גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

"הדרך לוושינגטון עוברת דרך ירושלים" הוא משפט שהפך לשגור בפי רבים בעולם במשך שנים רבות. במסגרת זאת, טורקיה הפכה למדינה המוסלמית הראשונה שהכירה במדינת ישראל ב־1949, בצל רצונה להתקרב לוושינגטון ולבסוף להצטרף לברית נאט"ו ב־1952. המטרה מאחורי המהלך לא הייתה ציונות, כי אם חשש מההתפשטות הסובייטית לאחר מלחמת העולם השנייה. להבדיל אלף אלפי הבדלות, במשבר הנוכחי ביחסי ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ברור שאותו משפט מסורתי הוא כבר מזמן פאסה - והאחרון הולך ומוצא את מבטחו באופן מפתיע למדי בכלל אצל נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן. 

מערכת יירוט הרחפנים של אלביט ומל"טים סיניים מול ישראליים בצפון אפריקה
הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

בין השניים שוררים יחסי איבה במשך שנים רבות, אבל הקשרים ביניהם מתבססים על אופורטוניזם הדדי: ביידן נדרש לאישורו של ארדואן עבור צירוף שבדיה לנאט"ו, כשנשיא טורקיה רצה לשדרג את חיל האוויר שלו - לאחר שהנשיא הקודם דונלד טראמפ זרק אותו מתוכנית ה־F-35 בעקבות רכישת מערכות הגנה אווירית מדגם S-400 הרוסי. והנה, צירופה של שבדיה לברית אושר פה אחד כנדרש, ואילו וושינגטון אישרה מכירה לאנקרה בסך 23 מיליארד דולר של מטוסי F-16, טילים ופצצות.

מחירי הפגזים האמירו משמעותית בשנים האחרונות

כעת, היחסים בין השניים מתהדקים עוד יותר, כשלפי דיווחים בטורקיה - ארדואן צפוי לבקר בבית הלבן ב־9 במאי. זה יהיה הביקור הראשון של נשיא טורקיה בוושינגטון, מאז בחירתו של ביידן. כיצד ייתכן כי אירוח רגיש שכזה יתבצע בבית הלבן כחצי שנה לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב? התשובה טמונה, בין השאר, במחירי הפגזים שהאמירו משמעותית בשנים האחרונות.

קוטר 155 מ"מ הוא הסטנדרט הארטילרי של מדינות נאט"ו וישראל, ועל כן החליט מזכיר המדינה אנתוני בלינקן בדצמבר שנה שעברה לעקוף את הקונגרס בפעם השנייה בתוך כחודש, כדי למכור לישראל כ־60 אלף פגזי 155 מ"מ וציוד נלווה בהיקף כ־147.5 מיליון דולר, שתואמת את הארטילריה הישראלית. זו הייתה מכירה בעייתית הן ברמה הפוליטית הפנים־אמריקאית והן מול אוקראינה.

מאז פרוץ המלחמה באוקראינה בפברואר 2022, ארה"ב סיפקה לאוקראינה יותר מ־2 מיליון פגזים. הבעיה המרכזית היא שלפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, קייב זקוקה לכ־200 אלף פגזים בחודש, אבל קצב הייצור האמריקאי עומד על כ־28 אלף בחודש בלבד. יתרה מכך, וולודימיר זלנסקי זקוק דווקא לפגזי 155 מ"מ, בגלל שחברות נאט"ו סייעו לו עם יותר מ־300 תותחים - אבל הסטנדרט הוא אחיד. מנגד, בנאט"ו מעריכים כי רוסיה מצליחה לשים את ידה על 4 מיליון פגזים מדי שנה, הן על בסיס התעשייה הצבאית המקומית שפורחת בעקבות המלחמה והן על בסיס הסיוע של המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און. הקצב הזה מאפשר לרוסיה לשגר כ־30 אלף פגזים ביום, פי חמישה מהיכולת המקסימלית של אוקראינה.

פגזים בקוטר 155 מ"מ הם באורך כ־0.6 מטר, ומשקלם כ־45.3 ק"ג. ב־155 מ"מ ניתן להשתמש בכמה אופנים: החל מנשיאת ראש קרב עוצמתי ועד להפעלה באמצעות מערכות דיוק מתקדמות. מאז פרוץ המלחמה, מחירי פגזים 155 מ"מ, לפי בכירי נאט"ו ששוחחו עם וול סטריט ג'ורנל, זינקו מ־2,100 דולר ליחידה ל־8,400 דולר.

היעדר ההיצע נובע מניוון מתמשך לא רק בתעשייה הצבאית הישראלית או האירופית, אלא גם האמריקאית. לפני המלחמה, ארה"ב ייצרה כ־14 אלף פגזים בחודש. מאז, וושינגטון השקיעה 25 מיליארד דולר בהגברת תפוקת הייצור הביטחוני ובסיוע ישיר לאוקראינה. כך, קצב הייצור של ארה"ב הגיע לכ־28 אלף פגזים בנובמבר האחרון. היעד הוא קצב ייצור של כ־80 אלף פגזים בחודש בעוד עשרה חודשים, וכ־100 אלף פגזים בחודש בסוף 2025. בד בבד, באיחוד האירופי מקווים כי יצליחו לשלש את קצב הייצור עד סוף 2024 לכ־1.4 מיליון פגזים בשנה.

ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ

לפי דיווח של בלומברג השבוע, ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו להאיץ את קצב הייצור האמריקאי. האספקות המיועדות צפויות לכלול טריניטרוטולואן (TNT) וניטרוגואנידין, שמשמש כחומר נפץ הודף להנעת הפגזים. לצד זאת, לפי גורמים ששוחחו עם בלומברג, טורקיה צפויה להפוך לספקית הפגזים הבכירה של ארה"ב עד סוף השנה הנוכחית.

שיתוף הפעולה המתהדק הזה בא לידי ביטוי גם בנטילת חלק טורקית בשרשראות ייצור הפגזים על אדמת ארה"ב. בסוף פברואר הודיע הפנטגון כי חתם על חוזה עם GD (ג'נרל דיינמיקס) לבניית שלושה פסי ייצור של 155 מ"מ בטקסס, תוך השתתפות של קבלני משנה טורקים. תחילת הייצור במתקן צפויה להתבצע כבר ביוני הקרוב. 

לפי גורמים ששוחחו עם בלומברג, קווי הייצור של החברה הביטחונית הטורקית "רפקון", צפויים לייצר כ־30% מכלל פגזי ה־155 מ"מ מתוצרת אמריקאית עד השנה הבאה. מעבר לכך, מזכירות ההגנה רכשה 116 אלף פגזים מחברת "ארקא דיפנס" הטורקית, שצפויים להתקבל השנה. זאת, כאשר על הפרק נמצאים גם דיונים על אספקות לשנה הבאה. 

זהו ניסיון של ארדואן להמשיך לשחק "בכל המגרשים": במלחמת רוסיה־אוקראינה, לקבל סוללות S-400 מרוסיה, בזמן שהוא מספק מל"טים לאוקראינה - ומסייע לארה"ב בהגברת קצב ייצור הארטילריה נגד מוסקבה. במלחמת חרבות ברזל, הוא מבקר את ישראל, אך לא מראה אפילו סימנים שבכוונתו לעמוד בדרישות האסלאמיסטים בטורקיה לנתק קשרי מסחר עם ירושלים. 

על כך, עשויים להתווסף פגזי 155 מ"מ שיגיעו לישראל או בנתיב סיבובי כפי שהם דרך ארה"ב, או דרך ידיים פועלות טורקיות על אדמת ארה"ב. על אחת כמה וכמה שסעיף ההמרות (היכולת להמיר סיוע בדולר לשקל עבור רכישות אמל"ח בישראל) מתוך הסיוע השנתי האמריקאי בסך 3.3 מיליארד דולר הולך ומצטמצם החל מהשנה. כך, תידרש ישראל לרכוש בשנים הקרובות אף יותר מחברות אמריקאיות, כולל פגזים 155 מ"מ שמשמשים את צה"ל במלחמה נגד חמאס, ידידיו של ארדואן.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב