גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi
רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

בזמן שהעולם עדיין מתרכז בחוק טיקטוק, שמאלץ את הרשת החברתית למכור את פעילותה בארה"ב בתוך שנה או להיסגר, הצעת חוק חדשה שהוצגה בקונגרס האמריקאי קוראת לקרקע את רחפני הענקית הסינית DJI, ששולטת על יותר מ-90% משוק כטב"מי התחביב במדינה. 

בלעדי | אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות 
ענקית הרחפנים הסינית מטילה אימה על וושינגטון, אז למה בצה"ל לא מתרגשים

חברי הקונגרס, כך דווח ב"ניו יורק טיימס", מעוניינים להכניס את DJI לרשימת ועדת התקשורת הפדרלית - כך שתיחסם גישתם אל תשתיות התקשורת בארה"ב. החקיקה לא תחול רטרואקטיבית על רחפני DJI, שכבר אושרו גישתם לרשת התקשורת, אבל היא תמנע כניסת כל דגם חדש מתוצרת החברה מהעיר שנזן.

ההצעה, שמקדמים חברי קונגרס רפובליקנים ודמוקרטים, אושרה פה אחד בוועדת האנרגיה והמסחר של בית הנבחרים, וצפויה לעבור להצבעה בחודש־חודשיים הקרובים.

צעד שכזה ממחיש בין היתר את הפערים העצומים בין הגישה של ישראל לאיום הסיני ככלל ולשליטת סין בענף הכטב"מים הביתיים בפרט, ובין זו של ארה"ב. כפי שנחשף בגלובס, צה"ל הזמין לאחרונה אלפים רבים של רחפנים משתי חברות סיניות לשורות זרוע היבשה: DJI, שחולשת על כ-76% מהשוק העולמי, ואוטל, שנודעה בזכות הדגם הפופולרי איבו.

בניגוד לממשלות ישראל הקודמות, בין אלו שהיו בהנהגת נתניהו ובין ממשלת בנט־לפיד, ממשל ביידן לא חיכה לחקיקה מהקונגרס במטרה לבלום את ההשתלטות הסינית גם על שוק רחפני התחביב. בדצמבר 2020, משרד ההגנה האמריקאי השיק את את תוכנית "בלו UAV", שאוסרת על גופי המשרד להשתמש בכלי DJI, בשל החשש כי הרחפנים משמשים לריגול זר. בד־בבד, משרד המסחר הכניס את ענקית הרחפנים הסינית לרשימת חברות שלגופים אמריקאים אסור לייצא להן טכנולוגיה, מתוך חשש לפגיעה בביטחון הלאומי.

הבעיה האמריקאית, שמשקפת את הסיטואציה הכלל־עולמית, כולל זו הישראלית, היא שעלויות המוצרים של החברות הסיניות נמוכות משמעותית ממוצרי החברות המערביות. זה הוביל לכך שגם כעבור כשנה של תוכנית בלו UAV, יותר מ-900 גופים ציבוריים אמריקאים השתמשו במוצרי DJI, כולל משטרות ניו יורק ובוסטון. ככל הנראה, שיקול המחיר היה גורם מרכזי גם בקבלת ההחלטות של זרוע היבשה בנוגע לרחפני DJI ואוטל.

אף אחד מבין הצדדים המעורבים, הסינים כספקים והאמריקאים והישראלים כלקוחות, לא מתכחשים לכך שהתקשורת של רחפני DJI, שמשמשים את צה"ל למשימות של נשיאת מטענים ייעודיים וצילום בשדה הקרב, או אזרחים למשימות כמו חילוץ וחקלאות, מתקשרים עם שרתים סיניים. על כן, מומחים מזהירים מפני היכולת הסינית לאגור מידע מצולם ומיקומים בהיקפי ענק.

תמיכה עממית במאמצי הלובינג הסיניים

ב"ניו יורק טיימס" מדווחים על מאמצי לובינג של DJI בוושינגטון מול הצעדים הצפויים, שנהנים מתמיכה עממית לא מעטה. לקוחות כמו חובבי תעופה או חקלאים, ככל הנראה חוששים כי יציאת DJI מהשוק המקומי תזניק את המחירים.

מאז מרץ, נהנים הלקוחות האמריקאים של החברה מחנות המותג הראשונה של DJI בארה"ב, בניו יורק. מוצעים בה רחפני מאביק, אייר, אבאטה ו-FPV. החברה מציעה שם למכירה את אמצעי הצילום המתקדמים שלה, כמו ערכת רונין, שמסוגלת לצלם ברזולוציה של 8K.

החשש של הלקוחות בנוגע למחירים אינו מופרך, כי מחירי הרכיבים וכוח העבודה בארה"ב ובמערב מובילים לסיטואציה שבה אומנם המוצרים בהחלט איכותיים, אך יקרים פי כמה וכמה. באתר DJI הישראלי, למשל, אפשר למצוא שלל רחפנים, החל ממיני 3 שמחירו 3,650 שקל, דרך אבאטה ב-7,200 שקל ועד מאביק 3 פרו ב־11 אלף שקל.

לפי "אופן סיקרטס", שעוקבת אחרי השקעת כספים בפוליטיקה, DJI השקיעה בשנה שעברה 1.6 מיליון דולר במאמצי לובי בוושינגטון. לפי נתוני הלובינג בסנאט שהוצגו ב"ניו יורק טיימס", ענקית הרחפנים הסינית הספיקה להשקיע מתחילת השנה כ־310 אלף דולר בנושא. ייתכן כי בצל החקיקה, שצפויה לעמוד להצבעת 435 חברי בית הנבחרים בחודשים הקרובים, יחול זינוק בהשקעה של DJI בבלימת הפעולות האנטי־סיניות.

חברת אוטל עשויה להצטרף למאמצי הלובינג

מי שעשויה להצטרף לפעילות הלובינג "מאחורי הקלעים" בוושינגטון היא אותה חברת אוטל, שגם ממנה רכשו בצה"ל רחפנים. היא מיתגה את עצמה בתור אמריקאית בזכות פעילות נרחבת בסיאטל ובעמק הסיליקון, אף שבשורה התחתונה, המטה של החברה, שנוסדה ב־2014, עודנו בשנזן, סין, בדיוק כמו המטה של DJI.

ההבדל ביו אוטל ובין DJI הוא שבשנת 2020 היא נכנסה בשיא העוצמה לארה"ב באמצעות דגם איבו II, שמיוצר בארה"ב. זהו תעלול שיווקי לא קטן עבור ההגדרה של ייצור בארה"ב, היות שגוף הרחפן מיוצר בסין, מצלמות האינפרא אדום/תרמיות מיוצרות בחברת פליר האמריקאית ורכיבים נוספים אצל סוני ביפן. בסיכומו של דבר, פעילות נגד DJI צפויה להוות צעד מקדים ראשון לפני פעילות רחבה נגד כלי טיס של חברות סיניות, כמו אוטל.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

בניין משרד הביטחון בתל אביב / צילום: Shutterstock

מבקר המדינה: הממשלה לא מצליחה לפקח על הרכש של מערכת הביטחון

צה"ל אינו שקוף מספיק בנוגע להוצאות ארוכות הטווח שלו, והשימוש שלו ב"הרשאה להתחייב" אינה תואמת את היעדים שהוא מצהיר עליהם, כך על פי דוח מבקר המדינה ● על האוצר: "אינו מקיים תהליך סדור ושיטתי של איסוף נתונים ומידע על תקציב משרד הביטחון"

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

המספרים החשובים מאחורי תוצאות המכרז להפרטת הדואר

הממשלה התגאתה בהשלמת הפרטת דואר ישראל. הנה כמה מהנתונים מאחוריה ● המשרוקית של גלובס

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

השורטיסט שמפיל את מניית האיפור הישראלית בוול סטריט

חברת המחקר, Ningi Research, טוענת כי אודיטי טק "הטעתה את המשקיעים בכל אספקט קריטי של עסקיה" ● עוד נטען כי החברה המנוהלת על ידי אורן הולצמן הסתירה חנויות פיזיות של איל מקיאג' בישראל בזמן שהציגה את עצמה כשחקנית דיגיטלית

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

צ'כיה תעמוד לצד ישראל, ומה תעשה גרמניה? בית הדין בהאג עשוי לפלג את אירופה

מדינות שונות באירופה הציגו עמדות חלוקות בנוגע לתמיכה בהחלטת בית הדין הפלילי בהאג להוציא צווי מעצר לנתניהו ולגלנט ● בישראל מקווים כי מדינות פרו-ישראליות באירופה יסרבו לאכוף צווים של בית הדין, אם יוצאו ● עם זאת, מומחים אומרים לגלובס: "קשה לדמיין התעלמות מוחלטת מצווי המעצר"

רועי ורמוס, קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

נוקד הפכה לבעלת עניין בשופרסל: שווי החזקותיה – 362 מיליון שקל

המניות נרכשו במחיר נמוך ב-3% מהמחיר שבו נסחרה שופרסל הבוקר ● בנוסף, הדיווח מגלה את היקף ההחזקות של רועי ורמוס ורעייתו טל בקרן הגידור

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"

ציוד צבאי שהגיע לצה''ל אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: דוברות משרד הביטחון

מבקר המדינה: הבטחת האיכות למוצרים שרוכש צה"ל לוקה בחסר

לפי הביקורת, שבוצעה באוגוסט 2022-יולי 2023, יחידת הניסויים בצה"ל לא נדרשת לעדכן על כישלונות בבחינות ציוד, לא מחייבת את הספקים על בדיקות חוזרות ומפקד מרכז השיקום והאחזקה לא מעודכן לעומק בכישלונות בבחינות

שיר פלד ורונה לי שמעון במיזם ''Thank you for your service, לוחמים למען לוחמים'' / צילום: שי יחזקאל

המיזם שבו לוחמים שסובלים מפוסט טראומה משמשים כמנטורים

המסתערבת הראשונה במג"ב, צנחן וקצינת מבצעים בגולני הם בין נפגעי פוסט הטראומה שמתגייסים כעת למען נפגעי מלחמת חרבות ברזל, במסגרת מיזם "לוחמים למען לוחמים"

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

רשות המסים יוצאת בנוהל גילוי מרצון לחשיפת העלמות מס, וזו ההזדמנות האחרונה

מדובר בנוהל גילוי מרצון האחרון שיפורסם – ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי ● הנוהל פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה ● בעקבות הנוהל, הציפייה היא לכניסתם של כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה

אילוסטרציה: Shutterstock

כך ניסתה בעלת דירה לעכב פרויקט תמ"א 38 בתל אביב

בעלת דירה ברחוב ויתקין בתל אביב סירבה לחתום על פרויקט הריסה ובנייה ונקטה שורת הליכים לעיכובו ● ביהמ"ש התערב

ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק עם חיילים בברלין. ''ציר של מדינות העובדות כדי לערער דמוקרטיות'' / צילום: Associated Press, HENRY NICHOLLS

"תוספת תקציב הביטחון הגדולה זה 30 שנה": בריטניה מפתחת נשק לייזר ואת הטנק הראשון שלה

ראש ממשלת בריטניה הודיע לפני שבועיים על הגדלה משמעותית של תקציב הביטחון במדינה וסימן בבירור את האיום: "רוסיה, איראן וסין עובדות יחד כדי לעצב מחדש את הסדר העולמי" ● מלבד ארה"ב, ההוצאות הצפויות יהפכו את בריטניה למדינה שהוציאה הכי הרבה על ביטחון בשנה הנוכחית מבין חברות נאט"ו

חברת BYD הסינית. מנעה מחוקרי נציבות האיחוד האירופי גישה למידע חיוני? / צילום: ap, Ng Han Guan

ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין

תהליך הפוליטיזציה של תעשיית הרכב הוקצן לאחר שארה"ב הטילה מכסים על כלי רכב חשמליים וסוללות מסין - ואירופה סימנה שבכוונתה להצטרף למגמה ● בישראל, גובר החשש בשוק הרכב שהממשל האמריקאי יעצור בקרוב את המכירות והשת"פים מול הסינים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר פעיל (מימין) ומאט כהן, מנכ''ל סייברארק / צילום: יח''צ

זו אחת הרכישות הגדולות בתולדות ההייטק הישראלי. מה עומד מאחוריה?

חברת אבטחת הסייבר מפתח תקווה הודיעה כי תרכוש את חברת טכנולוגיות הזיהוי Venafi, תמורת 1.5 מיליארד דולר ● מיליארד דולר ישולם באמצעות קופת המזומנים המלאה של סייברארק, והשאר במניות ● בעקבות העסקה האנליסטים צופים זינוק של 20% לפחות במניה

מרפסות בבניין בתל אביב. העישון ייאסר? / צילום: שלומי יוסף

למה לא אוסרים על עישון במרפסת? הצו של בג"ץ שמחייב את המדינה לספק תשובות

בג"ץ הוציא היום צו על-תנאי המורה למדינה להסביר מדוע היא אינה פועלת למנוע מפגע של חדירת עשן סיגריות מדירת מגורים אחת לשנייה ● בדיון שהתקיים אתמול בנושא עמדו השופטים על הקושי להתערב לאדם במעשיו בתוך מרחב ביתו

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'

צים חזרה להרוויח, אך האנליסטים ציפו ליותר; המניה צוללת בטרום מסחר

התוצאות משופרות לעומת הרבעון המקביל, בו היא הפסידה ● החברה העלתה את התחזית השנתית שלה לרווח לפני הפחתות של של 1.15-1.55 מיליארד דולר ● על רקע החזרה לרווח חוזרת החברה גם לחלק דיבידנד

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; צים יורדת בכ-4% לאחר הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● מחירי הנפט יורדים בכ-1.5% • ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, רמז שפרישתו קרובה, "אבל עדיין יש לי את האנרגיה שתמיד היתה לי" • וגם, בגולדמן סאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות