גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב
מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן  
"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן 

1כיצד ישפיע מותו של ראיסי על עתידה של איראן?

"מותו של ראיסי שם קץ לעידן קצר אך טרנספורמטיבי בפוליטיקה האיראנית, שראה את המדינה צועדת לכיוון שמרני ואיים להביא את המזרח התיכון לסף מלחמה אזורית", נכתב הלילה בפורן פוליסי בכתבה שכותרתה שואלת "כיצד ישפיע מותו של ראיסי על עתידה של איראן?". נכתב כי "מומחים מאמינים כי האסטרטגיה של איראן לא תשתנה גם לאחר מותו של ראיסי, מכיוון שהיא מבוססת היטב בהנהגת המדינה. לדברי בהנם בן טאבלו מהקרן להגנת הדמוקרטיות, המשטר די מרוצה מהדרך בה המזרח התיכון הזדעדע מאז ה-7 באוקטובר, הכוללת התקפות ישירות ומזדמנות על ארה"ב וישראל, תוך שמירה על אסטרטגיה של לחץ הדרגתי. 'היא הצליחה להמשיך באסטרטגיה שלה, בהתקפות ההדרגתיות והמתמשכות על ארה"ב וישראל באמצעות פרוקסי ולפעמים ישירות, כמו באפריל, ועדיין נראתה כמי שניצחה את הסיבוב'", אמר.

עוד נכתב כי "מעבר לאופק של בחירות בזק והבחירות לנשיאות שנקבעו לשנה הבאה, קיים פוטנציאל למהפך בצמרת המעמד השליט באיראן. עם שורה קצרה של יורשים אפשריים לחמינאי בן ה-85, מלבד בנו של ראש המדינה, מוג'טאבה חמינאי, מותו של ראיסי עלול להכניס את עתידה הפוליטי של המדינה לסערה נוספת". צוין כי "חיל משמרות המהפכה האסלאמית (IRGC), הכוח הגדול ביותר של הכוחות המזוינים האיראניים השולט בחלקים גדולים של כלכלת המדינה, יכול גם להשתמש במהפך כדי לחזק את ידו".

"מה שבאמת מעניין הוא לראות אם משמרות המהפכה בעצם ישלימו הפיכה הדרגתית", אמר דיוויד דה רושה, פרופסור במרכז למחקרים אסטרטגיים של אוניברסיטת ההגנה הלאומית וקולונל בדימוס של צבא ארה"ב.

מתוך פורן פוליסי, מאת ג'ק דטש. לקריאת הכתבה המלאה. 

2 סין שורפת את הגשרים עם ישראל

"סין שורפת את כל הגשרים שלה עם ישראל", אומרת הכותרת של מאמר דעה שפורסם באתר החדשות ניקיי אסיה על ידי דרק גרוסמן, אנליסט ביטחוני בכיר בצוות החשיבה RAND Corp בסנטה מוניקה, קליפורניה, שימש בעבר כיועץ מודיעיני בפנטגון. "במהלך שלושת העשורים האחרונים, שתי המדינות פיתחו קשרים כלכליים, טכנולוגיים, ביטחוניים ודיפלומטיים הדוקים". אך "התגובה המפתיעה של בייג'ינג למתקפות הנוראיות של חמאס נגד אזרחים ישראלים ב-7 באוקטובר ולתגובה הישראלית שינו לחלוטין את התמונה הזו. למרות הקמפיינים הרשמיים הנרחבים שלה נגד קבוצות ואינדיבידואלים שהיא קישרה לטרור אסלאמיסטי מקומי, בייג'ינג לא גינתה את המתקפה הרצחנית של חמאס, ובחודש שעבר אף אירחה משלחת חמאס", נכתב. במהלך הלחימה מאז אוקטובר, בייג'ינג הטילה את כל האשמה על ישראל, בעוד שפלטפורמות המדיה החברתית הסינית כמו Weibo ו-WeChat התמלאו לפתע בביטויים אנטישמיים.

"ירושלים סימנה בשקט את מורת רוחה מהגישה של בייג'ינג", נכתב. "בסוף אוקטובר חתמה ישראל על הצהרה משותפת עם יותר מ-50 ממשלות אחרות בנוגע לפשעים סיניים לכאורה נגד האנושות באזור שינג'יאנג המוסלמי שלה". עוד צוין כי "סקרים לפני הפיגוע ב-7 באוקטובר הראו כי הישראלים חלוקים באופן שווה בשאלה האם הם רואים את סין בעין טובה. כיום, סביר להניח שהתוצאות יהיו הרבה פחות טובות. חלקם מחרימים אתרי קניות בניהול סיני, והקהילה העסקית הישראלית מעבירה את הפוקוס מסין להודו ולמדינות המפרץ". עוד נכתב כי "אם יחסיה של ישראל עם סין ימשיכו להתקרר, ישראל עשויה לבטל את הזיכיון המאפשר לקבוצת הנמל הבינלאומית שנחאי בבעלות המדינה להפעיל מסוף אחסון ופריקה חיוני בנמל המטענים הגדול במדינה, כפי שהציעה ארה"ב. ישראל יכולה גם להגביל את הגישה הסינית לטכנולוגיות שיכולות לשמש למטרות צבאיות, כמו יכולות סייבר, לוויינים וציוד אלקטרוני".

מתוך אתר החדשות ניקיי אסיה, מאת דרק גרוסמן. לקריאת הכתבה המלאה. 

3חמאס מתחזק ביהודה ושומרון

"חליל, צעיר בן 21 ששוחרר לאחרונה מהכלא, הסתובב עצבני בבית משפחתו שליד רמאללה", נכתב הבוקר בגרדיאן בכתבה שמתארת את הלך הרוח ביו"ש מאז ה-7 באוקטובר. "חליל נעצר בפשיטה באוקטובר האחרון בשל תמיכתו לכאורה בחמאס, אך לא קיבל מידע על ההאשמות באותה עת. הוא ישב שישה חודשים בכלא ללא אישום. כעת, אמו חוששת שיעצר שוב". נכתב כי "עבור חליל, גל הפשיטות הישראליות לא השיג הרבה מעבר לליבוי הכעס. כסטודנט באוניברסיטת בירזייט, הוא הזכיר שכמעט כל 24 ראשי מועצות התלמידים נמצאים במעצר או חוששים ממעצר. הקבוצה הנתמכת על ידי חמאס בבירצייט ניצחה בעקביות בבחירות הסטודנטים השנתיות, הנתפסות כסימן נדיר לדמוקרטיה בגדה המערבית". חמאס רואה בהצלחות הללו סימן מובהק לתמיכה בו, נכתב.

ואכן, "סקר שנערך על ידי המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים ברמאללה הראה עלייה בתמיכה בחמאס בחודשים שלאחר הפיגוע באוקטובר, ולאחר מכן ירידה בחודשים האחרונים. אבל מה שנותר עקבי היה חוסר התמיכה בנשיא הרשות, מחמוד עבאס, והחיפוש אחר חלופות פוליטיות לשלטונו". הרבה מאי שביעות הרצון קשור ביחסים עם המתנחלים, נכתב. "הרשות מופיעה כאן עם רובים - למה הם לא משתמשים בהם כשהמתנחלים תוקפים? הם באים לכאן רק כדי לגבות מסים מהגב שלנו. הם לוקחים הכל, מבטיחים לנו הגנה ולא מספקים כלום. אבל אם תנסה להגן על עצמך, אתה תיעצר על ידי הרשות לפני הישראלים", אמר אחמד מכפר אל מוג'ייר. "זו האמת: חמאס נותן לנו שביב של תקווה. התמיכה שלי בחמאס רק הולכת וגוברת - מה שנלקח בכוח אפשר להחזיר רק בכוח. רק חמאס יכול להגן עלינו מפני המתנחלים", אמר.

מתוך הגרדיאן, מאת רות מייקלסון, סופיאן טאהא. לקריאת הכתבה המלאה. 

4טור דעה בניו יורק טיימס: ישראל תמיד טועה בגישה מול חמאס

"יכול להיות שזה האינטרס של נתניהו לשטח את רפיח, כי כל דבר שמאריך את המלחמה מחזיק אותו בתפקיד, אבל זה לא האינטרס של ישראל", כתב מאמר דעה בניו יורק טיימס ניקולס כריסטוף, בעל טור דעות במגזין וכותב על ענייני חוץ ופנים. "בתור התחלה, הנחת היסוד של המצדדים בפלישה לרפיח היא שהתקיפה עשויה להיות עקובה מדם אך תאפשר השמדה מוחלטת של חמאס. אבל אני טוען מאז תחילת המלחמה הזאת שישראל לא צפויה למגר את חמאס, כמו שארצות הברית לא חיסלה את הטליבאן באפגניסטן, את הווייטקונג בווייטנאם או מיליציות אלימות בעיראק".

עוד כתב כריסטוף כי "חשוב לשים לב שהמודיעין הישראלי על עזה היה עגום מלכתחילה. ישראל לא צפתה את הפיגוע ב-7 באוקטובר, ואז נראה היה שהיא ציפתה שמנהיגי חמאס יהיו תחת העיר עזה וכך השמידו אותה". ישראל תמיד טועה בקשר לחמאס, כתב. "בשנות ה-80 טיפחה ממשלת ישראל את עליית חמאס בעזה משום שחשבה שדמויות דתיות יבלו את זמנם בתפילה במסגדים במקום בירי רקטות. ולקראת ה-7 באוקטובר נתניהו עזר לתמוך כלכלית בחמאס כי הוא חשב שזה יפצל את הפלסטינים ויפחית את הלחץ למדינה פלסטינית". כריסטוף הוסיף כי "מדינה שפועלת נגד האינטרסים הביטחוניים של עצמה אינה התנהלות ייחודית לישראל. ארה"ב האמינה שהיא צריכה להגן על עצמה על ידי לחימה בווייטנאם ובעיראק. רוסיה התעקשה להילחם באפגניסטן". לכן, "סיבה חשובה שאני מטיל ספק בכך שפלישה לרפיח היא האינטרס הביטחוני של ישראל היא לקח שלמדו כוחות ארה"ב בעיראק: שימו לב לא רק למספר המחבלים שאתם הורגים, אלא גם למספר שאתם יוצרים".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת ניקולס כריסטוף. לקריאת הכתבה המלאה. 

עוד כתבות

צילום: רויטרס

מה הכי מפחיד: גבר זר, דוב או סטטיסטיקה

בשבועות האחרונים צצה ברשתות החברתיות שאלה שעוררה דיונים סוערים: במי תעדיפו להיתקל ביער, דוב או גבר זר? ניסינו לענות בעזרת נתוני אמת, וגילינו שמה שמפחיד באמת זה סטטיסטיקה ● הדרך שלנו להעריך סיכונים רצופה הטיות. האם נוכל להשתפר?

שלטי הנחה לרכישת דירות חדשות בתל אביב / צילום: דרור מרמור

התרגילים והסיכונים: "אנשים לא קונים דירה, אלא אופציה על דירה"

בשנה האחרונה יזמיות הנדל"ן מציפות את השוק במבצעים נוסח "קנו עכשיו ושלמו עם קבלת המפתח" ● כך, הן יכולות לרשום מכירות גבוהות על הנייר, כאילו הריבית הגבוהה לא מצננת את השוק ● אבל בפועל, תזרים המזומנים של חברות הנדל"ן צונח ומומחים מזהירים מפני מפולת שתוביל לקריסת חברות קטנות

מטוס של קטר איירווייז / צילום: Nicolas Economou

"חברת התעופה של השנה" לא תגיע לישראל בקרוב

קטאר איירווייז היא "חברת התעופה של השנה" של 2024, עפ"י אתר AirlineRatings.com ● לחמשת המקומות הראשונים בדירוג הגיעו רק חברות שלא פועלות כיום בישראל ● אילו חברות תעופה נכנסו לדירוג, כמה מהן הפסיקו את פעילותן בישראל מאז המלחמה, ומי הן חברות הלואו קוסט המובילות בעולם?

מכרו חברות ב־2 מיליארד דולר. האם המשבר הסתיים? / איור: גיל ג'יבלי

הושלם הגיוס הגדול ביותר והשכר בשיא: האם המשבר בהייטק הסתיים?

לאחר שנתיים קשות נראה שחל מפנה בהייטק הישראלי, כשבחודשים האחרונים יותר מעשר חברות נרכשו, ההשקעות עלו, ושכר העובדים הגיע לשיא של כל הזמנים ● אולם חלק מהמומחים לא ממהרים להגדיר זאת כהתאוששות, וטוענים: "יש פה שתי כלכלות נפרדות, אחת של 'כוכבי תעשייה' והשנייה של כל השאר"

אייפון 15. הדור החדש צפוי לכלול שורה של שינויים / צילום: יח''צ

השמועות וההדלפות: איך ייראה אייפון 16 החדש?

בספטמבר הקרוב יושק האייפון החדש, אך כבר כעת יש מידע על האופן שבו הוא ייראה, יישומי הבינה המלאכותית שיכלול והשינויים הצפויים ● מהגדלת המכשירים ועובי המסגרת ועד שיפור בביצועים

אזרחים בהודו עומדים בתור כדי להצביע בבחירות, היום / צילום: ap, Prabhjot Gill)

OpenAI מאשימה: חברה ישראלית ניסתה להתערב בבחירות בהודו

OpenAI ומטא (Meta) הודיעו לאחורנה על חסימת מאות חשבונות פייסבוק ואינסטגרם הקשורים לקמפיין פוליטי שמאחוריו עומדת חברה ישראלית ● כעת, דווח כי אותה חברה ניסתה להשפיע על הבחירות בהודו דרך הפצת ביקורת על המפלגה השלטת (ה-BJP) ●  "איום מסוכן" על הדמוקרטיה, כינתה המפלגה ההודית את הקמפיין

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: אביב חופי

אבי נקש תובע את המנכ"ל אבי חורמרו: "נטל זכויות בשווי עשרות מיליוני שקלים תוך ניצול האמון"

נאמנות אבי נקש הגישה בקשה לתביעה נגזרת בשם שמונה חברות נגד אבי חורמרו, יו"ר וכמנכ"ל בחברות בקבוצה עשרות שנים, בסכום של "מעל 2.5 מיליון שקל" ● בבקשה נטען ל"התנהלות פסולה ומקוממת של חורמרו" באמצעות חברה בבעלותו ולניצול האמון שניתן בו ● חורמרו בתגובה: "טענות סרק מופרכות"

המלדיביים / צילום: Shutterstock

בגלל המלחמה: יעד התיירות הפופולרי שאוסר על כניסת ישראלים

החלטת הממשלה המלדיבית כוללת תיקון חוקים, שיובילו לאיסור על בעלי דרכונים ישראלים ● בה בעת, נשיא המלדיביים החליט למנות שליח מיוחד לנושאים פלסטיניים, ולהקים קמפיין לגיוס תרומות באמצעות אונר"א

אננסים למכירה בשוק הכרמל בתל אביב / צילום: Shutterstock

שנה לפתיחת השוק ליבוא אננס: המחירים נחתכו בחצי, והצריכה הוכפלה

למרות שמשרד החקלאות פתח את יבוא האננס מקוסטה ריקה בלבד, מחיר הפרי צנח בכמעט 50% - והפרי הפך לנגיש יותר עבור הצרכן הישראלי ● הנתונים מצביעים על כך שכשמסירים רגולציות חוסמות יבוא - המחירים יכולים לרדת, לעתים אף מבלי לפגוע באופן משמעותי בייצור המקומי

מלון לואי ויטון בשאנז אליזה, פריז, שהושק השנה. ''להוסיף ממד יצירתי שיגרום לנכסים לבלוט'' / צילום: Reuters, Benoit Tessier

את חברת LVMH אתם מכירים בזכות התיקים היוקרתיים שלה. היא גם טייקונית נדל"ן

חברת האם של לואי ויטון ושל דיור קונה נדל"ן כדי לשלוט במותגים שלה ● היא משנה את מרכזי הערים מניו יורק עד מיאמי, מפריז עד מונטריאול

בני גנץ, יו''ר המחנה הממלכתי / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ בתגובה לנאום ביידן: "מחויבים לקידום המתווה, לכנס בהקדם את קבינט המלחמה"

נזק רב כתוצאה מהפגיעה הישירה בקריית שמונה, לא היו נפגעים • בפעם הרביעית מתחילת המלחמה: חיזבאללה הפיל כטב"ם של צה"ל בדרום לבנון • צה"ל הטיל כרוזים בצפון רצועת עזה וקרא לתושבי בית חאנון להתפנות מבתיהם • לשכת ראש הממשלה בהבהרה נוספת להצעת ביידן: "נון-סטרטר" • נמשכת פעילות כוחות צה"ל בדרום ובמרכז רצועת עזה • עדכונים בולטים

פרויקט של עמרם אברהם בחדרה / צילום: איל יצהר

מי חברת הנדל"ן שמכרה כבר 1,000 דירות מתחילת השנה?

חברות הנדל"ן מדווחות כל אחת בתורה על עלייה משמעותית במכירות שלה, הן ברבעון הראשון של שנת 2024 והן ברבעון השני ● בולטת במיוחד חברת עמרם אברהם, אשר נהנתה מזינוק של 1,360% במכירת דירות ברבעון הראשון של השנה - אלה הסיבות

יו''ר ספיר קורפ, אלכס ספיר / צילום: יח''צ

מיליארדר בצרות: חברת הנדל"ן מת"א שמקדמת הסדר חוב

אלכס ספיר בעל השליטה בספיר קורפ פותח במגעים להסדר חוב מול מחזיקי שתי סדרות האג"ח בתל אביב ● הסיבה: החברה חוששת שלא תספיק למכור את המלון שלה במנהטן בזמן כדי לשלם את התשלום הקרוב ביולי

לישראל הייתה תוכנית סודית ליום שאחרי בעזה. חמאס חיסל אותה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ישראל שינתה את המבצע ברפיח בלחץ אמריקאי, הניסוי שעשוי לשפר את מיפוי המנהרות התת-קרקעיות בעזה וכך חיסל חמאס את תוכנית היום שאחרי של ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

''אילו נוצחה ישראל'', הוצאת ספריית מעריב, 1969. התקבל בארץ בלעג ובאיבה

יוני 1967: זה היה יכול להיגמר אחרת

שלושה עיתונאים כתבו ב-1969 ספר שנקרא "אילו נוצחה ישראל" ● במשך שנים לא התייחסנו לזה ברצינות, אבל כעת הסיפור נשמע קצת פחות פנטסטי

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע / איור: גיל ג'יבלי

צעיר, על אופנוע, עם לשכה במרתף: למה כולם מדברים על נשיא ביהמ"ש החדש בבאר שבע?

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, מצליח פעם אחר פעם להביא להסדרי טיעון ולחסוך למדינה מיליונים, בזכות טיפול מהיר ויכולת להביא את הצדדים להסכמות ● מבקריו חושבים שהוא לפעמים לוחץ מדי, והכרעות מתוקשרות שלו שונו לאחר ערעור ● עכשיו שגיא, שידהר כל הדרך לבאר שבע על אופנוע כבד, יצטרך ללמוד את החוקים של הדרום

דוד לוי / צילום: Matty Stern / U.S. Embassy Tel Aviv, ויקיפדיה

השר לשעבר דוד לוי הלך לעולמו בגיל 86


מפועל בניין לחתן פרס ישראל: דוד לוי, שעלה ממרוקו והתקדם מעבודה בבניין לפוליטיקה המקומית והארצית, הלך לעולמו • הוא הניח אחריו אישה ו-12 ילדים • לוי כיהן במשך למעלה מעשור כסגן ראש הממשלה, ניהל את משרד הבינוי והשיכון ולאחר מכן את משרד החוץ • בשנת 2014 הוזכר לוי כמועמד לנשיאות, ובערוב ימיו קיבל את פרס ישראל למפעל חיים

אורי יהודאי, לשעבר נשיא ומנכ''ל פרוטרום / צילום: שלומי יוסף

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום המיתולוגי: "במשטרה אפילו לא טרחו להגיד טעינו, או סגרנו את התיק מחוסר אשמה"

6 שנים לאחר שהוביל את פרוטרום לאקזיט בשווי כ־7 מיליארד דולר, אורי יהודאי מספר בראיון ראשון ובלעדי על החקירה שנפלה עליו בהפתעה, עד לסגירתה לאחרונה: "אני שלחתי את המידע ל־IFF וצחקתי כמו מטומטם" ● וגם: על העסקים המוצלחים עם בן הדוד ישי דוידי והתסכול מהמצב במדינה: "אם היו קוראים לי להיות שר האוצר, הייתי הולך מחר בבוקר" ● הראיון המלא יפורסם בסוף השבוע

פעילות כוחות צה''ל ברפיח / צילום: דובר צה''ל

"טקטיקה ששימשה בעיראק ובסוריה": צה"ל שולף נשק חדש במערכה ברפיח

ישראל משתמשת בנגמ"שי M113 ("זלדה") בתור כלים מופעלים מרחוק ● הנגמ"ש נושא מערכות נשק, בהן רקטות מדויקות

מכה חדשה על נוטלי המשכנתאות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המכה החדשה שתנחת בקרוב על נוטלי המשכנתאות

החוב הממשלתי בדרך להכות בכולנו ● משאבי המודיעין שבוזבזו היו יכולים לעבוד לטובתנו ● ואל תעצרו את הנשימה בהמתנה להתפטרות של השרה רגב ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק