גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה במזרח התיכון שעומדת להפוך למעצמת הדלק העתידי

עומאן משקיעה סכומי ענק במימן ירוק, שצפוי לסלול את הדרך ליעד של אפס פליטות פחמן ● לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, ב–2030 היא תהיה היצואנית השישית בעולם והגדולה במזרח התיכון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

אחד האמצעים החשובים בדרך להגשמת השאיפה העולמית הירוקה לאפס פליטות פחמן נטו ב־2050 הוא המימן הירוק, שמיועד להחליף דלקים פוסיליים - ובמיוחד סולר.

האי שמציג: קבלו בחינם בית ששווה מיליונים, בתנאי אחד 
גרמניה פותחת את הארנק לרכש ביטחוני, ותתחמש בספינות קרב ובמאות נגמ"שים 

אחת המדינות ששותפות להצהרה על היעד הזה היא עומאן, שמעוניינת לתפוס מקום מרכזי במפת האנרגיה העולמית באמצעות הפיכת המדינה למוקד בינלאומי של הדלק העתידי.

על פי תחזית של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), עומאן תעמוד בסוף העשור במקום השישי בעולם בטבלת יצואניות המימן בעולם, ובמקום הראשון במזרח התיכון.

 

עומאן מספקת תקציבי ענק לחברת המימן הלאומית "הידרום", כדי לסגור עסקאות שיבטיחו את מקומה של מוסקט בשוק העולמי. הידרום חתמה על שישה הסכמים ב-51 מיליארד דולר, כדי שחברות ממדינות האיחוד האירופי, בריטניה, יפן, סינגפור, הודו ואף איחוד האמירויות יפתחו את הענף במדינה. מפתיע לראות עד כמה מקדימים במוסקט את ההפנמה האזורית בנוגע לפוטנציאל המימן הירוק: המזרח התיכון, אפריקה ואמריקה הלטינית ביחד תופסות כ-23.5% מהשוק העולמי בלבד. לצורך ההשוואה, אסיה־פסיפיק עומדים על כ-47% וצפון אמריקה על כ-20%.

ברמת היעדים, עומאן שואפת להגיע עד 2030 לקצב ייצור מימן ירוק שנתי של מיליון טונות, בעוד שכלל מדינות אירופה, למשל, שואפות להגיע יחד לקצב שנתי של 10 מיליון טונות.

ברמה האזורית, לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, עומאן צפויה להיות אחראית ב־2030 ליותר מ־60% מיצוא המימן הירוק האזורי. איחוד האמירויות תהיה במקום השני עם 20% וערב הסעודית שלישית עם 16%. ברמה העולמית, בתום העשור, לפי הסוכנות, אירופה ואוסטרליה צפויות יחד לייצר קרוב למחצית המימן הירוק העולמי

היית'ם בן טארק, סולטן עומאן / צילום: ap

כבר היום, העומאנים הציבו לעצמם גם יעדים ארוכים יותר: קצב ייצור שנתי של 3.75 מיליון טונות עד 2040, ואף 8.5 מיליון טונות עד 2050. הביקוש הנוכחי באירופה, למשל, עומד על 8 מיליון טונות.

רק אנרגיות מתחדשות

מימן מיוצר באמצעות תהליך של אלקטרוליזה של מים, שדורש אנרגיה לא מבוטלת. בעולם האנרגיה מסומן המימן בצבעים שונים, בהתאם למקור האנרגיה של ביצוע האלקטרוליזה: אפור (גז טבעי), כחול (גז טבעי, תוך לכידת פחמן), שחור או חום (פחם), ורוד (גרעין) או ירוק.

המימן הירוק מהווה משימה מאתגרת, משום שהוא דורש שימוש מלא באנרגיות מתחדשות, כדי לאפס את הפליטות. אתגר נוסף נובע ממגבלה אובייקטיבית ברמה הבינלאומית: עדיין אין יכולות אחסון מימן נרחבות מספיק, והחברות הגדולות עדיין לא מייצרות מספיק משאיות מבוססות מימן כדי שייווצר די ביקוש עבור תחנות תדלוק במימן. בניגוד לכך, תחנות כוח מתקדמות, כולל בישראל, כבר מסוגלות בעת הצורך לצרוך מימן במקום גז טבעי.

הבינו את הפוטנציאל

עומאן אינה שונה משכנותיה במרחב בתלות בדלקים פוסיליים: לפי נתוני הבנק העולמי, נפט הוא המקור לכ-23% מהתמ"ג של המדינה, וגז טבעי לכ־6% נוספים. הדלקים הפוסיליים מהווים 60% מיצוא הסחורות העומאני, ומקור ל־75% מהכנסות המדינה. מבחינת דת, עומאן היא המדינה האיבאדית היחידה בעולם. האיבאדיה הוא הזרם השלישי בהיקפו בעולם המוסלמי לאחר הסונה והשיעה, והבידול הזה אומנם מייחד את העומאנים - אבל גם מאלץ אותם לדאוג לעצמם.

הדבר נכון על אחת כמה וכמה על רקע הערכת קרן המטבע הבינלאומית מנובמבר, שלפיה קיצוצי הפקת הנפט של קרטל אופ"ק פלוס בשנה החולפת הובילו את עומאן לצמיחה של 1.3% בלבד ב־2023, לעומת 4.3% ב־2022.

בכירי מוסקט, בראשות הסולטאן היית'ם בן טארק, הבינו כי יש להם משאבים טבעיים פוטנציאליים כמו שמש ורוח - הן עבור שימוש מקומי והן עבור שימוש חיצוני. בזמן שאנרגיות מתחדשות מהוות 4% מייצור החשמל העומאני, הרבה פחות מישראל, שבעצמה לא נחשבת מוליכה עולמית, עם כ־10%, במוסקט רוצים לנצל את השמש והרוח לא פחות מכך עבור ייצור מימן ירוק.

"המימן הירוק יכול לעבור דרך רשת צינורות הגז הקיימת בעומאן, באורך כ־4,000 ק"מ", אמר ל"נשיונל" האמירותי מנכ"ל חברת WeEmpower קפיטל, אנדריאה זנון. "זה יפחית משמעותית את עלויות התשתית. הניסיון הרב של עומאן בהפקה וביצוא גז טבעי מונזל (LNG) ואמוניה מתורגם ישירות לניהול יעיל של המימן הירוק".

כיום, שוק המימן הירוק עדיין בחיתוליו. חברת המחקר Precedence מעריכה כי היקפו עמד ב־2023 על כ-6.3 מיליארד דולר, וכי הוא צפוי לצמוח לכ־166 מיליארד דולר עד 2033. כלומר, צמיחה שנתית ממוצעת (CAGR) של כ-39%. בה בעת, דלויט מעריכים כי יצוא המימן העולמי יעמוד ב־2050 על היקף שנתי של 280 מיליארד דולר.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי