גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוורן באפט ועד ביל אקמן: השינויים בתיקי ההשקעה של השחקנים הגדולים בוול סטריט

בשבועות האחרונים המשקיעים החזקים בעולם דיווחו על השינויים בהחזקות שלהם ברבעון הראשון של השנה ● וורן באפט מכר מניות אפל וחשף השקעה סודית בחברת ביטוח נוספת, ביל ומלינדה גייטס מכרו מניות מיקרוסופט וברקשייר האת'ווי ביותר ממיליארד דולר, ביל אקמן השתדל להימנע מתזוזות גדולות ומייקל ברי בעיקר קונה מניות

ביל אקמן, וורן באפט וביל גייטס / צילומים: Richard Drew)AP), רויטרס, Shutterstock
ביל אקמן, וורן באפט וביל גייטס / צילומים: Richard Drew)AP), רויטרס, Shutterstock

בשבועות האחרונים הגישו המשקיעים הגדולים בוול סטריט לרשות ניירות ערך האמריקאית (ה-SEC) טופס F13. אל תתנו לשם האפרורי לבלבל אתכם, מדובר למעשה בהצצה למהלכים של המשקיעים הגדולים בעולם ובתשובה לשאלות כמו באיזה מניות הם מאמינים? באילו פחות? ומה הצעד הבא שלהם? כל מי שמנהל השקעות בהיקף של 100 מיליון דולר ומעלה מחויב לפרסם טופס כזה בתוך 45 יום מסוף כל רבעון. כדי לא לחשוף מוקדם את האסטרטגיה שלהם בפני מתחרים, על פי רוב, המשקיעים והקרנות הגדולים ממתינים עד לסוף התקופה לפני שהם חושפים את המהלכים שביצעו.

השורטיסט שמפיל את מניית האיפור הישראלית בוול סטריט 
סייברארק בדרך לאחת הרכישות הגדולות בהייטק הישראלי. מה עומד מאחוריה? 

אמנם לכל משקיע יש את האסטרטגיה שלו, האמונות שלו והמניות המזוהות איתו, אבל המשותף בניהם, לפחות ברמה הרבעונית הוא שהם לא מבצעים שינויים גדולים בתיק ההשקעות שלהם. אצל חלקם מדובר בשינוי בודד או שניים. אצל אחרים גם כאשר יש הרבה שינויים מדובר בתנודות יחסית זניחות מתוך השווי הכולל של התיק.

אז מה חושבים המשקיעים הגדולים בעולם, היכן הם שמים את הכסף שלהם, אלו שינויים הם ביצעו לאחרונה בתיק ומה זה בעצם אומר למשקיעים הקטנים? צללנו לנתונים.

וורן באפט: לא רק מכר מניות אפל

השינוי הגדול ביותר בתיק של וורן באפט, בעלי קונצרן ההחזקות ברקשייר האת'וואי  והמשקיע הגדול בעולם, נעשה דווקא במניה שהוא הכי אוהב - ולא לטובה. באפט הקטין את הפוזיציה שלו באפל  בכמעט 13%, אחרי רבעון לא קל ליצרנית האייפונים (המניה ירדה בכ-6% במהלך הרבעון). ועדיין, אפל, אותה באפט מכנה "היהלום של ברקשייר" היא עדיין ההחזקה הגדולה של האורקל מאומהה ותופסת כ-41% מהפורטפוליו.

בכנס המשקיעים השנתי של ברקשייר (אליו הגיע מנכ"ל אפל טים קוק) הרגיע באפט את הנוכחים ואמר כי אפל תמשיך להיות ההחזקה הגולה בתיק שלו גם בעתיד הנראה לעין. לדבריו, הסיבה למכירת המניות לא הייתה אובדן אמון באפל, אלא חשש להעלאת מסים בארה"ב. נכון לסוף הרבעון, באפט מחזיק במניות אפל בשווי של 135 מיליארד דולר.

מהצד השני, מסמך ה-F13 חשף השקעה סודית של באפט, כזו שהוא ביקש במיוחד מרשות ניירות ערך האמריקאית לשמור בסוד - 6.7 מיליארד דולר עבור מניות חברת הביטוח צ'אב  שתופסת 2% מהפורטפוליו של באפט.

בעסקי הנפט באפט הקטין את ההחזקה שלו בענקית שברון , והגדיל באוקסידנטל פטרוליום , מה שאומר שהחשיפה שלו לסקטור נשארה פחות או יותר זהה. מנגד הוא סיים לחסל את החזקתו ברשת המחשבים HP  וכמעט סיים לחסל את ההשקעה הלא מוצלחת בחברת הסטרימינג פרמאונט.

השקעות גדולות נוספות הן בנק אוף אמריקה  (כ-12% מהתיק בשווי של כ-21 מיליארד דולר), חברת האשראי החוץ בנקאי אמריקן אקספרס  (כ-10% מהתיק ושווי של 34 מיליארד דולר) וכן קוקה קולה .

באפט מוכר כמשקיע ערך לטווחים ארוכים מאוד. הוא ידוע באמירה ש"אם אתה לא מתכוון להחזיק במניה במשך לפחות 10 שנים אל תשקיע יותר מ-10 דקות בהחלטה". באפט מציע לרוב המשקיעים להחזיק בעיקר מדדים כך שייהנו מפיזור השקעות רחב אך התיק שלו עצמו ריכוזי הרבה יותר כאשר 70% מהתיק שלו מרוכז ב-4 מניות בלבד. הגדולה שבהן היא כאמור עדיין אפל.

אבל השאלה הגדולה במקרה של באפט היא דווקא מה הוא מתכוון לעשות בהר המזומנים שלו - 190 מיליארד דולר, כ-57% מהתיק כולו. באפט ענה על כך בכנות בכנס שאין לו ולאף אחד מהמנהלים האחרים בחברה מושג וכי הוא מתקשה למצוא הזדמנויות.

ביל אקמן: בטוח ב-4 המניות שלו?

קרן הגידור של אקמן מנהלת השקעות בשווי של כ-10.8 מיליארד דולר וברבעון האחרון היא הפחיתה ב-10% את ההחזקה הגדולה שלה כיום, רשת המסעדות צ'יפוטלה מקסיקן גריל . אקמן מחזיק ב-20% מהמניות בשווי של 2.2 מיליארד דולר. למעשה, זה השינוי היחיד שביצע אקמן בתיק הריכוזי שלו, שכולל 6 מניות בלבד ובהן גוגל  (19% מהתיק בשווי של 1.4 מיליארד דולר) ורשת המלונות הילטון  (18% מהתיק). עם זאת, ראוי לציין שברבעון הקודם סיים אקמן להיפטר ממהחזקה הגדולה שלו עד לאחרונה, חברת קמעונאות שיפוץ הבית Lowe's, המתחרה של הום דיפו , שעליה הרוויח כ-1.3 מיליארד דולר.

בהקשר של אקמן מעניין לציין שבניגוד לאחרים הנתח של התיק מתחלק בצורה די דומה בין רוב החברות, כלומר הפיזור שלו בין 6 החברות שלו דומה.

ביל אקמן עלה לכותרות בישראל בחצי השנה האחרונה אחרי שיצא בנחרצות נגד ההסתה, ההפגנות והאנטישמיות באוניברסיטאות בארה"ב לאחר הטבח בעוטף עזה ב-7 באוקטובר ואף הוביל מאבק להדחת נשיאות אוניברסיטת הרווארד ופנסילבניה לאחר שלא גינו את האנטישמיות בקמפוסים. אחר כך הישראלים חיבקו אותו ואת אשתו נרי אוקסמן כאשר אלה החליטו לרכוש בכספם הפרטי כ-5% ממניות הבורסה בת"א תמורת כ-100 מיליון שקל (שלא באמצעות קרן הגידור).

ביל ומלינדה גייטס: מוכרים מניות מיקרוסופט

הקרן הפרטית הפילנתרופית הגדולה בעולם של ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט , ואשתו לשעבר מלינדה, עוברת לאחרונה טלטלה. מלינדה גייטס החליטה לפרוש ממנה ולהקים קרן השקעות משל עצמה, תוך שהיא עוזבת עם כ-12.5 מיליארד דולר.

מהדיווח של הקרן עולה שהיא ביצעה שני שינויים בלבד בתיק ברבעון האחרון, אבל מדובר בשינויים צבעוניים למדי. הראשונה היא הפחתה של 4.5% במיקרוסופט, חברת התוכנה הגדולה בעולם שאותה ייסד גייטס עצמו. מדובר במכירה של מניות בשווי של כ-700 מיליון דולר. והשנייה, הקטנה של 13% בהחזקות שלו בברקשייר האת'ווי של וורן באפט (כמיליארד דולר).

ובכל זאת, גם כאן עדיין מדובר בתיק ריכוזי מאוד כאשר 82% מהתיק מרוכז ב-4 חברות בלבד. גם לאחר המכירה, מיקרוסופט עדיין מהווה שליש מתיק ההשקעות כולו, ברקשייר מהווה כ-15.9% מהתיק, חברת הרכבות הלאומית של קנדה עם 15.8% וחברת ניהול האשפה והמיחזור waste management עם 16.4% מהתיק. לא רבים יודעים אך מיקרוסופט היא לא הסיבה היחידה לעושר של משפחת גייטס, הקרן נחשבת ככזו שמשקיעה בטכנולוגיות נקיות וההשקעות בתחום הזה נחשבת גם היא לאחת הסיבות לעושרו הגדול. החזקות נוספות קטנות יחסית בתיק הן חברת הציוד המכני קטרפילר , קוקה קולה וגם הקמעונאית וולמארט .

מייקל ברי: נביא הזעם הופך לאופטימי?

בניגוד למשקיעי הערך הקודמים, מייקל ברי הוא יותר ספקולנט שהתפרסם בעיקר בזכות ההימור המוצלח שלו נגד וול סטריט במשבר הסאב-פריים ב-2008 שקנה לו תהילת עולם.

בעוד שאצל המשקיעים האחרים התיק מרוכז במספר מצומצם מאוד של מניות (70% ויותר מהתיק אצל רובם מרוכז ב-4 מניות בלבד). ברי ידוע בכך שהוא מחפש הזדמנויות לטווחים קצרים בשוק.

בניגוד לענקי וול סטריט, ברי, שמנהל קרן גידור שמנהלת 103 מיליון דולר, מחזיק כיום ב-16 מניות. ל-5 מהן הוא נכנס ברבעון האחרון ובאחרות הוא הגדיל פוזיציות ב-20%, 80% ואפילו פי שניים. ההחזקות הגדולות בתיק שלו כעת הן JD  ועליבאבא  הסיניות, (9.5% ו-8.7% בהתאמה), וגם סיטיבנק  (7.6%). במקרה שלו 4 המניות הגדולות בתיק מהוות רק כ-34% מהתיק כולו.

עוד כתבות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?