גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוניברסיטאות באמריקה תקועות במגדל השן, והעולם המשיך הלאה בלעדיהן

האוניברסיטאות המיושנות עומדות בפני משבר שלא דמיינו ב־400 שנותיהן ● הן כבר לא מסוגלות להבטיח אופק תעסוקתי, בגוגל ובאפל מוותרים על הדרישה לתואר, וגם גופים כמו גולדמן זאקס ומקינזי מודים שמהפכת ה־AI יכולה לנגוס כבר עכשיו בעשרות אחוזים מהמשרות בשוק ● קשה להאמין שהצעירים יסכימו להמשיך ולהעמיס על עצמם חובות עבור תעודות חסרות ערך תעסוקתי של ממש ● חלק שני

טקס סיום תואר. תחרות תעסוקתית מצד AI / צילום: Reuters, Mike Segar
טקס סיום תואר. תחרות תעסוקתית מצד AI / צילום: Reuters, Mike Segar

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart

המוסד האקדמאי הראשון בארה"ב, אוניברסיטת הרווארד, הוקם בשנת 1636 כשאמריקה היתה עדיין, ולמשך עוד יותר מ־140 שנה, קולוניה בריטית. כמיטב המסורת האקדמית האירופית והבריטית, האוניברסיטאות הראשונות היו מוסדות אקסקלוסיביים ביותר, שנועדו לקדם את הספרות, האומנות והמדע בקרב האליטות. כשנוסדה אוניברסיטת הרווארד, שפת הלימוד בה הייתה לטינית. בשנה הראשונה נדרשו הסטודנטים לקחת קורסים ביוונית ובעברית, כמו גם בתורת הנאום, אתיקה, פוליטיקה ומשפט. מאוחר יותר נוספו מתמטיקה, אסטרונומיה ופיזיקה. מהיווסדה ועד שנת 1699 סיימו את אוניברסיטת הרווארד בממוצע כ־15 סטודנטים בשנה, ובסך הכל 439 סטודנטים במשך ששת העשורים הראשונים לקיומה. בשנת 2021 לבדה, לשם השוואה, העניקה האוניברסיטה 9,623 תעודות בוגר לסוגיהן. רק בשנת 1813 החלו הבוגרים לקבל סוג של תעודה־דיפלומה, כתובה בלטינית, המאשרת כי סיימו את דרישות הלימודים והם בוגרי המוסד.

פרשנות | אוניברסיטאות היוקרה באמריקה והכלי שהפך אותן למפלצות פיננסיות 

במאות השנים הבאות ימשיכו האוניברסיטאות להיות מוסדות קטנטנים שנועדו להכין ולהכשיר את האליטות הפוליטיות והחברתיות לניהול החברה והמדינה, כמו גם למקצועות ספציפיים כמו רפואה ומשפט. לא יפלא אפוא כי בשנת 1870, רק 1.7% מבין הצעירים בגילאי 21-18 בארה"ב למדו באחת מבין כ־400 האוניברסיטאות והקולג'ים שהיו אז במדינה. היום, אגב, יש בה כ־6,000 מוסדות כאלו.

הקפיצה הגדולה במספר הסטודנטים והאוניברסיטאות החלה לאחר מלחמת העולם השנייה. בשנת 1950 כמעט 30% מבני הגיל 21-18 למדו בקולג' או באוניברסיטה, ומספר התארים הראשונים שהוענקו קפץ לכ־432 אלף, לעומת כ־9,400 בשנת 1870. אך זה היה רק תחילתו של המפץ בתעשיית ההשכלה הגבוהה. 2013 הייתה שנת השיא במספר הסטודנטים בארה"ב - מעל 20 מיליון שלומדים לתואר ראשון או שני. 2016 הייתה שנת השיא במספר תלמידי תיכון הממשיכים לקולג': 70% ממסיימי התיכון המשיכו ללימודים גבוהים.

גידול עצום, שהוא תולדה של קשר חיובי מובהק בין תעסוקה, שכר וקריירה ובין השכלה גבוהה, ניכר במקצועות ההומניים. כך למשל בשנת הלימודים 2018-19 סיימו וקיבלו בארה"ב כ־1.2 מיליון בוגרים תואר ראשון. כשליש מהתארים היו במה שמכונה "מינהל עסקים", כרבע היו במדעי החברה והרוח, ורק כ־11% במקצועות ההנדסה למיניהם. באותה שנה גם כ־823 אלף אנשים קיבלו תואר חלקי - תואר שאינו אקדמי מלא, אלא לימודים גבוהים של שנתיים או שלוש שנים. מחצית מהתארים ומהתעודות הללו היו במדעי הרוח, וכ־12% היו במינהל עסקים. כ 6% היו במחשבים או טכנולוגיה, וכ־17% היו במקצועות הבריאות.

עם הביקושים, זינקו המחירים

הביקוש הגובר להשכלה גבוהה, יחד עם זמינות האשראי ללימודים אלו, גרמו למחירים לזנק. כך, ב־1980 מחיר שנת לימוד בקולג' ארבע־שנתי לתושב המדינה שבה ממוקמת האוניברסיטה, עמד על 10,230 דולר, כולל שכר לימוד ומחיה. זאת בממוצע בהתאמה לדולרים של 2019. עד 2019-20 עלה הסכום בפועל ל־28,775, עלייה של 180% במונחים ריאליים. כך על פי המרכז הלאומי לסטטיסטיקה בחינוך.

עם השנים והקפיצה במספר בוגרי אוניברסיטאות וקולג'ים, החלה המשוואה של השכלה־קריירה־שכר להתערער. בסקר שנערך ב־2022 סברו 51% מהנשאלים כי "ערך ההשקעה בלימודים אוניברסיטאיים מוטל בספק נוכח עלותם הגבוהה אל מול הזדמנויות התעסוקה". בקרב הצעירים בגילאי 18-34 ללא השכלה גבוהה, 70% הסכימו עם הצהרה זו. אפילו 49% מהצעירים באותם גילאים שדווקא כן טרחו והשיגו השכלה גבוהה, הסכימו עם ההצהרה. בהמשך לכך, יותר ויותר צעירים מעדיפים השכלה והכשרה שיהיו קצרות, ממוקדות וזולות על פני הכשרה ארוכה, כללית ויקרה בדמות תואר אקדמי.

בשנים האחרונות גם מעסיקות גדולות כמו אפל, גוגל ואמזון שינו את מדיניות הגיוס של עובדים. הן כבר לא דורשות תואר אקדמאי לחלק מהמשרות, אלא דווקא ניסיון והכשרה בתחומים הספציפיים של המשרה. ענקיות הטכנולוגיה האלה משקיעות רבות בתוכניות הכשרה ספציפיות, ומקיימות שיתופי פעולה עם מוסדות הכשרה לא קונבנציונליים, בעיקר קולג'ים קטנים ואזוריים של שתי שנות לימוד, כדי לבנות תוכניות שיכשירו עובדים ספציפית למשרות הנחוצות להן.

גם מספר המועמדים הפוטנציאליים צונח

אך לא רק מדד הפופולריות הלך וצנח, אלא גם מספר המועמדים הפוטנציאליים. זאת שעה שמספר הלידות לאשה ירד במהלך המאה הזו, מכ־2.1 לידות לאשה בשנת 2006 לכ־1.66 בשנת 2021, כך על פי דוח של הפדרל רזרב. מספר זה צפוי להתייצב באזור ה־1.76 במהלך העשור הבא, ומשמעותו ירידה מתמשכת באוכלוסייה הצעירה. ילדים מתחת לגיל 17, למשל, היוו כ־28% מהאוכלוסיה בשנת 1980, כ־25.7% בשנת 2000 וכ־22% בשנת 2020; בשנת 2030 הם עתידים להיות כ־21.3% בלבד מכלל האוכלוסייה.

החיבור בין המגמות הדמוגרפיות והסקפטיות המתפשטת בדבר כדאיות ההשקעה בלימודים אקדמאים קלאסיים, הביא לירידה נמשכת במספרי הפונים להשכלה גבוהה. כך, על פי המכון לדטא בעולם החינוך, נחתך מספר הסטודנטים לתואר ראשון בכ־9.8% מאז שיאו בשנת 2010.

האתגר הטכנולוגי: AI מכווצת משרות

אם לא די בכך, גם האתגרים הטכנולוגיים צפויים להטיל צל כבד על עתידם של המוסדות להשכלה גבוהה בשנים הבאות. ההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות, ובפרט בעולמות הבינה המלאכותית ולמידת מכונות (Machine Learning), מאתגרים את האוניברסיטאות לא רק בשאלה האם הן יודעות להכין את הסטודנטים למקצועות העתיד. התפתחויות טכנולוגיות אלו עלולות להקטין משמעותית, ובאופן היסודי ביותר, את ערכה של ההשכלה הקלאסית בכלל, שעה שהם לוקחים על עצמם יותר ויותר משימות שביצעו בעבר עובדים משכילים ומומחים.

למשל עולם התכנות. כבר היום AI משנה חלקים משמעותיים מעולם זה, ורבים צופים שהוא יהווה מרכיב מרכזי בעבודות התכנות בעתיד. על פי סקר של גיב־האב, פלטפורמה אינטרנטית של מתכנתים, 92% מהמתכנתים בארה"ב משתמשים היום ב־AI בעבודתם השוטפת. על פי סקר של חברת הייעוץ האסטרטגי מקינזי, ה־AI עלול לייתר כ־20% ויותר מעבודות התכנות.

אבל זה לא עוצר במתכנתים. מחקר של אוניברסיטת פנסילבניה מעריך כי דווקא העיסוקים של הצווארון לבן, המשתכרים מעל הממוצע, יהיו אלו שייפגעו בעיקר ממהפכת ה־AI. המחקר קבע שכ־44% מהמשימות בתחום המשפט יהפכו אוטומטיות לגמרי בזכות הבינה המלאכותית, כ־37% בתחום הארכיטקטורה וההנדסה, 35% בתחום הכספים והעסקים. על פי דוח של בנק ההשקעות גולדמן זאקס משנה שעברה, 300 מיליון משרות בארה"ב ובאירופה יאבדו או יצומצמו באופן משמעותי כתוצאה מהמהפכה הטכנולוגית המתפתחת במהירות. ואין זו רק תיאוריה מעורפלת: בשבוע שעבר פורסם בניו יורק טיימס כי מנהלים בכירים בגולדמן זאקס, מורגן סטנלי ובנקים אחרים מתלבטים כמה עמוק הם יכולים לחתוך במחזורי הגיוס של עובדים חדשים. הערכות שונות בארגונים אלו העמידו את המספר המקוצץ על שני שלישים. בהתאמה ייפגע גם שכר הנותרים. חברת היעוץ הענקית אקסנטיור, המבצעת הערכה ומייעצת בעניין לכמה מענקיות וול סטריט, העריכה ללקוחותיה כי כמעט שלושה רבעים משעות העבודה של עובדי המערכת הבנקאית והפיננסית יוכלו להיחסך אם יוחלפו בטכנולוגיית AI.

ללא יכולת להכשיר את דור העתיד למשרות העתיד, וללא אופק תעסוקתי להשכלה היקרה שהן מעניקות, קשה להאמין כי הצעירים יסכימו להמשיך ולהעמיס על עצמם חובות של מיליארדים כדי לשלם שכר לימוד מופקע, עבור תעודות חסרות ערך תעסוקתי של ממש.

גם אופן הלימוד המרוכז והקלאסי, הנשען על הרצאות פרונטליות ונוכחות פיזית במוסד, הופך למיושן. העתיד נמצא בעולם מבוזר ובנוודות דיגיטלית. כיום כ־95% מהעובדים בארה"ב מבקשים לעבוד לפחות חלקית מרחוק, ו־54% מבקשים לעבוד באופן מלא רק מהבית, כך על פי סקר שהתפרסם לפני כשלושה חודשים. על פי סקר של חברת המחקר פיו ריסרץ', כ־14% מכוח העבודה בארה"ב כבר כיום עובד באופן מלא מהבית, והמספר יעלה מעל 20% עד לשנה הבאה. יתר על כן, רק 16% מהעובדים במשרות צווארון לבן ישקלו משרה שאינה מאפשרת, לפחות חלקית, עבודה מרחוק. הלימוד הקלאסי והארגון הנוכחי של האונברסיטאות הולך ומתרחק אפוא ממגמות העתיד.

כמו בתחומים רבים נוספים, העולם האקדמי עתיד לפגוש בשנים הבאות את הסופה המושלמת, תוצאה של הדמוגרפיה המצטמצמת והשינויים הטכנולוגיים הגדולים. ירידה במספר הסטודנטים, הביזור והדרישה ללימוד מרחוק, צניחה בערך ההשכלה בכלל נוכח מהפכות ה־AI - כל אלה יקטינו דרמטית את הכנסותיהן ואת מעמדן של האוניברסיטאות. הירידה הדרמטית בביקוש, ובעקבותיה גם הרעה במצבם הכלכלי, עתיד להעמיד בפני מוסדות מיושנים, איטיים וקלאסיים אלה אתגרים כמותם לא חוו מאז שנוסדו, לפני כ־400 שנה.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם