גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירה ב-1.6 מיליון שקל: זו שיאנית המחירים בדרום

אחרי החודשים הראשונים למלחמה, שוק הדירות בדרום מתגאה בהתאוששות מרשימה, אך בעיקר בדירות חדשות ● דירות ללא ממ"ד שמוצעות למכירה מבוקשות פחות, בעיקר ע"י משקיעים ואנשים שמחפשים למצוא דירות במחירים נמוכים במיוחד

כרמי גת, קריית גת / צילום: אלה מאירוביץ
כרמי גת, קריית גת / צילום: אלה מאירוביץ

אחת מכל חמש רכישות של דירה בישראל בוצעה במחוז הדרום ברבעון הראשון של 2024. אלה נתונים דומים לאלה של 2022, ומעט נמוכים מתשעת החודשים הראשונים של 2023, אז שיעור העסקאות בדרום הגיע לכמעט רבע מכלל העסקאות במדינה. גם מדדי המחירים מצביעים על עליות, ובדיקות עומק שערך גלובס מורות כי בערים שסבלו מהפגזות מתמשכות במהלך המלחמה נרשמה עלייה חדה דווקא במחירי הדירות החדשות שנמכרו.

בדיקת גלובס | גזירה חדשה: עוד לפני שהספקתם לקחת משכנתה, היא כבר התייקרה 
בדיקת גלובס | דלת מול דלת, שתי דירות זהות ופער של מיליון שקל במחיר 

1 מספר העסקאות

נתחיל עם נתוני היסוד של השוק, שניתן להפיק מהם אופטימיות: מספר העסקאות שבוצעו במחוז הדרום ברבעון הראשון של השנה הגיע ל־5,037, עלייה של 7% לעומת הרבעון הראשון של שנה שעברה.

אמנם בכל המדינה הגידול הגיע ל־20%, אך אי אפשר להתעלם מתקופת המלחמה, ובמיוחד מהשפעותיה על הפריפריה בצפון ובדרום.

בהתחשב בכך, גידול של 7% במספר העסקאות הוא נתון מעודד מאוד, במיוחד עבור יזמי הנדל"ן, שרשמו ברבעון הזה עלייה של 11% במכירות, יחסית לרבעון המקביל אשתקד.

2הערים המובילות

כ־70% מכלל העסקאות שבוצעו במחוז נעשו בשמונה ערים. באר שבע הייתה ונותרה בירת הנגב, מבחינת מספר עסקאות הנדל"ן שמבוצעות בה. ברבעון הראשון של השנה נעשו בה 1,163 עסקאות; אחריה אשקלון עם 861 עסקאות.

בערים האחרות מספר העסקאות נמוך בהרבה, אך למרות זאת 433 עסקאות בנתיבות, 335 עסקאות באופקים ו־125 עסקאות בשדרות, זו הפתעה גדולה בהתחשב במה שעובר על ערי העוטף בשבעת החודשים האחרונים.

3המחיר הממוצע

במקביל, גם מדד מחירי הדירות בדרום רשם עלייה משמעותית של 2.4% ברבעון הראשון של 2024. שוב מדובר בעלייה שנמוכה מהמדד הכללי הארצי, שמגיע ל־3%, אך יחסית לנסיבות מדובר בנתונים מפתיעים ומעודדים.

מחיר דירה ממוצעת שנרכשה ברבעון הראשון של השנה במחוז הדרום הגיע ל־1.53 מיליון שקל, עלייה של כ־10% לעומת מחיר ממוצע של דירה כזו שנרכשה ברבעון הראשון של 2023. בפרמטר זה העלייה במחוז הדרום הייתה גבוהה מזו שנרשמה בממוצע הכלל ארצי (8%).

4השיאניות

ערכנו ממוצע של מחיר עסקה ממוצעת שנערכה ברבעון הראשון של השנה על דירות 4 חדרים בכל עיר משמונה הערים המובילות במחוז, וכאן יש להדגיש כי מיעוט העסקאות שבוצעו ברוב הערים הדרומיות, מקשה על קבלת ממוצע מדויק של המחירים.

זאת במיוחד לאחר שניכינו עסקאות על דירות שנמכרו בהוזלה, הן באמצעות תוכניות הדיור המסובסדות (מחיר למשתכן, דירה בהנחה וכד') והן באמצעות דירות שנמכרו ע"י יזמים בהנחה. כמו כן היו מקומות שבהם השתנה באופן מהותי היחס בין מספר הדירות יד שנייה לדירות החדשות שנרכשו, מה שהשפיע באופן מלאכותי על הממוצע.

התברר כי דירות 4 חדרים היקרות ביותר שנרכשו בדרום ברבעון הראשון של 2024 היו בקריית גת, ב־1.68 מיליון שקל; באשקלון, ב־1.66 מיליון שקל; ובקריית מלאכי, ב־1.61 מיליון שקל. בבאר שבע ובדימונה נרכשו הדירות הזולות ביותר - 1.32 מיליון שקל ו־1.2 מיליון שקל בהתאמה.

5השפעת הממ"ד

כפי שציינו, תמהיל רכישת הדירות בדרום השתנה בצורה משמעותית בעקבות המלחמה, והדבר בא לידי ביטוי מוחשי ביחס שבין דירות חדשות לדירות יד שנייה.

אך טבעי, שבעקבות מלחמה שבה ספגה המדינה אלפי רקטות, רוכשי הדירות יגדילו את הביקוש לדירות עם ממ"ד, ויקטינו את הביקוש לדירות ללא ממ"ד, במיוחד במקומות שבהם מהירות התגובה הנדרשת לאזעקה אינו עולה על מספר שניות, כמו בערי העוטף.

לא נערכה עדיין עבודה מדוקדקת בעניין הממ"דים. אמנם אלה החלו להופיע בדירות בישראל החל מ־1992, ואולם בשנים הראשונות הוקמו ממ"דים שאינם עומדים בסטנדרטים הנוכחיים - הם קטנים, לא נוחים ולא מאפשרים לשהות בתוכם יותר מכמה דקות. חלקם עברו "הסבה" לחדרי מזווה וחדרי ארונות, מחלקם הוצאו דלתות ההדף, ולא ניתן להשיבם לייעודם המקורי. כך שרוכשי הדירות נוהגים לפסול גם דירות רבות, שעל הנייר מצויידות בממ"ד, ומחפשים דירות חדשות יותר.

הנתונים בעניין זה מאוד ברורים: כ־50.5% מהדירות במחוז הדרום שנרכשו ברבעון הראשון של השנה היו חדשות, לעומת 48% בכלל המדינה; כשבדקנו את המצב באופן פרטני לגבי מספר ערים שספגו פגיעות קשות במהלך המלחמה, המגמה הייתה חזקה בהרבה: בשנה וחצי של לפני המלחמה, 58% מהדירות שנרכשו באופקים היו חדשות; בחצי השנה הראשונה של המלחמה משקלן זינק ל־85% מכלל הדירות; בנתיבות המשקל עלה משני שלישים ל־72%; בשדרות מ־60% ל־64%, באשקלון מ־52% ל־54% ובבאר שבע מ־22% ל־29%. הכמות הנמוכה (יחסית) של דירות חדשות שנרכשת בבאר שבע, מיוחסת לכמות המשקיעים הגדולה שפוקדת את העיר ורוכשת בה דירות.

"מאז המלחמה אנשים באמת הקטינו מאוד את רכישת הדירות בלי ממ"דים, והם מתמקדים בדירות יד שנייה חדשות יותר עם ממ"ד או בדירות חדשות", מספר המתווך אביב זוהר מ"כאן נדל"ן" בנתיבות. "אני נתקל בבעלי דירות ישנות, שבעצמם מבינים את הבעיה למכור דירות כאלה עכשיו".

מה עושה בעל דירה ישנה שרוצה למכור אותה בימים האלה?
"אם יש לו הון עצמי, הוא רוכש דירה חדשה ומשאיר את הדירה הישנה אצלו. במילא המחיר שלה לא מאוד גבוה. אחרים ממתינים לפינוי־בינוי, או למה שאני קורא 'ישועות'. ומי שבאמת מוכרח - מוריד במחיר".

בכמה המחירים של דירות כאלה ירדו?
"אני מעריך שמחירי דירות כאלה ירדו בסדר גודל של 5%־10%, ומי שרוכש אותן זה בעיקר משקיעים, או אנשים שאין להם תקציב מעבר ל־600־700 אלף שקל, שזה מחיר רוב הדירות האלה. כל היתר מנסים להתאמץ עוד קצת, כדי לרכוש דירות חדשות".

בקרוב ינהל זוהר שיווק של פרויקט חדש של יורו ישראל, שתקים בעיר 350 דירות חדשות, מה שככל הנראה יגדיל אף יותר את הסטטיסטיקה בנתיבות לטובת הדירות החדשות.

בשכנה שדרות המגמה זהה, מספר אמיר כהן סמנכ"ל שיווק בחברת י.ח. דמרי. "עשינו 15 עסקאות בשדרות מינואר", הוא מספר. "כרגע יש לנו פרויקט אחד בבנייה מתקדמת - שלב ראשון בסוף שלד. אנחנו חזרנו לעבוד שם בתחילת נובמבר ורוכשת שראתה את הבניין אחרי המון זמן שלא הייתה בעיר הייתה המומה שהבניין עומד".

הפרויקט הוחל בשיווק לפני שנה, ועד לפרוץ המלחמה נמכרו בו 40 דירות. "בהתחלה הייתה הקפאה מוחלטת, אבל בסוף נובמבר כבר החלו לחזור התושבים וחוזרים יחסית לשגרה. הביקוש לא מאוד גבוה אבל קצב השיווק עומד על 3־4 דירות בחודש בפרויקט".

אמיר כהן, סמנכל שיווק ומכירות בדמרי / צילום: אפרת מזור

6הקונים

זהותם של הקונים מגוונת, מעידים הפעילים בתחום.

כהן: "יש רוכשים שהיו מפונים משדרות ואמרו שהם לא מוכנים לחזור לבית קרקע אז הם רכשו את הפנטהאוז; זוג אחים צרפתים שההורים שלהם רכשו להם לכל אחד דירה, מתוך כוונה ללחוץ עליהם לבוא לארץ. לאור הסיטואציה הם מנסים לזרז את המעבר - משהו פטריוטי. עובדי רכבת שגרים במרכז הארץ גם קונים בפרויקט - בגלל הטבת המס. יש מקומיים, חבר'ה צעירים, ויש גם מעט משקיעים שמסתכלים קדימה".

ומה לגבי מחירים?
"המחירים עלו בחודשיים האחרונים. דירת 4 חדרים מתחילה מ־1.52 מיליון שקל. זה גבוה ב־100 אלף מנתיבות, השכנה".

7הביטולים

האם נרשמו גם ביטולים?
כהן: "היה חשש ואנשים שאלו שאלות וחשבו לבטל אבל בסוף לא היו ביטולים. הייתה למשל משפחה שהייתה אמורה לעבור מיישוב אחר שביקשה לבטל. ביקשנו להמתין ובשיחה איתם בינואר הם המשיכו בעסקה.

"בסך הכל אפשר לראות שפורסם שיש עלייה בביקוש בשדרות ואנחנו מרגישים את זה במשרדים. אם היו שואלים אותי באוקטובר או בנובמבר שיימכרו שלוש־ארבע דירות בחודש לא הייתי מאמין. אבל מסתבר שזה עובד".

8העתיד

השאלה מה הלאה. עדיין מספר הדירות הישנות בדרום הוא מספר נכבד. אמנם בערים קטנות כמו שדרות ונתיבות, רוב מוחלט של הדירות חדשות וממוגנות, אך באשקלון ההערכות הן כי כ־12 אלף יחידות דיור מתוך כ־56 אלף אינן ממוגנות, ובבאר שבע המספר גדול אף יותר.

סביר להניח כי בעתיד הקרוב הדירות הללו "יצאו מהמחזור" ובעליהן ימצאו קושי גובר והולך למכור אותן. מחירי השוק שלהן צפויים לרדת, אלא אם תקודם עליהן התחדשות עירונית. הבעיה, שהתחדשות עירונית בישראל מקודמת באטיות רבה מדי, במיוחד בערים בעלות צבר גדול של קרקעות פנויות וכדאיות כלכלית נמוכה - כמו ערי הדרום.

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם