גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי שנה למלחמה: כל ענפי המסחר המרכזיים רושמים עלייה במכירות

הפדיונות ברבעון הראשון של 2024 גבוהים ב-12% מהרבעון המקביל אשתקד - כך עולה ממדד הפניקס גמא שבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● כחלק ממגמת "פיצוי" ניכרת עלייה בצריכה החווייתית כמו קוסמטיקה ואופנה, לצד גידול בהוצאות על מסעדות ובתי קפה

קניות בקניון. שוב היפוך מגמה / צילום: תמר מצפי
קניות בקניון. שוב היפוך מגמה / צילום: תמר מצפי

אחרי שבחודשים הראשונים למלחמה ספג המשק מכה קשה, נרשמו שינויים בהרגלי הצרכנות, והתגבשה מעין שגרת מלחמה צרכנית - כך עולה מנתוני הפניקס גמא המסכמים את סליקת כרטיסי האשראי בכ־25 אלף נקודות מכירה בחצי השנה שחלפה מאז פרוץ המלחמה. 

בלעדי | בכירה נוספת עוזבת את שופרסל: סמנכ"לית משאבי האנוש התפטרה
חצי שנה למלחמה: אילו חברות במשק הקדישו לתאריך פעילות מיוחדת?

עם פתיחת המלחמה סבלו מרבית העסקים מירידה חדה ברכישות מוצרים בכל ענפי המשק המרכזיים. למרות זאת, היקף הרכישות ברבעון הרביעי של 2023 הסתיים ב־2% יותר מהרבעון המקביל אשתקד. הרבעון הראשון של 2024 הסתכם עם עלייה של 12% לעומת הרבעון המקביל ב־2023, אולם בהפניקס גמא מציינים כי יש לקחת בחשבון אינפלציה שנתית של 5%.

אחת המגמות הבולטות ביותר היא עלייה ברמת הצריכה האישית: 24% בקוסמטיקה, 6% בהלבשה, 5% באופטיקה ו־2% בתיירות, ענף שסבל מאוד בחודשים הראשונים למלחמה. לעומת זאת, ניכרת ירידה בצריכה בענפים שמכוונים לסביבת המגורים - 7% במוצרי החשמל, 11% בתאורה לבית ו־12% במוצרים לבית ומתנות. 

עלייה זמנית באונליין

נדב לחמני, מנכ"ל קונטרול מבית הפניקס גמא, מצביע על שלוש מגמות בהרגלי הצריכה מאז פרוץ המלחמה. הראשונה - יתרון לחברות שמחזיקות אתרי אונליין עצמאיים. "באוקטובר הציבור העדיף להצטייד עבור עצמו ולרכוש תרומות מרחוק, ישירות באתרי החברות", אומר לחמני.

"מחזור העסקאות באונליין זינק ב־43% לעומת השנה שעברה, אבל דווקא נובמבר - חודש מבצעי האונליין - הביא יותר קהל לחנויות. מאחר שלא היו טיסות לחו"ל, הציבור ראה בחנויות הפיזיות הזדמנות לצאת לאוורור. מדצמבר כבר ראינו חזרה להתנהלות נורמלית, והאונליין חזר לפרופורציות הטבעיות שלו בתמהיל ההכנסות.

"עם זאת, עליות המחירים בשנה האחרונה הביאו לכך שהציבור רוכש פחות, אבל משלם יותר. זהו 'אפקט הליפסטיק': הצרכנים עדיין מגיעים למרכזי הקניות כצורת בילוי, אבל רוכשים רק משהו קטן ויוצאים".

המגמה השנייה מצביעה על כך שבתחילת המלחמה, גם אחרי שהקניונים והמרכזים נפתחו, הצרכנים העדיפו לרכוש בחנויות ליד הבית או מרכזים שכונתיים, מה שגרם לפדיונות הקניונים לרדת בכ־20%. מאמצע ינואר רואים שוב היפוך מגמה וחזרה של הציבור למרכזי הקניות הגדולים, על חשבון חנויות הרחוב.

מגמה שלישית קשורה לתחום ההסעדה ולמצב־הרוח הלאומי. "אוקטובר ונובמבר 2023 היו מהחודשים החלשים ביותר לתחום", מציין לחמני. "מי שנהנה מהמצב היה ענף המזון המהיר. הילדים היו בבית, וצריך היה להאכיל אותם, מצב־הרוח היה ירוד, והמזון המהיר סיפק אופציה להתאווררות של התא המשפחתי.

"החל מדצמבר 23 רואים היפוך מגמה. אומנם המזון המהיר חזר לרמת הפדיונות טרום המלחמה, אך מאז נמצא בסטגנציה. הציבור, שרואה במסעדות ובבתי קפה אופציה סולידית לבילוי, מביא אותם לעלייה של 7% ו־10% בהתאמה לעומת השנה הקודמת.

נהריה ואשקלון מובילות

היבט נוסף שבדקו בפניקס גמא הוא היקפי הצריכה באזורי הלחימה. הפינוי בצפון החל רק בשליש האחרון של אוקטובר, לכן עדיין היו ימי רכישות באזור, בעיקר להצטיידות.

בהפניקס גמא מבחינים בין הגליל המערבי לעליון, כאשר המערבי מוביל את ההתאוששות בימים אלה (בעיקר נהריה), בעוד שהעליון עדיין מדשדש, למעט חריג אחד - ראש פינה, שמהווה אבן שואבת לתושבי האזור לביצוע רכישות.

אזור עוטף עזה, שבספטמבר חווה פריחה הודות לחגים (פדיונות גבוהים ב־16% לעומת 2022), רשם ירידה של 49% באוקטובר. מדצמבר החלה ההתאוששות, אף מעבר לרמה של 2022, ואת המגמה מובילה אשקלון.

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית