גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה
בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

האם רמת גן בדרך לתוכנית התחדשות עירונית חדשה ומוסכמת? בשבוע שעבר אישרה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תוכנית להתחדשות עירונית שמחליפה את תמ"א 38 בעיר. מדובר בגרסה שלישית של התוכנית, לאחר ששתי הקודמות בוטלו, וראש העיר הנוכחי, כרמל שאמה הכהן, עצר את מימוש תמ"א 38 בעירו. התוכנית הנוכחית נראית כפשרה שמגשרת בין כל הגישות.

עסקה בשבוע | השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?
אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד  

התוכנית החדשה, שצריכה עוד לקבל את אישור הוועדה המחוזית, מדברת על תוספת של 15,300 יחידות דיור (יח"ד) חדשות במסגרת פרויקטים בנוסח תמ"א 38.

התוכנית, שקודמה על ידי צוות מתכננים מטעם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בשיתוף עם עיריית רמת גן והמינהלת העירונית, נערכה ע"י צוות תכנון רב תחומי בראשות משרד ארי כהן־מיכאל וינד אדריכלים.

פרט מעניין הוא שהתוכנית חלה על מבנים קיימים המשמשים למגורים שנבנו לפני ה־1 בינואר 1985, בעוד שתמ"א 38 המקורית חלה על מבנים שנבנו לפני 1981.

באופן כללי התוכנית מזהה שלושה סוגים של התחדשות, בהתאם להיררכיית הרחובות: רחוב מסחרי, רחוב משני רחב ורחוב משני צר, שלכל אחד מהם ניתנו זכויות בנייה מותאמות.

לכל אזור ניתנו זכויות בנייה, והוראות עיצוב ובינוי לפי שלושה מסלולים אפשריים: הריסה ובנייה מחדש (שקול לתמ"א 38/2) חיזוק ותוספת קומות (שקול לתמ"א 38/1) ומסלול חיזוק ומיגון מבלי לשנות את המבנה הקיים.

ברחוב מסחרי לא ניתן יהיה כלל להפעיל את מסלול החיזוק ותוספת הקומות. במסלול הריסה ובינוי מחדש ברחובות אלה ניתן יהיה להקים עד 10 קומות, 440% בנייה למגורים ו־30% למסחר. ביתר סוגי הרחובות ניתן יהיה להקים 7־9 קומות באחוזי בנייה למגורים של 315%־415%.

 

כשמדובר במסלול תמ"א 38/1 מספר הקומות המקסימלי ינוע בין 5 ל־6 קומות בלבד, עם תוספת של עד 12 מ"ר ליחידות הדיור הקיימות.

עורכי התוכנית עשו סקר קיבולות של יחידות דיור בשכונות השונות, ומצאו, כי כמעט 30% מתוספת הדירות המתוכננת, 4,448 יח"ד - תבוצע בלב העיר, הכולל את השכונות יהלום, בן גוריון וחשמונאים. עוד מקומות בולטים הם שכונת נגבה שבה ניתן להוסיף עוד 1,817 יח"ד בהתחדשות עירונית; נחלת גנים־גפן, ששם ניתן יהיה להוסיף עוד 1,412 יח"ד; הבילויים עם 1,217 יח"ד ויד לבנים עם 1,123 יח"ד.

רקע: היסטוריה של חיכוכים

לרמת גן היסטוריה עשירה של חיכוכים בנוגע לתוכניות התחדשות עירונית. כבר בימי ראש העיר לשעבר צבי בר, גובשה גרסה ראשונה של תוכנית כוללנית לחמש שנים, שתחליף את תמ"א 38, אבל היא עוררה ביקורת קשה, שכן כללה מדיניות היתרים נדיבה לפרויקטים של תמ"א 38 מה שגרר טענות קשות נגד התנהלות העירייה דאז.

כשנבחר ישראל זינגר לראשות העיר, הוא גיבש ב־2014 תוכנית חלופית, שקבעה את מספר הדירות והצפיפות שמותרות במגרשים בעיר, לפי חלוקה לאזורים ברחבי העיר. גרסה זו נדחתה בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, שכן היא לא בדקה את כושר הנשיאה של בתי הספר באזורים השונים, ולא את צרכי מוסדות ציבור, ולא התייחסה לקצב הבנייה המהירה בעיר. התוצאה הייתה שבאוקטובר 2015, כשהוועדה המחוזית הגיעה לדון בתוכנית של צבי בר, הוחלט להאריכה בחמש שנים נוספות, אלא אם תאושר התוכנית של זינגר, שבהמשך לא אושרה.

כשכרמל שאמה הכהן נבחר לראשות העיר, הוא החליט לשנות גישה לכיוון המצמצם. בתחילת 2019 עיריית רמת גן החליטה על מדיניות תכנונית, שלמעשה הגבילה כמעט לחלוטין את היכולת להוציא לפועל פרויקטים מכוח תמ"א 38.

צעד זה גרר אחריו עתירה מצד התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שטענה כי הוועדה המקומית חרגה מסמכותה, משום שתמ"א 38 היא תוכנית ארצית. העירייה טענה בין היתר, כי תמ"א 38 גורמת לה לבעיות פיננסיות, במיוחד עקב הפטור שהפרויקטים הללו מקבלים מהיטלי השבחה. טענותיה נדחו הן בבית המשפט לעניינים מינהליים והן בבית המשפט העליון, אליו הוגש ערעור ב־2021. לאור זאת, גובשה התוכנית הנוכחית.

בסך הכל נראה כי התוכנית אמנם מצמצמת את הזכויות יחסית לשתי התוכניות הראשונות של בר וזינגר, אך עדיין מאפשרת ליזום בעיר פרויקטים של התחדשות עירונית. התוכנית גם עוקבת אחרי תוכנית המתאר הכוללנית העירונית ומותאמת לה, כך שהיא לא אמורה לייצר חריגות תכנוניות.

האתגרים: פתרון לבתי ספר יסודיים

הצוות התכנוני עדיין מתריע מפני שני נושאים: כיתות לימוד ומערך התחבורה. לגבי כיתות הלימוד נכתב בתוכנית כי "נדרש פתרון לכיתות יסודי ועל יסודי לכל תוספת יחידות דיור בכל האשכולות. המענה אמור להתקבל באמצעות ייעול מגרשים קיימים, במיוחד בתי ספר ישנים הזקוקים להתחדשות ויצירת מגרשים חדשים, במיוחד במסגרת התחדשות עירונית".

לגבי מערך התחבורה העלתה הבדיקה כי מערכת הדרכים בעיר נמצאת במצב של עודף ביקוש על היצע. הגדלת היקף התנועה בשכונה, סבורים המתכננים, אמור לבוא באמצעות מערכת תחבורה עתירת נוסעים (מתע"ן), כלומר רק"ל או מטרו.

מהנדסת העיר רמת גן, סיגל חורש, אומרת: "אין שום קשר בין התוכנית הנוכחית לשתי הקודמות. תמ"א 38 לא תוארך יותר מסוף השנה ולכן החלטנו לפני כשנה לערוך לה תוכנית בניינית חדשה - אחרת תמ"א 38 לא תחול יותר ברמת גן. התוכנית הזו היא תוכנית נפחית, בניגוד לקודמותיה. יש לך אחוזי בנייה על המגרש, יש קווי בניין, יש תכסית, יש גודל דירה ממוצע שממנו נגזר מספר יחידות הדיור והתוכנית היא מאוד פשוטה, מה שלא ניתן לומר על התוכניות הקודמות".

סיגל חורש, מהנדסת העיר רמת גן / צילום: דוברות עיריית רמת גן

מה לגבי אזהרות המתכננים, לגבי עומסים גדולים על צירי התנועה ולגבי מחסור בכיתות לימוד?
"תוכנית המתאר הכוללנית מראה בדיוק היכן יימצאו הפתרונות שלנו לבתי ספר. סימנו לנו מרחב חיפוש של מגרשים חומים (כלומר בייעוד למבני ציבור - א.מ) שאנחנו רוצים להרחיב אותו. אנחנו מסמנים את כל הבניינים שליד ומסמנים אותם כמרחב חיפוש.

"מדובר בשטחים, שבמסגרת תוכניות עתידיות נפקיע אותם למטרות ציבוריות, נרחיב את השטח הקיים וזאת בעיקר למוסדות חינוך. מעבר לזה יש תוכניות התחדשות עירונית כמו זו של אקרו באזור ארלוזורוב־שפירא, שמייעדת 4.5 דונם לטובת בית ספר. גם ליד מגדל יורוקום של ישראל קנדה מתוכננים מוסדות חינוך. כך, באמצעות תוכניות, אנחנו מנסים לייצר כל הזמן חטיבות קרקע לטובת מוסדות חינוך.

מה לגבי התנועה?
"העיר כולה מתחדשת, ומספר יחידות הדיור עתיד להכפיל את עצמו. אנחנו מקדמים תוכניות שבהן אנו מקפידים על המרחב הציבורי, שבראש הפירמידה נמצא הולך הרגל, אחריו מסלולי אופניים, תחבורה ציבורית - המטרו, קו אדום וקו סגול של הרכת הקלה והרכבת הכבדה. הציבור צריך להבין שבעתיד פחות נשתמש ברכב פרטי וברגע שנשפר את התחבורה הציבורית - כמובן שיהיה נוח יותר להשתמש בה. מרגע שאנשים יראו, שיותר קל להתנייד בתחבורה ציבורית מאשר ברכב פרטי - הם יעברו להשתמש בתחבורה הציבורית".

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק