גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV
השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

מעמד הגריסה של אמנת האו"ם בידי גלעד ארדן הזכיר לי את תגובת הנציג הסורי בעצרת האו"ם, ב־29 בנובמבר 1947, בלילה שבו אומצה תוכנית החלוקה של ארץ ישראל.

הניו יורק טיימס דיווח בראש עמודו הראשון כי נציגי הערבים הכריזו בצאתם מן האולם שבעיניהם האו"ם מת. "לא, לא מת", אמר הנציג הסורי פריס אל־חורי, "נרצח". והם מיהרו להוסיף כי אין הם מכירים בהחלטה ולא ישתפו איתה פעולה.

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?
המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

הציונים, לעומת זאת, היו שרויים באופוריה. "צהלה ותקווה", דיווח העיתון. "נקודת מפנה בהיסטוריה של היהודים", הכריז המנהיג המהולל של יהודי אמריקה, הרב (הרפורמי) אבא הלל סילבר, שהודה לאו"ם ממעמקי ליבו. "חזרה ואושרה באופן מרשים טענתו הצודקת של העם היהודי לחזור ולקומם את חייו הלאומיים בארץ אבותיו".

מה היינו עושים בלי ההחלטה ההיא? במרוצת השנים תערובת של יוהרה ושנאת זרים יצרה נרטיב הפוך אצל הרבה ישראלים. או"ם־שמו"ם, הם למדו מבן גוריון. מדינת היהודים כמובן לא הייתה מתאפשרת בלי מאמץ צבאי, אבל לא הייתה מאריכה ימים בלי הכרה בינלאומית.

מכוח החלטת האו"ם ישראל קיבלה את חסות המשפט הבינלאומי. בלעדיה היא הייתה שוות ערך של רודזיה, שבה מיעוט לבן הכריז עצמאות חד־צדדית ב־1965 ואיבד אותה 14 שנה אחר כך.

זו הסיבה שרחובות מרכזיים בערי ישראל נקראו על שם האו"ם, על שם כ"ט בנובמבר ועל שם דיפלומטים לטינו־אמריקאים עלומים (אראניה, פבריגאט, גרנדוס) שישבו בראש ועדות של האו"ם או ניהלו את דיוני העצרת.

קצין וג'נטלמן

היוצרות התהפכו ברבות השנים. הרכב האו"ם השתנה, ישראל נעשתה יעד נוח לגושים של סולידריות רב־לאומית, בייחוד מצד מושבות משתחררות באפריקה ובאסיה. ב־1975 האו"ם קיבל את ההחלטה הנפסדת שכרכה את הציונות עם האפרטהייד. משטר המיעוט הלבן בדרום אפריקה עדיין עמד על מכונו.

חיים הרצוג, אז השגריר באו"ם, קרע לגזרים את נוסח ההחלטה מעל דוכן העצרת, מחווה שוות ערך לגריסת ארדן, אף כי הרצוג היה קצין וג'נטלמן והילך קסמים על סביבותיו. רשויות מקומיות בישראל הסירו את שם האו"ם מרחובותיהן. בגידתו מחתה את חסד נעוריו.

16 שנה אחר כך עצרת האו"ם ביטלה את ההחלטה. אבל הרומן לא התחדש. בעינו עמד הבוז האינסטינקטיבי למוסד הרב־לאומי, על אנפופיו הדיפלומטיים ועל החשד שבליבו מקננת הטייה קבועה נגד מדינת היהודים שהוא יצר.

התרסה הייתה תמיד חלק של הדיפלומטיה הישראלית, אבל לא הייתה החלק היחיד או הדומיננטי. מבלי להפריז בנוסטלגיה, מבטאיה הראשונים של ההתרסה היו אנשים משכילים, מעמיקים, מלוטשים, רהוטים בשורה של לשונות. הדור פוחת והולך, כאשר את הטון של הדיפלומטיה הישראלית נותנים נציגי מרכז הליכוד, הפונים אל מרכז הליכוד גם כשהם מכהנים בניו יורק, או (עוד מעט קט) בוושינגטון, או בלונדון.

פינת טייוואן ודרום אפריקה

ישראל חוזרת עכשיו ונדחקת אל הפינה שבה מצאה את עצמה לאחר מלחמת יום הכיפורים. אמנם הרבה יותר ארצות מוסיפות לקיים איתה יחסים דיפלומטיים, אבל כמו ב־1975 לישראל אין מי שיצביעו בעדה באו"ם.

ב־1975 35 ארצות התנגדו להשוואת הציונות עם האפרטהייד. בעד השוואת הציונות עם האפרטהייד הצביעו 72 ארצות. בשבוע שעבר הצביעו 143 ארצות לטובת שדרוג מעמדה של 'מדינת פלסטין'. רק תשע התנגדו. בין התשע נמצאות מיקרונזיה, נאורו ופאלאו. חלילה לנו להקל ראש בידידותן של מדינות ננס בדרום האוקיינוס השקט, אבל גם קשה לבסס אסטרטגיה דיפלומטית ארוכת טווח על תמיכתן.

שותפות ישראל ומדינות הננס מזכירה במקצת את הפיחות הזוחל של 50 השנים האחרונות במעמד טייוואן. ב־1970, ערב גירושה מן האו"ם, לטייוואן היו יחסים דיפלומטיים עם בערך 70 ארצות. מאז גירושה המספר בירידה מתמדת, והוא עומד כיום על 12, מחציתן איים זערוריים באוקיינוס השקט ובים הקריבי.

ישראל נדחקת אל מעמדה של דרום אפריקה בשנות השבעים. אמנם היו לממשלת המיעוט הלבן נציגויות כמעט בכל הארצות הלא־קומוניסטיות, אבל היא הושעתה מן העצרת הכללית של האו"ם ב־1974, ומועצת הביטחון הטילה עליה אמברגו צבאי ב־1977. כאשר ראש ממשלתה רצה לבקר ביקור רשמי מעבר לים היה עליו להשיג הזמנה מדיקטטור צבאי ימני בדרום אמריקה.

הטון ובחירת המילים בנאומיו האחרונים של מר נתניהו ("ישראל תילחם לבדה", "נילחם בציפורניים") מזכירים לי נאום של ג'ון פוסטר (Vorster), ראש ממשלת דרום אפריקה, ב־1977. הא הגיב על לחץ אמריקאי לשנות כיוון במילים "קטנים כאשר אנחנו, עם מה שיש בידינו, אנחנו נגן על ארצנו עד האיש האחרון, מפני שלא נעשה את זה רק בשביל עצמנו, אנחנו נעשה את זה בשביל העולם החופשי".

בראיון בספטמבר 1977 הוא אמר: "נראה לנו שארה"ב רוצה להכתיב לנו איך לנהל את ארצנו, וזה כמובן אינו מתקבל על דעתנו… אני אינני עומד להרשות לאיש להכתיב לי מה לעשות או לא לעשות". משטר האפרטהייד חדל להתקיים 17 שנה אחר כך מבלי להילחם "עד האיש האחרון".

ההיסטוריה אינה מזמנת מקבילות מדויקות, אבל היא מציעה אזהרות. ישראל צריכה לצאת מגדרה כדי שלא להיקלע אל פינות טייוואן ודרום אפריקה. שם נמצאות דלתות היציאה מן המערכת הבינלאומית.

עוד כתבות

הקריה למחקר גרעיני במגב / צילום: Shutterstock

דיווח: ישראל משדרגת את כור הפלוטוניום שלה בקריה למחקר גרעיני בדימונה

לפי דוח מכון סטוקהולם למחקרי שלום, בעוד שישראל מעולם לא הכירה באופן פומבי בכך שיש לה נשק גרעיני, מסתמן שהיא משפרת את מאגר האמצעים הגרעיניים שלה ● הדוח קובע כי ישראל נמצאת במקום השמיני בטבלת המדינות בעלות ראשי הקרב הגרעיניים. אילו מדינות בצמרת הטבלה?

מדוזות. למה הן פה ואיך נלטפל אם נצרבתם / צילום: Shutterstock

מכת מדוזות בחופי ישראל: מתי הן יעזבו ואיך אפשר להתגונן

עם תחילת הקיץ מגיעות לחופי הארץ המוני מדוזות ● האם הצריבה שלהן מסוכנת, למה הן מאתגרות את כל מה שחשבנו על חיים ומוות, ולמה יש חוקרים שמאמינים שהן ישמידו את העולם ● גלובס עושה סדר

גילעד אלטשולר / צילום: שלומי זירה

הערכות בשוק: אלטשולר שחם רכש מניות מבנה ב-200 מיליון שקל

אחרי שדיבר על הורדת החשיפה למניות ישראליות, בשוק מעריכים כי בית ההשקעות אלטשולר שחם רכש מניות של חברת הנדל"ן המניב מידי חברת כלל ביטוח ● מניית מבנה ירדה ב-18% מתחילת השנה, מה שעשוי להוות הזדמנות לרוכשים

חאבייר מיליי, נשיא ארגנטינה / צילום: Reuters, Matias Baglietto

ארגנטינה: האינפלציה הנמוכה ביותר זה שנתיים וחצי, והרפורמות נמשכות

האינפלציה בארגנטינה נחתכה לרמתה הנמוכה ביותר מאז ינואר 2022, מה שמחזק את חאבייר מיליי, הנשיא הרדיקל החדש של ארגנטינה ● במקביל, בחיזוק נוסף לאג'נדה שלו להפוך את הכלכלה הארגנטינאית לכלכלת שוק חופשי, חבילת הענק לרפורמות של מיליי עברה באופן עקרוני

צילום: AP - Seth Wenig, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אם התחזיות של עונת הדוחות בוול סטריט יתממשו, הראלי רחוק מסיום

עונת הדוחות החולפת כונתה "המבחן של הראלי בוול סטריט". בדיקה חדשה, שניתחה את התוצאות של החברות במדד S&P 500 שפרסמו את הדוחות שלהן, מעלה כי הראלי עבר את המבחן ● הרווחים של החברות המדווחות קפצו בקצב מסחרר, רובן גם עקפו את תחזיות האנליסטים, וגם: איזה סקטור נהנה מהכי הרבה המלצות קנייה בשבועות האחרונים?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

זינוק של 130% בשנה: טבע משאירה אבק לחברות הגדולות בבורסה

מניית חברת התרופות פתחה מבערים, ושווייה גבוה ביותר מ־50% מזה של הבנקים לאומי והפועלים • לבדידות בצמרת תרמה גם צלילת מניית ענקית התוכנה נייס

תערוכת הנשק בפריז. בלי ישראלים / צילום: Reuters, BENOIT TESSIER

"חוויה משפילה": עדויות של ישראלים מחוץ לתערוכת הנשק בפריז

רוב הישראלים בחרו שלא להגיע לתערוכת הנשק יורוסאטורי (Eurosatory) בפריז ● אלה שכן הגיעו, גילו שהתו שהונפק להם לא מאפשר כניסה לתערוכה ● לא רק זאת, אלא שחברות בינלאומיות ביקשו לכסות מוצרים ישראלים שהציגו

יוגב גרדוס ובצלאל סמוטריץ / צילום: עודד קרני, נועםמושקוביץ'-דוברות הכנסת

שיקול מקצועי או פוליטי? שר האוצר דורש פיילוט עצמאות תקציבית למשרדים

במסגרת גיבוש תקציב המדינה לשנת 2025, שר האוצר מקדם פיילוט שיעניק למספר משרדי ממשלה עצמאות בתכנון תקציביהם ● בדרג המקצועי באוצר חוששים שהמהלך ישמש פרצה להבטחות קואליציוניות, כמו הטמעת כספים לסבסוד רשתות החינוך החרדיות בבסיס התקציב

תל אביב / צילום: Shutterstock

חרף המלחמה: הציבור מסתער על הדירות, והמחירים עולים בקצב שנתי של 12%

עליית מחירי הדירות ב־2024 הגיעה לקצב שנתי דו־ספרתי, למרות המלחמה, הריבית הגבוהה והמצב הכלכלי הבעייתי ● אנליסטים ומומחים בתחום מסבירים את התופעה בביקושים כבושים שנוצרו במהלך השנה, בה נרשם מספר העסקאות הנמוך ביותר ב־20 השנים האחרונות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בתל אביב; מדד הבנייה זינק בכ-3.5%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.4% ● השקל מתחזק קלות מול המטבעות הזרים ● פער תשואות האג"ח מול ארה"ב נמצא בשיא של עשור, האם בנק ישראל יתערב במסחר? ● סיגמא: "מרגישים את עליות המחירים, העלייה המתונה של המדד לא תגרום לבנק ישראל לשנות את הריבית" ● מיטב: למרות השיאים במדדים העיקריים, רוב המניות בארה"ב נחלשו ומשקפות הרעה כלכלית, מומלץ להקטין חשיפה

ארבעה חטופים הוחזקו בשתי דירות סמוכות בתוך מחנה הפליטים נוסייראת. אחד מהשומרים היה עיתונאי אל-ג'זירה פעיל חמאס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

חטופים בבית השכן: WSJ חושף את הסוד האפל של המשפחה העזתית

משפחת אל-ג'מאל הייתה מוכרת במחנה הפליטים נוסייראת כמקורבת לחמאס ● אך מעט מאוד אנשים ידעו על כך שבחדר קטן וחשוך בדירתם, הם החזיקו את החטופים הישראלים שכוחות ישראלים מיוחדים חילצו

ההסלמה בצפון מעוררת ברשתות ברחבי העולם גל פייקים

המצב המלחמתי בזירה הצפונית מעלה הילוך, וכך גם הפייקים בעניין ● המשרוקית של גלובס

בניין המגורים וולדורף אסטוריה / צילום: איל יצהר

המחוזי: בעלי הדירות בבניין היוקרתי וולדורף אסטוריה לא יוכלו להשכירן ב-Airbnb

בית המשפט המחוזי קבע כי בדומה לפסיקה בנוגע למלון דניאל, גם הדיירים בבניין המגורים היוקרתי וולדורף אסטוריה בירושלים, לא יוכלו להשכירן ב-AirBnb

נתב''ג. ירידות המחירים לא יימשכו לתוך הקיץ / צילום: דני שדה

החידה של המדד: האם מחירי הטיסות באמת ירדו ב-25%?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפסיקה לקחת מחברות התעופה את מחירי הטיסות, והחלה לאסוף מידע מהרשת ● התוצאה: שינויים דרמטיים שמטלטלים את המדד ומשבשים את היכולת לחזות הלאה ● מהם ההבדלים בין שיטות המדידה, והאם הטיסות באמת הוזלו ב-25% מאז ספטמבר? ● הלמ"ס: "שיקוף טוב יותר של המציאות"

נאלי פאנדור, שרת החוץ של דרום אפריקה, במסגד בקייפטאון / צילום: Reuters, ESA ALEXANDER

הבוחרים בעולם עייפו מממשלותיהם, האם זה ישפיע על היחס לישראל?

מהודו דרך צרפת וכלה בדרום אפריקה, הרגלים של שנים משתנים בן לילה בעקבות בחירות שנערכו לאחרונה או שעומדות להיערך ● ממשלות של איש אחד או של מפלגה אחת יצטרכו כעת לחפש הסכמות רחבות יותר ● בדרום אפריקה ייתכן שגם ישראל תרגיש את התוצאות

עמוס מיכלסון / איור: גיל ג'יבלי

איש העסקים הישראלי שעשה אקזיט של 73 מיליון דולר על חברת תוכנה קנדית

עמוס מיכלסון, מוותיקי ההייטק הישראלי, משמש כיו"ר של חברת התוכנה הקנדית קופרליף כבר שנים ● בשבוע שעבר היא נמכרה באקזיט ענק לחברה שבדית תמורת 730 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

לקראת הדיון מחר: כל מה שצריך לדעת על הבג"ץ בעניין "חוק בן גביר" להתערבות השר בסמכויות המשטרה

בג"ץ ידון מחר בהרכב מורחב בתיקון לפקודת המשטרה שנעשה לבקשת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, כחלק מההסכם הקואליציוני עם הליכוד ● מה קובע התיקון, מה טוענים העותרים, ואיך ישפיע הדיון על ליווי משאיות הסיוע ההומניטרי לעזה? ● גלובס עושה סדר

אריק פרישמן, מנכ''ל פייבוקס / צילום: אילן בשור

שופרסל השלימה את מכירת חלקה בפייבוקס לדיסקונט תמורת 77 מיליון שקל

האחים אמיר מסיימים את הרומן של שופרסל עם פייבוקס: הערב הושלמה מכירת יתרת החזקות רשת הסופרמרקטים באפליקציית התשלומים (49.9%) לידי בנק דיסקונט המחזיק ביתרת המניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החברות הבינלאומיות מתרחקות מישראל: צניחה חדה במחקרים הקליניים

ועדה מייעצת של ה-FDA, אישרה תרופה של של אלי לילי לטיפול באלצהיימר ● פרופ' סיגל סדצקי, מצטרפת לחברת הסטארט אפ בריאה (Briya) ● וגם: ב-2023 חברות השקיעו במחקרים בישראל את הסכום הנמוך ביותר שנמדד מאז 2014

תערוכת יורוסאטורי ב-2022 / צילום: Reuters, Lafargue Raphael

פרטים חדשים על ההחלטה שדרדרה את יחסי ישראל-צרפת לשפל

החברה המארגנת את תערוכת הנשק "יורוסאטורי" בצרפת נחלה כישלון בפני בית המשפט, וחברות ישראליות שתכננו לשלוח נציגים לתערוכה, לא יוכלו לעשות זאת ● בפועל, ההחלטה המדינית של ממשלת צרפת הופכת את ישראל למדינה מוקצה בתחום המסחרי של עסקי הביטחון במדינה