גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לרכוש רכב חדש? יכול מאוד להיות שכדאי לכם לחכות עוד קצת

ברקע המלחמה, סוגר ענף הרכב הישראלי רבעון ראשון חלש ● למרות זאת, המחירים לא יורדים ואף קרובים לשיא שאליו הגיעו ב־2022 ● בענף מסבירים זאת בין היתר בהיחלשות השקל ובהעלאת המיסוי על כלי רכב חשמליים ● האם ברבעון השני המגמה תתהפך?

מגרש רכבים / צילום: יוסי כהן
מגרש רכבים / צילום: יוסי כהן

ענף הרכב הישראלי היה מעדיף לשכוח את הרבעון הראשון של 2024. על פי הערכות ראשוניות, בין תחילת ינואר לסוף מרץ נמסרו כ־84 אלף מסירות - הנתון החלש ביותר לרבעון הזה אחרי יותר מעשור (למעט רבעון הקורונה). הנתונים היו יכולים להיות אף נמוכים יותר אלמלא רכישות ערות במיוחד של חברות הליסינג, שקלטו עודפים של כלי רכב מתיישנים.

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט
מניית טויוטה זינקה בעוד טסלה צונחת: במי מהן כדאי להשקיע?
קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

ההיגיון הכלכלי והצרכני אומר שבשוק נמוך כזה "הלקוח הפרטי הוא המלך", וחייב להיווצר לחץ חזק לירידת מחירים. זה לא קרה, בינתיים, בגלל כמה וכמה סיבות, אבל אם תנאי הרקע הבעייתיים יימשכו סביר להניח שברבעון השני תחול התחלה של שינוי.

המכירות יורדות, אך המחירים קרובים לשיא

נכון להיום, מחירי כלי הרכב החדשים עדיין נמצאים קרוב מאד לרמת שיא. המחיר הממוצע לעסקת רכישת רכב חדש, במחירי מחירון רשמיים, נע ברבעון הראשון סביב 200 אלף שקל - כמו בסוף 2022 וכמעט 20% יותר מהמחיר הממוצע ב־2019. זאת, למרות שבתעשיית הרכב כבר שכחו ממשבר הצ'יפים, ששיבש את אספקת הרכב בין 2022 לתחילת 2023 וגרם לעודפי ביקוש ולעליית מחירים. ולמרות שמחירי חומרי הגלם לתעשיית הרכב ירדו מזמן מהרמות החריגות אליהן טיפסו באותה שנה. ולמרות שמחירי התובלה הימית ירדו דרמטית לעומת השיא.

אמנם בתחילת הרבעון מחירי התובלה הימית בקווים מהמזרח טיפסו שוב בגלל מתקפות החות'ים בים האדום ומסלולים ארוכים יותר שחברות הספנות נאלצו לאמץ. אבל זו השפעה נקודתית, שהחלה להתמתן בשבועות האחרונים, וממילא היא נוגעת רק לחלק מכלי הרכב.

ישנם יצרני רכב שניסו להאריך את "אווירת המשבר", שהייתה מאד רווחית עבורם אחרי הקורונה. אבל גם הם נכנעים בחודשים האחרונים לכוחות השוק ומורידים מחירים. סין נמצאת כיום בעיצומה של מלחמת מחירים עזה בשוק הרכב, ואילו בארצות הברית המלאים הבלתי־מכורים זינקו, וגם הנחות היצרנים בחודש מרץ היו גבוהות בכ־66% לעומת אלו שהיו באותו החודש אשתקד. זו אינדיקציה ברורה לכך שהשוק חוזר למצב "הנורמלי" של עודף היצע.

בענף מספקים כמה הסברים לכך שהמחיר הממוצע לא יורד, כמו "שינוי טכני בתמהיל הרכישות". כלומר, בשנה האחרונה ובמיוחד ברבעון הראשון של 2024 זינק שיעור המכירות של כלי הרכב החשמליים בישראל לכמעט חמישית מכלל המכירות. מכיוון שכלי רכב חשמליים יקרים יותר מרכבי בנזין, במיוחד לאחר רצף העלאות מס הקנייה עליהם, הם "מושכים מעלה" את המחיר הממוצע. בענף מציינים שגם כלי הרכב ההיברידיים, שתופסים נתח משמעותי מהמכירות, איבדו את הטבת המס שלהם כבר לפני שנתיים ומחירם עלה. בנוסף, יצרני הרכב מייצרים כיום פחות כלי רכב קטנים וזולים, משיקולי רווחיות.

אין ספק, שהעלאת המיסוי על כלי רכב חשמליים מ־10% ל־35% בתוך שנתיים תרמה לא במעט להתייקרות החשמליות. אבל ברוב השווקים המפותחים, שאינם קשורים למיסוי בישראל, עדיין מורגשת התמתנות של מחירי כלי הרכב החשמליים, בין השאר בשל ירידת מחירי הסוללות. למרות זאת, מגמת ההוזלה של החשמליות עדיין לא הגיעה אלינו.

הסבר נוסף שרווח בענף הוא שעליית המחירים נובעת מהיחלשות השקל ביחס למטבעות יבוא הרכב העיקריים, הדולר והאירו, שהחלה בתחילת 2023 והאיצה עם תחילת המלחמה. בענף טוענים שחלק לא מבוטל מהמלאים, שעומדים כיום למכירה, נרכשו בשערי מטבע גבוהים. היחלשות השקל ביחס לדולר ולאירו אכן ייקרה את רכישות כלי רכב ושחקה את רווחיות היבואנים, אבל בחודשים האחרונים השקל עשה "ריבאונד" לעומת השפל אליו הגיע בתחילת אוקטובר. כלומר, יש השפעה אבל לא דרמטית.

ההנחות מועטות ומוגבלות, בינתיים

רבים בענף טוענים כי מחירי המחירון לא משקפים את הממוצע של מחיר העסקאות בפועל, אחרי המבצעים וההנחות לפרטיים ולסוחרים.

את תקפות הטיעון הזה דווקא די קל לבדוק. כמות מבצעי המכירות של יבואני הרכב בחודש מרץ הייתה נמוכה משמעותית בהשוואה לשנים רגילות, ורוב המבצעים התמקדו ב"ניקוי מלאים" של עודפים מדגמי 2023, או בדגמים פחות "מבוקשים". מבחר גדול יותר של דגמים פופולריים, שנמכרים בהנחה, אפשר למצוא כיום באתרי ה"אפס קילומטרים", שדרכם מוכרות חברות הליסינג עודפי מלאי שנרכשו מהיצרנים.

אולם בחינה פרטנית של המחירים באתרים מגלה שבדגמים "מבוקשים", במיוחד רכבי פנאי ודגמים היברידיים, שיעור ההנחות הטיפוסי נע בין 6%־9% בלבד. אלו הנחות נמוכות משמעותית בהשוואה לשנים עברו, ובימים רגילים לקוח עקשן במיוחד יכול לקבל אותן גם באולם התצוגה בעת הרכישה.

ההתלבטות: לקנות או לחכות?

השאלה הגדולה היא האם המגמה תשתנה ברבעון השני. התשובה משתנה בהתאם לסגמנט. בכל הקשור לרכב חשמלי נראה שכרגע המוטיבציה של המשווקים להעניק הנחות משמעותיות היא נמוכה. זאת למרות שלפחות חלק מהם מחזיקים במלאים לא מבוטלים עוד מסוף 2023.

"הקרדיט" על כך מגיע לאוצר, ששרטט לענף הרכב "מפת דרכים" להעלאות מס הקנייה על כלי רכב חשמליים בשלוש השנים הבאות, החל מינואר 2025. המשמעות של מפת הדרכים היא שכל רכב חשמלי שיהיה במלאי של היבואנים וחברות הליסינג לקראת סוף 2024 יעלה את ערכו. זה מסר שמשווקי הרכב יודעים לקרוא ולתרגם לרווחיות. יתר על כן, האוצר האריך את פרק הזמן שבו יבואן יכול להחזיק רכב שיובא לישראל מבלי שיחויב לרשום אותו על שמו מ־12 חודשים ל־15 חודשים - דבר שמפחית גם הוא את המוטיבציה להנחות. לכן, ייתכן שיהיו מבצעים נקודתיים על דגמים חשמליים מתיישנים בשני הרבעונים הקרובים, אולם הם ילכו ויתמעטו לקראת סוף השנה.

נציין שכלל כלי הרכב המיוצרים בסין, קוריאה ויפן, סובלים כיום משיבושי אספקה בשל המשבר בים האדום, שמאריך את זמני ההובלה הימית ומקטין את המלאים. כתוצאה כבר קיים מחסור בדגמי מפתח, במיוחד ברכבי בנזין והייבריד, והמצב הזה מקטין את המוטיבציה להנחות.

מנגד, דגמים שמיוצרים באירופה ובארה"ב, כולל של דגמים של יצרנים יפנים וקוריאנים דוגמת טויוטה קורולה, יונדאי טוסון, קיה ספורטאז' ועוד - לא סובלים מאותה בעיה. כך שהם מושפעים מהלחץ להנחות.

אבל בשורה התחתונה הכל תלוי בתנאי הרקע. אם הם יחמירו ייתכן ש"חומת המחירים" תיסדק ונתחיל לראות גל של הורדות מחירים, או לפחות הנחות עקיפות דרך ערוץ ה"אפס קילומטר" של חברות הליסינג.

בשורה התחתונה ההמלצות הצרכניות הרגילות נכונות כיום יותר מתמיד: לבדוק היטב את ההיצע, לא "להינעל" על דגם אחד, לא להתבייש להתמקח, לקחת בחשבון את השפעת הרגולציה העתידית על המחירים ולא למהר אם לא חייבים. לפעמים ישיבה על הגדר יכולה לחסוך הרבה.

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?