גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המשפיענים הישראלי מגלגל 60 מיליון דולר בשנה, ויש מי שמרוויחות יותר

בשנה החולפת הרוויחו נשים פי 14 מגברים ברשתות החברתיות - כך עולה מדוח Humanz על פערי השכר בקרב המשפיענים בישראל ● מנכ"ל Humanz, ליאב רפאל חן: "הן מגיעות להכנסות של מאות אלפי שקלים בחודש, וזה קורה הודות לשתי תכונות: אותנטיות ושיתופיות"

יוצרות תוכן שעובדות עם יומנז: אן זיוי, ליאל אלי ומרין נידם / צילום: צילומי מסך מאינסטגרם
יוצרות תוכן שעובדות עם יומנז: אן זיוי, ליאל אלי ומרין נידם / צילום: צילומי מסך מאינסטגרם

בענפים רבים בישראל, גם כיום קיים פער בין נשים לגברים: הן באיוש עמדות ההשפעה, והן בגובה השכר. אבל יש מקום אחד שבו הדומיננטיות הנשית בולטת בכל פרמטר: ענף המשפיענים. על פי נתוני חברת Humanz הישראלית, שפיתחה פלטפורמה המחברת בין משפיענים לחברות ומותגים, ב-2023 היוו יוצרות התוכן 90% ממובילי הקמפיינים ברשתות החברתיות, ומדובר במגמת עלייה לעומת שנים קודמות. 

השוק הזה מגלגל 250 מיליארד דולר בשנה. מה חושבים עליו בגולדמן זאקס?

לא רק שנשים הן הרוב המוחלט בתחום, הן גם מרוויחות יותר. נתוני יומנז מראים כי מבין 100 יוצרי ויוצרות התוכן המרוויחים ביותר בשנה האחרונה, 97 הן נשים. הגבר הראשון שמופיע ברשימה מגיע רק במקום 21 (בחברה סירבו לומר במי מדובר). אם בשנים 2020־2021 סך כל ההכנסות של יוצרות נשים הגיעו לפי 8 מסך כל ההכנסות של יוצרים גברים, בשנת 2022 הפער גדל לפי 10, ובשנת 2023 עמד על שיא של פי 14.

"בכל שנה, 80%-90% מהיוצרים החדשים הן נשים, ולכן לדעתי ב־2024 פער ההכנסות יעמוד על פי 20", מסביר מנכ"ל יומנז, ליאב רפאל חן. "זה קורה הודות לשתי תכונות: אותנטיות ושיתופיות. נשים מייצרות תוכן אמיתי לקהילה שלהן, ויודעות לדבר אליה באופן אותנטי.

"עבודה עם משפיענים היא לא עוד שיטת פרסום, זו לא מודעה שעומדת בפני עצמה, אלא מקום שבו מתקיימת שיחה. משפיעניות מדברות עם הקהל שלהן על בעיה, חושפות אותו לפתרון שהן מאמינות בו, מקבלות פידבקים, ואז מציעות את הפתרון שעבד עבורן - והן עושות את זה ממש טוב".

כל כך טוב, שבשנים האחרונות גם מותגים שמשיקים מוצרים לגברים - בשמים, למשל - מקדמים אותם דרך נשים. "ברמת החשיפה והמעורבות רואים שזה עובד, בזכות כוח הקנייה המשמעותי של יוצרות התוכן והקהל שלהן", מסביר חן. "בהרבה מאוד נישות, הן מתחלפות קריאת מאמרים בגוגל וחיפוש המלצות, כי הכול מגובה בניסיון אישי".

נשות העסקים החדשות

יומנז נוסדה ב־2017 על ידי חן, רועי נעמן, אלירן מויאל, קובי דלל ושמואל גולדפרב. החברה מעסיקה כ-100 עובדים, מרכז הפיתוח שלה נמצא בתל אביב, ויש לה גם משרדים בברזיל, ארה"ב, טורקיה ודרום אפריקה. כ־250 אלף יוצרי תוכן בעולם פועלים באמצעות האפליקציה של יומנז, כאשר השווקים הגדולים ביותר הם ברזיל וטורקיה. עד כה גייסה החברה כ-17 מיליון דולר, ובין לקוחותיה הבולטים בארץ נמנים קבוצת לוריאל, סמסונג, מייבן, רנואר וטרמינל X.

מנתונים שפורסמו בסטטיסטה לאחרונה עולה כי ב־2023 הגיע שוק הפרסום הישראלי באמצעות משפיענים להיקף של כ־61 מיליון דולר. התחזית היא שב־2024 יגיע היקף השוק לכ־70 מיליון דולר, וב־2028 ל־107 מיליון דולר. לפי נתוני יומנז, בארץ יש כיום 50 אלף יוצרי תוכן, מתוכם החברה עובדת מדי חודש עם 5,000־6,000.

בין יוצרות התוכן המובילות מונה חן את דניאל גרינברג, יובל כספית, עינב בובליל ודנית גרינברג. לצדן טאלנטיות כמו לירן כוהנר, ירדן הראל, יעל גולדמן, ריף נאמן ועדן פינס; יזמות כמו אן זיוי (Anze) וליקי רוזנברג־מיכאלי (likys); וקומיקאיות כמו ליאל אלי, מיה דגן ושירלי לוי.

יש גם יוצרות עם יחסית מעט עוקבות, כמו עדי כהנים, רותם דבש ומרין נידם, שלדבריו "צמחו מהרשת, בנו סביבן קהילה אדוקה ומצליחות לקדם קמפיינים ברמות הכי גבוהות".

אז איך עובד המודל העסקי? באופן רשמי, משפיעניות המדורגות כ"A ליסט" מרוויחות עשרות אלפי שקלים בחודש, בעוד שמיקרו וננו משפיעניות מרוויחות כמה אלפי שקלים בחודש. בפועל, המטרה היא לבסס שיתופי־פעולה מבוססי ביצועים לאורך זמן, כך שהמשפיענית מרוויחה מהמכירות, ויכולה להגיע לכמה מאות אלפי שקלים בחודש - גם אם אין לה מאות אלפי עוקבים.

"בשיטה הזו אין פיקס פרייז גבוה בהתחלה, אבל זה מאפשר ליהנות מההצלחות", מחדד חן. "המשפיעניות הופכות לנשות עסקים שלא רק מפרסמות, אלא ממש עונות על שאלות של לקוחות. אם מסתכלים על השוק הגלובלי, אז השלב הבא הוא להקים מותגים משל עצמן. זה בעצם ווייט לייבל שמשפיעניות לוקחות, כל אחת בנישה שלה - אוכל, ביוטי, טיולים או אופנה - והן הופכות להיות המותג עצמו".

ביצועים בזמן אמת

עבור המותגים עצמם פיתחו בשנה שעברה ביומנז פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית, המאפיינת את מסע הלקוח באתרי מכירות, ויודעת למדוד ולשקף בזמן אמת את הנתונים עד לרמת הרכישות בקופה.

"הפיצ'ר הזה פותר נושאים כואבים של בעבודה עם משפיענים, למשל איך לייצר שיתופי־פעולה אפקטיביים", מסביר חן. "עם הכלי שפיתחנו אפשר לרדת לרמת הרזולוציה - למשל, למצוא משפיענית אופנה בלוס אנג'לס שמתעניינת בנייקי. אחרי שכבר עבדת איתה, תוכלי להשתמש בכלי כדי למצוא משפיעניות דומות.

"המערכת הזו מאפשרת קפיצת מדרגה בכל הנוגע לביצועים בזמן אמת. ברגע שהתוכן עולה לרשת, אפשר לראות האם העוקבים מתחברים למוצרים, כמה נכנסו, האם התכנים מניעים לפעולה והאם יש התעניינות בעוד תכנים כאלה. כלומר, הכול מוכוון דאטה וביצועים, וזה מה שישנה את פני התחום".

ליווי ליוצרות מתחילות

לאחרונה הוחלט ביומנז להקים יחד עם אן זיוי קהילה המלווה יוצרות מתחילות, ומסייעת להן בצעדיהן הראשונים בתעשייה. "מתוך הבנה שהכוח הנשי משמש כמנוע צמיחה לחברות בישראל, וששיתופיות היא חלק מהמשחק, הגענו למסקנה שמשפיענית טובה היא אחת שמגלה את סודותיה, ונותנת מהידע והניסיון שלה לקהל שלה", מספר חן. "כרגע הקהילה מונה כ־150 יוצרות מתחילות, שכבר השתלבו בשמונה קמפיינים".

מה קורה בקהילה הזו? "היוצרות מגיעות עם אלף עוקבים, ולומדות איך לדבר טוב ונכון יותר ברשת, כל אחת לפי הנישה שלה. אנחנו משקיעים היום בשכבת יוצרות התוכן של השנה הבאה. למעשה, הקשר איתן יהיה מוטמע בתפקיד של מנהל השיווק העתידי.

"במעגל הזה יש עוד הרבה לאן לגדול ולשפר, ולכן בנינו פורום מצומצם של יוצרות שמגיעות אלינו למשרדים ומביאות אינסייטים, ואנחנו הופכים את זה לפיצ'רים שישפרו את החוויה שלהן ושל המותגים. האחרון שהכנסנו נועד להראות כמה אנשים הוסיפו את המוצר לעגלה, כדי שאפשר יהיה לתת הנחה יותר גדולה על מוצר שמתעניינים בו.

"עד היום, המידע הזה היה זמין רק למותג, שקיבל דוח יומי או שבועי, אבל לא ליוצרות התוכן שעובדות איתנו - אלא אם שולחים להן כל שבוע. אבל זה מייצר ניהול לא יעיל, שמבזבז הרבה זמן. באפליקציה הן מקבלות את המידע בזמן אמת, ועושות אופטימיזציה".

האם קרב היום שבו כלי בינה מלאכותית יחליפו משפיענים? לא לפי חן. "אנחנו מאמינים באותנטיות של הפרסונה עצמה, שמייצרת את התוכן ומדברת למצלמה. בינתיים לא נתקלתי בפתרון טכנולוגי שיחליף אותן".­

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה