גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טורקיה מאחרת באספקת מסוקים והרובוט הישראלי שבדרך לארה"ב

חברת "רובוטים דיפנס" הישראלית הודיעה כי קיבלה הזמנת רכש לאספקה של יותר מ־130 מערכות רובוטיות עבור חיל הנחתים של ארה"ב ● חברה אמירותית ממשלתית סגרה חוזה ענק עם הממשל באבו דאבי לרכישת 10 סירות פטרול ● צבא יפן ייפרד סופית מהטנקים המיושנים שלו ויחליפם בדגמים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רובוט ה-MTGR של חברת Roboteam Defense / צילום: Roboteam Defense
רובוט ה-MTGR של חברת Roboteam Defense / צילום: Roboteam Defense

עולם הים הולך ותופס מקום מרכזי יותר בפיתוחים הטכנולוגיים. לצד זאת, הביקושים הגוברים למוצרים הקיימים מקשים על חלק מהספקים לעמוד בלוחות הזמנים, כאשר חברות אחרות מנסות לשלב זרועות כדי להגביר את מומנטום הביקושים. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס. 

הנשק הבריטי החדש שמבטיח יירוט כטב"מים בעלות של 47 אגורות
הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

הרובוט הישראלי שעובר מהמנהרות בעזה לעסקה עם ארה"ב

חברת "רובוטים דיפנס" (Roboteam Defense) הישראלית, שמפתחת ומייצרת מערכות רובוטיות למשימות צבאיות וביטחוניות, הודיעה כי קיבלה הזמנת רכש ראשונית לאספקה של יותר מ־130 מערכות MTGR לחיל הנחתים (מארינס) של ארה"ב. הזמנה זו מהווה חלק מהצטיידות גדולה יותר של רובוטים נוספים שצפויה לבוא בעקבותיה, בהיקף כולל של יותר מ־100 מיליון שקל. 

החברה קיבלה את הזמנת הרכש באמצעות שיתוף פעולה עם מיסטרל האמריקאית, ותספק במסגרת ההסכם כ־200 יחידות MTGR, לצד חלקי חילוף ושירותי תחזוקה. אספקת המערכות כבר החלה, והחברה צפויה להשלים אותה עד הרבעון הראשון של שנת 2025. 

ה-MTGR הוא רובוט טקטי נישא וקל משקל, המסוגל להתנייד בחופשיות בסביבה אורבנית סבוכה, בתוך מבנים ובתווך התת־קרקעי. הרובוט נושא מצלמות מתקדמות ומשדר וידאו ב־360 מעלות למערכות שליטה ובקרה שונות. יכולת ההתמודדות הגבוהה שלו בשטח עם תנאים קשים, יכולתו לטפס מדרגות ולשאת עליו אמצעי מודיעין ואמצעים נוספים, מאפשרת לכוחות להשתמש בו למשימות הנדסה וסילוק פצצות, איסוף מודיעין ומבצעים מיוחדים. המערכת משמשת גם את צה"ל במלחמת חרבות ברזל, מהווה חלק משמעותי בטיפול במנהרות ומאפשרת ללוחמים לשמור על עליונות טקטית בעת שהרובוט נשלח קדימה לסרוק את השטח. 

החברה שמתמחה בפיתוח וייצור של מערכות רובוטיות לשימושים ביטחוניים וצבאיים מתקדמים הוקמה ב־2009, כשמשרדי החברה ממוקמים בישראל ובארה"ב. לחברה מגוון מערכות רובוטיות ייחודיות, החל מרובוט זעיר וזריז במשקל 1.5 ק"ג לאיסוף מודיעין ועד רובוט בעל יכולות אוטונומיות במשקל 1.2 טון לנשיאת ציוד ואמצעים מתקדמים שונים בהתאם למשימה. 

המערכות של חברת "רובוטים דיפנס" משמשות כיום לקוחות ביותר מ־30 מדינות שונות בעולם. מגוון לקוחות צבאיים וביטחוניים בארה"ב כבר משתמשים במערכות הרובוטיות של החברה בצורה מבצעית, ביניהם חיל האוויר האמריקאי, שהצטייד במאות מערכות MTGR במסגרת הזמנה משמעותית בשווי של מעל 25 מיליון דולר. עבור חיל הנחתים האמריקאי זוהי ההזמנה הראשונה. 

התקדמות בתוכנית עתידנית של ארה"ב

הסוכנות האמריקאית הממשלתית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים (DARPA) בחרה בשש חברות שיתקדמו בפרויקט לפיתוח מל"טים קלים שמיועדים להמריא באופן אנכי מספינות. עבור קידום המיזם שנקרא ANCILLARY, נבחרו החברות אירוווירומנט, גריפון אירוספייס, קארם איירקראפט, מטהוד אירונאוטיקס, נורת'רופ גרומן וסיקורסקי. 

מאחורי הפרויקט עומדת ההבנה כי ספינות בעולם ככלל ובצי האמריקאי בפרט הן בעלות שטח מוגבל. לכן, מעוניינים לחסוך את המקומות שנדרשים כיום עבור משגרים וציוד נחיתה. בסוכנות האמריקאית אמנם רוצים שהמל"טים יהיו קלים, אבל עדיין דורשים כי הם יוכלו לשאת מטענים, להיות בעלי יכולות איסוף מודיעין, וכן מעקב וסיור בטווח גדול מהספינות. 

התעשייה האווירית הטורקית מאחרת באספקה

משרד ההגנה של הפיליפינים הודיע כי קיבלו לאחרונה שני מסוקי T129 מתוצרת התעשייה האווירית הטורקית, אלא שהאספקה התבצעה באיחור של יותר משנה. זו האספקה האחרונה לאחר שבפיליפינים כבר קיבלו ארבעה מסוקים קודמים מאותו דגם, במסגרת עסקת G2G עם טורקיה בסך כ־269 מיליון דולר. 

בה בעת, חברת אסלסאן העבירה לצבא טורקיה את רדאר ההרתעה ALP-300G, שמיועד לנטר פעילות ביון אווירי, לסייע לבקרת הגבולות, ולתמוך במערכות הגנה אווירית, איתור והצלה וכיבוי אש. "המערכת של אסלסאן עולה על מקבילותיה בעולם, כולל מאיטליה, צרפת וארה"ב", טען מזכיר התעשיות הביטחוניות הטורקי, חאלוק גורגון, שנמנע מטענות בנוגע ליכולות טכנולוגיות מול אלו הישראליות.  

החברה האמירותית שנהנית מהביקושים של מוחמד בן זאיד 

החברה האמירותית הביטחונית הממשלתית "אדג'" ממשיכה ליהנות מחוזים עם הממשל באבו דאבי. השבוע, דרך המיזם המשותף שלה עם חברת המספנות האיטלקית פינקנטיירי, היא סגרה חוזה בסך 400 מיליון אירו עם משמר החופים של איחוד האמירויות - לרכישת 10 סירות פטרול. 

המיזם המשותף שממנו מחזיקה אדג' 51% ואילו פינקנטיירי מספקת את המקצועיות שלה בבניית ספינות, ייצרו סירות באורך 51 מטרים. הסירות הללו יהיו דומות לדגם שסופק קודם לכן למשמר החופים של איטליה. ככלל, פינקנטיירי שנחשבת למספנה מובילה משתמשת כדבר שבשגרה במיזמים משותפים כדי לעודד את היקף הביקושים למוצרי החברה. 

יפן נפרדת מהטנקים המיושנים

צבא יפן ייפרד סופית מהטנקים מדגם "סוג 74". כך מסר דובר משרד ההגנה היפני לסוכנות ג'יינס. לדבריו, כבר 90 טנקים מדגם זה הוצאו משירות. סוג 74 הוא טנק מהדור השני שפיתחו בחברת מיצובישי באמצע שנות ה־70, בהתאם לדרישות שנבעו מימי המלחמה. הטנק נושא מנוע מיצובישי בעל 720 כוח סוס, כשמהירות המקסימלית על הכביש עומדת על 53 קמ"ש והוא בעל טווח פעילות של כ־300 ק"מ.

החוקה הפציפיסטית של יפן לאחר מלחמת העולם השנייה גרמה לכך שהיקף הפעילות של הטנקים מדגם סוג 74 היה מוגבל מאוד. הצבא היפני השתמש בטנקים לטובת אימונים, תרגילים עם צבאות זרים ומשימות הגנה, בניגוד לטנקים מקבילים בשוק הבינלאומי. היעדר ההוכחות בשדה הקרב מגביל מאוד את פוטנציאל הייצור שלהם. 

את סוג 74 כבר מחליפים דגמים אחרים: סוג 90 וסוג 10, שהם בעלי יכולות מתקדמות יותר ומותאמים הרבה יותר טוב לשדה הקרב המודרני. החלפת טנקים, בדיוק כפי שהתרחשה בישראל עם דגמי המרכבה, היא תהליך ממושך שמתבצע בשלבים - ונדיר, אם בכלל, לראות סיטואציה שבה צבא מסויים מחליף את כל הטנקים שלו ברגע אחד.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית