גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לרכוש רכב חדש? יכול מאוד להיות שכדאי לכם לחכות עוד קצת

ברקע המלחמה, סוגר ענף הרכב הישראלי רבעון ראשון חלש ● למרות זאת, המחירים לא יורדים ואף קרובים לשיא שאליו הגיעו ב־2022 ● בענף מסבירים זאת בין היתר בהיחלשות השקל ובהעלאת המיסוי על כלי רכב חשמליים ● האם ברבעון השני המגמה תתהפך?

מגרש רכבים / צילום: יוסי כהן
מגרש רכבים / צילום: יוסי כהן

ענף הרכב הישראלי היה מעדיף לשכוח את הרבעון הראשון של 2024. על פי הערכות ראשוניות, בין תחילת ינואר לסוף מרץ נמסרו כ־84 אלף מסירות - הנתון החלש ביותר לרבעון הזה אחרי יותר מעשור (למעט רבעון הקורונה). הנתונים היו יכולים להיות אף נמוכים יותר אלמלא רכישות ערות במיוחד של חברות הליסינג, שקלטו עודפים של כלי רכב מתיישנים.

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט
מניית טויוטה זינקה בעוד טסלה צונחת: במי מהן כדאי להשקיע?
קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

ההיגיון הכלכלי והצרכני אומר שבשוק נמוך כזה "הלקוח הפרטי הוא המלך", וחייב להיווצר לחץ חזק לירידת מחירים. זה לא קרה, בינתיים, בגלל כמה וכמה סיבות, אבל אם תנאי הרקע הבעייתיים יימשכו סביר להניח שברבעון השני תחול התחלה של שינוי.

המכירות יורדות, אך המחירים קרובים לשיא

נכון להיום, מחירי כלי הרכב החדשים עדיין נמצאים קרוב מאד לרמת שיא. המחיר הממוצע לעסקת רכישת רכב חדש, במחירי מחירון רשמיים, נע ברבעון הראשון סביב 200 אלף שקל - כמו בסוף 2022 וכמעט 20% יותר מהמחיר הממוצע ב־2019. זאת, למרות שבתעשיית הרכב כבר שכחו ממשבר הצ'יפים, ששיבש את אספקת הרכב בין 2022 לתחילת 2023 וגרם לעודפי ביקוש ולעליית מחירים. ולמרות שמחירי חומרי הגלם לתעשיית הרכב ירדו מזמן מהרמות החריגות אליהן טיפסו באותה שנה. ולמרות שמחירי התובלה הימית ירדו דרמטית לעומת השיא.

אמנם בתחילת הרבעון מחירי התובלה הימית בקווים מהמזרח טיפסו שוב בגלל מתקפות החות'ים בים האדום ומסלולים ארוכים יותר שחברות הספנות נאלצו לאמץ. אבל זו השפעה נקודתית, שהחלה להתמתן בשבועות האחרונים, וממילא היא נוגעת רק לחלק מכלי הרכב.

ישנם יצרני רכב שניסו להאריך את "אווירת המשבר", שהייתה מאד רווחית עבורם אחרי הקורונה. אבל גם הם נכנעים בחודשים האחרונים לכוחות השוק ומורידים מחירים. סין נמצאת כיום בעיצומה של מלחמת מחירים עזה בשוק הרכב, ואילו בארצות הברית המלאים הבלתי־מכורים זינקו, וגם הנחות היצרנים בחודש מרץ היו גבוהות בכ־66% לעומת אלו שהיו באותו החודש אשתקד. זו אינדיקציה ברורה לכך שהשוק חוזר למצב "הנורמלי" של עודף היצע.

בענף מספקים כמה הסברים לכך שהמחיר הממוצע לא יורד, כמו "שינוי טכני בתמהיל הרכישות". כלומר, בשנה האחרונה ובמיוחד ברבעון הראשון של 2024 זינק שיעור המכירות של כלי הרכב החשמליים בישראל לכמעט חמישית מכלל המכירות. מכיוון שכלי רכב חשמליים יקרים יותר מרכבי בנזין, במיוחד לאחר רצף העלאות מס הקנייה עליהם, הם "מושכים מעלה" את המחיר הממוצע. בענף מציינים שגם כלי הרכב ההיברידיים, שתופסים נתח משמעותי מהמכירות, איבדו את הטבת המס שלהם כבר לפני שנתיים ומחירם עלה. בנוסף, יצרני הרכב מייצרים כיום פחות כלי רכב קטנים וזולים, משיקולי רווחיות.

אין ספק, שהעלאת המיסוי על כלי רכב חשמליים מ־10% ל־35% בתוך שנתיים תרמה לא במעט להתייקרות החשמליות. אבל ברוב השווקים המפותחים, שאינם קשורים למיסוי בישראל, עדיין מורגשת התמתנות של מחירי כלי הרכב החשמליים, בין השאר בשל ירידת מחירי הסוללות. למרות זאת, מגמת ההוזלה של החשמליות עדיין לא הגיעה אלינו.

הסבר נוסף שרווח בענף הוא שעליית המחירים נובעת מהיחלשות השקל ביחס למטבעות יבוא הרכב העיקריים, הדולר והאירו, שהחלה בתחילת 2023 והאיצה עם תחילת המלחמה. בענף טוענים שחלק לא מבוטל מהמלאים, שעומדים כיום למכירה, נרכשו בשערי מטבע גבוהים. היחלשות השקל ביחס לדולר ולאירו אכן ייקרה את רכישות כלי רכב ושחקה את רווחיות היבואנים, אבל בחודשים האחרונים השקל עשה "ריבאונד" לעומת השפל אליו הגיע בתחילת אוקטובר. כלומר, יש השפעה אבל לא דרמטית.

ההנחות מועטות ומוגבלות, בינתיים

רבים בענף טוענים כי מחירי המחירון לא משקפים את הממוצע של מחיר העסקאות בפועל, אחרי המבצעים וההנחות לפרטיים ולסוחרים.

את תקפות הטיעון הזה דווקא די קל לבדוק. כמות מבצעי המכירות של יבואני הרכב בחודש מרץ הייתה נמוכה משמעותית בהשוואה לשנים רגילות, ורוב המבצעים התמקדו ב"ניקוי מלאים" של עודפים מדגמי 2023, או בדגמים פחות "מבוקשים". מבחר גדול יותר של דגמים פופולריים, שנמכרים בהנחה, אפשר למצוא כיום באתרי ה"אפס קילומטרים", שדרכם מוכרות חברות הליסינג עודפי מלאי שנרכשו מהיצרנים.

אולם בחינה פרטנית של המחירים באתרים מגלה שבדגמים "מבוקשים", במיוחד רכבי פנאי ודגמים היברידיים, שיעור ההנחות הטיפוסי נע בין 6%־9% בלבד. אלו הנחות נמוכות משמעותית בהשוואה לשנים עברו, ובימים רגילים לקוח עקשן במיוחד יכול לקבל אותן גם באולם התצוגה בעת הרכישה.

ההתלבטות: לקנות או לחכות?

השאלה הגדולה היא האם המגמה תשתנה ברבעון השני. התשובה משתנה בהתאם לסגמנט. בכל הקשור לרכב חשמלי נראה שכרגע המוטיבציה של המשווקים להעניק הנחות משמעותיות היא נמוכה. זאת למרות שלפחות חלק מהם מחזיקים במלאים לא מבוטלים עוד מסוף 2023.

"הקרדיט" על כך מגיע לאוצר, ששרטט לענף הרכב "מפת דרכים" להעלאות מס הקנייה על כלי רכב חשמליים בשלוש השנים הבאות, החל מינואר 2025. המשמעות של מפת הדרכים היא שכל רכב חשמלי שיהיה במלאי של היבואנים וחברות הליסינג לקראת סוף 2024 יעלה את ערכו. זה מסר שמשווקי הרכב יודעים לקרוא ולתרגם לרווחיות. יתר על כן, האוצר האריך את פרק הזמן שבו יבואן יכול להחזיק רכב שיובא לישראל מבלי שיחויב לרשום אותו על שמו מ־12 חודשים ל־15 חודשים - דבר שמפחית גם הוא את המוטיבציה להנחות. לכן, ייתכן שיהיו מבצעים נקודתיים על דגמים חשמליים מתיישנים בשני הרבעונים הקרובים, אולם הם ילכו ויתמעטו לקראת סוף השנה.

נציין שכלל כלי הרכב המיוצרים בסין, קוריאה ויפן, סובלים כיום משיבושי אספקה בשל המשבר בים האדום, שמאריך את זמני ההובלה הימית ומקטין את המלאים. כתוצאה כבר קיים מחסור בדגמי מפתח, במיוחד ברכבי בנזין והייבריד, והמצב הזה מקטין את המוטיבציה להנחות.

מנגד, דגמים שמיוצרים באירופה ובארה"ב, כולל של דגמים של יצרנים יפנים וקוריאנים דוגמת טויוטה קורולה, יונדאי טוסון, קיה ספורטאז' ועוד - לא סובלים מאותה בעיה. כך שהם מושפעים מהלחץ להנחות.

אבל בשורה התחתונה הכל תלוי בתנאי הרקע. אם הם יחמירו ייתכן ש"חומת המחירים" תיסדק ונתחיל לראות גל של הורדות מחירים, או לפחות הנחות עקיפות דרך ערוץ ה"אפס קילומטר" של חברות הליסינג.

בשורה התחתונה ההמלצות הצרכניות הרגילות נכונות כיום יותר מתמיד: לבדוק היטב את ההיצע, לא "להינעל" על דגם אחד, לא להתבייש להתמקח, לקחת בחשבון את השפעת הרגולציה העתידית על המחירים ולא למהר אם לא חייבים. לפעמים ישיבה על הגדר יכולה לחסוך הרבה.

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות