גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מייק פיי, מנכ"ל חד הקרן הישראלי איילנד, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון החדשה פיקצ'ר קפיטל (Picture Capital), שהחלה לפעול בחודשים האחרונים בענף הסייבר הישראלי וכבר ביצעה כמה השקעות מקומיות, והובילה בין השאר את ההשקעה בסטארט-אפ קורטאניקס. פיי איננו חדש לקרן: הוא אחד מבין ארבעת מקימיה, לצד שותפו להקמת איילנד, דן אמיגה ויזמי חברת הסייבר טרנסמיט סקיוריטי מיקי בודאי ורקש לונקאר. האחרון משמש גם כשותף מנהל בפיקצ'ר קפיטל, אלא שבניגוד לפיי, לונקאר פרש מתפקיד ניהולי בחברה שהקים, וכעת הוא מקדיש את כל מרצו לקרן החדשה. לכן, מעורר המהלך של פיי סימני שאלה בענף הסייבר ובקרב אלה שהיו רוצים לראות הפרדה ברורה יותר בין שני סוגי התפקידים: מנכ"ל של חברת פורטפוליו, ומנהל פעיל בקרן הון סיכון.

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל
בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

עד השנים האחרונות התקיימה הפרדה ברורה בין קהילת המשקיעים בהייטק לבין אלה שמנהלים את החברות ומגייסים הון עבור צמיחתן. ישנם אלה שמגייסים כסף ממשקיעים מוסדיים ומחליטים להקצות אותו לחברות שונות, ואלה שמגייסים את ההון ומשקיעים אותו בפיתוח מוצר ובשיווקו. אלא שבשנים האחרונות, עם ריבוי האקזיטים וסבבי הסקנדרי התערער הגבול שבין יזם למשקיע ובפרט בתחום הסייבר, שם קצב הקמת החברות ומכירתן גבוה יותר.

אסף רפפורט, מנכ"ל וויז, שמתהדר בתואר מנכ"ל החברה הצומחת בישראל, הוא לא רק מנכ"ל. הוא גם משקיע אנג'ל בחברות סטארט-אפ רבות, ובנוסף גם משקיע מוגבל (Limited Partner) בקרן ההון סיכון סייברסטארטס של גילי רענן, שהיא גם משקיעה בתורה בוויז. שלמה קרמר, ממייסדי קייטו נטוורקס, גם הוא משקיע מוגבל בסייברסטארטס. בה בעת הוא גם היזם של קייטו נטוורקס ובעצמו משקיע אנג'ל בסטארט-אפים צעירים, בתחום הסייבר ומחוצה לו.

גבול אחד בדרך כלל איננו נחצה: יזם של חברה, וודאי מנכ"ל של חברה, איננו הופך למשקיע מקצועי שמשקיע למחייתו בחברות מטעם קרן הון סיכון. בעגה המקצועית - יזם איננו יכול להפוך בנקל לשותף מנהל (General Partner) בקרן הון סיכון, ממספר טעמים: האחד הוא רצון המשקיעים בקרן לראות את השותף המנהל מקדיש את כל מרצו לאיתור השקעות חדשות וניהול ההשקעות הקיימות; השני הוא רצונם של מנהלי הקרנות לראות במנכ"ל כמי שפועל לטובת האינטרסים של החברה ולא של גופים אחרים; והשלישי הוא רצונם של אלה שהשקיעו בחברה להימנע מתחרות עם המנכ"ל על השקעות בחברות נוספות.

ניגוד עניינים לכאורה

איילנד (Island) היא הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים לאחר שמתחרתה, טאלון, נרכשה בשנה שעברה על ידי פאלו אלטו נטוורקס. היא גייסה עד היום 375 מיליון דולר בהובלת קרנות כגון אינסייט פרטנרס, ג'ורג'יאן וסייברסטארטס, כאשר הסיבוב האחרון בהובלת פריזם קפיטל שיקף לה שווי של 1.5 מיליארד דולר, כך לפי מאגר ההון סיכון PitchBook.

עם הצטרפותו של פיי לקרן פיקצ'ר כשותף מנהל, הוא הופך דה-פקטו למתחרה של הקרנות שהשקיעו בו, דוגמת אינסייט בשלבים המאוחרים וסייברסטארטס בשלבי ההשקעה הראשוניים. הדבר עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות ההשקעה שתערוך קרן פיקצ'ר. הדבר גם יהפוך את הארבעה למתחרים בזירת ההשקעות הצפופה ממילא בתחום בסייבר הישראלי בו פעילות גם קרנות אחרות דוגמת גלילות, מרלין ונצ'רס ו-YL Ventures.

הקרן הוקמה על ידי לונקאר, פיי, אמיגה ובודאי על בסיס הונם האישי על מנת לרכז את השקעותיהם במקום אחד ולאחד כוחות. לונקאר שידוע כמשקיע פרטי ותיק נחשב עד כה לשותף המנהל היחיד מבין הארבעה, אך כעת הצטרף אליו פיי, כשהוא ממשיך לכהן כמנכ"ל איילנד במשרה מלאה.

מעמדם של השאר הוא כשל משקיעים מוגבלים (LPs) אך הם פטורים מדמי ניהול, דבר שנחשב להטבה משמעותית. לא ידוע האם הקרן מגייסת כעת הון ממשקיעים מוסדיים, אך בפיקצ'ר קפיטל לא מכחישים כי יעשו זאת בהמשך. "אין לנו משקיעים מוגבלים חתומים בשלב זה - כל ההון בקרן מקורו בכספינו הפרטי", מסר לונקאר לגלובס. "אם נוסיף משקיעים מוגבלים לא נוכל לפרט על כך בשל כללי סודיות".

"נימנע מהשקעה בחברות שמציבות קונפליקט ישיר עם איילנד"

מייק פיי אישר כי יוותר בתפקיד מנכ"ל איילנד והוסיף: "שמירה על תפקיד המנכ"ל במקביל לתפקידי כשותף כללי היא אתגר שאני מאמץ בהתלהבות. השאיפה לסייע ליזמים בהקמת עסקים מצליחים תמיד הניעה אותי למצוא איזון יעיל בין התפקידים השונים. למעשה, מבנה הקרן מאפשר ניהול זמן טוב יותר, שכן בכוונתנו למנף את גודלה לבנייה של צוות תומך. זה ישפר את ההשפעה והיעילות של ההתקשרויות שלנו. אנחנו מנהלים את הקרן בהצלחה כבר זמן מה, ושיווי המשקל בין שני התפקידים הללו הוכח כיעיל ביותר".

ובכל זאת, מה תגיד למשקיעים שיטענו שיש לך חובת נאמנות קודמת לאיילנד ולמשקיעים שלה?
"אני רוצה להבטיח למשקיעים שלנו שאני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד. המשקיעים עודכנו בהשקעות ובמעורבות שלנו עם סטארט-אפים לאורך השנים, כולל הקמת הקרן. אני שמח לומר שרבים מהם הביעו עניין והציעו לתרום לקרן החדשה בדרכים מועילות שונות. שקיפות ושיתוף פעולה הם חלק בלתי נפרד מההצלחה המשותפת".

האם תשב בדירקטוריונים של חברות הפורטפוליו?
"אני מתכנן לתפוס מספר נבחר של מושבי דירקטוריון בחברות פורטפוליו שבהן המומחיות והתובנות שלי יכולות להוסיף ערך משמעותי. כדי לעמוד באחריות חדשה זו, צמצמתי אסטרטגית את השתתפותי הנוכחית במועצת המנהלים. זה מבטיח שאוכל להתחייב באופן מלא לתפקידים אלה ולתרום ביעילות להצלחה של חברות אלה.

כיצד תפתור את הסתירה שמתקיימת בין ניהול עסקאות עם סטארט-אפים אחרים כמנכ"ל איילנד לבין עסקאות כמשקיע בקרן?
"יש לנו אסטרטגיה ברורה כדי למנוע התנגשויות פוטנציאליות: נימנע מהשקעה בחברות שמציבות קונפליקט ישיר עם איילנד או עם טרנסמיט סקיוריטי. אם יתעורר סכסוך באופן בלתי צפוי, אנחנו מחויבים למצוא פתרון שיועיל לכל הצדדים המעורבים. בהתחשב באופי הייחודי של העסק של איילנד, קל יחסית לחזות קונפליקטים פוטנציאליים לפני ביצוע השקעה, מה שהופך מצבים כאלה מאוד לא סביר".

עוד כתבות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?