גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הקטנה מראש העין שרוצה להתחרות ראש בראש עם אילון מאסק

ספקית התקשורת הלוויינית הייסקיי פועלת כבר מ-2015 מתחת לרדאר, אבל עכשיו זה השתנה ● בדצמבר היא חתמה על שיתוף פעולה עם אינטלסאט, שזכתה לאחרונה במכרז של חברת ענק לייצור כלי רכב חקלאיים, ובעולם משווים אותה למיזם הלוויינים של אילון מאסק

תמיר פרדו, נשיא הייסקיי / צילום: רן בירן
תמיר פרדו, נשיא הייסקיי / צילום: רן בירן

חברת הייסקיי הישראלית הוקמה לפני עשור כמעט, ב-2015, והפעילות הלוויינית שלה נשארה כמעט לחלוטין מתחת לרדאר התקשורתי המקומי. כעת המצב הזה משתנה. שמה של החברה, המספקת שירותי תקשורת לוויינית לענפי תעשייה כגון חקלאות, כמו גם ספקי תשתיות קריטיות, ענפי הדיג והספנות, עולה שוב ושוב בתקשורת הגלובלית, זאת אל מול לא אחרת מאשר סטארלינק, מיזם שירותי התקשורת הלוויינית של אילון מאסק.

נדל"ן, זהב או מניות - באיזו השקעה תקבלו את התשואה הגבוהה ביותר בטווח הארוך? 
הפרופסור שהפך לאחד היועצים המובילים בתחום הלוהט בעולם, בחינם 

בסוף אפריל האחרון הכריזה CNH, ספקית רכבי החקלאות השנייה בגודלה בעולם, על שיתוף פעולה עם Intelsat (אינטלסאט), אחת ממפעילות רשתות התקשורת הלווייניות הגדולות בעולם. האחרונה תספק שירותי תקשורת לוויינית לרכבי החקלאות שמפיצ CNH.

מספר חודשים לפני כן, בדצמבר האחרון, בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל, חתמה אינטלסאט עצמה על הסכם השקעה ושיתוף פעולה עם הייסקיי הישראלית, שבמסגרתו תשתמש הראשונה בפלטפורמה שמפתחת הייסקיי. ישנן חברות תקשורת לוויינית המחזיקות בלווייני התקשורת עצמם, כגון אינטלסאט או סטארלינק של אילון מאסק, אבל אצל הייסקיי הסיפור אחר. החברה מפתחת מסופים שאותם ניתן להתקין על רכבי החקלאות למשל, ודרכם ניתן להתחבר לשירות הלווייני דרך הרשת האלחוטית, זאת ללא תלות ברשת לוויינית אחת מסוימת. כיום, רק לכ-19% מכלל השטחים החקלאיים יש גישה לרשת אלחוטית, כך לפי וול סטריט ג'ורנל.

 

הייסקיי מול סטארלינק

ענף החקלאות, כמו ענפי תעשייה נוספים, מוציא משאבים רבים יותר ויותר על השקעה בתחום התקשורת הלוויינית, שמאפשר בין היתר תקשורת באזורים שאותם לא מכסה רשת הסלולר. "טכנולוגיית תקשורת לוויינית עוזרת לפתור אתגרי תקשורת מורכבים עבור חוות הממוקמות באזורים שאליהם קשה להגיע", אמר מארק קרמיש, מנהל הדיגיטל והמידע הראשי של CNH הלונדונית, בראיון לוול סטריט ג'ורנל מהשבוע שעבר.

בינואר האחרון חתמה ענקית רכבי החקלאות האמריקאית ג'ון דיר על הסכם דומה בענף עם חברת סטארלינק של מאסק, זאת בין היתר כדי לספק קישוריות לוויינית לציוד החקלאי שמפיצה ג'ון דיר.

ראש בראש מול מאסק באותה עסקה הייתה לא אחרת מאינטלסאט עצמה, והייסקיי לצידה. סטארלינק התחרתה גם במכרז של CNH, שאותו כאמור קיבלה לבסוף אינטלאסט.

עובדי חברת הייסקיי / צילום: הייסקיי

שירות התקשורת הלווייני המוצע בסטארלינק פועל דרך לוויינים השייכים לה, ומתמקד בעיקר בלווייני תקשורת הפועלים קרוב יותר לאטמוספירה, במסלול הקפה נמוך וקצר יותר מלווייני תקשורת מסורתיים. לוויינים נמוכי מסלול הם כאלו המסוגלים לאסוף ולשדר נתונים רבים יותר מהר יותר. עם זאת, בהייסקיי מסבירים כי לא כל חברה זקוקה לאותה מסת נתונים רחבה, ובהתאמה התשלום על התקשורת הלוויינית הנמוכה גבוה יותר.

"אנחנו מאפשרים גמישות רבה יותר ללקוחות שלנו", מסבירים בהייסקיי. "לוויינים נמוכים קרובים יותר לאנטנות על פני הקרקע, מה שמאפשר בין היתר אספקת קצבי מידע גדולים יותר, אבל טרקטורים, למשל, אינם צריכים טווח מידע כזה". לדבריהם, "השירות שאנחנו מציעים הוא ורסטילי יותר עבור הלקוח. מה גם שהוא זול יותר".

עוד הבדל שמציינים בהייסקיי הוא האופן שבו עובדת רשת התקשורת. "בסטארלינק הרשת סגורה. כל הנתונים מגיעים לדאטה-סנטר של סטארלינק ומשם עוברים ללקוח. אצלנו זה אחרת, אנחנו לא נוגעים בנתונים של הלקוח, הלקוח יכול להקים רשת פרטית משלו על גבי התשתית שלנו".

חברות ענק וממשלות

בדוח של חברת מחקרי השוק Markets and Markets האמריקאית, הסוקר את תעשיית הלוויינים המסחריים הגלובלית בתחום ה-IoT (האינטרנט של הדברים) בשנת 2023, נמצא כי שוק זה צפוי לצמוח מהיקף של 1.1 מיליארד דולר בשנת 2022 פי שלושה כמעט, ל-2.9 מיליארד דולר, עד לשנת 2027.

לפי ממצאי הדוח, הביקוש לשירותי תקשורת מבוססת לוויינים נמוכי-מעוף, לצד צמיחה מתמשכת של שלל ענפי תעשייה, הם המניעים העיקריים של השוק. עוד לפי הדוח, ארגוני ענק אמורים להוות את נתח השוק הגדול ביותר בענף. גורמים בתעשייה מסבירים כי שוק הלוויינים בכללותו ולא רק נמוכי-המעוף גדול הרבה יותר בהיקפים. בדוח של The Business Research Company, הסוקר את תעשיית הלוויינים המסחריים בכללותה במהלך השנה הנוכחית, ההשערה הינה ששוק זה יגדל בכ-2 מיליארד דולר כבר בשנה הנוכחית.

עוד לפי הדוח, הצמיחה העתידית גדולה אף יותר, וההשערה היא ששוק זה יצמח לסכום של 37 מיליארד דולר כמעט בארבע השנים הקרובות. עוד ציין הדוח, כי השקעות של ארגונים גדולים, כמו גם של ממשלות בתחום, הולכות ומתרבות.

לראיה, באפריל 2022 חתמה אמזון, בראשות ג'ף בזוס, על עסקת שיגורי לוויינים, הגדולה אי פעם, שבמסגרתה ישגורו לחלל מעל 3,000 לוויינים מסחריים עבור הרשת הלוויינית של אמזון, כך לפי בלומברג. עוד לפי בלומברג, ממשלת סין מקימה צי של לוויינים נמוכי-מעוף בעצמה.

מספר חברות לוויין ותעופה מובילות באירופה חברו גם הן יחדיו לפרויקט, בשווי של 6 מיליארד אירו, תחת השם IRIS², לשיגור רשת לוויינים מסחריים. ההשערה היא כי עד סוף העשור הנוכחי ישוגרו לחלל מעל ל-100 אלף לוויינים מסחריים, מעל פי 20 ממספרם בתחילת שנת 2022, כך לפי בלומברג.

גייסה 60 מיליון דולר

לסטארלינק עצמה, נכון לחודש אפריל האחרון, 5,874 לוויינים, מתוכם 5,800 פעילים, כך לפי האסטרונום ג'ונתן מקדואל. לעומתה, חברת אינטלסאט מפעילה ומתחזקת כיום מעל 72 לוויינים, מתוכם 52 בבעלותה ו-20 בבעלות לקוחותיה.

כאמור, הייסקיי הוקמה בשנת 2015 על ידי שחר קרביץ, המכהן כמנכ"ל החברה, מוטי ליטוצ'בסקי, וירון שחר. עד היום גייסה החברה כ-60 מיליון דולר, ולה 70 עובדים, מרביתם בישראל. בין המשקיעות העיקריות של החברה, לצד המצטרפת האחרונה כאמור, אינטלסאט, ניתן למנות את קרן ההון ST Engineering's מסינגפור ואת SDF, זרוע ההשקעות האסטרטגית של קרן ההון סיכון Tawazun מאיחוד האמירויות.

עם המשקיעים נמנים גם דייוויד וסיימון רובן. כנשיא החברה מכהן תמיר פרדו, מי שכיהן כראש המוסד לשעבר. לאחר פרישתו מהצבא, היה בין מייסדי חברת הסייבר XM Cyber, שנרכשה בשנת 2021 על ידי תאגיד הענק הגרמני Schwarz Group. במקביל, היה בין מייסדי חברת ההחזקות OSEG, המשקיעה בין היתר בחברות אנרגיה ירוקה.

פרדו אומר לגלובס כי "תעשיית התקשורת הלוויינית מתפתחת במהירות שיא ומתמודדת עם אתגרים טכנולוגיים עצומים. הייסקיי מקדימה את כל המתחרות שלה בחשיבה יצירתית במיוחד, שעונה על האתגרים הללו, והביאה לפריצות דרך ייחודיות שזיכו אותה בהכרה בינלאומית ובחוזים מבטיחים עם חברות ענק בתחום". לדבריו, הפכה הייסקי "מחברה קטנה בראש העין לשם דבר בתעשייה".

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד