גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרטיסי האשראי הפכו לביצת הזהב של חברות הצריכה. מי מציעה את התנאים הכי משתלמים?

לא לחינם משקיעות חברות הפועלות בתחומי המזון, האופנה והתיירות בטיפוח מועדוני לקוחות, שגולת הכותרת שלהם היא הנפקת כרטיס אשראי ממותג ● פעילות הפיננסים הפכה בשנים האחרונות נדבך מרכזי ברווחי החברות הללו, ולעתים אף תורמת לשוויין יותר מהפעילות הקמעונאית עצמה

מועדוני לקוחות / אילוסטרציה: Shutterstock
מועדוני לקוחות / אילוסטרציה: Shutterstock

"יש לך כרטיס מועדון?" - השאלה הזו מופנית ללקוח הישראלי בכל פעם שהוא שולף את ארנקו בעמדת התשלום של כל סניף של רשת קמעונאות מובילה - מזון, הלבשה או מוצרים לבית. 

אותו לקוח רואה לנגד עיניו מן הסתם את האפשרות לקבל הנחה, לנצל מבצע או לצבור נקודות זיכוי. מה שהוא פחות מודע לו הוא תרומתם העצומה של אותם מועדונים, בעיקר דרך כרטיסי האשראי המונפקים לחבריהם, לחברות עצמן.

החרם הערבי מאחורי ההחלטה הדרמטית של מקדונלד'ס בישראל
רשתות הקמעונאות רוצות מידע מהסלולרי שלכם, לפני שהן מחליטות איפה לפתוח חנות
כשהשכר הוא רק בונוס: הכירו את שיאני השכר בבורסה של תל אביב

אותם כרטיסי אשראי חוץ־בנקאיים שמונפקים ללקוחות הרשת (בשיתוף־פעולה עם חברת האשראי) מאפשרים לרשתות ולחברות הקמעונאיות להגדיל את הכנסותיהן באמצעות תשלומים קבועים של דמי כרטיס לצד עמלות שונות הנובעות מעסקאות המבוצעות בהם.

מועדוני הלקוחות הם גם הדרך של חברות למשוך אליהן צרכנים באמצעות הטבות המוצעות אך ורק למחזיקי הכרטיסים. לדוגמה, לא פעם באתרים של אותן חברות או רשתות אפשר למצוא שני תעריפים להופעה מסוימת - אחד לחברי המועדון הרגילים והשני למחזיקי כרטיס האשראי של המועדון, כשהפערים ביניהם עשויים להגיע לעשרות אחוזים.

קשה אולי להאמין, אבל בחלק מהמקרים הפכו אותם מועדוני לקוחות למקור הרווח ואף השווי העיקרי של החברה. קחו כדוגמה את חברת התעופה אל על, שהיום חוגגת את מעמדה הבלעדי בנתב"ג, בעקבות המלחמה, עם רווחי שיא וזינוק אדיר בשווייה.

מדובר בהיפוך מושלם לעומת תקופת השפל של החברה בשנים 2020-2021, בעקבות התפרצות הקורונה. באותה תקופה עמדה אל על בפני קריסה, כשהשמיים נסגרו, והחברה רשמה הפסדים עצומים של כמיליארד דולר בשנתיים. כדי להמשיך לשרוד, אל על נזקקה לסיוע כספי מהמדינה ומבעל מניות חדש, קני רוזנברג, שהזרימו לחברה מאות מיליוני דולרים.

לצד זאת, אל על הצליחה לרשום באותה תקופה קשה הכנסות נאות ממקור פעילות נוסף - שיתופי־פעולה שעשתה עם חברות כרטיסי האשראי, כשלקוחות השתמשו בכרטיס האשראי שהנפיקה, "פליי קארד", לטובת קניות שוטפות - תרומה שאין לזלזל בה כשההכנסות מפעילות הליבה שאפו לאפס.

עד כמה פעילות כרטיסי האשראי בכלל, ופעילות מועדון הנוסע המתמיד של אל על בפרט, חשובה לחברה, אפשר היה ללמוד גם מפרטי עסקה למכירת חלק ממניות המועדון לידי קבוצת הביטוח הפניקס שנחתמה ביוני 2022 - מהלך שהיה חשוב לחילוץ אל על מקשייה הפיננסיים.

באותה עסקה הפניקס העניקה לאל על הלוואה בהיקף של 130 מיליון דולר כנגד אופציה לרכוש רבע ממניות מועדון הנוסע המתמיד לפי שווי של כ־400 מיליון דולר - הרבה יותר משווייה של אל על עצמה בבורסה באותה עת. בהמשך מימשה הפניקס אופציה לרכישת כ־20% ממניות המועדון בהנחה מסוימת.

השווי הגבוה של מועדון הנוסע המתמיד נגזר בין היתר מכ־3 מיליון חברי מועדון, מתוכם כ־380 אלף כרטיסי אשראי ממותגים שיכולים להמיר את הנקודות שהם צוברים על קניות בכרטיס טיסה.

הרווח מעסקי המימון גבוה מפעילות הכלבו

אל על היא כמובן רק דוגמה אחת לערך העצום שתורמים מועדוני הלקוחות וכרטיסי האשראי המונפקים לחבריהם, לשווי של חברות בתחומי הקמעונאות ולתוצאותיהן העסקיות.

כך למשל, רשת שופרסל רכשה בשנת 2018 את מניות המיעוט במועדון שמנפיק את כרטיס האשראי של הרשת מידי שותפותיה להקמתו, פז ולאומי קארד, לפי שווי של כ־800 מיליון שקל למועדון. בשופרסל, על יותר מ־2 מיליון חברי המועדון שלה, רואים עד כמה חברים במועדון מנצלים את ההטבות שהרשת מציעה באמצעות מבצעים ייחודיים ומותאמים אישית.

הצצה לדוחות רשת בתי הכלבו המשביר, שבשליטת רמי שביט, חושפים עד כמה חשוב מועדון הלקוחות, וכרטיס האשראי שהוא מנפיק, לשורה התחתונה של הרשת. בשנת 2023 תרמה פעילות בתי הכלבו לרווחי המשביר סכום זעום של כרבע מיליון שקל, בעוד שמועדון "פיננסים 365" סיים את השנה עם רווח של 5 מיליון שקל.

גם בקבוצת האופנה הגדולה בישראל, פוקס שבשליטת הראל ויזל, לא מזלזלים בתרומת מועדון "דרים קארד" שכולל יותר מ־2 מיליון חברים. ב־2018 חתמה פוקס על שיתוף־פעולה עם חברת כרטיסי האשראי מקס להנפקת כרטיס האשראי DreamCard VIP, שאשתקד תרם להכנסותיה 24.3 מיליון שקל, גידול של 21% לעומת ההכנסות מהכרטיס בשנה שקדמה לה. אם נחזור אחורה לתקופת הקורונה, שנת 2020 רוויית הסגרים וההגבלות, בדוחותיה אז ציינה פוקס כי הגדלת מועדון הלקוחות הייתה גורם הצלחה קריטי לתוצאותיה המשופרות באותה שנה.

מגדילים רווחים בעולמות הפיננסים

לזכותה של פוקס ייאמר כי היא בין החברות היחידות שמצהירות במפורש על תרומתם של כרטיסי האשראי ומועדוני הלקוחות לתוצאותיה. "אצל רובן זה מוחבא בצורה מאוד מתוחכמת בתוך ההכנסות, אבל זו דרמה. ההשפעה שלהם היא מאוד משמעותית, ויש להכללת התוצאות הללו בסך ההכנסות הקמעונאיות סיבות ממש טובות", אומר גורם בשוק.

עם זאת, גם חברות שלא מצהירות על סך ההכנסות מפעילות המועדון, מכירות בחשיבות שלו. "הקבוצה רואה במועדון הלקוחות כלי משמעותי להגדלת נאמנות הלקוחות ולמתן פתרונות לצורכי הלקוח הייחודים", ציינו לדוגמה ברמי לוי. "החברה מפתחת כל העת כלי זה לשימושים נוספים המיטיבים עם הצרכן, אף מחוץ לקניותיו בחנויות הקבוצה".

במועדון של רשת רמי לוי חברים יותר ממיליון איש, כמחצית מהם ביצעו לפחות רכישה אחת אשתקד. כרבע מהחברים מחזיקים בכרטיסי אשראי של הרשת.

גורמים בשוק מציינים כי "כל אחד מהגופים הקמעונאיים נכנס לתחום כרטיסי האשראי מתוך אינטרס להגדיל רווחיות מעולמות הפיננסים, ובמקביל לייצר נאמנות מצד הלקוחות או חיבור חזק יותר עמם, מה שמכונה 'סטיקינס' (stickiness), כי התחרות מאוד גדולה".

 

"רוב הלקוחות ממשיכים לשלם דמי כרטיס"

את הרווחים שלהן מפעילות המועדון מייצרות החברות הקמעונאיות מדמי הכרטיס שהן גובות, הן כתשלום חודשי והן כדמי הצטרפות, וכן מהקניות ברשת ומחוצה לה (עמלה שבה הן מתחלקות עם חברת האשראי מנפיקת הכרטיס).

רוב הרשתות מעניקות פטור מדמי הכרטיס בשנה הראשונה, ולאחר מכן גובות תשלום שנע בין כ־12 שקל לחודש לכ־16 שקל. חריגה בנוף היא אל על, שגובה בין 18 עד כ-40 שקל מדי חודש.

האם התשלום מהווה חסם בפני הרצון של הציבור להצטרף למועדון? לדברי גורם בענף הקמעונאות, "תמיד יש את אלה שאחרי שנגמרת תקופת הפטור מדמי הכרטיס, מסרבים להתחיל לשלם. במועדונים שיודעים לתת ערך, החברות יודעות להסביר מהו הערך, ורוב הלקוחות ממשיכים לשלם. עם זאת, מי שלא רואה מלכתחילה את הערך, אז דמי הכרטיס בהחלט מהווים אצלו חסם, אבל דווקא הלקוחות של המועדונים עם דמי הכרטיס הכי גבוהים, הם אלה שלא מתרגשים ומוכנים לשלם 25 ואף 50 שקל בחודש, כי הם רואים את הערך שזה נותן להם".

לטענת הגורמים עמם שוחחנו, מועדוני הלקוחות הופכים לרווחיים עבור החברות רק אחרי שנתיים או שלוש של פעילות. בשנה הראשונה יש להם הוצאות הקמה, שיווק, גיוס לקוחות ותפעול, שמייצרות הפסדים בשנתיים הראשונות.

בנוסף, ככל שהמועדון חדש יותר, הוא נמצא בצמיחה חדה יותר, כמובן אם הוא נותן ערך אמיתי ללקוחות. כך לדוגמה, מועדון הלקוחות של קרפור הושק בהשקה שקטה באמצע אוגוסט 2023, וב־17 במרץ השנה הוא הושק באופן מלא. נכון לסוף מרץ עמד מספר החברים בו על כ־125 אלף.

מעבר לכך, הבשורה הטובה עבור הצרכנים היא שהתחרות הגדולה על כיסו של הציבור גורמת לחברות לעבוד הרבה יותר קשה בשביל לגייס לקוחות חדשים, ובעיקר כדי לשמר את הקיימים.

"אם לפני 15 שנה התחום של מועדוני לקוחות רק פרץ והביא לקוחות רבים, היום חלק מהמועדונים נמצאים בסוג של רוויה, כך שכמות הלקוחות החדשים שהם מגייסים מכסה וקצת מעבר על אלה שאומרים מכל מיני סיבות שהכרטיס הפך לפחות רלוונטי, ואתה מגלה שיש דלת מסתובבת. זה עדיין מייצר הכנסה יפה לשותפים ולמועדונים, אבל בגלל שהשוק הגיע ליותר בגרות, הערך שהמועדונים נדרשים לתת ללקוחות הולך ועולה", אומר גורם בתחום.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט