גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית
קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לפני כחודש הופץ תזכיר חוק שיקום ופיתוח חבל התקומה, חודשיים לאחר שאמור היה להתפרסם. תזכיר החוק הופץ ונותר פתוח להערות הציבור עד אתמול (ג'), ובאתר החקיקה הממשלתי זכה ליותר מ־360 תגובות והערות. לא מעט גופים הגישו במסגרת זו את הערותיהם על החוק המתגבש, והם מזהירים מפני פגיעה בחבל דווקא בעצם אישורו של החוק החדש, שאמור להיטיב עם החבל ולסייע בשיקומו.

ראיון | "בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי 
דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א? 

ארגוני סביבה ומחקר רבים הגישו הסתייגויות, ועיקר התנגדותם היא סביב כינונה של ועדת התכנון המיוחדת - אחד הסעיפים המרכזיים והמשמעותיים ביותר בחוק החדש.

"מנגנון תכנוני חדש, בלתי ראוי בלשון המעטה"

ברשות הטבע והגנים אומרים בהתייחסות להקמת הוועדה המיוחדת כי לוועדה מוקנות סמכויות מרחיקות לכת, וכי "לצד זאת אין כל אפשרות להגיש ערר על החלטותיה בקשר לתוכניות שבסמכותה, דבר שימנע בחינה מחדש של החלטותיה ויפגע בעקרון היסוד של שיתוף הציבור בהליכי התכנון". ברשות דורשים כי התחום הגיאוגרפי שבו יחולו סמכויות הוועדה יכלול אך ורק שטחים הנחוצים לפיתוח היישובים, ולהוסיף להרכב הוועדה נציג של הרשות.

מוסד שמואל נאמן, מוסד מחקר בכיר בטכניון, הגיש הסתייגות נוקבת עוד יותר לתזכיר החוק, ובה הוא מציין כי "החוק המוצע, ובפרט הפרק השישי שבו (פרק התכנון והבנייה - י.נ), הוא חוק מסוכן ואין לאשרו בתכולתו הנוכחית. הצעת החוק הופכת את האזור ל'מגרש המשחקים' של הממשלה, שבו תוכל לעשות כרצונה".

במוסד נאמן חוששים גם שהצעת החוק תהיה תקדים ותשוכפל לאזורים אחרים בארץ, וסבורים שרבים מהכלים כבר קיימים. הם גם מתריעים מכך שלא מצאו בהצעת החוק מסמך הערכת השפעות רגולציה (RIA) ה"חיוני לצורך קבלת החלטה אם יש צורך בהצעת חוק מסוימת המגיעה לשולחן הכנסת ואם יש חלופות אחרות". הם מציעים למחוק כליל את הפרק השישי, ולחלופין "לשנות את הרכב הוועדה כך שיהיה בה רוב לנציגי האזור ולאנשי מקצוע, ולא לנציגים פוליטיים".

בחברה להגנת הטבע טוענים כי "הרכב הוועדה האזורית מוטה פיתוח ואף נותן יתרון מובנה לנציגי הממשלה, על חשבון נציגי השלטון המקומי ונציגי הציבור. ניסיון העבר מלמד כי כאשר הממשלה מבקשת לקדם פיתוח במהירות, היא מקימה ועדות תכנון מצומצמות, עוקפות הליכי תכנון מוסדרים, בעלות סמכויות מוגברות, שלא לומר דורסניות, שהרכב חבריהן הינו מוטה פיתוח באופן מובהק ויש בהן ייצוג אזרחי וסביבתי מוחלש מאד".

בחברה להגנת הטבע דורשים כי אם תוקם הוועדה, היא צריכה להיות בעלת סמכויות מקבילות לסמכויות הניתנות לוועדות מחוזיות, לכל היותר. עוד מבקשים שם כי המשרד להגנת הסביבה ייתן פתרונות לפינוי פסולת, שרשות הטבע והגנים תקדם שמורות טבע וגנים לאומיים באזור, וכן הוספת סעיף לפיו כל בנייה חדשה תחויב במערכת פוטו וולטאית ליצירת חשמל, וכי כל קווי החשמל יוטמנו באדמה.

בארגון אדם טבע ודין מגדירים את הוועדה כ"מנגנון תכנוני חדש, בלתי ראוי בלשון המעטה, שעלול להביא לתוצאה בלתי רצויה בעליל ולבכייה לדורות". לדבריהם, אין צורך בהקמת ועדה אזורית ייעודית ואת המשאבים שתוכננו להעביר לה - יש לתת לוועדה המחוזית דרום, המכירה את הצרכים.

בארגון לא בוחלים במילים קשות: "הצעת החוק נדמית כאילו באה לשרת את עמדתם של מי שרוצים בהחלשת מערך התכנון המקצועי של מדינת ישראל, ובמקומו לפתח גופים שעורכים 'כאילו' תכנון, בעוד שהם מושפעים ומקדמים תכנון שלא פעם הוא פוליטי ומושפע מלחצים נקודתיים. מדינת ישראל קטנה מדי מכדי שהתכנון הפיזי שלה ייקבע שלא על סמך ראיה תכנונית רחבה, כזו הרואה את המרחב כולו וצופה גם פני עתיד".

גם הם דורשים כי נציגי הממשלה בוועדה ייקבעו מראש, כי למשרד להגנת הסביבה תהיה נציגות חובה, וכי יינתן מקום לנציגים של ארגוני סביבה וחברה, והאקדמיה. לטענתם, בוועדה שיש לה סמכויות כמו למועצה הארצית, מן הראוי שיינתן ייצוג דומה לנציגים סביבתיים.

"טעם לפגם מבחינת תכנון אזורי מרחבי רב ממדי"

גם איגוד המתכננים הגיש הסתייגות נרחבת לתזכיר החוק. אנשיו טוענים כי "ברוב הישובים הכפריים והעירוניים באזור האסון קיים תכנון עדכני מתארי ומקומי, מלאי מספק של דיור, שטחי תעסוקה ומנגנוני פיתוח כלכלי ותשתיות - לכן נראה על פניו שיצירת מוסד חדש לתכנון אינו נדרש ומהווה בזבוז משאבי כוח אדם וכסף. המלצתנו היא לבצע את כל הליכי התכנון במסגרת הוועדה המחוזית דרום".

באיגוד חוששים כי בוועדה החדשה יאושרו תוכניות בניגוד לדעתה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה הנגב המערבי, "באופן שייצר חוסר התאמה תכנוני מקומי, חוסר יכולת להתמודד עם הפיתוח המוצע ופגיעה באינטרסים מקומיים".

עוד טוענים באיגוד כי "הצעת החוק מתמקדת גאוגרפית במרחב צר, בטווח של 7 ק"מ, ויש בו טעם לפגם מבחינה של תכנון אזורי מרחבי רב־ממדי. לעמדתנו המקצועית, לא ניתן לייצר תכנון מושכל בהסתכלות צרה. שיקולים נקודתיים עלולים לפגוע בתכנון ראוי ומיטיב לכלל האוכלוסיות שבמרחב, לגרום לבזבוז משאבים וליצירת תחרות ואפליה פוגעניים לטווח ארוך ועוד".

קרן קיימת לישראל ציינה כי תזכיר החוק מתעלם מהסביבה שעליה הוא חל, עובדה אשר יכולה "להביא את ההפך מהכוונות לשמן נועד החוק, לפגוע במרקם הקיים ובמשאבים הטבעיים והסביבתיים המעניקים לאזור זה את הייחודיות שלו. בין היתר ישנו חשש לפגיעה ביערות הנגב המערבי, ברכסי הכורכר, בקרקעות הלס ובחולות".

בקק"ל טוענים כי הסמכויות הניתנות לוועדת התכנון המיוחדת "יוצרות מצב בלתי סביר, בכך שהן מאפשרות לסטות מתוכניות מאושרות, מחוזיות וארציות, דבר שלא רק יהווה פגיעה חמורה ביסודות מערך התכנון בישראל, אלא גם ישאב תקציב ומשאבים רבים שלא לצורך". בקק"ל דורשים עוד לציין בחוק את הצורך בהוספת שטחי יער בחבל התקומה, ולהכין תוכנית אסטרטגית לכלל השטחים הפתוחים בחבל תקומה, בשיתוף קק"ל ושאר הארגונים הירוקים.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדוע זינקו מניות הבנקים אתמול והגיעו לשיאים חדשים?

מדד ת"א בנקים 5 ננעל אמש בשיא כל הזמנים, על רמה של 4,510 נקודות ● על רקע הזינוק במדד, התפוגג החשש כי ההפרשה הרוחבית שהמפקח על הבנקים עתיד לדרוש תשפיע על דוחות הרבעון השלישי

השופט יצחק עמית בדיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

מ"מ נשיא העליון על התערבות לוין לקיצוץ בתקני שופטים: "מהלך חסר תקדים"

"מעולם לא התערב שר המשפטים בתקציב הרשות השופטת. התערבות זו היא פגיעה בליבת הפרדת הרשויות ובעצמאות מערכת המשפט", כתב מ"מ נשיא ביהמ"ש העליון, השופט יצחק עמית ● בסביבת לוין מגיבים: "לטיפול בשורדי הנובה אין כסף. אבל לעוד 20 שופטים, לזה יש כסף. כל המדינה בקיצוצים - אבל הנהלת בתי המשפט לא"

היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנהגים ישלמו למדינה עוד כ-5.5 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות. הנה הגזירות

מתחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש שפורסם עולה כי הטבות המס לרכבים חשמליים יבוטלו בהדרגה, ומס גודש יוחל על כלי רכב שנכנסים לערים הגדולות בשעות העומס ● המשמעות של המהלכים הצפויים עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים ● השבוע בענף הרכב

האם מספר התלמידים בחינוך הממלכתי-חרדי עלה ב-50%?

כמה תלמידים הצטרפו לחינוך הממלכתי־חרדי? בדקנו מחדש את הנתונים ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Jeff Chiu

רבעון סוער לאפל: מכירות האייפונים זינקו, מס עתק פגע ברווח הנקי

אפל דיווחה על הכנסות של 94.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 1.64 דולר, מעט מעל הצפי ● עם זאת, הרווח הנקי ירד בשל העובדה שהייתה צריכה לשלם את מס האיחוד האירופי ● שולי הרווח הגולמי היו 46.2%, מעל התחזיות של 46.0% ● יורדת ב-2% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Markus Schreiber

בזכות התחזיות להמשך: למרות דוחות חלשים אינטל מזנקת מעל 14% במסחר המאוחר

הכנסות אינטל הסתכמו ב-13.28 מיליארד דולר, גבוה ביחס לציפיות האנליסטים, אך עדיין משקפות ירידה ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● לפי החברה, ברבעון הבא היא מצפה להכנסות בין 13.3 ל-14.3 מיליארד דולר - ● מניית החברה קופצת מעל 14% במסחר המאוחר

''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

בכירי וול סטריט בטוחים: כולם מפספסים את מה שעומד לקרות

מנהלי הכספים הכי גדולים בארה"ב חוששים מ'האינפלציה המוטמעת' במדינה ● מנכ"ל בלאקרוק: "יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה ואיש לא שואל 'באיזה מחיר?'" ● מנכ"ל מורגן סטנלי: "נגמרו הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "האינפלציה עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70"

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

נחתמה עסקת מכירת השליטה בישראכרט למנורה מבטחים בשווי של 3.15 מיליארד שקל

לאחר סבב מגעים מואץ שהתנהל היום, אישר דירקטוריון ישראכרט בראשות תמר יסעור את פרטיו והערב נחתם ההסכם ● לאחר שאל על נסוגה מהצעתה, מנורה נותרה המתמודדת היחידה בפועל על רכישת השליטה ● לאחר אישור בעלי המניות, העסקה דורשת את אישורי רשות התחרות ובנק ישראל

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הדרמה הלילית והדילמה של רגב: מאחורי הקלעים של דיוני התקציב

בהצעת התקציב שהונחה על שולחן הממשלה, הוצע לקצץ 700 מיליון שקלים לתשתיות מדי שנה עד לשנת 2028 מתקציב המזומן של משרד התחבורה ● לגלובס נודע כי במסגרת הדיונים הוצעו למשרד התחבורה חלופות שונות - ביניהן העלאת מחיר כרטיס נסיעה בתחבורה הציבורית ב-3.8 שקלים, יחד עם אימוץ השלב השני של רפורמת "צדק תחבורתי" שכולל נסיעה חינם לגמלאים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הפאזל השבור של תקציב 2025: בין הצעות פיקטיביות לקיצוצים לא מוגדרים

הצעת התקציב ל-2025 שתעלה הלילה לאישור, כוללת מסגרות ברורות: מגבלת הוצאה ממשלתית של 605 מיליארד שקל, גירעון של 4% תוצר ויעד התכנסות של כ-40 מיליארד שקל בקיצוצים וגזירות ● אולם בתוך המסגרת, תמונת התקציב מעורפלת בהרבה

דונאלד טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Evan Vucci

מבחינת טורקיה לא ממש משנה מי יזכה בבחירות בארה״ב. זו הסיבה

באיראן חוששים מפגיעה בכלכלה ומגורל תוכנית הגרעין, את ערב הסעודית ואיחוד האמירויות מעניינת בעיקר שמירת היציבות ולטורקיה אין הרבה ציפיות ● המזרח התיכון מחכה לבחירות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אבי אוחיון לע''מ

לשכת נתניהו: "דורשים להסיר את צו איסור הפרסום על הפרשה"

הפנייה באה על רקע הפרסומים ביממה האחרונה לפיהם ישנה מתיחות בין הדרג המדיני לביטחוני סביב הדלפת מסמכים ביטחוניים ● עוד פורסם, כי יועציו הקרובים של ראש הממשלה התייעצו עם עורך הדין עמית חדד

צומת עזריאלי / צילום: איל יצהר

"כמו דומינו": כך השביתה תאונה אחת את כל גוש דן

תאונות הדרכים יוצרות פקקים שמשפיעים לא רק על הנהגים ברכב הפרטי, אלא גם ובעיקר על התחבורה הציבורית ● הבעיה הזו אמנם לא ייחודית לישראל, אך היא מורגשת בה הרבה יותר כי הגידולים בביקושים במדינות וערים אחרות היו יותר מתונים ואיפשרו השתדרגות של התשתיות התחבורתיות באופן הדרגתי

טראמפ צופה בסרטון של האריס במהלך עצרת בפנסילבניה / צילום: ap

האריס מכוונת ל"משאל עם" על טראמפ, שכבר מכין את מאה ימי השלטון הראשונים

סגנית הנשיא אומרת לרבבות בעצרת הסיכום שלה בוושינגטון שטראמפ "לא יציב ואחוז תאוות נקם", ובמקביל סקר חושף ש־44% מהאמריקאים חושבים שהוא "פשיסט" ● אולם, כ־50 מיליון כבר הצביעו, מה שמקטין את השפעת הרטוריקה של הימים האחרונים על תוצאות הבחירות

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות הטכנולוגיה כבר הוציאו מיליארדי דולרים על מוצר אחד. עכשיו הן בבעיה

על פניו, התוצאות הכספיות של גוגל מיקרוסופט ומטא היו חזקות מהצפוי, אך תגובת המשקיעים הייתה מעורבת ● בין הסיבות המרכזיות למגמה - הגידול בהוצאות ההוניות של ענקיות הטכנולוגיה לצד הקיטון בקיבולת ייצור השבבים שמעכב את פיתוחי הבינה המלאכותית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הצעת תקציב המדינה לשנת 2025 היא בקושי טיוטה

איך נוכל לחסוך כסף על טסטים לרכב ● בנושא גיוס חרדים, נמשיך לחוג במעגלים ● והתקציב שיובא לאישור הלילה ממש לא אפוי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'ו רוגן / צילום: ap, Gregory Payan

ג'ו רוגן רצה לראיין את שני המועמדים לנשיאות. רק אחד הגיע

מדי יום ועד הבחירות בארה"ב ב-5.11 נגיש סקירה יומית של הדברים שכדאי לדעת על המרוץ הכי חם בעולם ● והפעם: במפלגה הדמוקרטית מתנערים מביידן; אחרי שראיין את טראמפ, ג'ו רוגן רצה לארח גם את האריס. למה זה לא קרה? ומשקיע העל ריי דאליו מסביר איך להכין את תיק ההשקעות לתוצאות הבחירות • 5 ימים לבחירות בארה"ב

אלעד רז / צילום: Allblocks

הישראלי שמשיק שבב חדש ומכריז: "הוא עדיף על זה של אנבידיה"

שבע שנים אחרי שאלעד רז הקים את נקסט סיליקון, הוא משיק שבב שינסה להתחרות במעבד החדש של אנבידיה ● אך הדרך עד שחברות הענק יעזבו את מלכת השוק לטובת סטארט־אפ מגבעתיים ארוכה: "אין לנו את הכוח שלה, אנחנו עדיין לא מסוגלים להשקיע מיליארדים בפיתוח" ● מה מיוחד בשבב שכבר משך את ממשלת ארה"ב?

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט: נאסד"ק ירד ב-2.6%, מדד מניות השבבים ב-4%

המדדים המובילים מחקו את כל העליות מתחילת החודש ובדרך וקטעו את רצף העליות החודשי הארוך מאז 2021 ● אחרי הנעילה: אמזון עקפה את הציפיות, אינטל עם ירידה נוספת במכירות וברווח, עלייה בתחזיות, רבעון סוער לאפל: הקנס הענק ששילמה פגע ברווח הנקי ● עוד בעונת הדוחות: אסתי לאודר ואובר לא עמדו בצפי ● ישראליות: למונייד זינקה ב-30%, מובילאיי זינקה למרות שמחקה 2.7 מיליארד דולר

כטב''ם בשירות צבא אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky

מטוסי קרב בתמורה לנפט: העסקה של צרפת ועיראק

טורקיה תייצר 120 מל"טים מדי שנה באוקראינה, עיראק תחזק את חיל האוויר שלה עם מטוסים מתוצרת צרפתית, משרד ההגנה הרוסי תובע חברה מקומית, וכוחות המארינס בארה"ב השלימו אימון בכיפת ברזל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות