גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס
מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

בשנים האחרונות, אולי נתקלתם בסרטונים של צעיר אמריקאי בשם טרייס וילסון, קטוע יד שלמד להדפיס במדפסות תלת ממד פרוטזות מסוגים שונים. לדוגמה, הוא ייצר לעצמו יד בצורת צבת צהובה, ממש כמו יד של בובת לגו. הוא לא מסתפק בהדפסת פרוטזות שימושיות, כמו יד הלגו שעבורה הדפיס ספל לגו תואם, כך שיד הצבת באמת תוכל להרים אותו ולהשתמש בו.

ראיון | טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה
WSJ | הפרופסור שהפך לאחד היועצים המובילים בתחום הלוהט בעולם, בחינם  

וילסון נהנה בעיקר להדפיס זרועות המדמות את אלה של גיבורי העל המצוירים - זרועות פטיש, זרועות חרב או זרועות קרן לייזר, כך שכאשר ילדים נתקלים בו ברחוב, במקום להסיט את המבט או להיבהל, הם מתלהבים.

הדפסות תלת ממד מותאמות אישית הפכו לאחד התחומים הצומחים ברפואה, וישראל היא מהמובילות בתחום. במלחמת חרבות ברזל, שלמרבה הצער הובילה לריבוי קטיעות אצל אנשים צעירים, השימוש במדפסות תלת ממד זינק אף יותר.

להערכתו של עידו ביתן - דירקטור מוצר במחלקה המדיקלית בחברת סטרטסיס, אחת ממובילות השוק של הדפסות תלת ממד ברמה הבינלאומית, השימוש בהדפסות תלת ממד רפואיות בישראל עלה מאז תחילת המלחמה לפחות פי שניים.

ביתן מציין כי לא רק מרכזי ההדפסות בבתי החולים מעורבים בשינוי, אלא גם חברות שנמצאות בין חברת ההדפסה לבין בית החולים, ומספקות שירותי תכנון, עיצוב ותמיכה, כמו למשל חברת סינרג'.

מהירות התגובה והדיוק השתנו ללא היכר

יקיר אלקסלסי, מנכ"ל חברת יזמקו תלת ממד, המייבאת ומשווקת מדפסות תלת ממד ועורכת הכשרות לרופאים ומהנדסים המשתמשים בהן, מעיד גם הוא ש"קצב ההתפתחות של התחום הזה הוא מהיר, ובכל חודש קורים בו דברים שלא קרו לפני חודש.

יקיר אלקסלסי / צילום: חברת יזמקו

"בתקופת המלחמה, ראינו שימוש בתלת ממד להשלמות של לסתות שרוסקו והשלמת חלקי ברכיים. פרוטזות הרגליים עצמן הן בדרך כלל ממתכת, כדי שיהיו עמידות, אבל הדפסות תלת ממד מאפשרות לייצר בצורה מדויקת מאוד את החלק שמחבר בין הפרוטזה לבין הגוף. כל חוסר התאמה בממשק הזה יכול להוביל לכאבים או אפילו לצורך בעוד ניתוח".

ד"ר ודים בנקוביץ, מנהל המערך האורתופדי בבית החולים סורוקה, מחדד את החשיבות של הפעילות הזאת: "ככל שהקטיעות קשות יותר או מרובות יותר, כך איכות הפרוטזות צריכה להיות טובה יותר, כי המטופל לא יכול להסתמך על הגפיים האחרות. אנחנו מקבלים הרבה פצועים שהצליחו להציל בשדה הקרב אבל המחיר לצערי הוא קטיעה, או קטיעות.

"אנחנו מדפיסים מפרקים כבר מסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת, אבל האיכות ומהירות התגובה שלנו השתנו ללא היכר, אנחנו יכולים להדפיס היום מפרק מדויק לאיבר של מטופל מסוים, בתוך כמה שעות".

שוק הדפסות התלת-ממד איפשר לעולם המכשור הרפואי לעקוף את עולם הפארמה בתחום הרפואה המותאמת אישית. בעוד שבעולם התרופות מנסים כבר שנים להבין איך אפשר להתאים אישית את פרוטוקול הטיפול, וההתקדמות בתחום הזה אטית מאוד, בבתי החולים כבר מייצרים לעתים בזמן אמת פתרון אחד ויחיד מסוגו עבור פצוע מסוים.

העולם הזה הוליד גם מקצוע חדש יחסית בבתי החולים - מהנדס הדפסות תלת ממד, שמייצר בזמן אמת שתלים וגם מכשירים רפואיים המתאימים למשימה ספציפית, תוך הפגנת יצירתיות שלא תמיד מיחסים לעולם הרפואה.

גם כלבי יחידת עוקץ מטופלים

ירדן מור, ראש תחום עיצוב ותלת-ממד במערך החדשנות בבית החולים בילינסון, היא אחת מאנשי המקצוע החדשים האלה. בתקופת המלחמה, היא פיתחה יחד עם הרופאים בבית החולים גישות חדשות לרפואה שיקומית של פצועי טראומה, תחום שישראל כנראה הפכה כעת למובילה בו.

ירדן מור, מערך החדשנות  של בילינסון / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

"הגיע אלינו לוחם, פצוע מאירועי 7.10, שעבר הרבה ניתוחים ובהם החדרה של מסמר לבוהן הרגל", היא מספרת. "נוצר צורך שהמסמר לא ייתקע או ייתפס במשהו. כחלק מהתהליך נפגשתי איתו, בראש פתוח, בלי לדעת עדיין מה הולך לצאת לי בסוף, והוא הסביר לי באילו בעיות הוא נתקל ביומיום, כשהוא הולך על קביים או משתמש במכשור נוסף.

מגן לבוהן שהודפס לחייל שנפצע / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

"הדפסנו דגם, בדקנו אותו מול המטופל ועשינו שינויים, ובתוך כמה שעות היה מוצר מוכן: מגן מחומר קשיח עם ריפוד פנימי שמתאים למגע עם העור וחורי אוורור כדי לא לפגוע בתהליך הריפוי של הרקמה. זו ממש המצאה שלנו, ולא ראינו משהו דומה לו בעבר בשום מקום".

במקרה אחר הגיע מטופל שחסרו לו כמה צלעות. "לא היה לו פצע פתוח, אך הוא הרגיש שהאזור חשוף, שכואב לו כשנתקלים בו באוטובוס או ברחוב. עשינו סקירה של הגוף שלו, ומידלנו לו מגן חיצוני מותאם לגוף במדויק".

ביתן מספר שבמקרה אחר שקשור לאירועי 7.10, הגיע לאחד מבתי החולים חייל שהלסת שלו התרסקה. "הרופאים הדפיסו דוגמאות של כל החלקים של הלסת וקצת כמו פאזל - מצטער על ההקבלה הגסה - הם שיחקו עם החתיכות עד שראו איך ניתן לחבר אותן בצורה הדומה ביותר ללסת המקורית, ורק אז ניגשו לנתח".

ביתן מוסיף שגם כלבים של יחידת עוקץ בצה"ל קיבלו טיפול בעזרת מדפסת תלת ממד. "לפחות חמישה כלבים סבלו משברים בגולגולת. נעשתה סקירה של הגולגולת שלהם במכשירים שלנו והודפסה הדמיה של הגולגולת עם החלק החסר. דווקא אותו חלק לא הדפיסו אלא עיצבו בדרכים אחרות, אבל ההדפסה אפשרה לבנות את החלק כך שיתאים בשיא הדיוק לאזור החסר".

 

מודלים לאימון לפני ניתוח והדפסת כלים

מור אומרת שבתקופת המלחמה, קמה עמותה בשם 3d4Israel, שחברים בה כ־300 אנשים מסקטור התלת-ממד בישראל. הם הדפיסו מוצרים רבים לצרכים צבאיים. "הם עבדו סביב השעון עבור כל מי שפנה אליהם והדפיסו מוצרים כמו מגיני ברכיים או חלקים לנשק. יצרתי איתם קשר והם עזרו לי בהדפסה של ציוד לרופאים שלנו שהיו במילואים".

ביתן מעריך שבישראל כשמונה בתי חולים מחזיקים מעבדת תלת ממד משלהם. "חלקם עושים זאת כבר שנים, ויש להם אפילו שש־שבע מדפסות, וחלקם חדשים בתחום, בינתיים עם מדפסת אחת. גם בתי חולים שאין להם מדפסת יכולים להשתמש במוצרים במיקור חוץ, אם כי אז מאבדים את היתרון בתגובה מהירה מאוד לצרכים שעולים".

הדפסות של חלקי גוף הן רק חלק קטן מעולם הדפסות התלת ממד. חלק משמעותי מהטכנולוגיה מוקדש לאימון, כלומר, הדפסה של איבר שלא רק נראה אלא מרגיש כמו איבר אמיתי, למשל לב או כלי דם במוח.

הרופאים מתאמנים על המודל, במקרים מורכבים ומסוכנים מאוד אפשר להגיע גם ליותר מעשרה אימונים, עד שהם מכירים את האיבר היטב ומרגישים נוח להיכנס לניתוח. מקרים כאלה אכן קרו, אם כי לא בהקשר של המלחמה. "האימון המקדים חוסך טעויות, חוסך זמן, וחיסכון בזמן הוא לפעמים כשלעצמו גם חיסכון בנזקי הרדמה ונזקי קרינה", אומר יקיר אלקסלסי, מנכ"ל חברת יזמקו.

"המדפסות שלנו יכולות להדפיס איברים שמתנהגים בדיוק כמו רקמות", מוסיף ביתן. "אין להם כמובן את הפונקציונליות של הרקמה, אבל אפשר להדפיס נניח מפרק שמבחינת המכאניקה שלו יתנהג בדיוק כמו המפרק האמיתי על כל חלקיו, ולהתאמן עליו".

לפעמים תוך כדי האימון מתברר שקשה להגיע לאזור מסוים באיבר באמצעות הכלים הקיימים. הדפסות התלת-ממד מאפשרות ליצור בקלות כלי ניתוח מיוחדים בגדלים מדויקים או עם זוויות וכיפופים מדויקים, כדי לבצע בהצלחה ניתוח ספציפי.

"אם רופא רוצה לחתוך עצם בצורה מדויקת, הוא יכול להדפיס Cutting Guide, שזו בעצם מעין שבלונה שמקבעים אותה לעצם, ויש בה חריצים שרק לתוכם אפשר להכניס את המסור", מסביר ביתן. "התוצאה היא ניתוח מדויק יותר ומנתח הרבה יותר רגוע".

בנקוביץ מתאר איך זה נראה בשטח: "היום נדיר שאכנס להשתלה לא סטנדרטית בלי לעשות הכנה על מודל. אני עושה כל ניתוח פעמיים, או בעצם שלוש: פעם אחת בסימולציה ממוחשבת, אחר כך על איבר מודפס ולבסוף על האיבר האמיתי".

ניר שדה, סמנכ"ל מוצר ומנהל תחום ה-AM בחברת ננו דיימנשן, מציין יישום נוסף שהפך רלוונטי במלחמה, אף שהוא בעיקרו תחום אזרחי - טיפול בפגיעות שמיעה.

"השימוש בהדפסת תלת-ממד מאפשר להדפיס מכשירי שמיעה מותאמים בצורה מדויקת מאוד לכל אוזן, בזול ומחומרים קלים יותר מאלה המקובלים היום", הוא אומר.

העתיד נמצא בהדפסת רקמות

ומה לגבי העתיד של שוק ההדפסות בתלת ממד? הדפסה של רקמות חיות הוא אחד היישומים שעולם הרפואה מחכה להם.

בישראל, כמה גופים כבר עוסקים בפיתוח התחום הזה, לדוגמה חברת קולפלנט, פרסייס והמעבדה של טל דביר באוניברסיטת תל אביב. בינתיים, היישום העיקרי שלהן, שנמצא עדיין בשלב המחקרי, היה הדפסה של רקמות לתחום המזון, אבל בהמשך הטכנולוגיה הזאת צפויה לפתוח אפשרויות חדשות גם בטיפול באנשים.

הדפסת רקמות היא רק אחד התחומים החמים שסימן לאחרונה כתב העת Heliyon לשוק הדפסות התלת ממד. בין השאר הוא צופה קפיצות טכנולוגיות בתחום העזרים האורתופדיים המולבשים, שחזור עצמות ושיניים והדפסה של מכשור רפואי. בשלב הבא, אנחנו כבר מדברים על הדפסה ארבע־ממדית, כלומר, שתלים או מכשירים רפואיים שמשתנים מעצמם עם הזמן או בתגובה לגירויים מסוימים, ושימוש בחומרים עם זיכרון צורה.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת