גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסות של שנה בהנפקה אחת: חגיגת העמלות של חתמי חברות הנדל"ן הזרות

ארבעה גיוסי אג"ח שביצעו לאחרונה חברות הפועלות בשוק הנדל"ן בארה"ב, הניבו עמלות של יותר מ-30 מיליון שקל ליועצים וחתמים, ובראשם רפי ליפא ועמית גל ● מדובר בעמלות הגבוהות כפליים ויותר מאלו שמשלמות חברות נדל"ן מקומיות

רפי ליפא וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי
רפי ליפא וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

הפחתת הריבית שביצע בנק ישראל מוקדם יותר השנה, לצד התאוששות שחווה שוק ההון הישראלי בחודשים האחרונים, מובילות את חברות הנדל"ן המקומיות להגביר את קצב גיוסי החוב שלהן. לפי נתוני חברת מידרוג לסיכום חודש מרץ, גויס חוב קונצרני של 2.7 מיליארד שקל (כמעט פי 3 מבמרץ אשתקד), מחציתו על ידי חברות המשתייכות לסקטור הנדל"ן.

האירוע שהעביר את ארדואן מאיומים לפגיעה בישראל, והמבחן של ענף הבנייה המקומי 
יו"ר קבוצת אלדר: "הבנקים אפשרו לכל יזמי הנדל"ן לסטות מהסכמי המימון כדי שיוכלו להמשיך למכור" 

גם בסיכום הרבעון הראשון של השנה היוו גיוסי חברות הנדל"ן מחצית מהסך שגויס. הללו הסתכמו בכ-11 מיליארד שקל - עלייה של 38% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. במידרוג ציינו כי גיוסי חברות הנדל"ן המקומיות בלטו בשוק החוב חרף חוסר הוודאות השורר בענף בעקבות המלחמה בעזה ותנאי שוק מאתגרים.

לא רק חברות מקומיות פיתחו תיאבון מחודש לחוב. גם יזמי נדל"ן אמריקאים, שגייסו בעבר אג"ח בבורסה המקומית (באמצעות חברות ה-BVI שהתאגדו באיי הבתולה הבריטיים), חזרו לשוק החוב המקומי וגייסו לאחרונה מאות מיליוני שקלים מהמשקיעים בישראל.

מדובר בחברות הנחשבות למסוכנות יחסית מבחינת המשקיעים (סיכון שהתממש לא פעם בעבר), וזאת ממגוון סיבות ובהן המרחק הגיאוגרפי משוק הפעילות והנכסים שלהן, תרבות עסקית שונה (משפחתית) וממשל תאגידי המתאפיין לא אחת בחולשה יחסית.

 

בשל כך נדרשות חברות ה-BVI לשלם לרוב ריביות גבוהות ביחס לאלו הנדרשות מחברות נדל"ן מקומיות בדירוג דומה, אולם כאלה שהן עדיין נמוכות באופן משמעותי ביחס למה שהיו צריכות לשלם לו נטלו את החוב בארה"ב. זו הסיבה שאותם יזמים אמריקאים מוכנים לשלם לחתמי ויועצי ההנפקות עמלות שלעיתים גבוהות פי 3 מהמקובל בשוק המקומי.

חצי מהעמלות, בלייטסטון

בראש הגופים שנהנים מאותן עמלות שמנות ניצבת חברת החיתום אוריון שהקימו צמד יועצי ההנפקות הזרות, רפי ליפא וגל עמית עם המנכ"ל ארז גולדשמידט. שני הראשונים נחשבים ליבואני טרנד הנפקות ה-BVI לת"א כבר לפני כ-15 שנה, שהניב להם עד היום עמלות המוערכות בעשרות רבות של מיליוני שקלים במצטבר. שותפם, גולדשמידט, בכובעו הקודם כמנכ"ל חברת החיתום הפועלים אי.בי.אי (כיום אי.בי.אי חיתום), היה מי שעמו שיתפו פעולה ליפא ועמית באופן הדוק מראשית הדרך.

בדיקה של ארבע הנפקות של חברות BVI שהובילה אוריון חיתום מתחילת השנה מעלה שהחברות שילמו עמלות בהיקף של יותר מ-30 מיליון שקל.

כמחצית מסכום העמלות המצרפי שולמה על ידי חברת לייטסטון הנמצאת בשליטת דיוויד ליכטנשטיין. החברה שמשכירה מקבצי דיור ומרכזים מסחריים בארה"ב, השלימה בחודש שעבר גיוס של סדרת אג"ח בהיקף של 650 מיליון שקל, מתוכם שילמה עמלות של 15 מיליון שקל בגין ייעוץ, ניהול, הפצה, והתחייבות מוקדמת (2.3% מהיקף הגיוס).

עוד חברת BVI שגייסה חוב בחודש האחרון היא דה לסר, בבעלות אברהם לסר, שמשכירה בארה"ב מרכזים רפואיים, סניפי ביטוח לאומי, בתי משפט ועוד. החברה גייסה השבוע 308 מיליון שקל, מתוכם 9 מיליון שקל (2.9%) שולמו כעמלות.

גם חברת אקסטל לימיטד של גארי ברנט, המתמחה בבניית מגדלי דירות יוקרה במנהטן, ביצעה גיוס חוב משמעותי לאחרונה, בסך 252 מיליון שקל, בגינה שולמו עמלות בסכום כולל של 5.2 מיליון שקל שהיוו 2.1% מהיקף הגיוס.

מוקדם יותר השנה הייתה זו חברת ג'י.אף.איי שגייסה אג"ח ב-145 מיליון שקל. ג'י.אף.איי המחזיקה בעיקר בבתי מלון במנהטן, שילמה כחלק מהגיוס סכום של 4.4 מיליון שקל (כ-3% מסך הגיוס) בגין עמלות התחייבות מוקדמת, הפצה וריכוז.

סך הגיוסים של ארבע חברות ה-BVI מהרבעון החולף במצטבר נושק ל-1.4 מיליארד שקל, והם יצרו עמלות מצטברות של כ-33.5 מיליון שקל (כ-2.5% מסכום הגיוס הכולל) שחלק ניכר מהן זרם לאוריון וכן לחברת הייעוץ ויקטורי שבה מחזיקים ליפא ועמית בנפרד. העמלות הללו גבוהות בעשרות אחוזים מסך ההכנסות מפעולות שרשמה חברת החיתום המתחרה של אי.בי.אי בשנת 2023 כולה (כ-20 מיליון שקל).

את ניהול אי.בי.אי חיתום עזב גולדשמידט במהלך שנת 2017 לטובת הקמת החברה המתחרה אוריון, שבה הוא מחזיק כיום 40% מהמניות, עם ליפא ועמית (המחזיקים ביתרת המניות בחלקים שווים). אותו מהלך גדע חלק מרכזי מהכנסות ורווחי אי.בי.אי חיתום באותה תקופה, וגרם לקריסה של מניית החברה בעשרות אחוזים - משבר שממנו התקשתה להתאושש.

במקומיות - 1% מההנפקה

גיוסי החוב של חברות ה-BVI יקרים כאמור ביחס לאלו שמבצעות חברות נדל"ן ישראליות. כך למשל חברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי בשליטת ובניהול חיים כצמן, שילמה לאחרונה עמלות שהיוו 1% בלבד מהיקף הנפקת האג"ח שהיא מבצעת בימים האחרונים.

ג'י סיטי מגייסת חצי מיליארד שקל ותשלם עמלות בסך של 5.2 מיליון שקל בלבד. שיעור נמוך יותר של עמלות לחתמים, למפיצים, עמלות התחייבות מוקדמת (למוסדיים עצמם) ולגורמים נוספים, שילמה ענקית הקניונים מליסרון שבשליטת ליאורה עופר, שגייסה 1.4 מיליארד שקל מוקדם יותר השנה - 0.8% בלבד.

קריסות פגעו במוניטין

טרנד הנפקות ה-BVI החל כאמור לפני יותר מעשור, כאשר ראשונות להנפיק את האג"ח שלהן בת"א היו החברות דה לסר ודה זראסאי אותן הביאו ליפא ועמית. השתיים הן דוגמאות מייצגות לתופעה: לרוב מדובר בחברות הפועלות בסיגמנטים שונים של נדל"ן מניב הנמצאות בבעלות משפחות יהודיות מאזור העיר ניו יורק. במהלך השנים חלק מאותן חברות קרסו והוציאו מוניטין שלילי לסקטור כולו: אורבנקורפ, אול-יר של יואל גולדמן, ברוקלנד אפריל וחברת הקניונים סטרווד ווסט (שבבעלות הטייקון האמריקאי בארי שטרנליכט). אחרות נדרשו להסדרי חוב.

נתוני חברת מידרוג מלמדים שבין השנים 2016 עד לרבעון הראשון השנה (כולל) גויסו בת"א מעל ל-32 מיליארד שקל באג"ח על ידי עשרות חברות BVI - מכמחצית מכך בשנות השיא 2017-2018. בשנים האחרונות נרשמה דעיכה משמעותית בקצב גיוסי החוב של חברות זרות, ומתחילת העשור הנוכחי מגויסים בממוצע כ-3 מיליארד שקל מדי שנה. ברבעון הראשון של 2024 כבר גויסו 1.8 מיליארד שקל, מה שעשוי להעיד על זינוק צפוי בגיוסי החברות הללו בהמשך השנה.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?