גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא
סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

עם פרוץ המלחמה חלק גדול מבעלי העסקים בצפון עזבו את הבית עם תיק קטן וללא תמונת עתיד. מרביתם נותרו נטולי יכולת להמשיך ולהתפרנס, שכן הצפון ברובו משותק ובחלקים גדולים ממנו התיירות אינה קיימת. אלא שלאחר כמה חודשי נדודים חלקם התמקמו בקהילות חדשות, בנו מחדש את חייהם, ויצרו הזדמנות דווקא מהשבר הגדול. כי כשהתותחים רועמים, המוזות מתברר לאו דווקא שותקות. ועדיין, החלום שלהם לחזור הביתה לא מרפה. זהו סיפורם של כמה מהם.

אין לנו צפון אחר: פרויקט מיוחד לחבל הארץ שאסור לנו לאבד
הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן
אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית
היקב בעמק יזרעאל שמייצר יינות עבור מסעדות מישלן בעולם

משהו לעשות: סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון

אוהד ומיכל גיגי עברו לפני כעשור מהמרכז למושב אודם שברמת הגולן, שם קבעו את ביתם והקימו את "בשביל היער", מיזם תיירות לטיולי עששיות ביער אודם שמשלב אלמנטיים רגשיים (שכן אוהד בא מתחום הטיפול). "היער הזה נראה כאילו יצא מסיפורי אגדות", מספרת מיכל. "הרגע הזה שבו נכנסים אליו בשעת דמדומים עם עששיות, יש בו קסם".

עד 7 באוקטובר עבדו השניים ללא הפסקה, אבל מאז ועד היום "דממת אלחוט", הם מספרים בצער. "למרות שאנחנו ביישוב שאינו מפונה, התיירות בגולן משותקת. נקלענו למצב שבו האנרגיה הייתה ירודה, זה השפיע על המצב הנפשי שלנו".

לאחר תקופה שבה הבינו בני הזוג שהמצב לא עומד להשתנות, הם לקחו את גורלם בידיהם. "המשפחות שלנו מתגוררות במרכז, אז החלטנו להעתיק את הסיור לשמורת חוף השרון. ידענו שלא נמצא מקום כמו הג'ובה - אותו שקע וולקני שבמרכז יער אודם, אז החלפנו אותו בדיונות של חוף השרון, ואת תפאורת היער בשקיעה של הים".

 

מיכל ואוהד עדיין מתגוררים באודם, אבל כדי לקיים את הסיורים הם נוסעים כמה פעמים בשבוע למרכז בהתאם לביקוש. סיור העששיות שמובילים השניים הוא מעבר לטיול, תחת הדרכתם הוא הופך למסע פנימי בטבע. "אנחנו מלמדים שגם האור הקטן שמפיצה העששית יכול לנצח חושך גדול".

הסיור אורך כשעתיים של הליכה קלילה לאורך הדיונות. הוא מתחיל בשעת הדמדומים ומסתיים בשעת לילה סמיכה.
בשביל היער - סיורי עששיות, שמורת חוף השרון, 050-6894560

משהו לנשמה: מתחם טיפולים - מהגליל העליון לדגניה א'

את לוטוס, בית למטפלים מפונים בדגניה א', יזמה דינה קינן, נטורופתית ומטפלת בתזונה מבריאה. קינן, מפונה זה חצי שנה מקיבוץ הגושרים, עבדה בעברה כספרית כלבים, "אבל הייעוד שלי הוא להיות מטפלת, לא משנה היכן ובמי, אני צריכה לטפל", היא אומרת.

לוטוס - מרכז טיפולי, דגניה א'

ההחלטה להקים את לוטוס התקבלה לאחר שהתגלגלה, כמו מפונים רבים מהגליל העליון, ממקום למקום, והבינה שהיא חייבת לייצר בית קבע שבראש ובראשונה יספק עוגן פיזי ורגשי למטפלים המפונים. "לא היה להם מקום לעבוד בו, הם עזבו בחופזה את ביתם ואת הקליניקות שבהן טיפלו ונשארו ללא פרנסה. הבנתי ששום דבר לא ישתנה בקרוב, ולכן אני צריכה לחשוב ולפעול אחרת".

לבסוף התמקמה בקיבוץ דגניה א', קהילה שלדבריה קיבלה אותה בחיבוק והעניקה לה את כל התמיכה האפשרית. קינן שמה עין על מבנה נטוש ויפהפה ששימש בעבר כאורווה, וניצת בה הרעיון לבנות בו מרחב טיפולי משותף. בעזרת תרומות, תמיכה ומעט הון אישי הפך המבנה למרכז קליניקות יפהפה ומואר בסגנון We Work, עם נרות, מוזיקה מרגיעה, קטורת וחליטות תה.

בלוטוס חמישה חדרים וחלל נפרד לסדנאות, ופועלים בו 15 מטפלים מקהילת המפונים במגוון שיטות: עיסוי תאילנדי, עיסוי רקמות עמוק, עיסוי שוודי ועיסוי באבנים חמות; דיקור, רפלקסולוגיה, טיפול בעוצמת הרכות וטיפול בתנועה; וכן טיפול רגשי לילדים ולמבוגרים.

את השם לוטוס בחרה קינן "כי דווקא בביצות הכי עכורות גדל הפרח הכי יפה שיש, כמעט אלוהי. הרגשתי שדווקא בתקופה עכורה מאוד כעם אפשר להצמיח דברים יפהפיים".
לוטוס - מרכז טיפולי, דגניה א', 054-6693369

משהו לאכול: מסעדה הודית - מקריית שמונה לשכונת פלורנטין

את קאלו באבא, הבעלים של מסעדת טאלי הממוקמת במתחם נופית חרמון בקריית שמונה, אני פוגשת בדיוק כשצופרי האזעקות מייללים. "תפסת אותי עושה קניות בין האזעקות", הוא מספר לי במבטא הודי מתנגן.

קאלו, תושב שדה נחמיה, הגיע לצפון ב-2014 בעקבות אהבתו לליטל, אותה הכיר כשהתארחה בגסטהאוס שבבעלותו בפושקר, עיר הולדתו בהודו. הוא החל את דרכו בארץ בעבודה במטבחים, וזיהה את ההזדמנות שבפתיחת מסעדה הודית בצפון. בעקבות כך הקים את טאלי, שהפכה למוקד עלייה לרגל לכל מי שהתגעגע ללגום צ'אי מסאלה ולזלול סמוסה, פקורה ופאלאק פניר מהולים בזיכרונות מהטיול הגדול בהודו.

אלא שהמתחם שבו נמצא המפעל המצליח הפך לאזור מטווח. "ב-7 באוקטובר הלכתי כרגיל למסעדה, והתחלתי לבשל, עד שליטל התקשרה ואמרה לי לחזור מיד הביתה", הוא משחזר. "מאחר שכבר בישלתי סירים, לקחתי את האוכל וחילקתי לחיילים".

המסעדה נסגרה מיד, ובמהלך השבועות שלאחר מכן בישל קאלו לחיילים. "בשלב מסוים הבנתי שאני משתגע וחייב להמשיך להאכיל אנשים, אז פתחתי את חצר הבית בקיבוץ בימי שני לקהילה שלנו בסביבה, תושבים מהקיבוצים והמושבים שלא פונו ואין להם לאן לצאת".

בהמשך הגיעה הצעה מלקוחות תל־אביבים שבבעלותם בית הקפה קסבה שבפלורנטין - לבשל אצלם ערב אחד. השמועה עשתה לה כנפיים, האוכל נגמר בתוך כמה שעות ומיד נוצר ביקוש לערבים נוספים. כיום מבשל קאלו בקסבה בימי רביעי וחמישי, ובימי שני פתוחה חצר ביתו שבשדה נחמיה למקומיים וגם לכל מי שמזדמן לסביבה.

לדבריו, בבית הקפה אין את הציוד שהוא מורגל לו, אבל "ההודים מסתדרים בכל מצב", וכך הוא מאלתר נאן במחבת ומאכיל מאות אנשים בכל ערב בתל אביב. והחלום? "שהמלחמה תסתיים, המסעדה בנופית חרמון תיפתח מחדש ואולי אפילו אפתח סניף קטן בתל אביב".
קאלו באבא, שדה נחמיה, 058-7879575

משהו לראות: סטודיו לפיסול ואיור - מבית הלל לעין חרוד

עבודותיו יוצאות הדופן של האמן מיקי אוחנה היו מאז ומתמיד מוצגות בגלריות ובמוזיאונים נחשבים בארץ. אבל ליבת העשייה של אוחנה, כמו גם ליבו, מונחים בסטודיו שלו בבית הלל, שם הוא יצר וערך סדנאות עד לפרוץ המלחמה.

אוחנה, בוגר בצלאל במגמת אנימציה, התאהב לפני שנים במכונת התפירה, ומאז הוא יוצר באמצעותה חפצים ופורטרטים בטכניקה יוצאת דופן של רישום.

הסטודיו לפיסול ואיור של מיקי אוחנה / צילום: רוי פרידמן

כמו רבים מתושבי הגליל העליון, הוא ומשפחתו פונו מביתם ב-8 באוקטובר, ומאותו היום נודדים בין קיבוצים וקהילות מארחות."יצאנו מהבית עם תיק ומעט חפצים", הוא מספר.

התפנית הגיעה לפני שבועיים. "לאחר חצי שנה של נדודים הבנתי שאני חייב להמשיך וליצור". כעת בני הזוג וילדיהם מתגוררים בקיבוץ עין חרוד מאוחד. שם גם הקים אוחנה מחדש את הסטודיו.

למשכנו בקיבוץ הביא אוחנה את הכלים והציוד מהסטודיו שנותר מאחור בבית הלל, ובנה מחדש את מרחב היצירה שלו, שם הוא גם מציג את יצירותיו למכירה ומציע סדנאות. נוסף על כך הוא מעביר סדנאות לחברות ברחבי הארץ.
חייט פרא, עין חרוד, 052-6216175

עוד כתבות

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה