גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu
נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

המלחמה בישראל והמתיחות הגיאופוליטית ברחבי העולם הופכת את מניות התעשיות הביטחוניות למוקד משיכה למשקיעים. ביום ראשון הודיעה חברת הציוד הביטחוני הקטנה אימקו על חוזה גדול שמכפיל את צבר ההזמנות שלה מול משרד הביטחון. מדובר בהזמנה רב שנתית חדשה לאספקת מערכות חשמל לרכבי קרב משוריינים (רק"מ) של הצבא בהיקף של 377 מיליון שקל, שתסופק בהדרגה על פני מספר שנים עד לסוף העשור.

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות
לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב
גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

מנייתה של אימקו זינקה במסחר בבורסה בכ־21% לאחר פרסום ההודעה, אך לא כל המשקיעים המתינו לדיווח הנוכחי כדי להצטייד בסחורה. עוד קודם לכן, טסה מניית החברה בכ־200% בשנה האחרונה. כעת עומד שווייה של אימקו על 165 מיליון שקלים - כמחצית משווי העסקה האחרונה.

הזינוק במניית אימקו מעמיד אותה בשורה אחת עם "כוכבות" אחרות המשתייכות למגזר הבטחוני, שסיפקו למשקיעים תשואה תלת ספרתית בשנה האחרונה, ובראשן יצרנית המצלמות לכטב"מים ורחפנים, חברת נקסט ויז'ן, שמנייתה עלתה השנה ב־318% ושווי השוק שלה כבר עומד על 4 מיליארד שקל. עלייה מטאורית רשמו גם מניית יצרנית המרעומים ארית תעשיות שזינקה בשנה האחרונה ב־146% ומניית אירודרום, שעוסקת בפיתוח, ייצור ואספקת כטב"מים ופתרונות איסוף מודיעיניים, שזינקה ב־161% השנה.

אימקו שבשליטת משפחת יקיר (המחזקיה 67% מהמניות) פועלת בעיקר בפיתוח, תכנון, ייצור ושיווק של מוצרים בתחומי האלקטרוניקה ומכניקה ליישומים ביטחוניים. החברה הינה ספקית מובילה של משרד הביטחון ושל חברות ביטחוניות גדולות והייתה החברה מעורבת בפיתוח של כמה מרכבי הלחימה המתקדמים ביותר, כולל טנק המרכבה ונגמ"שי נמר ואיתן, ולה ידע רב והיכרות מעמיקה עם השוק שלו היא מספקת פתרונות תצפית, הגנה, תפעול הכלי, ניהול הספק, ייצור ואחזקה. משרדי החברה יושבים בקיסריה.

תשדרג את הטנקים והנגמ"שים של צה"ל

אימקו דיווחה כאמור בתחילת השבוע על הזמנת רכש רב שנתית של מערכות חשמל למשרד הביטחון בהיקף של 377 מיליון שקל, בחלוקה של 271 מיליון שקל תשלום מכספי המדינה והיתרה - 28 מיליון דולר - באמצעות כספי הסיוע הביטחוני מממשלת ארה"ב. אימקו תייצר מערכות הכוללות בין היתר מערכות ניהול וידאו מתקדמות ומערכות ניהול מתח ורתמות שישולבו בטנקי המרכבה ובנגמ"שי נמ"ר ואיתן. בעקבות ההזמנה החדשה כמעט והוכפל צבר ההזמנות של החברה לכ־725 מיליון שקל.

מדוחות אימקו לשנת 2023 עולה כי המלחמה משפיעה לחיוב על עסקיה. בחברה ציינו כי החל מיומה הראשון של מלחמת "חרבות ברזל", החברה וחברות הבנות "פועלות בעצימות גבוהה כדי לספק מענה לצרכי משרד הביטחון וצה"ל... הואץ ותוגבר קצב הצריכה והייצור של חלקי החילוף ושירותי התיקונים במסגרת פרויקט שירותי אחזקה לפריטי חשמל". החברה פעלה להגדיל משמרות ולתגבר את קווי הייצור והיא נערכת לתרחיש שבו היא עלולה לסגור את המפעל שלה בנהריה ככל והמצב הביטחוני בצפון יסלים. להערכתה לא תהיה פגיעה מהותית בתפוקה שלה במקרה של העברת פעילותו לאתרים חלופיים.

רק לפני שנתיים הכל נראה אחרת

המלחמה והעליה בהזמנות ובצבר, משכיחות מאימקו צרות שאליהן נקלעה לפני פחות משנתיים. באוגוסט 2022 התפטר יו"ר החברה - האלוף במיל' אודי אדם, בעברו מנכ"ל משרד הביטחון - פחות משבועיים אחרי מינויו. זאת, על רקע "פערים תפיסתיים שאינם ניתנים לגישור בינו לבין בעלי השליטה, הנוגעים לאופן ניהול הדירקטוריון".

קודם להתפטרותו של אדם, התפטר גם המנכ"ל הקודם, איתן זית, תוך שהוא מציין כי חש בחוסר גיבוי מצד הדירקטוריון. בד בבד דיווחה אימקו למשקיעים ביולי 2022 על מסגרת אשראי של 16 מיליון שקל שקיבלה מתאגיד בנקאי, לאחר שהתייקרות חומרי הגלם ועיכובים באספקת רכיבים ודחיות מועדי אספקה, גרמו לה ל"גירעון מהותי בתזרים המזומנים, באופן שנדרשת הגדלת האשראי שלה לצורך המשך פעילותה".

אימקו נוסדה לאחר מלחמת יום כיפור על ידי יוסף יקיר ז"ל, שהעביר לחברה פעילויות בתחום הבטחוני שהקים עוד בשנת 1965. החברה מייצרת מרכיבים שונים לרק"מ (של הצבא, וכן פלטפורמות מתקדמות לתצפית, הגנה ותפעול הכלים. אימקו מנוהלת כיום על ידי אריאל קנדל ובראשות הדירקטוריון שלה עומדת נילי יקיר (62), בתו הצעירה של המייסד (שני אחיה רון ודן מכהנים כדיקטורים בחברה). לצד משפחת בעלי השליטה מחזיקים במניות אימקו גם קרן הגידור אלפא של מיכאל וייס וגבי דישי (כ־10%) ויהודית גרימברג (5.3%).

החיסרון: תלות גדולה בהזמנות משרד הביטחון

את שנת 2023 סיימה החברה עם הכנסות של 266 מיליון שקל, זינוק של 17.6% ביחס לשנה הקודמת. עיקר הגידול נובע מיצור ומכירת מוצרים בתחום החשמל והאלקטרומכניקה ליישומים צבאיים בישראל, סקטור אשר הציג צמיחה של כ־25% במכירות, וממגזר ביטחוני ארה"ב אשר הציג צמיחה של כ־62% במכירות.

הרווח התפעולי קפץ אשתקד ל־19.6 מיליון שקל (לעומת איזון בשנה הקודמת) הודות לשיפור ברווחיות הגולמית וקיטון בהוצאות השיווק של החברה. בשורה התחתונה סיכמה אימקו את שנת 2023 ברווח נקי של 6.2 מיליון שקל מול הפסד של 1.4 מיליון שקל ב־2022, וזאת למרות שהחברה ביצעה אשתקד הפחתת בגין הפסקת פעילות בתחום מטוסים ללא טייס בסכום כספי של 7.6 מיליון שקל.

אימקו החזיקה בחברה בשם בלייז אירוסיסטמס (שמוגדרת כיום כחברה ללא פעילות) שפיתחה וייצרה בעבר מוצרים בתחום מערכות אוויריות בלתי מאוישות הנשלטות מרחוק. באוגוסט 2022 קיבלה הנהלת אימקו החלטה אסטרטגית להתמקד בפעילויות אחרות ובחנה את אפשרות למכירת בלייז, אך למרות ניהול מו"מ היא דיווחה החברה באוקטובר האחרון כי המהלך כשל.

באימקו מציינים כי "מכירות הקבוצה תלויות, בין היתר, בהתקשרות שלה עם ממשלת ישראל באמצעות משרד הביטחון, שהינו לקוח מהותי של הקבוצה". בשנה שעברה מכירות אלה היוו 61% מהכנסות אימקו בתחום הביטחוני. וזאת בדומה לשנת 2022 (61%) ועליה ביחס לשנת 2021 (58%). שאר הכנסות החברה נבעו בעיקר ממכירות לחברות הביטחוניות בישראל ובארה"ב.

עוד כתבות

מהמנכ''לים שפרשו / צילומים: איל יצהר, שלומי יוסף, רמי זרנגר, יונתן בלום, יוסי זמיר, ענבל מרמרי, עידן גרוס, קרן בן ציון, גבע טלמור, שרפן לופו, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

53 מנכ"לים עזבו את תפקידם מאז החלה המלחמה. השאלה היא למה

קושי לגייס משקיעים, לחץ גובר והזדמנויות חיצוניות: בשמונה חודשי המלחמה 10% ממנכ"לי חברות בבורסה המקומית עזבו בזה אחר זה את תפקידם ● התופעה, שחוצה ענפי מסחר - החל מנדל"ן, דרך תעשייה ועד תחום הקנאביס - אפילו התפשטה לחברות ישראליות שנסחרות מעבר לים ● מדוע זה קורה דווקא עכשיו, ואיך אפשר להסביר את התופעה?

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

בנק מזרחי חזר לשיגרה: רווח של מעל מיליארד שקל ברבעון ודיבידנד של 40%

הבנק השלישי בגודלו הציג תוצאות משופרות ביחס לרבעון הקודם, עם רווח נקי של 1.27 מיליארד שקל ותשואה על ההון של יותר מ־18% ● בעלי המניות ייהנו מחלוקה של 40% מהרווח - שיעור כפול מברבעון הקודם ● הבנק יעביר למדינה היטל מלחמה של 60 מיליון שקל

אפליקציית ICQ / צילום: Shutterstock

הרשת החברתית ICQ תיסגר: ממליצה לעבור לרשת הבית של פוטין

ICQ, שהיתה לרשת החברתית הפופולרית בישראל בשנות התשעים, נסגרת ● זאת לאחר ניסיונות כושלים להשיק מחדש את האפליקציה ולהפוך אותה פופולרית בקרב משתמשים ברוסיה תחת VK, הרשת החברתית הרוסית ● ICQ הותירה בישראל מורשת של תרבות יזמית וגם הפכה לא מעט ישראלים למיליונרים ● מכירתה נחשבת לאקזיט האיקוני הראשון

פרויקט הריסה ובנייה מחדש. אינטרס לאומי בקידום הפרויקטים / צילום: Shutterstock

זכות הסירוב של דייר סרבן - לא לעולמים

דייר בפרויקט תמ"א 38 בבת ים טען כי הוא זכאי להרחבה של לפחות 6 מ"ר נוספים ביחס לשכניו ● אלא שהוא נזכר לעשות זאת במסגרת תביעה לבית המשפט, אחרי שכבר ניתן נגדו פסק דין ע"י המפקח על הבתים המשותפים ● השופטת דחתה אותו על הסף: "היית צריך לטעון זאת בפני המפקח"

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

שני טילי נ"ט פגעו בשני בתים במטולה, נזק רב במקום

צה"ל חיסל את סגן מפקד הביטחון הלאומי של חמאס בעזה ● דיווח: קצין סורי המקורב לחיזבאללה חוסל בפיצוץ מכונית בדמשק ● בית הדין בהאג הוציא צווים לעצירת הלחימה ברפיח • דקות אחרי החלטת בית הדין בהאג: חיל האוויר תקף ברפיח • שני רימונים הושלכו לחצר שגרירות ישראל בבלגיה, אין נפגעים ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט "HER" של ספייק ג'ונז מ-2013

הסופרת הסומלית שהצטרפה לאחים המוסלמים והיום נלחמת באסלאם הקיצוני בעולם

אייאן חירסי עלי גדלה במשפחה אדוקה בסומליה, עברה מילת נשים והתקרבה לאסלאם הפוליטי - עד שהפכה לפליטה בהולנד, שם הגיעה לכהן בפרלמנט ● הסופרת מבחינה בין הבעיה האסלאמיסטית באירופה לעומת אמריקה, ומדגישה: "אנחנו לא רוצים לחכות עד שמה שקרה ב־7 באוקטובר יקרה בשאר המערב"

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט-אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: רמי זרנגר, Shutterstock

מה הוביל לצלילה ואז לנסיקה במניית קומפיוג'ן השבוע?

וגם: הבעיה הכי גדולה של חברות מכשור רפואי? עזרה בדרך ● אלי לילי תשקיע עוד 5.3 מיליארד דולר כדי לייצר עוד מתרופות הלהיט להשמנה, הנמצאות במחסור ● השבוע בביומד

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הסיכויים שתיפתח חקירה פלילית נגד מירי רגב, ואיך השרה נערכת?

התנהלות שרת התחבורה ואנשיה עלולה להיחקר במישור הפלילי ● בזמן שהיועמ"שית מקיימת שיח עם ראשי מערכת האכיפה, רגב שכרה את שירותיו של עו"ד עמית חדד - ששלח מכתב התראה לפני תביעה ● וגם: משרד התחבורה עשוי להיקלע לתסבוכת במישור המינהלי

יו''ר המחנה הממלכתי בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ הגיש הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית למלחמת "חרבות ברזל"

יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, הגיש היום למזכירות הממשלה הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי אסון ה-7 באוקטובר ● "הקמת ועדת חקירה ממלכתית תעביר מסר חשוב ומאחד לציבור הישראלי כי כלל מערכות השלטון והביטחון העומדים בראשן מחויבים בבחינה מעמיקה, אובייקטיבית ומקצועית"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, עם יישות בינה מלאכותית / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה 2030: השלב הבא של המניה החמה ביותר בוול סטריט

היא עשתה זאת שוב: ענקית הטכנולוגיה הדהימה את וול סטריט, עקפה את התחזיות וסיפקה שלל הבטחות לעתיד ● "המהפכה התעשייתית הבאה החלה", הכריז המנכ"ל והמייסד המיתולוגי ג'נסן הואנג ● מהדור הבא של המעבדים, דרך שירותי התוכנה המתקדמים ועד לענן - מומחים מנתחים איך תיראה המהפכה

איתי שילוני / צילום: תמר מצפי

המומחה שבטוח: גל עזיבות המנכ"לים רומז שהידרדרות נוספת בדרך למשק

איתי שילוני, ד"ר לפסיכולוגיה ויועץ אסטרטגי לחברות הגדולות בישראל, לא מופתע מעשרות הבכירים שפרשו לאחרונה: "הם מעדיפים לצאת בשיא, ולא בתקופת צמצומים" ● כך השירות בצה"ל השפיע על המנהלים הישראלים - וגם על השפה העסקית של ההנהגה המקומית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטריאון עלתה ב-6%, אקרו ירדה ב-5%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ות"א 90 ירד ב-0.3% ● ביום שני הקרוב צפויה להתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל ● ביום שני לא יתקיים מסחר בארה"ב ● איך משפיעה המלחמה על ניהול תיק האג"ח ולמה בסוכנות הדירוג S&P הסתכלו רק על חצי הכוס הריקה כשבחנו את מצבה של ישראל? ● ובבנק אוף אמריקה העלו את מחיר היעד למניית אנבידיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אילו גזירות ייפלו על הציבור? מרתון הדיונים באוצר יוצא לדרך

היום התכנסה הנהלת האוצר לדיון ראשון לבניית תקציב 2025 ● כל הגורמים במשרד נערכו למרתון קיצוצים ומיסים שהוצג לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' ● בין התוכניות שנבחנו: הקדמת העלאת המע"מ ל-18% כבר בחודשים הקרובים, הקפאת מדרגות המס ונקודות הזיכוי, ודחיית הפחתת מס הקנייה על רכבים חשמליים

צחי ארבוב, בעל השליטה בקבוצת אקרו / צילום: אלכס פרגמנט

חברת הנדל"ן שמוכרת דירה בכ-8 מיליון שקל עברה לראשונה להפסד

קבוצת אקרו היוזמת פרויקטי יוקרה בת"א מציגה עלייה ניכרת במכירת הדירות מתחילת השנה, אך עוברת להפסד של כמעט 3 מיליון שקל

גיל גרון, מנכ''ל Orca ואסף רפפורט, מנכ''ל Wiz / צילום: אורקה סקיוריטי, איל יצהר

התביעה לא תימחק: חדי-הקרן וויז ואורקה הולכים למשפט ב-2025

בתביעה שהוגשה ע"י חד-קרן הסייבר הישראלי אורקה סקיוריטי ביולי האחרון נכתב כי "וויז בנתה את העסק שלה על בסיס תוכנית עסקית פשוטה: להעתיק את אורקה" ● בית המשפט האמריקאי מחייב את וויז לספק מסמכים שהחברה טרם הסכימה לספק, אשר יחשפו את עיצוב המוצר של וויז שאורקה טוענת שהועתק ממנה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בדרך לאישור הסופי, בכנסת מחוררים את הרפורמה של ברקת להורדת יוקר המחיה

שר הכלכלה ניר ברקת דוחף להשלים את חקיקת רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", שנועדה להסיר את החסמים ביבוא ולהגביר את התחרות, עוד במושב הכנסת הנוכחי ● אבל מומחים טוענים כי הנוסח שנידון כעת בהכנה לקריאה שנייה ושלישית עבר עיקור משמעותי במספר סעיפי ליבה