גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין תקיעת השופר לצלצול הפעמון: הקשר בין מנהגים יהודיים לריטואלים זן בודהיסטיים

ישנן זיקות מפתיעות בין ריטואלים יהודיים לריטואלים זן בודהיסטיים שקשה למצוא להן הסבר המניח את הדעת ● לכבוד השנה החדשה מאזינים בריכוז במקדש הבודהיסטי לצלצולי הפעמון וכך נטהרים מהחטאים מה שמהדהד את תקיעת השופר היהודית ● ומה בין חדר התה לסוכה היהודית?

המשורר ואמן התה היפני, סֶן נוֹ רִיקְיו / איור: גיל ג'יבלי
המשורר ואמן התה היפני, סֶן נוֹ רִיקְיו / איור: גיל ג'יבלי

ד"ר שוֹעִי רז הוא חוקר ומלמד פילוסופיה והיסטוריה של הרעיונות באוניברסיטת בן גוריון בנגב; יוצר, מתרגם, עורך ובלוגר

כשזרמי מחשבה מנהלים ביניהם זיקות היסטוריות וחברתיות מעמיקות, אין שום קושי להעמיד את הדברים בפריזמה של השפעת המוקדם על המאוחר, ולעיתים, כמו שמראים מחקרים רבים, מתקיימים בין זרמי מחשבה קרובים או דתות שכנות יחסי גומלין.

כך השפיעה הקבלה על תפיסותיו של האינטלקטואל הארגנטינאי הידוע
6 הערות|על ההשפעות המרגיעות של המוזיקה על נפש האדם

ריטואלים דומים ביהדות ובתרבות הזן בודהיסטית

תופעה מרתקת, שקשה מאוד למצוא לה הסבר מניח את הדעת, היא הזיקה הקרובה בין כמה מנהגים שמקורם בתרבות הזן בודהיסטית ביפן ובין כמה מנהגים שמקורם בתרבות היהודית, הקשורים לימים הנוראים ולחג הסוכות.

בין המאה ה-12 ותחילת המאה ה-13, הוקמו ביפן מנזרים זן בודהיסטיים על ידי הנזירים הסיניים מִיוֹאַן אִיסַאי (1215-1141) ודוֹגֶן זַ'נְגִ'י (1253-1200). זאת ועוד: נוסעים וסוחרים בינלאומיים ערביים, ובהם גם יהודיים, הגיעו לסין כנראה כבר במאה ה-10, ואנו יודעים כי בסין נוסד הזן בודהיזם כמה מאות שנים קודם לכן. אף על פי כן, קיימת הנחה לפיה ייתכן כי יש במין האנושי נטייה ליצור ריטואלים דומים ואף מקבילים, העונים על אותם צרכים אנושיים.

הקשר בין דנדון פעמון לקול השופר

ה-Joya No Kane הוא טקס המתקיים במקדשים זן בודהיסטיים בליל ראש השנה, ובו מאזינים מתכנסים במקדשים לקולו של פעמון ארד ענק, המדנדן 108 פעמים, כנגד החטאים החמורים של האדם. רק מי שמאזין בריכוז לצלצולי הפעמון נטהר מהחטאים שביצע בשנה החולפת, ופנוי לקבל את השנה החדשה כמי שזכה לסליחה.

מתבקש להשוות בין הריטואל הזן בודהיסטי הזה ובין הריטואל היהודי של 100 תקיעות שופר, שמצווים לשמוע בכל אחד מימי ראש השנה. ההלכה היהודית עומדת על חובת הכוונה, ולפיה רק מי שמכוון את ליבו, בריכוז מלא, יוצא ידי מצוות שמיעת קול שופר.

לגבי טעמי שמיעת קול השופר, נמנו בכתבים יהודיים סיבות רבות: החל בזיכרון עקידת יצחק, והברית שנכרתה עם אברהם וצאצאיו בעקבות כך; דרך הצורך לעורר את הישֵנים מתרדמתם. כלומר להביא את אלו המשוכנעים שהכול אצלם כשורה להתעורר בכל זאת, להרהר במעשיהם; וכלה בכך שהעולם יוכל להיות נדון לפנים משורת הדין.

חשוב לציין כי קיימים כמה הבדלים מהותיים בין הטקסים. אם ההאזנה לפעמון המקדש היפני פוטרת את האדם מחטאיו שחטא בשנה הקודמת, הרי שעל פי התלמוד הבבלי וממשיכיו, רק צדיקים גמורים נדונים כבר בראש השנה. הבינוניים, אלו שאינם צדיקים ואינם רשעים, התשובה תלויה ועומדת להם עד לאחר תפילת הנעילה של יום הכיפורים, ויש שהרחיבו את ימי התשובה עד הושענא רבה (היום השביעי של חג הסוכות), אשר רק בו מתבצע חִתּוּם הדין האחרון.

משמע שביהדות ההאזנה ל-100 קולות השופר היא חובה, אבל היא אינה מכפרת לאדם על כל חטאי השנה החולפת, אלא רק מכינה אותו לדרך שעליו לעבור עד מוצאי יום הכיפורים או עד ליל הושענא רבא.

בנוסף, ההלכה נהגה להקל בשמיעת 30 קולות שופר בלבד (במקום 100) לחולים או לציבור שאינו יכול להתעכב יותר (למשל, במצב של סכנה). אין הפחתה דומה ב-Joya No Kane, אולי מפני שההשתתפות בריטואל, מראש ועד תום, בכוונה מלאה, היא תנאי בל יעבור בכדי שאדם יזכה בכפרה.

חדר התה היפני הפשוט והנקי

לטקסים זן בודהיסטיים בסין וביפן, אלה הכרוכים בהכנת התה, היסטוריה ארוכה. במאה ה-9 הקדיש המשורר הסיני לוּ יוּ (804-733 לספירה) את החיבור Cha Jing (ספר התה) להיבטים השונים הנדרשים על מנת להפיק תה משובח.

תרבות התה הסינית הגיעה אף היא ליפן יחד עם מִיוֹאַן אִיסַאי והוא נטל עמו שתילים של צמחי התה המשובחים ביותר ביפן כששב לסין.

עד המאה ה-16 הפך ה-Cha No Yu, טקס התה, "המים החמים של התה", לריטואל מפותח ומורכב. המלומד, המשורר ואמן התה היפני, סֶן נוֹ רִיקְיוּ (1591-1522) אסף את כל המסורות הקודמות ועיצב את הטקס מחדש.

לריקיוּ מיוחס תיאור ה-Sukia, חדר תה הנראה כמו ביתן גינה סמוך לצמחייה ולנוף. הוא הדגיש ששביל הגישה אליו חייב להיות נקי, שקישוט החדר בזרים מוסיף ליופיו ושיש להשאיר את יופיו פגום ובלתי מושלם. כמובן כן כתב שחשוב לשמור על פשטות ונקיון החדר כמקום תפילה.

 

מקום לשהות בו ולשוטט במחשבות

האינטלקטואל היפני אוקאקורה קאקוזו (1912-1863), תיאר ב"ספר התה" את ה-Sukia כמקום שבו יכולים השוהים בו לשוטט במחשבותיהם, מבלי מפריע, וכך כתב:

"חדר התה (Sukia) אינו מתיימר להיות יותר מסתם צריף - בקתת קש, כפי שאנו מכנים אותה. הסימול הגראפי המקורי של סוּקייה פירושו "מעון הדמיון".

לאחרונה, אמני תה רבים החליפו סימולי לשון סיניים שונים על פי תפיסתם את חדר התה, ולפיכך המונח סוּקְיַיה עשוי לסמל גם "משכן המקום הפנוי" או "מעונו של הלא סימטרי".

"זהו מעון האשליה. מפני שהוא מבנה בן חלוף שנבנה כדי לתת מקום לדחף פיוטי. הוא משכן הרִיק, מפני שאין בו שום קישוט, לבד ממה שאפשר לשים בו כדי לספק איזה צורך זעיר של הרגע. הוא משכן אי הסימטריה, מפני שהוא מוקדם להערצת הפּגוּם-הבלתי שלם. היות שנבנה כך, מושארים בו כמה פרטים בלתי גמורים, כדי שהדמיון יוכל לשחק בהשלמתם".

[אוקאקורה קאקוזו, "ספר התה", תרגום: יורם קניוק, סדרת עופר האיילים, הוצאת הקיבוץ המאוחד: תל אביב 1996, עמ' 62-61].

קאקוזו כתב במקום נוסף על השאיפה לכך שה-Sukia יהפוך למקום מפגש רוחני עבור מתבוננים, ולאו דווקא חדר התבודדות: "חדר התה היה נווה מדבר בישימון הקודר של הקיום, שבו עוברי אורח יגעים יכלו להיפגש על מנת ללגום מן המעיין המשותף של הערכת האמנות" [שם, עמוד 41].

ה-Sukia הוא מקום בו עוצרים ומשתהים על החולף, על המשתנה ועל המתמיד בעולם, ומהרהרים ביופי הדברים ובעצבותם.

כאן מתבהרת גם הזיקה בין ה-Sukia ובין מדיטציה או הרהור קיומי פילוסופי.

באופן דומה, היציאה מהבית אל הסוכה, בהּ אוכלים, לומדים ויש הנוהגים גם להתפלל בהּ ולדור בהּ כל שבעת ימי חג הסוכות, עשויה אף היא להוות מקום שכזה.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל