גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל
שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הצורך בבניית כמה שיותר דירות חדשות בעשורים הקרובים עלה לא פעם בעשורים האחרונים, וקיבל דגש בתוכנית האסטרטגית 2040 שקבעה ב־2017 כי יש לבנות עוד 1.5 מיליון דירות חדשות בתוך כ־20 שנים.

לא בטוח שנגיע למספר הזה עד 2040, אולם השינוי כבר נראה בשטח, בדמות השכונות חדשות שקמו בשנים האחרונות ושינו את כל סביבתן. עד כמה גדול השינוי? בתצלומי אוויר שהוכנו על ידי המרכז למיפוי ישראל (מפ"י) אפשר לראות היטב את ההבדלים בין המצב ב־2003 למצב ב־2023 בכמה מהמקומות המרכזיים בישראל.

למעט מתחם השוק הסיטונאי בתל אביב, כל השכונות שבחרנו להציג לכם כאן נבנו על שטחים פנויים, והרחיבו את גבולות העיר שבה הן נמצאות.

עצוב לראות שרבות מהן בנויות כ"שכונות בלון", כלומר שכונות שיש להן רק יציאה אחת מה שמבטיח פקקים בבוקר ואחה"צ. בנוסף הן אינן בנויות כרשת של רחובות כך שהתחבורה הציבורית בהן אינה יעילה, והן נבנו רחוק מתחנת רכבת קיימת וללא גישה טובה אליה. כך, התושבים נאלצים להשתמש ברכב פרטי והפקקים בכל אזורים רק מחריפים.

ד"ר יודן רופא, מהמחלקה למדעי הסביבה, גיאואינפורמטיקה ותכנון ערים באוניברסיטת בן גוריון שבנגב, מציין בעניין זה: "הערים המודרנית מתפשטות החוצה. ההתרחבות היא תוצאה של חדירת הטכנולוגיה, ושל שיפור יכולות התנועה שלנו. אנשים שמחפשים יותר רווחה יכולים למצוא אותה גם כשהם מתרחקים ממרכז העיר, אל השכונות החדשות.

"לבעלי הקרקעות שעליהן מוקמות השכונות החדשות זה כדאי כלכלית, כי הם מרוויחים הכי הרבה מהפיכת קרקע לא עירונית לקרקע עירונית. זה מנגנון שפועל משחר העירוניות, אפשר לומר. בסופו של דבר אלו כוחות חזקים יותר מכל כוח קיים בעולם התכנון".

תכנון: "אנחנו משלמים על טעויות העבר"

כשמביטים בתצלומים אפשר להתרשם מהמהפך שעבר כל אזור לאורך השנים, וצריך גם לשאול אם נראה עוד שכונות כאלו בעתיד, וכתוצאה מכך עוד ועוד שטחים פתוחים שייעלמו.

"רוב השכנות המוצגות בכתבה תוכננו לפני שנים, ובגלל שלוקח כל כך הרבה זמן לתכנן אותן, ברגע שכבר יש תוכנית מאושרת - קשה מאוד ללכת אחורה, אף שלפעמים זה מה שצריך לעשות. כך יוצא שאנחנו משלמים היום על טעויות העבר", אומר רופא.

"ייתכן שהשינוי שקרה כאן היה מהיר מדי: הגידול באוכלוסיית ישראל, השינוי הטכנולוגי, השינוי הגיאו־פוליטי; אולי הם היו מהירים מדי בשביל שאנשים יפנימו אותם ואת המשמעויות שלהם. ברוב המקרים אנשים הופכים להיות מקבלי החלטות בגיל מבוגר יחסית, בשלב שבו קשה להם מאוד לשנות את תפיסת עולמם. לכן בדברים מסוימים ישראל 'תקועה' בחשיבה שלא השתנתה מאז שנות ה־50".

ומה בכל זאת היית מציע לעשות?
"אם הייתי יכול לקבוע, הייתי מכוון לחלוקה של שליש־שליש־שליש: שליש מהפיתוח בהתחדשות עירונית, שליש באמצעות התרחבות של שטחים עירוניים שיש בהם תת־ניצול, כולל בצדי דרכים; ושליש בבנייה חדשה - אבל רק במקומות שאפשר לשרת כראוי בתחבורה ציבורית. למשל, סביב תחנות רכבת קיימות בפאתי ערים או במרחבים כפריים.

"ישנם בהחלט מקומות שאפשר לנצל בלי 'לאכול' עוד קרקע חקלאית, ויש כאן עוד דבר חשוב שכדאי לשים אליו לב: אמנם אנחנו אחת המדינות הצפופות בעולם מבחינת מספר הנפשות לקמ"ר, אבל הערים שלנו לא צפופות יחסית. מרכז ברצלונה, מרכז פריז, שלא לדבר על ערים כמו נאפולי - כולן צפופות בהרבה. אז בלתי אפשרי לצופף באופן גורף את כל הערים בישראל פי שניים, אבל חייבים לשנות בפועל את הדרך שבה מתבצע הפיתוח בישראל".

"מאות שכבות של מידע ומפות רקע"

חגי רונן, מנכ"ל המרכז למיפוי ישראל, מציין: "המרכז מצלם את ישראל מהאוויר כבר עשרות שנים. מצילומי האוויר מכינים מוצרים רבים המשמשים לתכנון, פיקוח, מעקב אחר שינויים, ניהול משאבי טבע, עדכון מפות ועוד. באתר המפות הממשלתי ה־GOVMAP ניתן לצפות בתצלומי אוויר בכיסוי ארצי מ־2005 ועד היום ובמאות שכבות מידע ושלל מפות רקע".

 

השוק הסיטונאי, תל אביב

מיקום מנצח ליד תחנת קרליבך של הרכבת הקלה

שטח: כ־50 דונם
אוכלוסייה: כ־5,500 איש בסוף התהליך
יחידות דיור: כ־1,800 בסופו של התהליך
מה בנו: 11 בניינים בני 14 קומות כל אחד, ארבעה מגדלים בני 48 קומות כל אחד, קניון, מבני ציבור, חניון תת־קרקעי, פארק ועוד

על חורבות השוק הסיטונאי במרכז תל אביב, שפעל 54 שנים ברציפות עד לשנת 2006, הוקמה שכונה חדשה בתל אביב, בין הרחובות קרליבך, החשמונאים ודרך בגין. שטח המתחם הוא 50 דונם, והוא כולל כ־1,800 יחידות דיור, בבניינים בני 14 קומות וארבעה מגדלים בני 48 קומות, שהאחרון מביניהם נמצא בשלבי בנייה אחרונים.

השוק הסיטונאי, תל אביב / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הקרקע נרכשה ב־1.5 מיליארד שקל מחברת תנובה, שבבעלותה היה חלק גדול מהמתחם, ומגורמים פרטיים, והחברות משה ויגאל גינדי, גינדי השקעות ורבוע כחול נדל"ן הקימו את המתחם בפועל.

על תכנון המתחם כולו היו אחראים האדריכלים יעקב יער וטלי יער־קוסט; את מבני המגורים תכנן משרד ישר אדריכלים, ואילו משרד יסקי מור סיון אדריכלים תכנן את המגדלים ואת קניון TLV; את מבני הציבור תכנן משרד אליקים אדריכלים.

על פי אתר מדלן, המחיר הממוצע למ"ר במגדלי גינדי TLV הוא כיום 55 אלף שקל. זו שכונה שתיהנה מנגישות גבוהה ביותר לתחבורה ציבורית, בעיקר הודות לתחנת קרליבך הסמוכה, שמהווה תחנת מפגש בין הקו האדום והקו הירוק העתידי של הרכבת הקלה בגוש דן.

 

שכונת גליל ים, הרצליה

שכונת בלון עם יציאה אחת בלבד לפקקים

שטח: כ־834 דונם
אוכלוסייה: כ־10,000 איש
יחידות דיור: 4,018 (עשויה לגדול עד 5,000 יח"ד)
מה בנו: מגורים, מרכז מסחרי, פארק עירוני

אף על פי שכבר ב־1991 נחתם הסכם להקמת שכונת גליל ים, התוכנית, שאותה יזם קיבוץ גליל ים הסמוך, אושרה לבסוף רק בשנת 2009, והשכונה החלה לקום רק בשנת 2014. כיום, מרבית שטחי המגורים בשכונה כבר בנויים או נמצאים בשלבי בנייה. בעתיד היא צפויה להתרחב עוד מזרחה.

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

השכונה כוללת גם קריית חינוך, פארק עירוני בשטח 213 דונם, מרכז מסחרי בשטח 2,100 מ"ר וגם מרכז תעסוקה, בחלקה המערבי - אך לא כולם הושלמו עדיין.

רוב המבנים בשכונה הם בני 8-10 קומות, ובחלקה המערבי היא תציע גם בנייני משרדים עם 30-35 קומות. השכונה תכלול בשוליה גם מכון טיהור שפכים ובית עלמין שבו עד 1,000 מקומות קבורה.

רבים מתושבי גליל ים הם "פליטי" תל אביב, שמצאו בשכונה פתרון נוח גיאוגרפית וכלכלית. גליל ים היא היחידה עד כה בהרצליה שהשתתפה בתוכנית "מחיר למשתכן", והוגרלו בה 1,468 דירות.

כך נוצר מצב שבאותו בניין ובאותה קומה ניתן למצוא שתי דירות בעלות מפרט דומה, ובפער מחירים של כמיליון שקל ויותר. יש לציין כי אף שגליל ים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות בפרויקט הדירות המוזלות, רבים מהזוכים נאלצו לוותר עליהן משום שהמחירים היו גבוהים.

כיום, המחיר הממוצע לקניית דירה בשכונה, לפי אתר מדלן, הוא כ־4.7 מיליון שקל, ומחיר השכירות הממוצע - 9,000 שקל בחודש.

מבחינה תכנונית, גליל ים היא "שכונת בלון", עם יציאה אחת בלבד ממנה - ישירות לפקקים. התחבורה הציבורית בשכונה אינה מיטבית. אמנם תחנת הרכבת של הרצליה אינה רחוקה, אך היא נמצאת מעבר לשדרות שבעת הכוכבים הסואנות ולמחלף שבעת הכוכבים, כך שבפועל ניתן להגיע אליה מהשכונה רק ברכב. שביל האופניים שמקיף את גליל ים אינו מגיע אליה, והאוטובוסים אינם יעילים.

 

שכונת שער העיר, נתיבות

מגרשים לצמודי קרקע לצד דירות מחיר למשתכן

שטח: 1,280 דונם
אוכלוסייה: כ־9,500
יחידות דיור: כ־3,000
מה בנו: 2,570 יח"ד בבניינים ועוד 528 צמודי קרקע

נתיבות הוכרזה כעיר רק שלוש שנים לפני שצולמה התמונה האווירית הראשונה. שכונת נווה שרון (שער העיר), שנמצאת בצפון־מערב העיר, סמוך לכביש 25, מיוחדת בכך שהיא מציעה לצד דירות בבנייה רוויה בבניינים בני 8-12 קומות, גם 528 קוטג'ים צמודי קרקע - דבר שבמרכז הארץ כבר קשה למצוא. מגרש לבנייה עצמית בשכונה, בשטח 325 מ"ר, מוצע למכירה ב־1.1 מיליון שקל.

 

בכל הקשור לתחבורה, השכונה החדשה נמצאת דווקא בכיוון ההפוך מתחנת הרכבת של העיר, שנמצאת בקצה הדרומי שלה, אבל הנסיעה אינה ארוכה. השכונה קרובה לכבישים 25 ו־34, המובילים לבאר שבע ולמרכז.

מדובר בשכונה מעורבת דתית־חילונית ומשום כך נבנו בה שני בתי ספר יסודיים, אחד חילוני ואחד דתי.

בשכונה הרבה דירות מחיר למשתכן ולכן המחיר הממוצע מסתיר שונות בין הדירות המוזלות לבין אלה הנמכרות בשוק החופשי. לפי נתוני מדלן, המחיר הממוצע בעיר נתיבות עומד על קרוב ל־1.4 מיליון שקל לדירה, ולפי נתוני הדירות שנמכרו בשכונה העסקאות נחתמו סביב המחיר הזה.

 

עוד כתבות

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

עדן גולן הדהימה את העולם, ואוניברסיטת פרינסטון הסתבכה עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך סיקרו בעולם את ההופעה של עדן גולן באירוויזיון, אוניברסיטת פרינסטון מסתבכת עם איראן ובלבנון טוענים שנתניהו מנסה להאריך את המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

אמפי שוני הערב. משתתפי העצרת מניפים שלטים ''אין חטופים. אין עצמאות.'' / צילום: עודד אנגל Oded Engel

132 חטופים בעזה: טקס יום העצמאות האלטרנטיבי של משפחות החטופים

מטה משפחות החטופים קיים הערב (ב') עצרת בכיכר החטופים בת"א ● במקביל התקיים טקס "כיבוי משואות והדלקת התקווה" באמפי שוני ששודר בשידור ישיר במספר מוקדים ברחבי הארץ ● מחר (ג') יציינו את יום העצמאות במטס של תשעה מטוסים במבנה חסר שיניפו תמונות של 132 החטופים

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

פגיעה בבית בצפון / צילום: ap, Hassan Ammar

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג כתוצאה מפגיעת טיל נ"ט בצפון

שלושה לוחמי צנחנים נפצעו קשה כתוצאה מהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה, לוחם גבעתי נפצע קשה מפיצוץ מטען בדרום הרצועה ● צה"ל ושב"כ חיסלו יותר מ-10 מחבלים בבית ספר של אונר"א במרכז הרצועה • טנקים של צה"ל נצפו בנקודה המערבית ביותר מאז הכניסה לרפיח • ראש ממשלת קטאר: פערים משמעותיים בין ישראל לחמאס על שחרור חטופים • מטוסי קרב של חיל האוויר יירטו הלילה כטב"ם שהגיע לישראל, ככל הנראה מעיראק • עדכונים בולטים מכל החזיתות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בנעילה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 טיפס בכ-1.4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● בשבוע הקרוב המסחר יהיה מקוצר בשל יום הזיכרון ויום העצמאות, ומדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יפורסם במהלכו ● במוד'יס החליטו להותיר את דירוג האשראי בישראל ללא שינוי, על A2 ● בארה"ב צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה של חודש אפריל ● למרות שהציגה דוח חלש, בבנק אוף אמריקה אופיטימיים לגבי חברת השבבים ARM

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המם זינקו בעשרות אחוזים

הדאו ג'ונס ננעל בירידה אחרי רצף עליות של 9 ימים ● אירופה ננעלה באדום ● מדד המחירים לצרכן של סין טיפס ב-0.3% בהשוואה לשנה שעברה - גבוה מהערכות לעלייה של 0.2% ● הונג קונג ננעל בעלייה של 0.76%

איסטנבול / צילום: Shutterstock

למרות הפסקת המסחר: ישראל החזירה דיפלומטים לשגרירות באנקרה

בחודש האחרון החלה ישראל להחזיר דיפלומטים ישראלים לטורקיה ● זאת למרות התקררות היחסים בין המדינות, והחלטת אנקרה להפסיק את הסחר עם ישראל עד להפסקת אש בעזה ● מה עומד מאחורי ההחלטה הישראלית?

אמיר דהן בהריסות של בית שנפגע מירי נ''ט, מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

מנהל קרן הפיצויים: "בתל אביב לא מפנימים שיש מלחמה בצפון. הנזקים יתגלו ביום אחד"

מאז פרצה המלחמה קרן הפיצויים של רשות המסים שילמה כ־13.9 מיליארד שקל על הנזקים, אך כשהעומד בראשה אמיר דהן מסתכל על הזירה הצפונית הוא מבין שהכיס רחוק מלהיסגר ● בראיון לגלובס הוא מספר על העבודה תחת אש, מסביר למה לא כל מי שנפגע יזכה לשיפוי מהמדינה, ונערך ליום שאחרי: "אי אפשר לתאר את הלחץ שיהיה לנו כשהמפונים ירצו לחזור לבתים שלהם"

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

גיל שויד ימכור מניות צ'ק פוינט ב-200 מיליון דולר. כמה מזה יילך לכיסו?

מדובר באופציות שקיבל לפני 7 שנים ופקעו ● שויד, מנכ"ל צ'ק פוינט, צפוי לפרוש מתפקידו ולעבור לתפקיד יו"ר פעיל בחברה וגם לאחר המכירה הוא יישאר בעל המניות הגדול בצ'ק פוינט

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

שינוי בצמרת אמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן פורש מתפקידו

סליפסקי: "זהו זמן טוב עבורי לבלות זמן רב יותר עם משפחתי, להיטען מעט, וליצור לעצמי מרחב מנטלי כדי לשקף ולבחון את האפשרויות שלי" ● מאט גרמן, סגן נשיא למכירות ושיווק של שירותי האינטרנט של אמזון, יחליפו ● ברבעון האחרון, שירותי הענן יצרו לאמזון הכנסות של 25 מיליארד דולר, מעל ציפיות האנליסטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע