גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוקראינה מתקשה בשדה הקרב, ובמערב מתווכחים: האם מלחמה כוללת בדרך?

נשיא אוקראינה מאשר שצבאו נמצא "בנסיגה איטית", ומתקשה להגן על שמי ארצו בהיעדר סיוע אמריקאי ● במקביל, ראש ממשלת פולין מזהיר כי אירופה נמצאת "ערב מלחמה", כמו ב־1939 ● דונלד טראמפ מסכים, ואומר שרק הוא יכול למנוע אותה

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי באזור סומי / צילום: Reuters, IMAGO
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי באזור סומי / צילום: Reuters, IMAGO

ביום שישי הטוב של חג הפסחא, רטט של חלחלה עבר במגוון של ערי בירה מערביות, משני צדי האוקיינוס האטלנטי. את הרטט העביר ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק. הוא התראיין בשורה של עיתונים באירופה, ודיבר בחומרה מיוחדת על המשבר המחמיר ביחסי המערב עם רוסיה.

הוא נשאל על השימוש הראשון מאז ומעולם שרוסיה עשתה נגד העיר קייב, באור יום, בטילים היפר־סוניים (שמהירות תעופתם גדולה פי חמישה ויותר ממהירות הקול). האם השימוש הזה מגביר את הסכנה שארצות אירופה ייגררו אל המלחמה?ֿ

"אני שומע את השאלה הזו בכל מקום", השיב טוסק. "היא מתגלגלת בין ראשי מדינות וראשי ממשלות. אפילו נכדיי מציגים לי אותה. אינני רוצה להפחיד איש, אבל מלחמה אינה עוד תפיסה מופשטת שאבד עליה הכלח. חובתנו היא להתכונן להגנתנו". חלק מן העיתונים ייחסו לו את המילים "אירופה נמצאת ערב מלחמה".

ארצו של טוסק נמצאת בחזית. היא גובלת במובלעת הרוסית המערבית ביותר באירופה, קלינינגרד. יש לה גבול ארוך עם בלארוס, עצמאית רק לכאורה, שהיא שלוחה צבאית ומדינית לכל דבר של רוסיה.

''כלכלת מלחמה - צרפת מתכוננת״, מכריז העיתון הצרפתי ׳לה דפש׳ (29.3)ראש ממשלת פולין דונלד טוסק: אנחנו חיים ערב מלחמה. שער העיתון הפולני ׳גאזטה ויבורצ׳ה׳ (29.3)

בשבוע שעבר, טיל שיוט רוסי חדר אל המרחב האווירי של פולין, בדרכו אל יעד באוקראינה. הוא שהה שם רק 40 שניות. ההגנה האווירית של פולין לא יירטה אותו, מפני שמסלול הטיל הראה כי הוא אינו מכוון נגד יעד פולני.

״יימלטו משדה הקרב״

סיבה קצת משונה לא ליירט. כשלעצמה היא כמעט מאשרת את מה שהכריז רודן בלארוס לוקשנקו בשבוע שעבר. הוא בטוח שאם כוחותיו יתקפו את שכנתו ליטא, החיילים הגרמנים והאמריקאים בנאט"ו "יימלטו משדה הקרב בהיתקלות הקשה הראשונה". ליטא חברה בנאט"ו, ואמנת נאט"ו מיוסדת על העיקרון של עזרה הדדית. העיתון הגרמני 'פרנקפורטר אלגמאיינה צייטונג' כתב בסוף השבוע שעבר, שהשאלה אינה אם לוקשנקו צודק, אלא אם לוקשנקו ופוטין מאמינים שנאט"ו לא תבוא להגנת ליטא. או אז, כתב העיתון, נראה שאמינותה של נאט"ו מוטלת בספק. נאט"ו לא אמינה היא נאט"ו נטולת הרתעה.

אמינותה אמנם מוטלת בספק מאז שדונלד טראמפ הכריז בתחילת מרץ, שהוא לא ינקוף אצבע לטובת חברות נאט"ו שלא עמדו ביעד של הקדשת 2% מן התל"ג שלהן להוצאות ביטחון. יתר על כן, הוא לא רק יגיב באדישות, אלא הוא יעודד את רוסיה לתקוף את הארצות שאינן נושאות בנטל.

בין אם הוא התכוון ובין אם לא, המסר החוזר ממנו לנאט"ו הוא שרעיון ההגנה הקיבוצית של המערב הוא לזרא לו. בלי הגנה קיבוצית אין נאט"ו, ובלי נאט"ו אין בעצם מחסום להתפשטות רוסית מערבה. מה שמביא אותנו אל החרדה הנוספת, הגוברת והולכת בבירות המערב: היחלשותה הצבאית והכלכלית של אוקראינה.

הלכה תחנת הכוח

לא התממשה התקווה לניצחון אוקראיני מכריע בשדה הקרב, שיסיים את המלחמה ויהדוף את רוסיה אל עמדות הפתיחה שלה. מקור התקווה, אולי הפנטזיה, היה סדרת ניצחונות מקומיים מפתיעים של צבא אוקראינה בסוף הקיץ של 2022.

ציפייה למתקפת נגד גדולה של אוקראינה באביב 2023 עוררה אופטימיות ניכרת בעיתונות המערבית, בייחוד בארה"ב. אבל הרוסים התכוננו. גלי התוקפים התנפצו על ביצורי הרוסים ובייחוד על שדות המוקשים שלהם.

מכאן ואילך אוקראינה עצמה עברה אל מגננה. לקראת סוף 2023 התחוורה חולשתה החמורה ביותר: מקור הנשק העיקרי שלה הסתתם בגלל הקיפאון הפוליטי בוושינגטון. הגיעו הדברים לידי כך, שיחידות אוקראיניות בקו החזית נשארו כמעט ללא תחמושת.

נשיא אוקראינה דיבר בסוף השבוע בפעם הראשונה על נסיגה איטית אל קווי הגנה חדשים. בהיעדר סיוע אמריקאי, אוקראינה מתקשה להתגונן מפני התקפות הטילים והמל"טים, היומיות והליליות. כך אבדה לה לפני שבוע ויותר אחת מתחנות הכוח החשובות ביותר באזור חרקיב, העיר השנייה בגודלה. כרגיל, שני הצדדים סובלים אבדות כבדות, מאות חיילים נהרגים מדי יום. אבל לרוסיה יש עתודות ענקיות בשעה שאוקראינה מתקשה למלא את השורות.

אוקראינה תלויה אפוא באירופה, וזו אינה תלות טובה. האירופים אמנם הזרימו 160 מיליארד דולר בשנתיים האחרונות, ובכלל זה גם סיוע צבאי ניכר. אבל אין לאירופים הכלים, המשאבים וכנראה גם כוח הרצון להיכנס לנעלי אמריקה. יתר על כן, אין שוויון להיטות לעזור לאוקראינה.

לפני קצת יותר משבועיים, יו"ר הסיעה הסוציאל־דמוקרטית בבונדסטאג של גרמניה קרא "להקפיא את המלחמה", זאת אומרת לקבל את שליטתה של רוסיה בחמישית משטחי אוקראינה. הוא עורר שאט נפש מצד רוב המערכת הפוליטית, אבל הוא עדיין יו"ר הסיעה של מפלגת השלטון.

לעומת זאת, נשיא צרפת מאקרון העלה את הרף לפני קצת יותר מחודש, כשדיבר על האפשרות של הצבת חיילים צרפתיים באוקראינה. אבל הוא נתקל בהתנגדותם הפומבית המיידית של מנהיגים אירופיים אחרים. לא עלה יפה נסיונו להביא את הרוסים לכלל מחשבה שנייה על התוצאות של מעשיהם. אם בכלל, הרטוריקה הרוסית הקצינה. אבל הצרפתים מוסיפים לגלות נחישות.

ביום ג' שעבר, שר ההגנה של צרפת דיבר על האפשרות של התערבות ישירה כדי לכוון את התעשייה למסלולים של ייצור צבאי. זה מהלך שארצות נוקטות ערב מלחמה, או במהלכה. כותרת בעיתון מקומי הכריזה "כלכלת מלחמה - צרפת מתכוננת".

״לדון ללא רגשנות״

מתיאוש מאציני, פרשן בעיתון הפולני החשוב 'גאזטה ויבורצ'ה', כתב ביום שישי, תחת הכותרת "האזרחים אינם צריכים לחשוש מפני מלחמה, אבל עליהם להביא אותה בחשבון", כי "לא כל מאמר על איום במלחמה מצד רוסיה נועד להפיח פאניקה. הבה ניקח דוגמה מארצות סקנדינביה, שבהן דיון בהכנות למלחמה מתנהל ללא רגשנות".

דונלד טוסק סיפר בראיון לכלי תקשורת אירופיים, כי ישירוּת הזהרותיו מעוררת עליו תרעומת מצד מנהיגים אחרים ביבשת. למשל, ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס ביקש ממנו שיחדל להשתמש במילה "מלחמה" לתיאור הסכנה באירופה. היא מפחידה שלא לצורך את אזרחי ארצו, אמר סאנצ'ס.

מעניין עד כמה אין הוא רחוק במובן הזה מדונלד טראמפ. התחייבותו של טראמפ לראש הממשלה הפרו־רוסי של הונגריה ש"לא לשלוח אף פרוטה אחת לאוקראינה" מאשרת בעיניו את הבטחתו לבוחריו, שרק הוא "יכול למנוע מלחמת עולם". זה אגב גם מקור ספקנותו כלפי מלחמת ישראל בעזה.

מדהים עד כמה הוויכוח על עתיד אוקראינה פוסח על אמריקה. 62 מיליארד דולר של סיוע תקועים בקונגרס, ואין זה מן הנמנע שהם יהיו תקועים שם עד סוף השנה. מה יקרה בשנה הבאה תלוי לחלוטין בשאלה מי יישבע אמונים כנשיא ארה"ב בעוד כמעט עשרה חודשים.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס