ח''כ משה סולומון, הציונות הדתית (''השיטה'', גלי ישראל, 6.3.24) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
גם בימים טרופים כאלה, בריאות הציבור ממשיכה להיות נושא חשוב. כך למשל, ח"כ משה סולומון סיפר למאזינים של קול ישראל שיש עוד הרבה מה לעשות בכל הנוגע לתופעת העישון: "(יש) דוח מאוד עמוק שנעשה על־ידי משרד הבריאות… שגרף המעשנים… כל שנה ושנה הולך וגדל… גם גיל המעשנים הולך וקטן - גם בסיגריות הרגילות וגם בסיגריות האלקטרוניות". האם אכן כך?
● למה לא אוסרים על עישון במרפסת? הצו של בג"ץ שמחייב את המדינה לספק תשובות
● מעשנים יותר, מתאמנים פחות: איך השפיעה המלחמה על הבריאות שלנו?
פנינו למשרד הבריאות, ושם הפנו אותנו לדוחות שר הבריאות על העישון בישראל. הדוח האחרון בו יש נתונים לאוכלוסייה הבוגרת הוא מ־2021. כפי שניתן לראות בגרף, התמונה סטטית לאורך השנים. משרד הבריאות גם מסר לנו: "בנתוני העישון בקרב מבוגרים אין לצערנו שינוי משמעותי, והוא עדיין כ־20% מהאוכלוסייה הבוגרת".

גוף נוסף שאוסף נתונים בנושא הוא המיזם למיגור העישון. נציין כי בשל הבדלי מתודולוגיה, ביניהם סוגי מוצרי העישון ותדירות העישון הנבדקת, ישנם גם הבדלים במספרים אליהם מגיעים הדוחות של כל אחד מהגורמים. לפי המיזם, בקרב מבוגרים יהודים מעל גיל 22 שיעורי המעשנים ירדו בין 2019 (41.6%) ל־2021 (35.1%). ב־2022 שיעורם עמד על 36.1%, נתון שאותו הדוח תיאר כעצירה בירידה. כלומר, שוב, אין עלייה.
ומה לגבי בני נוער? כאן הצדק עם סולומון. דוח משרד הבריאות מ־2022 מראה שהייתה עלייה בשיעור התלמידים שהעידו כי הם מעשנים לפחות סיגריה אחת ביום, מ־4.8% ב־2019 ל־9% ב־2022. לפי המיזם למיגור העישון, בקרב גילי 15־17 שיעור המעשנים עלה באותן שנים מ־17.7% ל־25.1%.
שוחחנו עם שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון, כדי להבין את משמעות הנתונים הללו. "מדינת ישראל קידמה רגולציות שהביאו לירידה בשיעורי העישון בקרב המבוגרים המעשנים", היא מסבירה. "אבל במקביל שוק הסיגריות האלקטרוניות גדל בצורה משמעותית, וב־2021 התרחב גם לסיגריות האלקטרוניות החד־פעמיות".
לסיגריות האלקטרוניות, היא מסבירה, יש חשיבות רבה על הנתונים של בני הנוער: "אם תשאל אותם על סיגריות רגילות, הם יידעו לומר שהן מסוכנות, ויגידו שזה מגעיל אותם, אבל סיגריות אלקטרוניות נתפסות כמשהו אחר".
עוד היא הסבירה כי עד גיל 24 נראה כניסה לעולם העישון והתמכרות, והחל מגילי 30־35 נתחיל לראות ירידה בשיעורי המעשנים בעקבות גמילה.
מח"כ סולומון לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי סולומון חצי נכונים. הנתונים מראים קיפאון בשיעורי העישון בקרב האוכלוסייה המבוגרת. בקרב הנוער אכן יש עלייה בשיעורי העישון, בעיקר בגלל סיגריות אלקטרוניות.
תחקיר: אוריה בר־מאיר