גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צה"ל מציב סטנדרט לחימה חדש, והפיצוי שלבנון רוצה לתת לתושבים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסטנדרט החדש שיוצר צה"ל בלחימה בעזה, מה חושבים הפלסטינים על המצב, ובלבנון חושבים על מתווה פיצוי אבל לא בטוח שיש להם כסף ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

פרשנות | למה מתכוון טראמפ כשהוא אומר לישראל - תפסיקו כבר

1מה צה"ל יכול ללמד את צבאות העולם

"צה"ל ביצע לאחרונה מבצע בבית החולים אל-שיפא ברצועת עזה לחיסול מחבלי חמאס, כשהוא שוב נוקט באמצעי זהירות ייחודיים עם כניסתו למתקן כדי להגן על החפים מפשע", כתב אמש ג'ון ספנסר בטור דעה במגזין ניוזוויק, שכותרתו "ישראל יוצרת סטנדרט חדש בלחימה אורבנית. למה אף אחד לא מודה בזה". ספנסר הוא יו"ר לימודי לוחמה עירונית במכון המלחמה המודרנית (MWI) בווסט פוינט (ניו יורק), ששירת במשך 25 שנה כלוחם חי"ר בצבא האמריקאי והשתתף בשתי משלחות לעיראק. "כלי תקשורת ישראליים דיווחו כי רופאים ליוו את הכוחות לסייע לחולים פלסטינים במידת הצורך. כמו כן, דווח שהם נושאים מזון, מים וציוד רפואי עבור האזרחים בפנים", כתב. "כל זה לא שינה דבר עבור מבקרי ישראל, כמובן".

לדברי ספנסר, "בביקורתם, מתנגדי ישראל מוחקים סטנדרט חדש והיסטורי יוצא דופן שישראל הציבה. במהלך הקריירה הארוכה שלי בלימוד וייעוץ בנושא לוחמה עירונית עבור צבא ארה"ב, מעולם לא הכרתי צבא שנוקט באמצעים כאלה כדי לטפל באוכלוסייה האזרחית של האויב, במיוחד תוך כדי לחימה בו-זמנית באויב באותם בניינים ממש. לפי הניתוח שלי, ישראל יישמה יותר אמצעי זהירות למניעת פגיעה באזרחים מכל צבא בהיסטוריה - מעל ומעבר למה שהחוק הבינלאומי מחייב ויותר ממה שעשתה ארה"ב במלחמותיה בעיראק ובאפגניסטן".

"לעומת זאת, הקהילה הבינלאומית, ויותר ויותר ארה"ב, בקושי מכירה באמצעים הללו, בעודה מבקרת את צה"ל שוב ושוב על כך שלא עשה מספיק כדי להגן על אזרחים - גם כאשר הוא מתעמת עם ארגון טרור חסר רחמים המחזיק את אזרחיו כבני ערובה. במקום זאת, ארה"ב ובעלות בריתה צריכות ללמוד כיצד הן יכולות בעצמן ליישם את הטקטיקות של צה"ל להגנה על אזרחים, למרות העובדה שצבאות אלה כמעט בוודאות יסרבו בתוקף להשתמש בטכניקות אלה בגלל האופן שבו זה יפגע בהם בכל קרב עירוני עם ארגון טרור כמו חמאס".

מתוך מגזין ניוזוויק, מאת ג'ון ספנסר. לקריאת הכתבה המלאה.

2רק 9% מהפלסטינים מאשימים את חמאס

"ערב הרמדאן, ד"ר חליל שיקקי סיכם סקר חסר תקדים שנערך על רקע המלחמה בעזה והכאוס הגובר בגדה המערבית", נכתב בניו יורקר. צוין כי שיקקי הוא מנהל המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים, מכון מחקר עצמאי ברמאללה, שעבודתו היוותה משאב חיוני לקובעי מדיניות מקומיים, אזוריים ובינלאומיים.

בסקר הנוכחי שיקקי פרס עשרות צוותים בתוך עזה, ברחבי הגדה המערבית ובמזרח ירושלים כדי לעקוב אחר דעת הקהל על מלחמה, שלום ופוליטיקה. צוין כי הסקר הוא "ניסיון להבין מה הפלסטינים חושבים על העתיד - בדיוק כפי שהסקר הראשון של שיקקי, ב-1993, היה ברומטר של עמדותיהם לגבי הסכמי אוסלו". כעת, אספני הנתונים של שיקקי שאלו "יותר מ-800 אנשים בגדה המערבית ו-750 אנשים בעזה: האם הם תומכים התקפת חמאס ב-7 באוקטובר? מי לדעתם ינצח במלחמה? ומה הם רוצים שיקרה אחר כך?".

הממצאים פורסמו ב-20 למרץ. כמעט שני שלישים מהפלסטינים שנשאלו מאשימים את ישראל בסבלם "ורוב האחרים מאשימים את ארה"ב", דיווח הסקר. רק 9% מאשימים את חמאס. הסקר של שיקקי גם הראה שרק "שליש מהפלסטינים תומכים היום בחמאס - ירידה משמעותית של 11 נקודות מהסקר הקודם שלו, שפורסם בדצמבר". עם זאת, "אף מפלגה אחרת לא השיגה ציון גבוה יותר - שיקוף של המצב התהומי של הפוליטיקה הפלסטינית". התמיכה במאבק מזוין "צנחה גם היא ב-17 נקודות מאז דצמבר; חלה עלייה של חמש נקודות בתמיכה באי אלימות, ועלייה נוספת של חמש נקודות בעד מו"מ. אחד השינויים החשובים ביותר היה ירידה של 15 נקודות בתמיכה בקבוצות חמושות למתן הגנה מקומית בגדה המערבית". בנוסף, "מעל 70% מהפלסטינים סבורים שהמתקפה על ישראל ב-7 באוקטובר הייתה מוצדקת על רקע הגברת המתיחות עם ישראל והתמוטטות מאמצי השלום. הסיבה, שוב, חשובה כמו הממצא. שלושה רבעים מהפלסטינים מאמינים שהמתקפה שמה את הנושא הפלסטיני-ישראלי במרכז תשומת הלב לאחר שנים של הזנחה ברמה האזורית והבינלאומית", נכתב בסקר. בשאלות לגבי העתיד, התמיכה בפתרון שתי המדינות "גדלה באופן משמעותי" - עלייה של 27 נקודות בעזה.

"הממצא המנוגד ביותר בסקר החדש הוא שיותר ממחצית מהעזתים מעדיף את המשך השליטה של ​​חמאס בעזה, בהינתן האפשרויות הבלתי מושכות האחרות - עמדה זו עלתה ב-14 נקודות מדצמבר. זה עולה בקנה אחד עם העלייה באחוז העזתים שחושבים שחמאס ינצח במלחמה הנוכחית", דיווח הסקר של שיקקי.

מתוך הניו יורקר, מאת רובין רייט. לקריאת הכתבה המלאה.

3איזה פיצוי תעניק ממשלת לבנון לאזרחים בגבול עם ישראל?

"הממשלה הזמנית של לבנון מתכננת לפצות את אלו שנפגעו מהתקפות ישראל בדרום המדינה, אם כי לא ברור כיצד המדינה - שפשטה רגל מאז 2019 - תשלם את החשבון", נכתב באתר החדשות האמירתי הנשיונאל ניוז. "התוכנית תספק 20 אלף דולר למשפחות של כל אדם שנהרג בדרום לבנון ו-40 אלף דולר עבור כל בית שנהרס, כך דיווח העיתון היומי הלבנוני 'אל אחבאר', תוך ציון התחייבות של ראש הממשלה הזמני של המדינה, נג'יב מיקאטי". לפי מיקאטי, "הממשלה נמצאת בתהליך של הבטחת כספים והחלטות על חלוקתם. ההצעה תיכנס לתוקף לאחר סיום הסכסוך חוצה הגבולות בין ישראל לחיזבאללה". צוין כי "סך הכספים הדרושים ליוזמה ייקבע באמצעות סקר של המועצה לדרום לבנון. לאחר מכן היא תפנה את הממצאים לוועדת הסיוע העליונה, גוף ממשלתי המפקח על סיוע הומניטרי לנזקקים". עוד צוין כי "מאז 2019, לבנון מתמודדת עם אחד המשברים הפיננסיים הקשים ביותר בעולם המודרני, כאשר המדינה אינה מסוגלת לתמוך בשירותים ציבוריים בסיסיים כולל אספקת חשמל".

מאמר מערכת מתוך אתר החדשות הנשיונאל ניוז. לקריאת הכתבה המלאה.

4אבו מאזן מכחיש את השואה, אבל עדיין נהנה מתמיכה בעולם

"הוא עושה טריוויאליזציה לטרור ומכחיש את השואה - אבל בכל העולם מחזרים אחריו. הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (88) יקבל אורחים בינלאומיים ברמאללה, וכך גם שרת החוץ אנאלנה בארבוק (מפלגת הירוקים)", נכתב הבוקר בבילד הגרמני. "הנושאים העיקריים בהן תדון בארבוק: סיום מלחמת עזה ופתרון שתי מדינות לסכסוך במזרח התיכון. שרת החוץ הדגישה כי כל הדיונים עסקו ב'כיצד נוכל לסיים לא רק את המלחמה הנוראה הזו, אלא גם את הסכסוך הזה'", נכתב. "אך האם ייתכן שהנשיא הפלסטיני הוא הכל מלבד איש שלום? ה'בילד' מזכיר לבארבוק את ידו של מי היא לוחצת".

צוין כי "רק באוגוסט האחרון, שישה שבועות לפני המתקפה של חמאס על ישראל, עורר הנשיא הפלסטיני ביקורת בינלאומית. 'אומרים שהיטלר הרג את היהודים בגלל שהם היו יהודים ושאירופה שנאה את היהודים בגלל שהם יהודים. ובכן, זה היה שקר. האירופאים נלחמו נגד האנשים האלה בגלל תפקידם בחברה, שהיה קשור לריבית, כסף וכדומה', אמר עבאס". עוד צוין כי "באוגוסט 2022, עבאס טען שישראל ביצעה 50 מעשי טבח בפלסטיניים מאז 1947 ואמר, '50 מעשי טבח, 50 שואות', ובכך השווה את מעשיה של ישראל לשואה בטריוויאליזציה שלא תיאמן של פשעי הנאצים - ודמוניזציה של ישראל".

מתוך הבילד, מאת נאדג'ה סוואד. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

עידן קרבט / צילום: פרטי

"לא איזה מאסטר AI": הצעיר משדרות שרוצה להוזיל לכם את סל הפארם

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר