גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters
ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

המשקיע האגדי ג'ים סימונס הלך לעולמו ביום שישי כשהוא בן 86. סימונס היה מתמטיקאי בכיר שנכנס לעולם ההשקעות בשנות ה־70 וכונה המשקיע הטוב בעולם. קרן הגידור שלו, רנסנס, הניבה תשואות פנומנליות לאורך השנים והחלה מהפכה בשיטות המסחר בוול סטריט. גלובס צולל לסיפורו של המשקיע היהודי המפורסם בעולם.

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות 
המחקר שמגלה: למה רוב האנשים לא נהנים מ"תשואה משוגעת״ 
פרשנות | הפד במלכוד: הריבית בארה"ב עלולה להחריב את הין היפני 

ג'יימס (ג'ים) האריס סימונס, נולד בארה"ב בשנת 1938 למשפחה יהודית. אביו היה בעלים של מפעל לייצור נעלים במדינת מסצ'וסטס. הוא למד מתמטיקה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) ובהמשך התקדם עד לקבלת דוקטורט במתמטיקה מהארווארד בסוף שנות השישים. "מתמטיקה היה הנושא היחיד שאהבתי", אמר סימונס בראיון בשנת 2015 לפודקאסט Numberphile. המחקר שלו התמקד בגאומטריה דיפרנציאלית ולאורך השנים הוא זכה להכרה על סיוע בקידום תיאוריית המיתרים בפיזיקה, שמנסה ליישב בין תורת היחסות הכללית (שעוסקת בקני מידה גדולים כמו כוכבים וגלקסיות) לבין תורת הקוונטים (שעוסקת בגורמים הקטנים ביותר הידועים למדע כמו חלקיקים).

 

 לאחר תקופה קצרה בהוראה ב־MIT ובאוניברסיטת הרווארד, סימונס הצטרף למכון לניתוחי הגנה בפרינסטון, ניו ג'רזי, ועבד כמפצח צפנים עבור הסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב. לפי הקרן שהקים, סימונס פוטר מהמכון בשנת 1968 עקב התנגדותו למלחמת ויאטנם. בהמשך מונה לראש המחלקה למתמטיקה באוניברסיטת סטוני ברוק, ואז ביצע מעבר שנחשב בזמנו לחדשני והפך ממתמטיקאי בכיר זוכה פרסים למשקיע על.

"אין לי דעות על מניות, למחשב יש"

בשנת 1982 הקים סימונס רשמית את חברת המחקר "רנסנס" שתקים קרנות גידור שונות שיבקשו להכות את השווקים באמצעות מחקר אקדמי. הצעד של סימונס היה עד אז לחריג עבור מתמטיקאי בכיר, שכן וול סטריט הייתה מלאה בכלכלנים וסוחרים שניסו להשיג ביצועים עודפים באמצעות ניתוח פיננסי של ההשקעות שלהם. אבל סימונס קידם שיטה חדשה שתכונה בהמשך "מסחר כמותי" (Quantative Trading). מדובר בשיטה שעוסקת בניתוח מתמטיקה ומדעי של כמות עצומה של מידע.

"כשהסתכלתי על דפוסי המחירים, יכולתי לראות שיש משהו שאנחנו יכולים ללמוד כאן ושיש דרכים לחזות מחירים מתמטית וסטטיסטית", אמר סימונס בפודקאסט Numberphile. "בהדרגה בנינו מודלים, והדגמים השתפרו והשתפרו. לבסוף, הדגמים החליפו את הדברים הבסיסיים".

בניגוד לרוב המשקיעים שחקרו נתונים כמו מכירות ורווחים ושולי רווח כדי להעריך את שווי החברה, סימונס הסתמך לחלוטין על מערכת מסחר אוטומטית כדי לנצל את חוסר היעילות של השוק ודפוסי המסחר. "אין לי דעה על שום מניה", אמר סימונס בראיון ל־CNBC ב־2016. "למחשב יש את הדעות שלו ואנחנו עוקבים אחריהן באדיקות".

הקמתה של חברת מחקר שעוסקת בניתוח מתמטי ומדעי של כמות עצומה של מידע, מה שיכונה בהמשך מסחר כמותי (Quantative Trading), הייתה צעד פורץ דרך שסחף את השוק. כיום, לפי אומדן של ג'יי פי מורגן, קרנות מבוססות מסחר כמותי מהוות יותר מ־20% מכלל הנכסים בשוק המניות.

תשואה ממוצעת של 40% בשנה

רנסס של סימונס שמרה על חשאיות רבה לגבי שיטות החישוב וההשקעה שלה. גם היום הקרן סוחרת בשווקים הפיננסים תוך שימוש במודלים המתוחכמים שפיתחה. לפי הפרסום של העמותה שהקים סימונס בסוף השבוע הקרן נחשבת "לאחת מפירמות ההשקעות הרווחיות בהיסטוריה" והיא מנהלת (נכון לסוף 2023) נכסים ששווים כ־106 מיליארד דולר.

היות ומדובר בקרן גידור השקיפות של ביצועיה הייתה חלקית, אך לפי הדיווחים השונים, קרן מדליון שהקימה רנסנס בשנת 1988, השיגה תשואה שנתית ממוצעת של כ־40% (בניכוי עמלות) בין השנים 1988 עד ל־2023 והצליחה לעקוף בהתמדה את ביצועי מדד S&P 500. לפי דיווחים בכלי התקשורת האמריקנית, הקרן המדוברת נסגרה למשקיעים חיצוניים 5 שנים אחרי שנוסדה ב-1993. אך ביצועיה הפנומנליים נמשכו לאורך כל השנים.

כך למשל בין השנים 1988 ל-2018 רשמה קרן מדליון תשואה שנתית ממוצעת של 66%, אשר בסוף התקופה הצטברה לתשואה חלומית של כמעט 4 מיליון אחוזים למשקיעים. לשם השוואה, מדד S&P 500 הניב תשואה "צנועה" של 2,020% ומניית ברקשייר האת'אוויי של המשקיע האגדי וורן באפט רשמה תשואה מצטברת של יותר מ־10,000% באותה תקופה (19% בממוצע שנתי).

ניסיונות להתחקות אחר תורת ההשקעה של סימונס והקרן שלו נחשבים לקשים עד בלתי אפשריים. גם אם שיטות ההשקעה והחישוב שלה היו חשופות לציבור, כנראה שהיה נדרש ידע מתמטי אקדמי מתקדם כדי להבין אותן. רנסנס מעסיקה היום 300 עובדים, ולעובד הממוצע יש ותק של 13 שנה.

לפי פרסום באתר רנסנס, מידי יום נוספים למאגרים שלה 40 טרה־בייט של מידע, אותם מנתחים מעל ל־50 אלף מחשבים בקצב של 150 ג'יגה בייט לשנייה. מדובר בנפחים עצומים של מידע. לשם ההשוואה, ברוב המחשבים הביתיים יש שטח איחסון ל־1־2 טרה בייט.

"לא מנסה להסביר את השיטות למשקיעים"

סימונס מצידו עשה כל מאמץ כדי לפעול במעטה חשאיות לאורך השנים. הוא העניק ראיונות בודדים, לאו דווקא לכלי תקשורת מרכזיים. אחד הראיונות היה בשנת 2006 למגזין מדעי בשם סיד (SEED). שם הכתב תיאר את סימונס בתור "אלביס" של עולם קרנות הגידור. "הוא המלך, ואתה תמיד יודע מתי הוא עזב את הבניין", נכתב בראשית הראיון.

סימונס מציין שם כי תמיד התעניין במתמטיקה מגיל צעיר, והוא מודה כי היה רגע קצר שבו שקל להיות רב. "אבל למזלי זה בא והלך". כשנשאל כיצד הוא בחר אנשים לקרן הגידור שלו הוא הסביר כי מדובר באנשים שמסוגלים לבצע מחקר ברמה הגבוהה ביותר. "אנחנו לא גוף לימודי, אלא גוף מחקרי. אנחנו שוכרים אנשים שיבנו מודלים מתמטיים על השווקים שבהם אנחנו רוצים להשקיע".

סימונס הסביר באותו ראיון כי ברנסנס נעזרים במתמטיקאים, לצד פיזיקאים ומדענים נוספים. "זה קצת כמו אסטרונומיה", הוא ניסה לתאר את דרך העבודה שלהם. "אתה מסתכל על המון מידע שמגיע מהשמיים והוא די מלוכלך. (אז) אתה צריך לנקות אותו כדי להיפתר משכבות החיצוניות או מגורמים אחרים".

כשהמראיין שאל אותו האם הוא מנסה להסביר את תיאוריית צ'רן־סימונס, תאוריה מתמטית מתקדמת בתחום הגאומטריה, שככל הידוע סייעה לשמש כבסיס לחלק מעבודתה של רנסנס, השיב סימנוס: "כל הזמן, על ידי משקיעים פוטנציאלים". המראיין המשיך ושאל האם הוא מצליח להסביר חלק ממנה. "אף פעם. אני אפילו לא מנסה", ענה.

באותו ראיון סימונס הסביר את הסתייגותו מהתקשורת. "היה ציטוט נהדר מהספר 'חוות החיות' (ספרו המיתולוגי של ג'ורג' אורוול שלועג למשטר הקומוניסטי, ח"ש). המקור לכל החוכמה בספר הזה הוא החמור בנימין. הוא אומר באיזושהי נקודה: 'אלוהים נתן לי זנב כדי להרחיק את הזבובים. אבל הייתי מעדיף שלא יהיה לי זנב ולא יהיו לי זבובים.' זה מתאר את איך שאני מרגיש לגבי פרסום".

סימונס פרש מרנסנס בשנת 2010, אך נותר כמשקיע בקרנות הגידור שהקים. הוא הותיר מאחוריו את אשתו מרילין, שלושה ילדים, חמישה נכדים ונין. הונו מוערך על ידי מגזין פורבס בהיקף של 31.4 מיליארד דולר, מה שממקם אותו לקראת סוף העשירייה החמישית של האנשים העשירים בעולם. במהלך חייו תרמה קרן הצדקה שייסד סכום של 6 מיליארד דולר למטרות חברתיות שונות בארה"ב, בהן בתחומי המחקר האקדמי, הרפואה ועוד.

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ