גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההימור של החברה של מורי ארקין עשוי להשתלם לה

סול-ג'ל של מורי אקרין תהיה ראשונה בשוק עם מוצר גנרי לתרופה Zoryve לפסוריאזיס ● התרסקות הטיפול הגנטי להורדת כולסטרול ● נוקלאיי בגיוס בהובלת חברת מרק הגרמנית  ● ובית החולים רמב"ם מחזק קשרים עם סטנפורד

מורי ארקין / צילום: יונתן בלום
מורי ארקין / צילום: יונתן בלום

ההימור של סול-ג'ל לא לוותר על הזכויות במוצר גנרי לפסוריאזיס, עשוי להשתלם לה

חברת סול-ג'ל  בשליטת מורי ארקין, עשתה מאז שנוסדה בשנת 1997, מאמצים רבים לתרגם את הטכנולוגיה פורצת הדרך שלה בתחום רפואת העור לסכומי כסף משמעותיים. בינתיים הדרך ארוכה וההכנסות מועטות. בימים אלה החברה נסחרת רק לפי שווי של 27 מיליון דולר בלבד, בעודה מנסה לפתח מוצר חדשני לגורלין (Gorlin), סוג נדיר של סרטן העור. כעת, הבשלה של אחד המהלכים שעשתה בעבר, סביב מוצר גנרי לטיפול בפסוריאזיס, עשוי לספק לה מזומנים שיתמכו בה בפיתוח המוצר החדש. 

"מעט חברות רלוונטיות": מנהל הספאק שהתייאש מהשקעה בביומד הישראלי
טרנד הטיקטוק שמעורר ויכוח, והחברה שעשתה אקזיט של 237.5 מיליון דולר

המהלך שהבשיל הינו ההגשה ראשונה ל-FDA של בקשה לשיווק תרופה גנרית למוצר Zoryve, על ידי שותפתה השיווקית של סול-ג'ל, פדאגיס. הגשה ראשונה של בקשה לאישור תרופה גנרית על מוצר מקור קיים, צפויה לזכות את החברות בבלעדיות של 180 יום (זאת בהנחה שהבקשה תתקבל, והחברה האינובטיבית לא תזכה בתביעת הפרת פטנט שהגישה, כמקובל בתחום). כיום מדובר בשוק של 95 מיליון דולר, שיתחלק בין פדאגיס לבין משווקת תרופת המקור. סול-ג'ל זכאית למחצית מן הרווח הגולמי של פדאגיס על המוצר. בהמשך צפוי השוק לצמוח למאות מיליוני דולרים, אך עלולות להיכנס חברות גנריקה נוספות.

ארקין מכיר היטב את שתי החברות. פדאגיס היא למעשה גלגול של אגיס, החברה המשפחתית שהקימו הוריו של ארקין. היא נמכרה לפריגו ב-2004, תמורת 831 מיליון שקל, עברה כמה גלגולים כחלק מפריגו, והופרדה מפריגו ב-2021. היו פדאגיס היא חברת דרמטולוגיה ישראלית-אמריקאית.

מאז מכירת אגיס לפריגו ביצע ארקין השקעות מוצלחות רבות שהפכו אותו לאחד המשקיעים המובילים בתחום הביומד ובישראל בכלל, אך סול-ג'ל לא נרשמה עד כה כאחת ההצלחות שלו. הוא רכש את השליטה בה ב-2014 והשקיע בה לאורך השנים יותר מ-100 מיליון דולר. הוא הנפיק אותה בנאסד"ק ב-2017. מאז ירדה מניית החברה ב-92%. ארקין מחזיק עדיין כ-60% בחברה.

כאשר רכש ארקין את סול-ג'ל היא יישמה את הטכנולוגיה שלה בשני כיוונים. האחד - גרסאות גנריקה משופרת של תרופות למחלות עור והשנייה, תרופות שעבורן הטכנולוגיה הייחודית שלה נותנת ערך מוסף משמעותי. מתחום הגנריקה היא יצאה בהדרגה, ונקודת הסיום הייתה עסקה מ-2021 במסגרתה מכרה לפדאגיס את רוב מוצרי הגנריקה שלה תמורת 21 מיליון דולר, שאפשרו לה לשרוד את השנים הבאות. אבל, היא החליטה לשמור מחצית הזכויות בגרסה הגנרית ל-Zoryve , המוצר שהוגש לאישור כעת, ונראה שהחלטה זו השתלמה.

הכיוון השני היה פיתוח מוצרים בעלי ערך מוסף גבוה יותר. כשהמוצרים הללו התקרבו לשוק, נתנה סול-ג'ל את רישיון השיווק עבורם לחברת גלדרמה, בהסכם המוגבל לחמש שנים. ההיגיון, כפי שהסביר ארקין בראיון בעבר ל"גלובס", היה שגלדרמה תוכל לרשום הכנסות ולבנות ערוצי שיווק בתקופה בה היא מחכה לאישור של מוצרים אחרים שלה, חדשניים ומכניסים עוד יותר. אחר כך היא תחזיר לסול-ג'ל את הזכויות במוצריה, עם ערוצי השיווק מוכנים.

בינתיים התמלוגים ששילמה גלדרמה לסול-ג'ל עבור המוצרים הללו היו נמוכים, וסול-ג'ל רשמה הכנסות כוללות של 1.6 מיליון דולר בלבד ב-2023. כדי להפיק עוד קצת מזומנים מן המוצרים הללו נחתם הסכם נוסף למסחור שלהם בקנדה, תמורת עד 11 מיליון דולר. כרגע לא ידוע אם המוצרים הללו אכן יחזרו לידי סול-ג'ל בסוף חמש השנים. 

הציפיות הגדולות כרגע הם כאמור מהמוצר החדש למחלת גורלין, שנרכש בינואר וניסוי שלב III בו החל בנובמבר 2023, ומסמן עבור החברה אסטרטגיה של פיתוח מוצרים למחלות נדירות. סול-ג'ל שילמה 4.7 מיליון דולר כדי לרכוש את המוצר ועשויה לשלם עוד 72 מיליון אם המוצר יתקדם ויאושר. סול-ג'ל מעריכה את פוטנציאל השוק ב-300 מיליון דולר. התוצאות צפויות בסוף 2025. בסוף דצמבר 2023 היו לחברה 38 מיליון דולר בקופה, מעל שווי השוק הנוכחי שלה. 

NucleAI מגייסת עוד 14 מיליון דולר בהובלת M Ventures של מרק

חברת Necleai אשר מפתחת טכנולוגיה המנתחת ביופסיות כדי לשפר קבלת החלטות של חברות בפיתוח תרופות לסרטן, הודיעה על הרחבת סבב הגיוס האחרון שלה בעוד 14 מיליון דולר, כך שסך כל היקף הגיוסים שלה עד היום יגיע ל-60 מיליון דולר.

את הסבב מובילה הפעם M Ventures, זרוע ההשקעות של תאגיד מרק הגרמני. בין המשקיעים הקיימים של החברה נמצאים Section 32, חברת ההשקעות של ביל מאריס ממייסדי גוגל וונצ'רס, וסאנופי וונצ'רס, קרן ההשקעות של חברת הפארמה סאנופי.

נגה ירושלמי, מנהלת ההשקעות בקרן M Ventures, תמונה לדירקטוריון נוקלאיי בעקבות ההשקעה. ירושלמי אמרה היום כי: "הגישה של נוקלאיי היא מכוונת ביולוגיה, ומשלבת פתולוגיה מסורתית עם ביולוגיה מרחבית, וכך משפרת את היכולת לנבא תגובות לתרופות". 

בעיות לא צפויות בטיפול הגנטי ביתר כולסטרול

מניית חברת Verve האמריקאית צנחה ב-36% לשווי של 721 מיליון דולר, בעקבות תופעות לוואי של הטיפול הגנטי שפיתחה, נגד כולסטרול גבוה. החברה מסרה כי האשם היה במעטפת חומצות השומן (Lipid Nanoparticle או LNP) העוטף את התרופה, וכעת היא תחליף שיטת הולכה. היא עדיין מקווה כי רכיב העריכה הגנטית עצמו, המבוסס על טכנולוגיית CRISPR פורצת הדרך, ימצא יעיל ובטוח לטיפול במחלה, שיוטמע בתוך LNP מסוג אחר.

Verve נוסדה ב-2019 והמוצר שלה, לטיפול בכולסטרול, עורר סימני שאלה אצל משקיעים שתהו האם יש צורך בטיפול גנטי לבעיה שניתן עקרונית לטפל בה בתרופות זולות ושינוי של סגנון חיים. Verve ענתה כי גם היום עם קיומן של תרופות מפחיתות כולסטרול, מטופלים רבים מתקשים להתמיד במשטר הטיפול, כמו גם בשינויים בסגנון החיים, וכולסטרול גבוה הוא עדיין גורם סיכון להתקפי לב שנותרו גורם תמותה משמעותי בכל העולם. אך כיוון שמדובר בשוק שיש לו טיפולים טובים יחסית, החברה לא הייתה יכולה להרשות לעצמה לפתח מוצר עם תופעות לוואי משמעותיות. 

הניסוי הזה מאיר זרקור על הבעייתיות האפשרית בתרופות שמנגנון ההולכה שלהן הוא מעטפת מסוג LNP, כאשר האינטראקציה בין LNP לטיפול חדש יכולה ליצור תופעות לוואי חדשות, גם אם ה-LNP עצמו כבר מוכר. שיטת הולכה זו היא מאוד שימושית להולכת מולקולות RNA ו- DNA, והיא עשויה להפוך הרבה יותר נפוצה ככל שתרופות גנטיות יהפכו פופולריות יותר, כך שהנתונים מהניסוי הלא מוצלח של Verve צפויים לעניין חברות רבות בתחום. 

בית החולים רמב"ם מחזק את הקשר עם אוניברסיטת סטנפורד

בית החולים רמב"ם מודיע על הרחבת הקשר הקיים עם אוניברסיטת סטנפורד. "בימים אלו, שבהם הקהילה הבינלאומית מפנה לישראל כתף קרה, זכתה משלחת גדולה של מנהלים ורופאים בכירים מרמב"ם לקבלת פנים אוהדת באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית ולהחלטה להדק את שיתוף הפעולה בין הארגונים", נמסר מבית החולים.

בין המוסדות ישנה היום פעילות משותפת בתחום ההערכות לטראומה, הקרדיולוגיה והאונקולוגיה והחדשנות הרפואית, בין היתר דרך תוכנית ביו-דזיין שפיתחה סטנפורד ומופעלת ברמב"ם. כעת תתרחב הפעילות המשותפת גם לתחומי ניהול מערכות בריאות בתנאי חירום, רפואה דחופה, מדעי הנתונים ברפואה ובינה מלאכותית.

שתי יוזמות משמעותיות הן הרחבת תוכנית עמיתים (Fellowship) במסגרתה ישתלבו רופאים מרמב"ם בהשתלמויות במעבדות המחקר של סטנפורד ואל רמב"ם אמורים להגיע גם חוקרים מסטנפורד, למרות המצב. לצורך כך תשקיע סטנפורד קרן לתמיכה בפרויקטים של שיתוף פעולה בהיקף של מיליוני דולרים. 

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?