוע שעבר ממשלו הצליח למצוא פרצה, שאפשרה העברת סיוע צבאי של 300 מיליון דולר לאוקראינה, אבל היה קשה מאוד להשתבח בזה. בימים כתיקונם, זה סכום עתק. בימים כאלה, זה לא יותר מטפטוף.

הוא אומנם שלח השבוע את שר ההגנה שלו לגרמניה, לפגישה של 50 ארצות המסייעות לאוקראינה. השר לויד אוסטין אמר, בפעם המי-יודע-כמה, ש"מערכת אוקראינה מוסיפה להיות אחת המשימות הגדולות של זמננו".

אבל נשיא צ'כיה הקטנה, פטר פאבל, הוא המנהל עכשיו מאמץ רב-יבשתי לרכוש 800 אלף פגזים, כדי לאפשר לאוקראינים לירות במתקיפיהם. קווי ההגנה שלהם עומדים בסימן התמוטטות ואבידותיהם עצומות. כל זה אינו משפיע אף כמלוא הנימה על הרפובליקאים בבית הנבחרים. הם מוסיפים לסכל סיוע צבאי רחב ממדים לאוקראינה.

״מצביעים תוהים אם המפלגה שותפה לערכיהם״

המלחמה באוקראינה ניטשת זו השנה השלישית, ולאמריקאים לא ממש אכפת. לא כן עזה. ה"ניו יורק טיימס" דיווח בבוקר יום ד', כי מאה תורמים מרכזיים למפלגה הדמוקרטית כתבו לנשיא, כי מספר גדל של מצביעים "תוהים עכשיו אם המפלגה הדמוקרטית שותפה לערכיהם". הם מזהירים אותו, כי "בגלל האכזבה העמוקה של חלק חיוני של המפלגה הדמוקרטית, מלחמת עזה מגדילה את סיכויי ניצחונו של טראמפ".

מערכות בחירות בארה"ב ניטשות כמובן סביב נושאים, אבל הן תלויות לחלוטין במימון מסיבי, מפני שהן מתייקרות והולכות. ביידן רכש יתרון חשוב במימון על פני טראמפ, אבל הזהרה כזאת מפי תורמים, הרגילים לכתוב צ'קים של אלפי דולרים, אינה מבשרת טובות. הם אומנם אינם מאיימים להפסיק את תרומותיהם, אבל זה כמובן מה שמשתמע.

אכן, בנימין נתניהו צודק כאשר הוא מתחכם (כפי שעשה השבוע באוזני מנהיגי אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית) ש"יש פוליטיקה מקומית, אבל השאלה היא מאיזה צד של האגם", זאת אומרת בישראל או בארה"ב.

שער העיתון Elko Daily שבנבאדה: ''נתניהו מגיב בחריפות על ביקורתה של ארה''ב''

התשובה היא כמובן שבשתיהן, אבל עוצר נשימה הוא שיעור כניסתה של מלחמת עזה למשוואות הפוליטיות המקומיות באמריקה. ישראל לא הייתה מוכנה ל-7 באוקטובר, אבל לא רק לזה שפרץ בעוטף עזה, כי אם גם לזה המתנהל בעוטף-וושינגטון. זה בעוטף עזה גילה לישראל לא רק את ליקויי המודיעין שלה כי אם גם את מידת פגיעותה. זה בעוטף-וושינגטון מעמיד בספק היסטורי את ההנחות של 75 השנה האחרונות על מעמדה של ישראל בארה"ב.

ביידן היה שמח לוותר על הגילוי הזה. ב-8 באוקטובר הוא לא היה מסוגל להעלות על דעתו שחמישה חודשים אחר כך תמיכתו הטבעית, הנדיבה, החד-משמעית בישראל, תיכרך כאבן ריחיים סביב צווארו.

ההתפרצויות של טראמפ באות לעזרת ביידן

דונלד טראמפ הוא היריב המסוכן של ביידן, אבל הוא גם הנכס העיקרי שלו. והוא חוזר ומציע את שירותיו לנשיא, במובן הזה שהתפרצויותיו הלא-מאוזנות עשויות להזכיר לאמריקאים את אופי הברירה העומדת בפניהם. ביום ג' הוא אמר בראיון, ש"היהודים התומכים בדמוקרטים שונאים את דתם ושונאים את ישראל", ועליהם "להתבייש". הוא אמר את זה יום אחד לאחר שהכריז, כי המהגרים לארה"ב, ברובם הגדול לטינו-אמריקאים, "הם לא בני אדם".

הרוב הגדול של היהודים בארה"ב אמנם תומכים בדמוקרטים זה כמעט מאה שנה. טראמפ אינו הרפובליקן הראשון המתלונן על הנטייה הזו. אבל הוא כמובן חצה את הקווים.

מעניין שהוא השמיע את הנזיפה ביהודים בראיון עם איש ששמו סטיבן גורקה (Gorka), הונגרי-אמריקאי שהיה פעיל במשך שנים בארגון ימני קיצוני, שאחד ממושאי הערצתו העיקריים הוא האדמירל הורטי, שליט הונגריה בימי מלחמת העולם השנייה, האיש שכרת ברית עם היטלר וחוקק חוקי גזע נגד היהודים. גורקה איפשר את נזיפת טראמפ, כאשר אמר לו, "אתה הנשיא הידידותי ביותר לישראל שישב אי פעם בבית הלבן".

ביידן אומנם דיבר עם ראש הממשלה בתחילת השבוע, אבל בילה חלק ניכר של זמנו הלא-ישראלי במסע בחירות. את יום ג' הוא עשה בשתי מדינות מפתח בדרום מערב ארה"ב, נבאדה ואריזונה. ב-2020, הוא ניצח בשתיהן, בהפרשים קטנים או קטנטנים. עכשיו, שתיהן נשמטות מידיו, וסיבה מרכזית אחת היא עריקה המונית של מצביעים היספאניים.

הנה כי כן, טראמפ אומר שהם "לא בני אדם", אבל נראה שזה לא מפריע להם. תארו לעצמכם את "הפוליטיקה מן הצד הזה של האגם".

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"