גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלצות ההשקעה של הבכיר ממנורה מבטחים, ואיך הן קשורות לביידן

אורן מונטל ממנורה מבטחים חזר להשקיע בת"א "בזכות נאום ה-'Don't' של הנשיא ביידן", וגם לאחר הראלי אחרון הוא ממשיך להשקיע בבורסה המקומית, "אבל בהדרגה, כי היא כבר לא כל-כך זולה" ● בשוק האמריקאי הוא מזהיר ממניות טכנולוגיה "שהפכו מאוד יקרות"

אורן מונטל, מנהל תחום השקעות כספי העמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר
אורן מונטל, מנהל תחום השקעות כספי העמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר

אורן מונטל גדל בבאר שבע ונחשף לשוק ההון בעת לימודי כלכלה באוניברסיטה הדרומית. את צעדיו הראשונים בתחום עשה לפני יותר מ-20 שנה במסגרת בית ההשקעות אופק של בנק לאומי (שלימים התמזג עם פסגות). היום הוא מנהל את תחום השקעות כספי העמיתים בקבוצת הביטוח מנורה מבטחים.

הבכירה שעזבה את מטא כדי למצוא לאנבידיה מנוע צמיחה חדש
החברה הישראלית שמנהלת את תיקי ההשקעות של וול סטריט גייסה 100 מיליון דולר

הוא נכנס לעולם ההשקעות בתזמון מעצב תודעה - "בשנת 2000, תוך כדי המפולת שבעקבות התפוצצות בועת הדוט.קום", כאשר מניות הטכנולוגיה בארה"ב התרסקו בעשרות אחוזים ומדד הנאסד"ק צלל ב-80%. באותה תקופה, הוא מזכיר, השוק האמריקאי ירד במשך שלוש שנים ואז עלה בחזרה, רק כדי ליפול שוב במשבר הסאב-פריים.

כך נוצר לדברי מונטל 'עשור אבוד' בכלכלה האמריקאית, כש"בין שנת 2000 ל-2010 מדד ה-500 S&P ירד". מבחינתו הלקח ברור: "תמיד לפזר את ההשקעות גם גאוגרפית וגם סקטוריאלית. להיזהר מטרנדים שבאים והולכים וגם מהשקעה במניות יקרות".

כולם מדברים עכשיו על השקעה ב-S&P ובנאסד"ק, זה נכון להשקיע שם?
"אם תרוץ אחרי טרנדים כנראה לא תעשה טוב, כי אתה הרי לא מזהה את הטרנד לפני שהוא קרה אלא רק אחרי, כשהוא לקראת הסוף שלו".

מונטל מציין כי "העליות וגם התיקונים בשנים האחרונות הרבה יותר חדים מבעבר. ייתכן שזה קורה בגלל תעבורת הנתונים המהירה יותר, קלות החשיפה למידע וכמובן - העובדה שבכל פעם יש 'קטר' אחר בדמות שבבים, AI ועוד.

"תיקי ההשקעות שלנו מורכבים מחלק קטן של מניות בישראל, לצד מניות בארה"ב בהיקף של יותר מ-60% מהחלק המנייתי. אנחנו מחזיקים גם באירופה ובשווקים מתעוררים, כי יש הזדמנויות בכל העולם, ולא נכון להיות רק בארה"ב".

"ארה"ב סיפקה ביטחון"

ומה לגבי השוק בישראל?
"כדאי לזכור שבאותו עשור שבו ה-500 S&P ירד, השוק בתל אביב עלה ב-8% כל שנה. גם זה מוכיח את חשיבות הפיזור. גם כעת, התמחור של המניות בתל אביב נוח, למרות שהשוק המקומי עלה ביותר מ-20% מאז השפל באוקטובר האחרון. המשך העליות תלוי כמובן במצב שיתפתח בצפון. אי-ודאות ממושכת יכולה להשאיר את השוק זול לעוד תקופה ארוכה".

מונטל מספר שברבעון הרביעי של 2023 במנורה "קנינו הרבה יותר בארץ, הסטנו כספים למניות, אג"ח קונצרניות וממשלתיות. כעת, אחרי התיקון בשוק אנחנו ממשיכים להגדיל החזקות בתל אביב, בהדרגה, שכן השוק המקומי כבר לא זול כמו שהיה".

מה שסייע לדבריו להחלטת הקנייה בשוק המקומי, למרות שהמלחמה בדרום רק החלה, היה נאום ה"Don't" המפורסם של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שסיפק "קצת יותר ביטחון שארה"ב תעצור כאן מלחמה יותר קשה, בעיקר בצפון".

בארץ - נדל"ן ובנקים

כשמונטל מתבקש להמליץ על בניית תיק השקעות הוא מחלק את תשובתו לשני סוגי משקיעים. לצעירים יותר הוא ממליץ להשקיע מחצית מהתיק במניות (35% בחו"ל ו-15% בישראל). בקרנות הפנסיה שעליהן הוא מופקד 27% מהתיק מושקע באג"ח מיועדות (שהנפיקה המדינה ומבטיחות תשואה של 4.86%). היתרה כוללת החזקה של 7% באג"ח סחירות (2% באג"ח ממשלת ישראל, 2% בקונצרניות מקומיות ו-3% באג"ח חו"ל) והשקעות לא סחירות, אליהן יכול משקיע פרטי להיחשף רק דרך הגופים המוסדיים.

למשקיעים מבוגרים יותר (60 פלוס) הוא ממליץ על חשיפה של 23% בלבד למניות (16% בחו"ל ו-7% בישראל), ולצד רכיב האג"ח המיועדות, כרבע מהתיק באג"ח סחירות (9% באג"ח ממשלת ישראל, עוד 11% בתחום הקונצרני ו-6% באג"ח בחו"ל) ורוב היתרה באפיק הלא סחיר.

באשר לאפיקי השקעה מומלצים בתיק המניות, בשוק המקומי מצביע מונטל על סקטור הנדל"ן שצפוי לתת לדעתו תשואה עודפת בתקופה הקרובה: "הנדל"ן למגורים ייהנה מהורדת הריבית, וגם מהמחסור הנוכחי בפועלים, העיכוב במסירת דירות חדשות והעובדה שיש חברות שנקלעו לבעיות (שיובילו לעליית מחירי הדירות, נ"א). ברור שהתחום לא מעניין כמו בתחילת המלחמה אבל הוא עדיין מושך". תחום נוסף שהוא מסמן בארץ הוא הבנקים, ש"אינם זולים, אבל ביחס לעולם הם בתמחור סביר".

בעולם - עדיפות לארה"ב

במנורה נותנים כאמור משקל עודף להשקעה במניות בארה"ב, שכן לדברי מונטל "הכלכלה שם צומחת ריאלית בקצב של 2% עד 2.5% ביחס לצמיחה אפסית באירופה. הכלכלה האמריקאית נראית במצב יותר טוב מהכלכלות האחרות למרות שהשוק שם מעט יקר יותר. החדשנות הטכנולוגית שם הביאה לתשואות עודפות בשנים האחרונות, ועשויה לתרום לצמיחת הרווחים שלהן גם השנה".

עם זאת הוא מגלה שמנורה נמצאת בחשיפה נמוכה יותר לטכנולוגיה מאשר בשנה שעברה: "אנחנו מחפשים חברות בתמחור סביר וצמיחה מעניינת, כי יש חברות שהפכו מאוד יקרות וצריכים להיות יותר זהירים". שתי חברות מעניינות לדעתו להשקעה הן יצרנית השבבים אפלייד מטיריאלס ומטא (פייסבוק) - "הגדלנו חשיפה לשתיהן כי הן היו בתמחור הרבה יותר סביר מהחברות שסביבן".

ובכל זאת, נאמן למשנת פיזור הסיכונים, מונטל מעדיף בוול סטריט השקעה בסקטורים אחרים, כמו בנקים ואנרגיה מסורתית. "אנחנו משקיעים בבנקים איכותיים שנסחרים במכפילים חד-ספרתיים עם תחזיות רווח צנועות. להערכתנו השוק מתמחר בחסר את ההתאוששות בפעילות הבנקאית הקשורה לשוק ההנפקות, המסחר בבורסה ושוק המיזוגים והרכישות, במיוחד על רקע סביבה של ריבית יורדת הצפויה במחצית השנייה של השנה. זה נכון לארה"ב, יפן ואירופה".

באשר לתחום האנרגיה המסורתית, שסבל בשנים האחרונות מיחסי ציבור שליליים, מונטל אומר כי "הביקוש לנפט ממשיך לעלות יחד עם הצמיחה העולמית והמעבר של האוכלוסיות בהודו, סין ובמדינות מתפתחות למעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר. עקב הימנעות חלק מהמשקיעים מהשקעה בסקטור זה, נוצרו הזדמנויות רבות בחברות ללא מינוף, עם תזרים חזק ותמחור מאוד אטרקטיבי".

עוד כתבות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר