גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצניחה בשוק המשרדים מגיעה למגדל של טראמפ בוול סטריט

מגדל המשרדים במנהטן איבד שוכרים, ובשנה הבאה מחכה לו תשלום גדול למשכנתה

וול סטריט 40. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP
וול סטריט 40. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP

מגדל המשרדים היוקרתי של דונלד טראמפ בוול סטריט 40 במנהטן, נגרר לסערה הגרועה ביותר שפקדה את שוק המשרדים מאז המשבר הפיננסי העולמי.

ההשקעה של טראמפ במגדל הבולט, בן 63 קומות, במרחק של פחות מבלוק מבורסת ניו יורק, נחשבה זמן רב לאחת מעסקאותיו החכמות ביותר. טראמפ שילם פחות מ־5 מיליון דולר עבור חכירה ארוכת טווח במגדל ב־1995, כאשר שוק הנדל"ן המסחרי של ניו יורק היה משותק. בתוך שנים מספר, ערכו של הנכס טיפס פי כמה וכמה לאחר שהשוק התאושש. ייתכן שזהו הנכס היקר ביותר שלו.

ראיון | הוא עזב עבודה מפנקת בעמק הסיליקון כדי להצטרף לסטארט-אפ ישראלי קטן. זו הסיבה 
בלי ממ"ד ובלי מעלית: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבאר שבע? 
טור סופ"ש | כשבנק ישראל, הבנקאים והקבלנים מוודאים שלא נפסיק לקנות דירות בכל מחיר 

אבל בדומה לאלפי בנייני משרדים אחרים בארה"ב, וול סטריט 40 נתון כעת בלחץ בשל הביקוש הנחלש למשרדים. שיעור השטחים הפנויים במגדל עלה ל־21%, לעומת כ־5% ב־2015. רשת בתי המרקחת Duane Reade, אחת השוכרים הגדולים ביותר במגדל, עזבה לאחרונה את שטחי המשרדים והמסחר שלה בבניין, והשאירה יותר מ־2,000 מ"ר ריקים בקומת הקרקע.

טראמפ צפוי להתמודד עם משבר גדול יותר לגבי הבניין בשנה הבאה, משום שהמשכנתה בגובה 120.5 מיליון דולר עומדת לפוג בחודש יולי. ייתכן שיצטרך לממן את המשכנתה מחדש בריבית גבוהה בהרבה מזו שהוא משלם כיום. אם המשכנתה הייתה ממומנת מחדש היום, אומרים אנליסטים למימון נדל"ן, הריבית הייתה כנראה מעל 7%. זה יהיה כמעט כפול מהריבית של 3.7% שטראמפ משלם כיום.

טראמפ בלובי הבניין. טען שהבניין שווה 530 מיליון דולר לעומת הערכות שנעות בין 120 ל־200 מיליון דולר / צילום: ap, Frank Franklin

פיץ' הורידה את הדירוג לחוב על המגדל

חברות דירוג האג"ח שמו לב לכך. חברת Fitch Ratings הורידה החודש את הדירוג של ארבע סדרות ניירות ערך הכוללות את החוב על הבניין ברחוב וול סטריט 40. ההורדה בדירוג "כוללת הסתברות גבוהה יותר של כשל פירעון" בוול סטריט 40, טענה Fitch.

מנהלי טראמפ אורגניזיישן טענו כי בניין המשרדים אינו מצוי במצוקה פיננסית, וציינו שהמשכנתה נפרעת כסדרה. "זה בניין נהדר", אמר הנשיא לשעבר בעדות שנתן אשתקד בתביעה האזרחית לרמאות שהוגשה נגדו על ידי התובעת הכללית של ניו יורק, לטישיה ג'יימס. טראמפ השווה את הבניין לפסל המונה ליזה, ואמר שערכו של המגדל עולה משום ש"ישנם אנשים שהיו עושים הכול כדי לקנות אותו".

טראמפ טען בתצהיר שערכו של הבניין עולה על 530 מיליון דולר. הוא הוסיף שבשל שטחן הקטן יחסית של הקומות בו, הוא יכול להיות מועמד טוב להסבה ממשרדים לדירות.

אבל טראמפ לא יכול לעשות הרבה כדי לעצור את המצוקה המתגברת בשוק המשרדים בארה"ב, שהולכת ומחריפה ככל שיותר חברות מאמצות עבודה היברידית ומקטינות את הביקוש לשטחי משרדים. המשבר במשרדים מגיע לשיאים חדשים. עם שיעורי משרדים פנויים ברמת שיא ומאות מיליוני דולרים של חובות שיגיעו לפירעון בשנים הבאות, הסיכוי להפסדים משמעותיים שולח גלים רועדים בכל רחבי המערכת הפיננסית.

ההאטה ברובע הפיננסי של ניו יורק אינה מבשרת טובות אף היא. שיעור השטחים הפנויים לשכירות הזמינים בלואר מנהטן - הכולל שטחים פנויים ושטחים שיגיעו לשוק השכירות ב־12 החודשים הקרובים - עלה ל־21.3% ברבעון הראשון של השנה, לעומת 10.3% בתחילת 2020, לפי חברת הנדל"ן Colliers. שכר הדירה הממוצע ירד לכ־57 דולר לרגל רבועה, לעומת יותר מ־65 דולר לרגל רבועה.

אפילו טראמפ עצמו הכיר במצבו של שוק המשרדים בניו יורק בתצהיר שהגיש בשנה שעברה וכתב שהוא "למרבה הצער הלך לעזאזל".

הבניין בוול סטריט 40 עומד בפני אתגרים גם בגלל המותג "טראמפ". הפופולריות של הנשיא לשעבר נמוכה בניו יורק, וחלק מהשוכרים הפוטנציאליים אולי לא ירצו למקם את המשרדים שלהם אצלו מפחד לגרום כעס בקרב עובדים או לקוחות.

"יש אנשים שלא רוצים להתעסק עם המטען של טראמפ", אומר מייקל תום, שותף במשרד עורכי הדין Obermayer, שמתמחה בנדל"ן. "בתקופה כזו, כששוק המשרדים בבעיות, זה לא עוזר".

בניין משרדים עם היסטוריה של מאבקים

המגדל נבנה בשנות ה־20 בסגנון אר דקו עם מאפיינים גותיים צרפתיים, ויש לו היסטוריה צבעונית. כשנבנה, גם מגדל קרייזלר היה בשלבי בנייה ושניהם נאבקו על התואר "הבניין הגבוה בעולם". מגדל קרייזלר ניצח בתחרות הזו - לאחר שהרים צריח בגובה 185 רגל (כ־56 מטר) שבעליו החביאו בתוך הבניין עד לרגע האחרון.

בשנות ה־80 עלה הבניין שוב לכותרות כאשר חקירה של הקונגרס העלתה שהוא היה אחד מארבעת הנכסים במנהטן שנרכשו בסתר על ידי נשיא הפיליפינים דאז, פרדיננד מרקוס. לאחר שמרקוס הודח מתפקידו והפסיד את זכויותיו על הנכסים, יזמי נדל"ן רבים בניו יורק נאבקו עליהם.

טראמפ רכש את חכירת הקרקע של וול סטריט 40, שמאפשרת לו לשלוט בנכס למשך יותר מ־100 שנה, בתקופה שבה החל לצאת ממשברו הפיננסי האישי בתחילת שנות ה־90. הוא נאלץ למכור נכסים מרכזיים כמו מלון הפלאזה בניו יורק ולהכניס כמה בתי קזינו להליכי פשיטת רגל. ההצלחה שלו במשיכת מספר גדול של שוכרים לבניין המשרדים נתנה לו דחיפה עצומה בעת שבנה מחדש את אימפריית הנדל"ן שלו.

אך עדיין לא ברור מה היה היקף ההצלחה של הנכס. בתביעתה נגד טראמפ, התובעת הכללית ג'יימס טענה כי וול סטריט 40 היה בין הנכסים שטראמפ שיערך במרמה את שווים במטרה לקבל משכנתאות גבוהות יותר מאלו שהיה יכול לקבל עם הערכות שווי מדויקות יותר.

השופט ארתור אנגורון מניו יורק הסכים. בפסיקותיו, הוא ציטט ראיות רבות לאי דיוקים וזיופים שביצעה חברת טראמפ לגבי הכנסות והערכת השווי של הבניין, כדי לקבל עליו את החוב הנוכחי.

אם יפסיד במשפט, טראמפ צפוי לשלם 454 מיליון דולר, וגם צו האוסר עליו לנהל כל עסק בניו יורק למשך שלוש שנים, כולל את הבניין ברחוב וול סטריט 40. כרגע, הוא ממשיך להפעיל את הבניין תוך כדי ערעור על הפסיקה.

השווי של וול סטריט 40 הוא קריטי ליכולתו של טראמפ לממן מחדש את המשכנתה בגובה 120 מיליון דולר בשנה הבאה. אריק טראמפ, סגן נשיא בכיר בארגון טראמפ ובנו של הנשיא לשעבר, אמר בראיון שלבנות היום מגדל כזה יעלה הרבה יותר מסכום זה. "כמעט כל יזם נדל"ן בניו יורק היה שמח להיות במצב שאנחנו נמצאים בו", אמר.

אבל חלק משמאי הנדל"ן נוטים להסתמך יותר על ההכנסות של הנכסים כשהם קובעים את שוויים. באמצעות גישה זו, הם מעריכים את שווי הבניין בין 120 ל־200 מיליון דולר, תלוי אם מיושם מכפיל אופטימי או פסימי על ההכנסה התפעולית השנתית שלו, שגובהה כ־12.8 מיליון דולר.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

במסגרת מכירת אסקימו, קיבלו בעלי המניות לשעבר תשלום נוסף של 20 מיליון דולר

ועדה מייעצת של ה-FDA, אישרה תרופה של של אלי לילי לטיפול באלצהיימר ● פרופ' סיגל סדצקי, מצטרפת לחברת הסטארט אפ בריאה (Briya) ● וגם: ב-2023 חברות השקיעו במחקרים בישראל את הסכום הנמוך ביותר שנמדד מאז 2014

צילום: AP-Seth Wenig

העלייה מסחררת, אבל גם ההתרסקות: הכירו את פרדוקס התשואות של קרנות הסל

קרן סל שדיווחה זה עתה על רווחים גדולים, לרוב תמשוך אליה עד מיליארדי דולרים ממשקיעים נלהבים, שבתורם יניעו רווחים נוספים ● אז איפה הבעיה? מחקר מצא כי המשקיעים עצמם הם שמניעים את התשואות והרווחים הללו, וכשהאוויר החם ייצא מהקרן, הם יצטרכו חגורת הצלה

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

התביעות הייצוגיות נגד מייסד בונוס ביוגרופ סביב החקירה הפלילית בעניינו נדחו

שי מרצקי, בעל השליטה ומנכ"ל חברת הביומד בונוס ביוגרופ, רכש לפני שנתיים 166 אלף מניות של החברה, ערב עדכון מדדי הבורסה ● הבקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו בשנת 2022, ושנתיים לאחר מכן רשות ניירות ערך פתחה בחקירה גלויה בעניין

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

בגיל 78, היזם הסדרתי שמספק הצצה ל"בונקר" הסודי שלו

16 שנה אחרי שהוקמה, מכירות חברת הדפוס של בני לנדא הגיעו בשנה האחרונה להיקף של 100 מיליון דולר, ואם שואלים אותו, פוטנציאל השוק שלה עומד על 35 מיליארד ● וזה רק טיפה בים בממלכה של היזם הסדרתי ● כעת הוא חושף טפח מהאימפריה שבנה, מסביר מה מפריע לו במשקיע הישראלי, ובטוח שהאיום האמיתי לא נמצא באיראן: "אם הכלכלה שלנו תקרוס, גם ההגנה תקרוס"

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

זינוק של 130% בשנה: טבע משאירה אבק לחברות הגדולות בבורסה

מניית חברת התרופות פתחה מבערים, ושווייה גבוה ביותר מ־50% מזה של הבנקים לאומי והפועלים • לבדידות בצמרת תרמה גם צלילת מניית ענקית התוכנה נייס

נתב''ג. ירידות המחירים לא יימשכו לתוך הקיץ / צילום: דני שדה

שיטת המדידה של סעיף אחד השתנתה - וחיזוי מדד המחירים לצרכן יצא משליטה

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפסיקה לקחת מחברות התעופה את מחירי הטיסות, והחלה לאסוף מידע מהרשת ● התוצאה: שינויים דרמטיים שמטלטלים את המדד ומשבשים את היכולת לחזות הלאה ● מהם ההבדלים בין שיטות המדידה, והאם הטיסות באמת הוזלו ב-25% מאז ספטמבר? ● הלמ"ס: "שיקוף טוב יותר של המציאות"

ניר בצלאל, מנכ''ל Moovit / צילום: Moovit

אחרי מינוי המנכ"ל החדש - מוביט מפטרת 10% מהעובדים

מוביט, אפליקציית הנסיעות בתחב"צ, הודיעה על פיטורים של כ-25 עובדים ● האפליקציה נמכרה לאינטל לפני כ-4 שנים, והחליפה מנכ"ל לפני כחודשיים

אריק פרישמן, מנכ''ל פייבוקס / צילום: אילן בשור

שופרסל השלימה את מכירת חלקה בפייבוקס לדיסקונט תמורת 77 מיליון שקל

האחים אמיר מסיימים את הרומן של שופרסל עם פייבוקס: הערב הושלמה מכירת יתרת החזקות רשת הסופרמרקטים באפליקציית התשלומים (49.9%) לידי בנק דיסקונט המחזיק ביתרת המניות

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

שלטים גדולים יאסרו על כניסת ישראלים: כך נראה החרם הצרפתי על ישראל

החלטת בית משפט בצרפת לאסור באופן גורף על כניסת חברות ישראליות לתערוכת הנשק יורוסאטורי, מסמנת שפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין שתי המדינות ● על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה ולשחרור החטופים - אך בפועל, המעשים שלה מציבים את ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות

זהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי

שני ילדיו של זהר זיסאפל קיבלו מניות בשווי 23 מיליון דולר

יום לפני שנפטר אשתקד העביר זהר זיסאפל, מחלוצי תעשיית ההייטק בישראל, את החזקותיו בחברות רדקום וסרגון לילדיו מיכאל וכליל, בחלקים שווים

נשיא התאחדות התעשיינים, ד''ר רון תומר / צילום: יח''צ

מחלוקת במגזר העסקי סביב הגבלת היבוא מטורקיה: האם ישראל בדרך למלחמת סחר?

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, תומך בהצעה להטיל מכס של 100% על היבוא מטורקיה: "לא ייתכן שהטורקים יחרימו אותנו ואנחנו לא נגיב" ● מנגד, נשיא איגוד לשכות המסחר, שחר תורג'מן, מתנגד נמרצות להגבלות על הסחר עם טורקיה ומזהיר מפני הידרדרות ל"מלחמת סחר שתחילתה בטורקיה וסופה לא ידוע"

תערוכת יורוסאטורי ב-2022 / צילום: Reuters, Lafargue Raphael

פרטים חדשים על ההחלטה שדרדרה את יחסי ישראל-צרפת לשפל

החברה המארגנת את תערוכת הנשק "יורוסאטורי" בצרפת נחלה כישלון בפני בית המשפט, וחברות ישראליות שתכננו לשלוח נציגים לתערוכה, לא יוכלו לעשות זאת ● בפועל, ההחלטה המדינית של ממשלת צרפת הופכת את ישראל למדינה מוקצה בתחום המסחרי של עסקי הביטחון במדינה

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותרו לפרסום שמות של 2 חללי צה"ל: סמל שלום מנחם וסמ"ר צור אברהם

לוחמי ההגנה האווירית יירטו כטב"ם במרחב הימי של נהריה, צה"ל תקף בלבנון ● בג"ץ הורה לעצור את ביקורת מבקר המדינה על צה"ל והשב"כ ● צה"ל מבהיר: אין בדרום הרצועה הפסקה של הלחימה, אלא הפוגה באזור ספציפי בלבד ● הותרו לפרסום שמותיהם של שבעה מבין שמונת לוחמי ההנדסה שנפלו בתקרית ברפיח, בקרב בצפון הרצועה נפלו שני לוחמי מילואים בשריון ● עדכונים בולטים

צילומים: אלביט מערכות, דוברות משרד הביטחון, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

התשואות פנומנליות, העסקאות פורחות, אז למה אין מדד מניות ביטחוניות בת"א

מתחילת המלחמה מחצית מהמניות הביטחוניות הנסחרות בת"א הניבו תשואה של יותר מ־100% ● אבל בבורסה הישראלית לא מתכוונים להשיק בקרוב מדד המיועד לסקטור כי "אין מספיק מניות גדולות" ● וגם: דווקא מניית הענקית אלביט נשארה מחוץ לחגיגה

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

שמונה לוחמי הנדסה נפלו בפיצוץ כלי רכב משוריין בדרום הרצועה

שמונת החיילים נספו לאחר שהכלי ההנדסי בו שהו נפגע ממטען חבלה והתלקח ● אחד החיילים שנפלו הוא סרן ווסים מחמוד, סמ"פ בחטיבה 401 ● הפגנות ברחבי הארץ למען השבת החטופים ולהקדמת הבחירות, איילון נחסם לתנועה ● דיווח: ארה"ב ממתינה לסיום הפעילות הישראלית ברפיח, כדי לקדם עסקת חטופים ● עדכונים בולטים

עמוס מיכלסון / איור: גיל ג'יבלי

איש העסקים הישראלי שעשה אקזיט של 73 מיליון דולר על חברת תוכנה קנדית

עמוס מיכלסון, מוותיקי ההייטק הישראלי, משמש כיו"ר של חברת התוכנה הקנדית קופרליף כבר שנים ● בשבוע שעבר היא נמכרה באקזיט ענק לחברה שבדית תמורת 730 מיליון דולר

צבי לנדו, גילון בק וגבי ויסמן / צילום: איל יצהר, תמר מצפי, יח''צ נובה

סולאראדג' בשפל, והחברה הביטחונית שזינקה ב-17% ביום אחד

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● חברת ההגנה ההיקפית סנסטאר זינקה לאחר הדוחות ● סולאראדג' המשיכה במומנטום השלילי וצללה בכ-8% ● ונובה נהנית מהביקוש לשבבים בתחום ה-AI

מיכה כתראן / צילום: תמונה פרטית

מיכה סטוקס: היוטיובר שהפך לתופעה וממליץ להתרחק ממניות ישראליות

עד לפני עשור מיכה כתראן היה בכלל הייטקיסט עם משרה מבטיחה ובכירה בנייס ● אבל אז הוא החליט לשנות כיוון, עבר לניו ג'רזי, הקים אולפן ביתי בחדר האורחים והחל לשדר לפחות פעמיים ביום לייב פיננסי ביוטיוב ● עם קצת הומור והרבה אינטראקציה עם הקהל, הוא צבר תאוצה ועשרות אלפי עוקבים ● מה המודל הכלכלי שלו, למה הוא מתרחק מהבורסה הישראלית, ואיזו מניה שברה עבורו את כל הכללים?

חוק הרבנים חוזר לכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

חוק הרבנים חוזר לדיונים בוועדת החוקה של הכנסת

החוק יאפשר למנות עוד משרות רבות של רבנים, ויעניק לשר הדתות ולרבנות שליטה כמעט מלאה בתהליך על חשבון הרשויות המקומיות ● מהו חוק רבני הערים שהקואליציה מנסה לקדם, ולמה הוא חשוב לש"ס?

״אנחנו אסירי תודה להם״, מכריז הצהובון הלונדוני ביום האזכרה בנורמנדיה. האומנם? / צילום: גזיר עיתון

ראש ממשלת בריטניה מגדיר מחדש את הזיכרון הלאומי

רישי סונאק אולי סיים את הקריירה כאשר הסתלק מן האזכרה לשחרור אירופה ● הייתכן שהיא פשוט לא דיברה אל ליבו? הייתכן שחברת מהגרים מוכרחה לשכוח?