גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin
בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

התוהו-ובוהו של הפוליטיקה האמריקאית מתייחד השבוע בתערובת של טרגי-קומי ושל פארסה. על הפרק עומד מה שהנשיא ג'ו ביידן מתאר כ"עזרה לבעלות בריתנו שנמצאות תחת איום מיידי". הוא מתכוון לאוקראינה, לישראל ולטייוואן (על פי גובה ההקצאות). החקיקה תקועה בקונגרס זה חצי שנה, אבל השבוע מסתמן אור כלשהו בקצה המנהרה. ובלבד שהכלים לא יקדימו ויישברו.

הכול תלוי בקבוצה קטנטנה של צירים רפובליקאים אולטרה-ימניים בבית הנבחרים. למפלגתם יש רוב זעיר בבית, שני צירים, ואפילו הרוב הזה עומד להצטמק לציר אחד ויחיד בשבוע הבא. יתר על כן, הסיעה הרפובליקאית חצויה בין שמרנים קיצונים וכועסים לבין פרגמטים. קשה לדבר על "מתונים" במפלגה הסרה כמעט לחלוטין לרצונו של דונלד טראמפ. אגף הכועסים מכנה את עצמו "עצרת החירות", ובגלגוליו השונים ב-30 השנה האחרונות הוא לרוב החשיב הכשלת חוקים יותר מאשר יזימתם. הוא מצא את מקומו האידיאלי כחיל חלוץ של טראמפיזם עוד לפני טראמפ, במערכה נגד נשיאים דמוקרטים, מביל קלינטון, דרך ברק אובמה ועד ג'ו ביידן.

להפיל את הגג

אבל אפילו הכועסים לא הומוגניים. קבוצה קטנה מאוד ביניהם מוכנה לא רק לשבור את הכלים, כי אם גם להפיל את הגג על יושביו, בעיקר על יושב ראשו. בזכותם, בית הנבחרים הפך לתיאטרון אבסורד מאז נטל רפובליקן את פטיש יושב הראש מידי הדמוקרטים, בינואר 2023. הוא עשה כן לאחר סיבובים חוזרים של הצבעה, ורק לאחר שריצה את קיצוני-הקיצונים בתקנה נוהלית המאפשרת לציר אחד ליזום את הדחת היו"ר.

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

נציין, שיו"ר בית הנבחרים בארה"ב הוא המוציא והמביא. הוא קובע את סדר היום וממילא הוא יכול למנוע כמעט כל הצבעה, או לאפשר אותה.

מפילי הגג הצליחו להדיח את היו"ר הקודם בתוך 9 חודשים. עכשיו שניים מהם מאותתים את רצונם להדיח את יורשו. היורש, מייק ג'ונסון, לא נבדל מהם כלל באידיאולוגיה, או בנאמנות לטראמפ, שאליו הוא חוזר ועולה לרגל. אבל הם פוקדים על ג'ונסון חטא בלתי נסלח: פרגמטיות.

הוא עשה יד אחת עם הדמוקרטים כדי להעביר מספר חוקים, והוא מנסה עכשיו להעביר את חוק סיוע החוץ, שהנשיא ביידן יזם באוקטובר שעבר. בהיעדר החוק הזה, הסיוע הצבאי לאוקראינה פסק כמעט לחלוטין, והביא את צבאה על עברי פי פחת.

זה שבועות ארוכים שהרוסים מתקדמים צעד אחר צעד בחזית המזרח; וזה שבועות ארוכים שאוקראינה חשופה כמעט לחלוטין להתקפות ברוטליות יום ולילה. הסרבנות הרפובליקאית הפכה לנכס החשוב ביותר של ולדימיר פוטין, ונסכה חרדה עמוקה בין בעלות בריתה האירופיות של ארה"ב.

השראת טראמפ

ההתנגדות הרפובליקאית נובעת מצירוף סיבות, רציונליות ופחות רציונליות. בצד הרציונלי עומדת התנגדות לסיוע חוץ בכלל ולגובה הסיוע לאוקראינה בפרט; וכן הדרישה שאבטחת גבולה הדרומי של ארה"ב מפני גלי מהגרים לא חוקיים תוקדם לצורכי אוקראינה. על זה אפשר להוסיף אהדה לפוטין, שהיא נחלת הקיצונים, בימין ובשמאל, אפילו בארצות הדמוקרטיות; והרצון להכשיל כל יוזמה של ממשל ביידן.

הרצון הזה אמנם לא זקוק להשראת טראמפ, אבל הוא בהחלט נהנה מתמיכתו. מניעי הנשיא לשעבר לא התחוורו במלואם, הם עניין לניחושים ולהערכות, אבל ביסודם עומדת העדפה ברורה של צרכיו האלקטורליים. הסכנה של התמוטטות אוקראינה אינה מעלה ואינה מורידה בעיניו ובעיני הקנאים שבתומכיו.

בסנאט יש רוב דמוקרטי קטן, והואיל ויש בו הרבה יותר רפובליקאים פרגמטים מאשר בבית התחתון, הסנאט הצליח להעביר עוד לפני חודשיים גרסה של חוק ההקצאה, ברוב גדול משתי המפלגות. בסנאט נחוץ רוב מיוחס לחקיקה; בבית הנבחרים מספיק רוב רגיל, וזו אחת הסיבות שבמרוצת השנים התפתחו נוגדנים למה שהאמריקאים מכנים "דו-מפלגתיוּת".

הואיל ואין לחוק הזה סיכוי לקבל די קולות רפובליקאיים בבית הנבחרים, הוא תלוי בתמיכה דו-מפלגתית. נראה שרוב הדמוקרטים יצביעו לטובתו. כאן מתחילה ההסתבכות. הסנאט הציע חבילת סיוע, שבה כרוכות אוקראינה, ישראל וטייוואן יחד. רפובליקאים רבים מסרבים להצביע בעד חבילה כזאת, המשתמשת בישראל כדי "לדחוף את אוקראינה לתוך גרונו של העם האמריקאי", בלשונו הציורית של ציר רפובליקאי אולטרה-ימני מטקסס, צ'יפ רוי.

היו"ר ג'ונסון עיצב אפוא מכניזם יצירתי: הוא מציע לפרק את עסקת החבילה למרכיביה ולהעמידם להצבעה נפרדת. כך, רפובליקאים השונאים את אוקראינה יוכלו להצביע נגדה, אבל להצביע בעד ישראל או טייוואן. ג'ונסון גם מציע להוסיף תבלינים, כמו למשל שינוי מעמד הסיוע לאוקראינה ממענק להלוואה, או אכיפת מכירתה של TikTok לגורמים לא סינים. מה זה שייך? זה לא, אבל זה כן, כי זה מה שעושים בקונגרס: תולים חוקים לא רלוונטיים בענפיו של חוק מרכזי, כדי שהמרכזי יגרור איתו את הלא-רלוונטיים. אם כל אחד מהמרכיבים יקבל רוב, ג'ונסון יחזור ויכרוך אותם יחד, ויחזיר אותם לאישור הסנאט ולחתימת הנשיא.

חלק ניכר מהרפובליקאים דוחים את יצירתיותו של היו"ר. הם דורשים בתמורה חקיקה לבלימת הגירה, שתכונן את מדיניות הסגירה הכמעט-הרמטית של ימי טראמפ. לזה אין כל סיכוי, אבל "עצרת החירות" לא מתחשבת בסבירות מילויים של מאווייה. היא מתעבת פשרות גם אם הן מאפשרות לה לצאת בחצי תאוותה בידה. והואיל וג'ונסון שוחר פשרה שתאפשר לו לקבל תמיכה מצד דמוקרטים, הקיצונים במפלגתו מאיימים לנסות ולהדיח אותו.

הקיצוני שבזוממי ההדחה, ציר ששמו תומס מאסי ממדינת קנטאקי, מתנגד לכל סיוע חוץ, כולל ישראל, ולכל מעורבות מעבר לים. הוא גם רוצה לפרק את הממשלה הפדרלית או לפחות לכווץ אותה לממדים מיקרוסקופיים. הוא אקסצנטרי, אבל עכשיו הוא יכול להעלות את התהליך כולו על שרטון.

"יש לי דלי מלא מים"

איך מנהלים מדיניות חוץ כשכל כך קל לתקוע מקלות בגלגליה, והתוקעים ממעטים להתעניין בתוצאות מעשיהם? ציר קונגרס דמוקרטי (יהודי) מפלורידה, ג'ארד מוסקוביץ, הסביר שיצביע לטובת יושב הראש הרפובליקאי ג'ונסון, אם הקיצונים הרפובליקאים, כמו מאסי הנ"ל, ינסו להדיחו. "מאסי רוצה שהעולם יעלה בלהבות", צייץ מוסקוביץ ביום ג', "איני מתכוון לעמוד מנגד ולצפות. יש לי דלי מלא מים".

נראה שלא תיתכן מטאפורה טובה מזו למתרחש בוושינגטון: אש מוצתת פעם אחר פעם, ואנשים נושאי דליים מתרוצצים בין הדליקות.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"