גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי
עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

 

אחרי חצי שנה של לחימה מסביב לשעון, חיל האוויר ומסע ישראלי יצאו במיזם משותף שמסייע לטייסי קרב שמשתחררים ממילואים לחזור לשגרה. הטייסים עוברים סדנה ייחודית, שפותחה על ידי מסע ישראלי, במטרה לעבד את אירועי המלחמה, ולקבל כלים להתמודד עם המעבר חזרה לחיי השגרה.

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף
החברים שהקימו עמותה כדי לסייע לכיתות הכוננות בצפון ובדרום

כל סדנה נמשכת יומיים במכתש רמון, ובמהלכה רוכשים המשתתפים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים שהתעוררו בעקבות הלחימה. בין היתר, הם עוסקים בעיבוד חוויות טראומטיות, התמודדות עם חרדה ודיכאון, שיפור קשרי משפחה וחברים, חזרה לשגרת עבודה ולימודים ופיתוח חוסן נפשי. הסדנה מועברת על ידי צוות מדריכים, הכולל גם בכירים בחיל האוויר.

הסדנה נולדה מתוך רצון לתת מענה ייעודי לצרכים של טייסים, שבמסגרת שירותם מצויים שעות רבות במטוס, בתנאי לחץ ובעומק שטחי האויב. היציאה מהמטוס והשהייה במרחב פתוח ומדברי מאפשרת להם לקבל פרספקטיבה חדשה ולעבד את החוויות שעברו - יחד עם אחרים שחוו חוויות דומות.

"הלם ותפקוד נמוך"

אחת הסדנאות מאפשרת "הליכת בדד", כשהמשתתפים חווים הליכה בודדת, שבמהלכה הם מחלקים את תקופת המלחמה לחמישה חלקים אישיים, ובסופה מתקיים מעגל שיח שבו הם משתפים בתחושות שעלו אצלם.

"אחת התחושות שעלו הכי הרבה היא 'אני לא זוכר מתי בפעם האחרונה הייתי לבד, ושמעתי את הצעדים שלי'", מספר מנהל מסע ישראלי, עידו אהרונוביץ. "200 ימים הם מוקפים באנשים 24/7, ואין להם רגע להתעסק בעצמם, ולאסוף את עצמם.

"הם מדברים על הלם ותפקוד נמוך, ועלו גם מילים כמו 'אני עובד כמו רובוט'. זה אירוע לא פשוט, לפתוח דבר כזה בפני אחרים, בעיקר כי כולם רגילים להיות מאוד אסופים, לשדר תפקוד מעל הרגיל, והתהליך הזה עושה סדר במה קרה 'לי' במלחמה.

"בסופו של דבר, אתה מבין שקורה אצל האנשים משהו בפנים. כשאדם שנמצא בהלם משדר כל הזמן כלפי חוץ שהוא לא בהלם, הוא גם מתעייף וגם הדברים מצטברים בבטן. אם לא תוציא את זה, בסוף זה ייצא, ולא בטוח שבמקומות שאנחנו רוצים. לכן, הצבא רוצה לתת לזה מקום דווקא עכשיו, כשהחוויה טרייה".

אהרונוביץ מסביר כי פעמים רבות, שיתוף עם אנשים שעברו אירועים דומים במלחמה, קל ומקרב יותר מאשר שיתוף חברים או קרובים שלא היו שם. "אתה מבין במבטי עיניים או במילה אחת מה מתרחש כרגע בבטן של אותו אדם. אנחנו גם עושים מאמץ להביא מדריכים ומדריכות שלנו שהיו במילואים, כי זה מתקבל בצד השני טוב יותר.

"אתה נותן לאדם מקום להביא את עצמו, איך הוא רץ למטוס ובאיזה תחושות - זה לא יעלה בשום תחקיר מבצעי, ואנשים חייבים את זה. אני מאמין שכולם יחזרו אחרי עיבודים כאלו יותר נקיים, פתוחים וחופשיים בנפש.

"אחד הטייסים אמר שבמשך 90 יום הוא היה כמו רובוט. הוא ראה את המשימה, ושום דבר אחר לא עניין אותו. אחרי שעיבד זאת עם עצמו, ההתנהלות הצבאית שלו הייתה מצוינת, אבל בסוף אנחנו באירוע שבו צריכים להסתכל על אנשים. הרי אנחנו נצטרך אותם שוב, ולא עוד הרבה זמן".

אהרונוביץ מדבר גם על הקושי לתקשר את החוויה לבני המשפחה. "הם אמרו שבבית הרגישו שפחות מבינים אותם, ולכן לא יצאו הביתה גם כשיכלו. הם הרגישו נטע זר בביתם, וחוו זאת כתסכול. גם כשיצאו הביתה, חיכו לחזור. היחידה התגלתה ככוח משמעותי - המקום שלי ברגע הזה הוא עם האנשים האלו, שמבינים אותי. אני לא מדבר סינית".

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

אוניברסיטת רייכמן

אוניברסיטת רייכמן תעניק תארי דוקטור לשם כבוד לדמויות שבלטו בתרומתן למדינת ישראל מאז ה-7 באוקטובר, ופועלם משקף ערכים של ציונות, יזמות, אחריות חברתית ואקדמיה. בין מקבלות ומקבלי התואר: סרן קרני גז, איל נוה, חיים ילין, תא"ל ישראל שומר ונועה תשבי. את התארים יעניקו פרופ' אוריאל רייכמן, הנשיא המייסד ויו"ר דירקטוריון האוניברסיטה, פרופ' בועז גנור, נשיא אוניברסיטת רייכמן ואודי רקנאטי, נגיד האוניברסיטה. 

חיים ילין בקיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

לדברי פרופ' רייכמן, "ב-7 באוקטובר התעוררו אזרחי ישראל למלחמה הקשה ביותר שידעה ישראל בתולדותיה. בתוך כל הזוועות ראינו את עם ישראל היפה מתגייס לעזור לכל מי שצריך, אם על ידי הקמת חמ"לים לשינוע ציוד, אירוח אזרחים מהעוטף או יישובי קו העימות, תמיכה נפשית, או מאמצי הסברה למען ישראל בעולם - וכמובן במלחמה על הגנת המולדת. קומץ האנשים שבחרנו להעניק להם את התואר השנה הם דוגמה ומופת לאלה שהתגייסו למען המולדת בשעתה הקשה".

AIG ועמותת נט"ל

עם פרוץ המלחמה ייסדה חברת הביטוח AIG את "הממ"ד הרגשי", שבמסגרתו העניקה סיוע נפשי ראשוני ללקוחותיה. בין היתר הוצעו טיפולים פסיכולוגיים וטיפולי CBT, ייעוץ פסיכיאטרי, טיפול בהפרעות אכילה, טיפולים מותאמים לילדים - וסרטוני הדרכת הורים שהוצעו לכלל האזרחים.

כעת משתפת החברה פעולה עם עמותת נט"ל, אשר תכשיר מתנדבים מתוך עובדי AIG שישמשו כנאמני חוסן קהילתיים. "מצוקות רגשיות לא נעלמות אחרי חצי שנה, והזנחה שלהן מקרינה על כל היבט בחיים המשפחתיים, התפקודיים והתעסוקתיים", מציינת יפעת רייטר, מנכ"לית AIG. "אלה מצבים שלרוב סמויים מהעין, והמחויבות שלנו היא להפנות אליהם זרקור, כדי שכל מתמודד נפש או נפגע טראומה יוכל לדבר על כך בפתיחות ולפנות לתמיכה מהקהילה".

לצפייה בסדרת סרטוני ההדרכה להורים: www.aig.co.il/about/cope-better

אינטל ישראל

עובדי אינטל ישראל, בשיתוף צוות "קוד מנצח", מסייעים לכ-100 תלמידים מהעוטף - אשקלון, שדרות ויד מרדכי - להתכונן לבגרות במדעי המחשב. המתנדבים פתרו עם התלמידים תרגילים, ענו על שאלות ולימדו אותם מניסיונם בתחום. במהלך לוקחים חלק גם משרד החינוך, הפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון ועמותת נובל למצוינות בחינוך.

מתנדבי אינטל שסייעו לתלמידי תיכון בעוטף / צילום: דוברות אינטל

לדברי רויטל ביתן , מנהלת אחריות תאגידית באינטל ישראל, "היוזמה משקפת את מחויבותנו לקהילה ולהכשרת דור המפתחים הבא. אנחנו עוזרים לתלמידים להמשיך בשגרת חייהם ולהתקדם אל עבר עתיד מקצועי מבטיח בתחום מדעי המחשב - שהוא קריטי לעתיד התעשייה".

יאנגו

בצל מלחמת חרבות ברזל, בחברת המוניות של יאנגו יצרו קשר עם ארגון יד לבנים, העוטף את המשפחות השכולות, וגייסו את נהגי החברה לסייע בהסעת בני משפחות אל קברי יקיריהם, ללא עלות. עד כה התגייסו למהלך עשרות נהגי יאנגו, ולקראת יום הזיכרון הם צפויים לבצע כ-100 נסיעות.

"הפרויקט החל מיוזמת הנהגים שלנו, שהיה להם חשוב לקחת חלק ולהתנדב, במיוחד בשנה כזאת", אומר גל בן-צבי, מנהל הפעילות של יאנגו טקסי בישראל. "מרגע שהם הרימו את הכפפה, הבנו שקיים צורך אמיתי, ושנוכל לסייע ולעזור".

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים