גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירה ב-1.6 מיליון שקל: זו שיאנית המחירים בדרום

אחרי החודשים הראשונים למלחמה, שוק הדירות בדרום מתגאה בהתאוששות מרשימה, אך בעיקר בדירות חדשות ● דירות ללא ממ"ד שמוצעות למכירה מבוקשות פחות, בעיקר ע"י משקיעים ואנשים שמחפשים למצוא דירות במחירים נמוכים במיוחד

כרמי גת, קריית גת / צילום: אלה מאירוביץ
כרמי גת, קריית גת / צילום: אלה מאירוביץ

אחת מכל חמש רכישות של דירה בישראל בוצעה במחוז הדרום ברבעון הראשון של 2024. אלה נתונים דומים לאלה של 2022, ומעט נמוכים מתשעת החודשים הראשונים של 2023, אז שיעור העסקאות בדרום הגיע לכמעט רבע מכלל העסקאות במדינה. גם מדדי המחירים מצביעים על עליות, ובדיקות עומק שערך גלובס מורות כי בערים שסבלו מהפגזות מתמשכות במהלך המלחמה נרשמה עלייה חדה דווקא במחירי הדירות החדשות שנמכרו.

בדיקת גלובס | גזירה חדשה: עוד לפני שהספקתם לקחת משכנתה, היא כבר התייקרה 
בדיקת גלובס | דלת מול דלת, שתי דירות זהות ופער של מיליון שקל במחיר 

1 מספר העסקאות

נתחיל עם נתוני היסוד של השוק, שניתן להפיק מהם אופטימיות: מספר העסקאות שבוצעו במחוז הדרום ברבעון הראשון של השנה הגיע ל־5,037, עלייה של 7% לעומת הרבעון הראשון של שנה שעברה.

אמנם בכל המדינה הגידול הגיע ל־20%, אך אי אפשר להתעלם מתקופת המלחמה, ובמיוחד מהשפעותיה על הפריפריה בצפון ובדרום.

בהתחשב בכך, גידול של 7% במספר העסקאות הוא נתון מעודד מאוד, במיוחד עבור יזמי הנדל"ן, שרשמו ברבעון הזה עלייה של 11% במכירות, יחסית לרבעון המקביל אשתקד.

2הערים המובילות

כ־70% מכלל העסקאות שבוצעו במחוז נעשו בשמונה ערים. באר שבע הייתה ונותרה בירת הנגב, מבחינת מספר עסקאות הנדל"ן שמבוצעות בה. ברבעון הראשון של השנה נעשו בה 1,163 עסקאות; אחריה אשקלון עם 861 עסקאות.

בערים האחרות מספר העסקאות נמוך בהרבה, אך למרות זאת 433 עסקאות בנתיבות, 335 עסקאות באופקים ו־125 עסקאות בשדרות, זו הפתעה גדולה בהתחשב במה שעובר על ערי העוטף בשבעת החודשים האחרונים.

3המחיר הממוצע

במקביל, גם מדד מחירי הדירות בדרום רשם עלייה משמעותית של 2.4% ברבעון הראשון של 2024. שוב מדובר בעלייה שנמוכה מהמדד הכללי הארצי, שמגיע ל־3%, אך יחסית לנסיבות מדובר בנתונים מפתיעים ומעודדים.

מחיר דירה ממוצעת שנרכשה ברבעון הראשון של השנה במחוז הדרום הגיע ל־1.53 מיליון שקל, עלייה של כ־10% לעומת מחיר ממוצע של דירה כזו שנרכשה ברבעון הראשון של 2023. בפרמטר זה העלייה במחוז הדרום הייתה גבוהה מזו שנרשמה בממוצע הכלל ארצי (8%).

4השיאניות

ערכנו ממוצע של מחיר עסקה ממוצעת שנערכה ברבעון הראשון של השנה על דירות 4 חדרים בכל עיר משמונה הערים המובילות במחוז, וכאן יש להדגיש כי מיעוט העסקאות שבוצעו ברוב הערים הדרומיות, מקשה על קבלת ממוצע מדויק של המחירים.

זאת במיוחד לאחר שניכינו עסקאות על דירות שנמכרו בהוזלה, הן באמצעות תוכניות הדיור המסובסדות (מחיר למשתכן, דירה בהנחה וכד') והן באמצעות דירות שנמכרו ע"י יזמים בהנחה. כמו כן היו מקומות שבהם השתנה באופן מהותי היחס בין מספר הדירות יד שנייה לדירות החדשות שנרכשו, מה שהשפיע באופן מלאכותי על הממוצע.

התברר כי דירות 4 חדרים היקרות ביותר שנרכשו בדרום ברבעון הראשון של 2024 היו בקריית גת, ב־1.68 מיליון שקל; באשקלון, ב־1.66 מיליון שקל; ובקריית מלאכי, ב־1.61 מיליון שקל. בבאר שבע ובדימונה נרכשו הדירות הזולות ביותר - 1.32 מיליון שקל ו־1.2 מיליון שקל בהתאמה.

5השפעת הממ"ד

כפי שציינו, תמהיל רכישת הדירות בדרום השתנה בצורה משמעותית בעקבות המלחמה, והדבר בא לידי ביטוי מוחשי ביחס שבין דירות חדשות לדירות יד שנייה.

אך טבעי, שבעקבות מלחמה שבה ספגה המדינה אלפי רקטות, רוכשי הדירות יגדילו את הביקוש לדירות עם ממ"ד, ויקטינו את הביקוש לדירות ללא ממ"ד, במיוחד במקומות שבהם מהירות התגובה הנדרשת לאזעקה אינו עולה על מספר שניות, כמו בערי העוטף.

לא נערכה עדיין עבודה מדוקדקת בעניין הממ"דים. אמנם אלה החלו להופיע בדירות בישראל החל מ־1992, ואולם בשנים הראשונות הוקמו ממ"דים שאינם עומדים בסטנדרטים הנוכחיים - הם קטנים, לא נוחים ולא מאפשרים לשהות בתוכם יותר מכמה דקות. חלקם עברו "הסבה" לחדרי מזווה וחדרי ארונות, מחלקם הוצאו דלתות ההדף, ולא ניתן להשיבם לייעודם המקורי. כך שרוכשי הדירות נוהגים לפסול גם דירות רבות, שעל הנייר מצויידות בממ"ד, ומחפשים דירות חדשות יותר.

הנתונים בעניין זה מאוד ברורים: כ־50.5% מהדירות במחוז הדרום שנרכשו ברבעון הראשון של השנה היו חדשות, לעומת 48% בכלל המדינה; כשבדקנו את המצב באופן פרטני לגבי מספר ערים שספגו פגיעות קשות במהלך המלחמה, המגמה הייתה חזקה בהרבה: בשנה וחצי של לפני המלחמה, 58% מהדירות שנרכשו באופקים היו חדשות; בחצי השנה הראשונה של המלחמה משקלן זינק ל־85% מכלל הדירות; בנתיבות המשקל עלה משני שלישים ל־72%; בשדרות מ־60% ל־64%, באשקלון מ־52% ל־54% ובבאר שבע מ־22% ל־29%. הכמות הנמוכה (יחסית) של דירות חדשות שנרכשת בבאר שבע, מיוחסת לכמות המשקיעים הגדולה שפוקדת את העיר ורוכשת בה דירות.

"מאז המלחמה אנשים באמת הקטינו מאוד את רכישת הדירות בלי ממ"דים, והם מתמקדים בדירות יד שנייה חדשות יותר עם ממ"ד או בדירות חדשות", מספר המתווך אביב זוהר מ"כאן נדל"ן" בנתיבות. "אני נתקל בבעלי דירות ישנות, שבעצמם מבינים את הבעיה למכור דירות כאלה עכשיו".

מה עושה בעל דירה ישנה שרוצה למכור אותה בימים האלה?
"אם יש לו הון עצמי, הוא רוכש דירה חדשה ומשאיר את הדירה הישנה אצלו. במילא המחיר שלה לא מאוד גבוה. אחרים ממתינים לפינוי־בינוי, או למה שאני קורא 'ישועות'. ומי שבאמת מוכרח - מוריד במחיר".

בכמה המחירים של דירות כאלה ירדו?
"אני מעריך שמחירי דירות כאלה ירדו בסדר גודל של 5%־10%, ומי שרוכש אותן זה בעיקר משקיעים, או אנשים שאין להם תקציב מעבר ל־600־700 אלף שקל, שזה מחיר רוב הדירות האלה. כל היתר מנסים להתאמץ עוד קצת, כדי לרכוש דירות חדשות".

בקרוב ינהל זוהר שיווק של פרויקט חדש של יורו ישראל, שתקים בעיר 350 דירות חדשות, מה שככל הנראה יגדיל אף יותר את הסטטיסטיקה בנתיבות לטובת הדירות החדשות.

בשכנה שדרות המגמה זהה, מספר אמיר כהן סמנכ"ל שיווק בחברת י.ח. דמרי. "עשינו 15 עסקאות בשדרות מינואר", הוא מספר. "כרגע יש לנו פרויקט אחד בבנייה מתקדמת - שלב ראשון בסוף שלד. אנחנו חזרנו לעבוד שם בתחילת נובמבר ורוכשת שראתה את הבניין אחרי המון זמן שלא הייתה בעיר הייתה המומה שהבניין עומד".

הפרויקט הוחל בשיווק לפני שנה, ועד לפרוץ המלחמה נמכרו בו 40 דירות. "בהתחלה הייתה הקפאה מוחלטת, אבל בסוף נובמבר כבר החלו לחזור התושבים וחוזרים יחסית לשגרה. הביקוש לא מאוד גבוה אבל קצב השיווק עומד על 3־4 דירות בחודש בפרויקט".

אמיר כהן, סמנכל שיווק ומכירות בדמרי / צילום: אפרת מזור

6הקונים

זהותם של הקונים מגוונת, מעידים הפעילים בתחום.

כהן: "יש רוכשים שהיו מפונים משדרות ואמרו שהם לא מוכנים לחזור לבית קרקע אז הם רכשו את הפנטהאוז; זוג אחים צרפתים שההורים שלהם רכשו להם לכל אחד דירה, מתוך כוונה ללחוץ עליהם לבוא לארץ. לאור הסיטואציה הם מנסים לזרז את המעבר - משהו פטריוטי. עובדי רכבת שגרים במרכז הארץ גם קונים בפרויקט - בגלל הטבת המס. יש מקומיים, חבר'ה צעירים, ויש גם מעט משקיעים שמסתכלים קדימה".

ומה לגבי מחירים?
"המחירים עלו בחודשיים האחרונים. דירת 4 חדרים מתחילה מ־1.52 מיליון שקל. זה גבוה ב־100 אלף מנתיבות, השכנה".

7הביטולים

האם נרשמו גם ביטולים?
כהן: "היה חשש ואנשים שאלו שאלות וחשבו לבטל אבל בסוף לא היו ביטולים. הייתה למשל משפחה שהייתה אמורה לעבור מיישוב אחר שביקשה לבטל. ביקשנו להמתין ובשיחה איתם בינואר הם המשיכו בעסקה.

"בסך הכל אפשר לראות שפורסם שיש עלייה בביקוש בשדרות ואנחנו מרגישים את זה במשרדים. אם היו שואלים אותי באוקטובר או בנובמבר שיימכרו שלוש־ארבע דירות בחודש לא הייתי מאמין. אבל מסתבר שזה עובד".

8העתיד

השאלה מה הלאה. עדיין מספר הדירות הישנות בדרום הוא מספר נכבד. אמנם בערים קטנות כמו שדרות ונתיבות, רוב מוחלט של הדירות חדשות וממוגנות, אך באשקלון ההערכות הן כי כ־12 אלף יחידות דיור מתוך כ־56 אלף אינן ממוגנות, ובבאר שבע המספר גדול אף יותר.

סביר להניח כי בעתיד הקרוב הדירות הללו "יצאו מהמחזור" ובעליהן ימצאו קושי גובר והולך למכור אותן. מחירי השוק שלהן צפויים לרדת, אלא אם תקודם עליהן התחדשות עירונית. הבעיה, שהתחדשות עירונית בישראל מקודמת באטיות רבה מדי, במיוחד בערים בעלות צבר גדול של קרקעות פנויות וכדאיות כלכלית נמוכה - כמו ערי הדרום.

עוד כתבות

אילן רום, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: ברוך גרינברג

מנכ"ל האוצר: "תקציב הביטחון מתנהל בלי תקרה וחורג מכללי המינהל התקין"

מנכ”ל משרד האוצר אילן רום מתח ביקורת חריפה על ניהול תקציב הביטחון וטען כי התקציב הכפיל את עצמו מאז פרוץ המלחמה מבלי שננקטו צעדי התייעלות ● רום התריע כי ניהול ימי המילואים מתבצע "ללא בקרה וללא אחריות" ומשליך על המשק כולו ● במקביל, תקציב 2025 צפוי להתרחב ב־31 מיליארד שקל ולהעמיק את הגירעון ל־5.2% ● עלות המבצע הנוכחי לכיבוש העיר עזה עדיין לא נכללה – ועלולה להביא לפריצת מסגרת נוספת

סמנכ''ל האוצר, יוראי מצלאוי / צילום: עודד קרני

כפי שנחשף בגלובס: האוצר משיק תוכנית תמריצים למוסדיים שישקיעו בתשתיות

לפי התוכנית שנחשפה, התזכיר אמור להעלות את תקרת הפטור מ-20% ל-49% עבור קופת גמל בודדת, ומ-50% ל-75% עבור השקעה משותפת של מספר קופות ● הודעת האוצר מהיום אישרה את הכיוון הכללי, אם כי לא פירטה את האחוזים הספציפיים החדשים

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מצא: זו השעה שבה הכי בריא לאכול ארוחת בוקר

חברת Hairstetics המטפלת בהתקרחות נשית הודיעה על השקעה אסטרטגית; בית החולים שיבא מקים מרכז מחקר עם בר-אילן ומרכז חדשנות עם המרכז הרפואי זיו; טרהסייט תפתח מודל בינה מלאכותית בתחום הביולוגיה; ונוירוקייר תתאים תרופות לטיפול בדיכאון באמצעות "מוח קטן בצלחת" ● השבוע בביומד

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

בתזמון מושלם: החברה הביטחונית שגייסה הערב 400 מיליון דולר

חברת המצלמות לרחפנים ולמל"טים נקסט ויז'ן הודיעה על הגיוס המשמעותי בצל דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על מעמדה של ישראל בעולם, ועל כך ש"תעשיות הנשק שלנו עשויות להיחסם" ● המניה טסה ב-272% בשנה האחרונה

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

פרשת מאי גולן שנחשפה בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה מאי גולן

בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה לשוויון חברתי מאי גולן בירושלים ועצרה עו"ד מוכר ששימש בעבר כיועץ הפרלמנטרי שלה • במהלך פשיטה על ביתה של היועצת לשרה נתפסה מעבדת סמים • במשטרה החליטו: גולן תזומן לחקירה היום אחה"צ

העזתים שברחו מעזה בעזרת ChatGPT

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראלים לא יוכלו להתקבל לאקדמיה הצבאית היוקרתית של בריטניה החל משנה הבאה, הצרות של איראן צפויות להחמיר, ארה"ב נאלצת לכבות שריפות במזרח התיכון, וסיפורו של עזתי שברח מעזה בעזרת אופנוע ים ו-ChatGPT ● כותרות העיתונים בעולם 

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

בחסות הסנסציה בשווקים: חדשות טובות לאלשטולר שחם, מגדל, כלל ומיטב

שורה של מנהלי השקעות מוסדיים נהנו מרווחים גדולים על הנייר כתוצאה מהזינוק היומי החריג במניית ענקית התוכנה אורקל ● מגדל: "לאורקל יש עוד לאן לצמוח, ואנחנו מאמינים בה בטווח הארוך"

אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

היום יתפרסם מדד המחירים לצרכן עבור חודש אוגוסט 2025, שעפ"י ההערכות צפוי להצביע על עלייה בשיעור גבוה יחסית של 0.6%-0.7% ● עם זאת, האינפלציה השנתית צפויה להתכנס לראשונה אל תוך יעד המחירים שהציב בנק ישראל - עם התמתנות מ־3.1% ל־2.8%

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

זמן מלחמה? בנמל אשדוד יפרצו את התקציב כדי לממן חגיגות

בנמל אשדוד מתכוונים לפרוץ את מסגרת תקציב ההוצאות כדי לממן את החגיגות לרגל 60 שנה להקמת הנמל - שיעלו כ-3 מיליון שקל ● והתאגיד הופך את הסדרה המצליחה "קופה ראשית" לסרט שיעלה לאקרנים בקיץ הבא ● אירועים ומינויים

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

הסכר נפרץ: החברות הישראליות שמכוונות להנפקה בוול סטריט

הצפי להורדת ריבית בארה"ב וליציבות האינפלציה מביא כמה מהחברות לשקול הנפקה בשוק האמריקאי ● ביניהן ארמיס, שנמצאת כעת בסבב גיוס לפי שווי של 5 מיליארד דולר, ו־וואסט דאטה, אחת השותפות המרכזיות של אנבידיה בתחום ניהול אחסון מידע

עשן עולה מעל עזה, הערב / צילום: ap, Leo Correa

גורם ביטחוני: התקיפות מהאוויר בעיר עזה - עצימות ומשמעותיות

הרמטכ"ל אחרי השלמת ההכנות לכניסה לעזה: "אנחנו פועלים בנחישות להסרת איומים, ופועלים לשימור עליונות מבצעית בכלל הזירות ● אמיר קטאר: "נחושים לעשות כל מה שנדרש כדי להתמודד עם התוקפנות הישראלית" ● מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו למשפחות חטופים: "עובדים על עסקה כוללת למרות שאנחנו יודעים שחמאס תמיד ינסה להשאיר אצלו חטופים" ● 48 חטופים - 710 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

מה עומד מאחורי המהלך של החשכ''ל / צילום: רפי קוץ

סוף לשוטף פלוס: באוצר מקדמים מערכת דיגיטלית חדשה לניהול תשלומי המדינה

לגלובס נודע שהחשב הכללי יוצא במהלך שאפתני להחלפת העברות הכספים המסורתיות לספקים ב"אסימונים" דיגיטליים ממשלתיים - שיתקבלו מיד עם גמר העבודה ● על פי הערכות, מיליארדי שקלים שמועברים לביצוע פרויקטים "נבלעים" בדרך ● המערכת תאפשר מעקב אחר הכספים ותמנע את זליגתם לגורמים עברייניים

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות ידרוש מכללית: קיצוץ במשרת היו"ר והגבלת השפעת הדירקטוריון על מינוי בכירים

על רקע מינוי מנכ"ל חדש לקופה, במשרד הבריאות דורשים כי יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר יעבור למשרה חלקית, וכי סמכויות הדירקטוריון יצומצמו ● גורמים במערכת הבריאות: "אנחנו מחכים לראות אם ימונה האדם המתאים ביותר. אם לא, נפעל" ● תהליך מינוי המנכ"ל עשוי להסתיים עד ראש השנה

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

וואן זירו: 3 בכירים שהיו בצוות ההקמה של הבנק הוחלפו

שלושה מבכירי בנק וואן זירו, שהיו שותפים להקמתו, מסיימים את תפקידיהם ● במקביל הודיע הבנק על מינויו של יובל בירנבוים ל־CTO ועל איחוד חטיבות הטכנולוגיה ● המנכ"ל אייל גפני: "היסודות שנבנו הם בסיס איתן להמשך ההתפתחות כמחולל תחרות במערכת הבנקאית"

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

ספרד מבטלת עסקת ענק עם אלביט

מדובר בעסקה לרכישת מערכות ארטילריה מדגם PULS ● שווי עסקת התותחים הכולל הוא 700 מיליון אירו, כשמתוכם כ-150 מיליון אירו לאלביט ● ביטול זה מתווסף להחלטת ספרד מחודש יוני על השהיית עסקה לרכישת טילי ספייק LR 2 מרפאל תמורת כ־285 מיליון אירו ● המטרה: "להוריד לאפס" את התלות הטכנולוגית בישראל בשל המלחמה בעזה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג, לצד מייסד מלאנוקס איל ולדמן / צילום: תמר מצפי

מלאנוקס בלב המתיחות בין ארה"ב לסין: האם אנבידיה תספוג קנס של מיליארדים

הרשויות בבייג'ינג הודיעו כי אנבידיה הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים במדינה עם רכישת מלאנוקס ב־2020 ● כעת, ענקית השבבים עשויה לספוג קנס של עד 10% מהכנסותיה בסין ● המהלך מגיע לאחר שורת צעדים שארה"ב וסין נקטו אחת נגד השנייה באחרונה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

סין קבעה שאנבידיה הפרה את חוקי המונופול עם רכישת מלאנוקס

גורם רשמי בסין אמר היום כי "אנבידיה הפרה את חוקי המונופול ברכישת מלאנוקס", אך לא פורסמו אילו צעדי ענישה יינקטו, ורק צוין כי החקירה תימשך ● בשנת 2020 בייג'ינג אישרה את עסקת הרכישה עם מספר תנאים מתלים ● מאנבידיה נמסר: "אנו פועלים בהתאם לחוק בכל היבט. נמשיך לשתף פעולה עם כל הגופים הממשלתיים הרלוונטיים"

אנשי ביטחון סינים אוספים פרטים מאזרחים באיי שלמה, החודש / צילום: Reuters, Royal Solomon Islands Police Force

מדינות האי הזעירות של האוקיינוס השקט נקראות לבלום את התפשטות סין

שורת איים קטנים ומרוחקים הצביעו עם ישראל בעצרת האו"ם ביום שישי האחרון נגד ההצעה ל"שתי מדינות לשני עמים" ● ניתן להניח שהדבר קשור בכך שהן נשענות, לפחות במידת מסוימת, על סיוע אמריקאי - ומאוימות מההתפשטות הסינית באזור

יובל לוי, מנצח העונה השביעית של ''האח הגדול'' / צילום: רן יחזקאל

הרייטינג והמספרים מאחורי "האח הגדול"

העונה השביעית של "האח הגדול" ברשת 13 הגיעה לסיומה, עם גמר שרשם רייטינג של 23.6% ו-714 אלף צופים ● מלון התיאטרון בירושלים יארח בראש השנה חיילי מילואים שלחמו במהלך השנה האחרונה, במטרה להוקיר את פועלם ● ומועדון הוט יעניק לחבריו 15% הנחה על מגוון תווי המזון ● אירועים ומינויים

ראש עיריית איסטנבול המודח, אקרם אימאמאולו ונשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Emrah Gure, Markus Schreiber

ארדואן ממשיך לסגור חשבונות עם האופוזיציה ומטלטל את הבורסה באיסטנבול

נשיא טורקיה מסלים את המאבק נגד מפלגת העם הרפובליקנית, במקביל לניסיונות להציב "נאמנים" בהנהגת האופוזיציה ● בזמן שהמערכת הפוליטית סוערת, מאבקים אלימים שוטפים את הרחובות ● המשקיעים, שחוששים מערעור היציבות, מטלטלים את שוקי ההון הטורקיים