גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באירופה הזהירו מהצטמקות האוכלוסייה, ואז הנתונים הראו שהמצב אפילו חמור יותר

למרות מאמצים ממשלתיים רבים שהושקעו בשינוי מגמת הצניחה בילודה באירופה, המאיימת על הצמיחה ועל מודל הפנסיה, נתוני השנתיים החולפות בגרמניה ובאיטליה הפתיעו לרעה ● דמוגרפים מסבירים זאת במגפת הקורונה ובזעזועים גלובליים מרובים

משפחות עם ילדיהם ברחובות איטליה / צילום: Reuters, Luca Ponti
משפחות עם ילדיהם ברחובות איטליה / צילום: Reuters, Luca Ponti

כבר שנים שהתחזיות הדמוגרפיות מדירות שינה מעיני פוליטיקאים וכלכלנים במערב־אירופה. מבחינת ילודה, המצב במדינות המובילות ביבשת הידרדר למחוזות בלתי־מוכרים בעשורים האחרונים. אלו אמרו שלום לשיעור התחלופה (2.1 ילדים בממוצע לאישה) כבר בשנות ה־70, ומאז המצב בהן רק הולך ומידרדר. מדיניות לעידוד ילודה גובשה, חופשות לידה נדיבות חולקו, חוקים נגד פיטורים אומצו. הרבה נעשה כדי לשנות את מגמת הצניחה בילודה המאיימת על הצמיחה האירופית ועל מודל הפנסיה כולו, לפני שיהיה מאוחר מדי.

מה מפחיד את ארה"ב בעגורנים הסיניים ולמה בישראל אדישים
כך עובד "סחר הצללים" הרוסי בחלקי נשק
משתלטת על השוק: כך עקפה סין את ארה"ב במרוץ לאגירת חשמל

ואז הגיעו נתוני השנה החולפת בשתיים מהכלכלות הגדולות באירופה - גרמניה ואיטליה - והוכיחו כי המצב רק הפך לחמור יותר. בגרמניה, המכון הפדרלי למחקר דמוגרפי (BiB) פרסם לפני כשבועיים תוצאות מפתיעות, לפיהן שיעור הילודה במדינה "צנח בחדות" בשנתיים האחרונות. הוא כעת הנמוך ביותר מאז 2009, ומתלכד עם מגמת ירידה מתמשכת שנמשכת פחות או יותר מאז 1965.

אז, ה"בייבי בום" שאחרי מלחמת העולם התבטא בשיעור ילודה של 2.47. כעת, הוא ירד בתוך שנתיים בלבד מ־1.57 ב־2021 ל־1.36 בשלהי 2023. "לא ציפינו לשינויים כאלה חדים כלפי מטה", אמרו מומחי המכון לתקשורת הגרמנית, והסבירו כי ירידה כזו של 13% בתקופת זמן כה קצרה היא "חריגה".

 

את ההסברים לה הם תלו במגפת הקורונה, שגרמה לזוגות רבים לדחות או לבטל את התוכניות להקמת משפחה, ב"אי־ודאות הגיאו־פוליטית" שנוצרה כתוצאה מהמלחמה באוקראינה וממתחים גלובליים, וגם בחשש של תושבי גרמניה מהשלכות שינויי האקלים על העולם.

"בזמנים כאלו של משברים מרובים, רבים לא רוצים לממש את הרצון שלהם לעשות ילדים", אמר מרטין בויארד, אחד מהחוקרים שהובילו את המחקר. לדבריו, ימים יגידו אם רצון זה התעורר מחדש ותירשם עלייה לנתוני השנים הקודמות, שגם הם אינם מבטיחים רבות בנוגע לשגשוג האוכלוסייה.

ערכי המשפחה ננטשו?

גם באיטליה, שבה נושא הילודה והמשפחה מרכזי הרבה יותר בסדר היום הפוליטי, פורסמו בשבוע שעבר נתונים שהראו כי מספר התינוקות שנולדו במדינה בשנה שעברה צנח באופן משמעותי. המצב באיטליה חמור מזה שבגרמניה: שיעור הילודה במדינה ירד מ־1.24 ילדים בממוצע לאישה בשנת 2022 ל־1.2 בלבד בשנה החולפת. רק 379 אלף תינוקות נולדו באיטליה בשנה זו, לעומת 393 אלף בשנה הקודמת לה. למעשה, לפי סוכנות הסטטיסטיקה האיטלקית, זהו המספר הנמוך ביותר של תינוקות שנולדו באיטליה מאז איחודה לממלכה אחת ב־1861.

נשים באיטליה יולדות לראשונה בגיל מבוגר יחסית, 31.6 בממוצע, הגבוה ביותר באיחוד האירופי. הסיבות ל"חורף הדמוגרפי" העובר על המדינה בשנים האחרונות קשורות בתרבות, בעבודה, בתמריצים כלכליים ובחינוך, מסבירים מומחים, ואפילו בסוגיות כמו מצוקת דיור, המונעת יציאה מבית ההורים בשנות ה־20 לחיים, למשל.

לכן, ההבטחות של הממשלה הנוכחית "להפוך את המגמה" נתקלות במציאות מורכבת מאוד. "ייקח זמן רב לשנות את המגמה וזה עניין של מדיניות עקבית לאורך שנים", אמר הדמוגרף פרנצ'סקו בילארי מאוניברסיטת מילאנו ל־FT, "לא סביר שקמפיין אחד, משמעותי ככל שיהיה, מצד ממשלה אחת, ישנה את הדרך שבה אנשים תופסים את הפיכתם להורים".

אבל הממשלה הנוכחית, בראשות ג'ורג'ה מלוני, בהחלט מנסה לשים את הנושא בראש סדר העדיפויות שלה. סוגיית "המשפחה המסורתית" ועידוד ילודה היו חלק מהקמפיין של מלוני, שגם לה "רק" ילדה אחת והיא אינה נשואה. "אנחנו חייבים לעשות זאת אם ברצוננו שלאיטליה יהיה עתיד", אמרה. בין היתר, ממשלתה של מלוני הגדילה את קצבאות הילדים, הפחיתה בחצי את המע"מ על מוצרים לתינוקות וגם נטלה על עצמה לתקופה מסוימת את תשלומי הפנסיה של אמהות לשני ילדים, במטרה להגדיל את הכנסתן. צעדים דומים, הכוללים הגדלה של קצבאות הילדים, הארכה של חופשות הלידה ועוד בוצעו בגרמניה בשנים האחרונות בניסיון דומה לעודד ילודה.

לפי הנתונים האחרונים, נראה כי הם אינם עובדים בשטח. ישנם כלכלנים הסבורים כי ההטבות פשוט אינן מספיקות. "יש הרבה דיבורים על התפקיד של אמא באיטליה, אבל המציאות היא שאם את לא מרוויחה מספיק כסף, את לא יכולה להיות אם יותר", אמרה מומחית לכלכלה מגדרית מאוניברסיטה ברומא ל־FT.

"צריך לסייע לנשים לעבוד, להרוויח כסף, ואז הן יוכלו להחליט אם ברצונן להיות אמהות", אמרה. אחרים סבורים כי גורמים תרבותיים משחקים תפקיד מרכזי. בגרמניה, למשל, הציפייה החברתית מנשים היא לגדל את הילדים בשלוש־ארבע השנים הראשונות, ושליחה של פעוטות לגן בגיל שנה היא מעין "טאבו חברתי" וסימן להורות רעה. לכן, נשים רבות רואות בגידול ילדים צעד תחליפי לקריירה, ומוותרות על כך.

לפני שיהיה מאוחר מדי

המצב באיטליה ובגרמניה משותף למדינות מערביות רבות שמובילות את הדירוג העולמי מבחינת תמ"ג לראש, מדד מקובל לקידמה. ישנן מדינות שבהן שיעור הילודה הוא אף נמוך יותר, ומדינות חריגות כמו דרום־קוריאה שבהן שיעור הילודה הוא שלילי (מתחת ל־1). אבל אפילו ללא מצב זה, המודלים הקיימים של פנסיה במדינות מערב אירופה, הנסמכים על כוח עבודה המממן בתשלומים שוטפים את הפנסיות של אלו שפרשו לגמלאות, נמצאים בסכנה.

זו הסיבה, בין היתר, להעלאת גיל הפרישה ל-65 ודיון בשאלה אם יש להעלות אותו עוד יותר. דווקא צרפת היא אחת המובילות האירופיות במספר הילדים הממוצע לאישה (1.83), ומומחים מייחסים זאת לתרבות רבת־שנים ולתמיכה של המדינה בגידול ילדים. הדמוגרפים מזהירים כי המגמה המתמשכת הולכת והופכת את הפוטנציאל לשינוי־כיוון ליותר ויותר בלתי אפשרי. כיום רק 11.4 מיליון נשים באיטליה הן בגיל שבו ניתן ללדת, לעומת 13.8 מיליון נשים לפני שני עשורים. "אין לנו מספיק אמהות פוטנציאליות ואבות כדי לפצות על עשורים של שיעור פריון נמוך", אמר בילארי.

בישראל, אגב, המצב שונה מהותית, והיא אחת המדינות בעלות שיעור הילודה הגבוה ביותר במדינות המפותחות, עם 3.03 ילדים לאישה בממוצע ב־2022. ניתוח הנתונים מראה כי לא רק המגזרים הדתיים אחראים לכך, אלא גם החילוניים. גם בישראל נרשמה ירידה בשנים האחרונות, אולם היא מתונה יותר בהשוואה לזו שנרשמה באיטליה ובגרמניה.

עידוד הגירה בגרמניה

באירופה, הסוגייה הדמוגרפית מתערבבת עם הפוליטיקה המקומית, ובמיוחד עם טענות הימין באירופה בנוגע ל"החלפה" של האוכלוסייה המקומית במהגרים המגיעים מרחבי העולם. הנתונים מאיטליה דווקא מראים כי שיעור הילדים של מהגרים שהגיעו למדינה היה בשנה שעברה 13.3% מסך הלידות, לעומת 15% לפני כעשור. הממשלה הגרמנית, בין היתר בניסיון להתמודד עם הבעיות הכלכליות שנובעות מהצטמקות אוכלוסייה, החליטה באחרונה לנסות ולעודד מדיניות הגירה של כוח אדם מיומן ומשכיל באמצעות הטבות הכוללות התאזרחות מהירה ואפשרות לשמור על האזרחות המקורית.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"