גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבשת במשבר, בורסות בשיא: אלו הסיבות לגאות בשוקי המניות האירופים

בעוד הכלכלה במדינות אירופה מקרטעת ולא מראה סימני התאוששות, המדדים המובילים בהן שוברים לאחרונה שיאים ● אנליסטים מסבירים זאת דווקא באינפלציה, אחרים מזכירים את הגלובליות של החברות האירופיות, ויש גם מי שטוענים שמתחת לפני השטח קיים משבר עמוק ● החידה הכלכלית, פרויקט מיוחד

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters
הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

למשקיעים מן השורה נראה שיש בימים אלו דיסוננס בין מצבן של הכלכלות המובילות באירופה לבין המצב בבורסות שלהן. בגרמניה, השנה שעברה נגמרה במיתון, השנה הנוכחית מאיימת לחקות אותה, חברות נדל"ן קורסות וסוג של דיכאון כלכלי מהדהד בתקשורת ומאיים על המערכת הפוליטית. אבל מדד ה"דאקס" הגרמני שבר השבוע את שיא כל הזמנים, חצה קו סמלי של 18,000 נקודות וסיים עלייה של 100% מאז משבר הקורונה.

ראיון | איך יכול להיות שהמניות עולות בזמן משבר? פרופ' ליאו ליידרמן נזכר בהסבר של באפט
פרויקט מיוחד | הצמיחה מתכווצת והאיומים מתעצמים, אז איך זה שבורסות העולם טסות למעלה?

גם בצרפת, הצמיחה החזויה לשנה הנוכחית הולכת ומקוצצת ככל שחולף הזמן (כעת התחזיות מדברות על 0.9%). חקלאים צרים על פריז במאבק בממשלה, אבל מדד הקאק עלה בקרוב ל־10% מתחילת השנה, ונמצא בשיא של כל הזמנים. בבריטניה, שבה האינפלציה שברה שיאים דו־ספרתיים, מחירי המשכנתאות יותר מהכפילו את עצמם, פשיטות הרגל של העסקים נמצאות בקצב שיא וחוסר שביעות מהכלכלה עומד במרכז סדר היום הפוליטי - הבורסה של לונדון שבה לרמות שנרשמו לפני הצרות הפיננסיות שלה. אפילו שוק המניות האיטלקי רושם בום יחסי, עם עלייה של כ־33% בשלושת החודשים האחרונים. כפי שניסחה זאת אנליסטית בבלק־רוק בשבוע שעבר: "התחושה היא שהאביב באוויר".

האינפלציה מסייעת

כיצד ניתן להסביר זאת? סילביאן ברוייר, הכלכלן הראשי של אזור אירופה והמזרח התיכון בחברת S&P Global Ratings, אומר לגלובס כי חלק גדול מכך הוא תוצאה של התופעה שהבנק המרכזי האירופי ניסה להכחיד בשנתיים האחרונות - האינפלציה.

"הצמיחה אכן חלשה וכלכלות רבות באירופה קרובות למיתון או נמצאות בעיצומו. אבל בו בזמן, צריך לזכור כי האינפלציה היתה מאוד גבוהה. הרווחים של חברות מונעים מצמיחה ריאלית אך גם מהאינפלציה. בנוסף, העלויות בעבור עסקים אירופיים רבים עלו בקצב מהיר פחות מאשר האינפלציה, כך שהרווחים שלהם עלו גם כן. התוצאה היא שהמאזנים העסקיים כה חזקים, עד כי רבים מהם התחילו לבצע רכש עצמי (Buyback). כל אלו הן השפעות חיוביות מאוד על מניות ביבשת".

כמובן, הריביות הגבוהות יחסית בגוש האירו נועדו לעצור את הדינמיקה הזו, והסכמי שכר חדשים נחתמים חדשות לבקרים במדינות אירופה ומזניקים את העלויות בעבור העסקים, מסבירים כלכלנים. אך ייתכן כי ההערכה שעידן ההעלאות עצמו תם, וכי כעת ממתינים ל"קאט" מצד הבנק האירופי המרכזי, גם מסייעת לשווקים לעלות.

"אם אנחנו חושבים על הירידה באינפלציה, הירידה במחירי הגז והעובדה שיש עדיין חיסכון עודף במשקי בית באירופה שאין בארה"ב - בהחלט ניתן להסתכל בחיוב על הצריכה באירופה", כתבה אנליסטית בחברת Pictet Asset Management השבוע, בנימוק מדוע סקטור הצרכנות באירופה יכול ללבות את העליות בבורסות היבשת בשבועות האחרונים. "גולדמן זאקס" המליצו החודש להגביר את החשיפה למגזרי צרכנות אירופיים כמו נסיעות ופנאי, "שיהיו המוטבים העיקריים מגאות בצרכנות באירופה". גם אנליסטים רבים מצביעים על הזדמנות בשווקים האירופיים פשוט בשל הירידות החדות שנרשמו בהם עד לחודשים האחרונים, ומכפילי רווח "הגיוניים" יותר מאשר בארה"ב.

סיבה נוספת שמזכירים אנליסטים היא הגלובליות של הכלכלה האירופית. לחברות הגדולות ביותר באירופה, ממגזר התרופות המשגשג דרך מגזר המזון ועד לתחום המותרות והלוקסוס, יש פעילות במדה שווה, או גבוהה יותר, מחוץ לאירופה מאשר בתוכה. בעבור מדד המניות הצרפתי, ש"נמשך למעלה" על ידי ענקיות לוקסוס כמו LVMH (לואי־ויטון־מואט־הנסי), ששווה כיום יותר מ־460 מיליארד דולר, מצב העניינים הכלכלי באסיה משפיע הרבה יותר על שורת הרווח מאשר הסנטימנט הכלכלי בצרפת עצמה. כך גם לגבי חברות גלובליות כמו SAP הגרמנית או "נובו נורדיסק" הדנית, שהתרופה פורצת הדרך שלה נגד סוכרת והשמנה הביאה לצמיחה בהכנסות, המקפיצה למעלה לא רק את הכלכלה הדנית, אלא את התשואה הכוללת של חברות אירופיות בכלל.

"חברות הנסחרות ב־DAX וב־FTSE הבריטי, למשל, הן שחקנית גלובליות. ההכנסות שלהן ומבנה העלויות אינם ממש מושפעים או משקפים את התנאים המקומיים", מסביר ברוייר. הוא מפנה את המבט למדד ה־MDAX, שכולל חברות גרמניות בינוניות מהמיטלשטנד, הקשורות לייצור תעשייתי, ייצור כלי רכב וכימיקלים, שלדבריו, "הרבה פחות הצליח מה־DAX בתקופה האחרונה". מדד זה ירד בקרוב ל־1% מתחילת השנה.

ויש מי שרואים בגאות בשווקי המניות האירופיים תופעה זמנית. ה"פייננשל טיימס" הבריטי בחן לעומק את המצב בניתוח שפורסם החודש, והגיע למסקנה כי "מתחת לפני השטח ישנו משבר עמוק בבורסות של אירופה". העיתון מציין את מיעוט ההנפקות היחסי שמתרחש בשנים האחרונות בהשוואה לעבר ולשווקים אחרים, את נפחי המסחר היורדים, ואת ההיקף המוגבל. היקף זה מתבטא בכך ש"מיקרוסופט" הנסחרת בארה"ב שווה יותר מכל החברות במדד FTSE 100. לפי הנתונים, רק 141 הנפקות נרשמו בבורסות אירופה בשנה שעברה, בשווי של 11 מיליארד דולר, לעומת 148 בארה"ב בשווי של 24 מיליארד דולר, ו־811 באסיה (למעט יפן), בשווי של 68 מיליארד דולר.

 

אירופה מנסה להשתנות

ישנן סיבות רבות, רגולטריות ומבניות, להבדלים בשווקי המניות בין מדינות שונות. אך ביניהן נמצאת גם הנכונות האמריקאית־אסיאתית לקחת סיכון ולהשקיע, מול החשש האירופי מסיכונים. רק ל־38% מהגרמנים, למשל, יש חשיפה כלשהי לשוקי המניות, לעומת ליותר מ־62% לאמריקאים, לפי נתוני סקר גאלופ מלפני שנה. בבריטניה, קרנות הפנסיה אמנם מורשות להשקיע במניות, אך תחת לחץ רגולטורי להימנע מסיכונים מיותרים הן נותבו לעבר השקעות באגרות חוב. התוצאה היא חשיפה של 15% בלבד לשווקי המניות בבריטניה כעת, לעומת 50% לפני שני עשורים.

ממשלות באירופה מנסות לשנות את המצב. שר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר מנסה לקדם רפורמה שתאפשר להשקיע חלק מכספי הפנסיה העצומים של הגרמנים בשווקי מניות, כולל מחוץ לארץ. שר האוצר הבריטי ג'רמי האנט מנסה לקדם השקעות ישירות של קרנות פנסיה בתחום הטכנולוגיה וההייטק.

אבל המאמצים הללו, הכוללים ניסיון לעודד משקיעים להשקיע בשוק המניות, מתלכדים עם החדשות על המלחמה באוקראינה; עם הכותרות המדאיגות לגבי עתיד אירופה אם טראמפ ייבחר שוב לנשיאות; עם האיומים על מלחמה עם רוסיה וגם עם ההסתגלות למחירים הגבוהים אחרי גל האינפלציה החמור ביותר ב־40 השנים האחרונות - ויוצרים אי־ודאות המרתיעה רבים. בנושא זה, אומר ברוייר, לא צריך להתרגש יותר מדי. "ההשלכות הכלכליות של העימותים הנוכחיים והמתחים הגיאו־פוליטיים היו עד כה מוגבלות למדי", הוא אומר.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?