גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלבת השיבה-אינו, שהפכה לפנים של המטבע הקריפטוגרפי דוג'קוין, העדיפה לנמנם

קאבוסו, כלבת הצלה וסנסציית אינטרנט לא צפויה, מתה בגיל 18 ביפן

מטבע הדוג'קוין / צילום: Reuters, Dado Ruvic
מטבע הדוג'קוין / צילום: Reuters, Dado Ruvic

קאבוסו, חיית מחמד די רגילה, זכתה לתהילה לגמרי במקרה. זה קרה לאחר שבעליה, גננת בת 62, שיתפה באינטרנט תמונה של כלבה חמודה עם הבעה משתוממת. האינטרנט מצא אותה ואימץ אותה ללבו, וכלבת השיבה־אינו היפנית (Shiba Inu) הפכה לקמע של מטבע הקריפטו דוג'קוין. בשבוע שעבר קאבוסו מתה, בגיל 18. קאבוסו לא נתנה לתהילה לעלות לראשה הפרוותי. הבילויים האהובים עליה היו לנמנם עם שלושת החתולים שחיו איתה - ומדי פעם, כשהבעלים לא הייתה בבית, לבלגן איתם פח אשפה סתם בשביל הכיף.

המטבע החזק בעולם בדרך לנקודת מפנה, ואיך זה ישפיע על השקל
שאלות ותשובות | מניית אנבידיה לא מפסיקה לזנק? זאת התחזית של בנק אוף אמריקה

המראה פעור העיניים של הכלבה סימל את הטירוף סביב נכסים ספקולטיביים, ושימש כאייקון של מטבע קריפטוגרפי הפכפך, שבשיאו הגיע למחיר 73 סנט ולשוק בשווי כמעט 90 מיליארד דולר. קאבוסו משכה את תשומת ליבם של אנשי עסקים, ראפרים וחברי קונגרס.

אימפריית הקריפטו שקמה במהירות והגיעה עד שווי של 3 טריליון דולר, מעדה. כך בעוד שבשנת 2021 זכה הדוג'קוין לתהילה, הרי ששנת 2022 כבר התאפיינה בפשיטות רגל של חברות בתחום, אישומי הונאה ושחיקת מחירים. השנה האופטימיות חזרה לשוק, ודחפה את מחירי הקריפטו לשיאים חדשים.

הצד הפרוותי של המטבע

אצוקו סאטו, מורה המתגוררת בסמוך לטוקיו, אימצה את קאבוסו ממקלט לבעלי חיים בשנת 2008. היא אמרה שהשאירה לה את השם שבחרו לה, שכן זהו סוג של פרי־הדר יפני, ופניה של הכלבה היו עגולים כמו הפרי.

הכלבה קאבוסו שהיוותה את ההשראה למטבע הדוג'קוין / צילום: ויקיפדיה

סאטו פרסמה בבלוג שלה ב־2010 תמונות של קאבוסו שוכבת על הספה, בכפות שלובות. בתצלומים, לכלבה בהירת הפרווה יש פנים מלאות הבעה המזכירות פני פנדה, והיא נראית כאילו התעוררה הרגע משינה. סאטו מתארת בכתוביות את המתרחש: "קאבוסו חושבת שזה יום שני. אוף. ואז הכלבה מבינה שזה בעצם יום שישי, ונראית מבולבלת כאילו היא חושבת 'ברצינות? אין סיכוי!'".

לאחר שהאינטרנט, שידוע בחיבתו לבעלי חיים, מצא את התמונה של קאבוסו, היא הפכה למם שמשתמשים הוסיפו לו אמירות משלהם.

בין אלה היה בילי מרקוס, מפתח שרצה ליצור מטבע קריפטוגרפי כפרודיה. הוא התכוון להתלוצץ על חשבון עליית המטבעות והטוקנים החדשים, לרבות ביטקוין. בניגוד למטבעות פיאט (מטבע מוחשי) כמו הדולר האמריקאי, מטבעות קריפטו אינם מגובים על ידי ממשלות, וערכיהם אינם מושפעים משיעורי הריבית. הם יכולים להיות מועדים לשינויים חדים בערכם על רקע כותרות ואירועים אחרים.

מרקוס היה שותף ליצירת דוג'קוין, שנושאו המרכזי היה המם האינטרנטי של קאבוסו (המם העמיד פנים שלכלבה יש כישורי איות גרועים, ולכן נקרא "doge" במקום "dog").

אילון מאסק אימץ בחום

בשנת 2013 העתיקו המתכנתים את דיוקנה של קאבוסו למטבע זהב כסמל של דוג'קוין. הם בחרו סיסמאות מטופשות כמו "וואו הרבה מטבע".

והבדיחה תפסה. חברי קונגרס השתמשו במם בטוויטר כדי להשיב למבקרים בעקיצות כגון "מאוד הוצאות. וואו" לצד הדמות של קאבוסו. היא הופיעה על מכונית מרוץ, וראפרים כמו סנופ דוג צייצו את פניה של קאבוסו והוסיפו כותרות משלהם.

אילון מאסק (בין היתר מנכ"ל טסלה אז) צייץ בטוויטר את המם של קאבוסו לעתים קרובות בשנת 2021. זה הביא את הדוג'קוין, שהיה שווה קודם לכן כמה אלפיות הסנט, לזנק ל־8 סנט כשאנשים רבים הצטרפו למסחר היומי.

ההתעניינות בקאבוסו, ובגזע שלה, גברה עם התפתחות הדוג'קוין. נוצרו בהשראתה מטבעות לוואי דוגמת Floki Inu Coin ,Shiba Inu Coin (עבור השיבה־אינו שמאסק אימץ מאוחר יותר) ו־Doge Token . הדוג'קוין שווה היום רק שבריר משווי השיא שלו במאי 2021, ונסחר תמורת כ־16.5 סנט.

ביפן, סאטו כלל לא טרחה לעקוב אחר חדשות הקריפטו, וגילתה שפניה של הגורה שלה נמצאו בכל מקום בערך רק כשהעוקבים של הבלוג שלה סיפרו לה על כך, אמרה ל"וול סטריט ג'ורנל". "זה התקיים רק באינטרנט בחו"ל ולא השפיע על החיים האמיתיים שלי בכלל", סיפרה. "חשבתי שזה בסדר אם כולם נהנים".

הכי רחוקה מקריפטו

אולם סאטו לא חשה בנוח עם העובדה שהפנים של קאבוסו מודפסות על מוצרים כמו חולצות או ספלים, ללא רשותה. היא שכרה עורך דין, ומאז קיבלה עמלות מכמה עסקים בודדים. בדוג'קוין, או כל מטבע קריפטוגרפי אחר, סאטו מעולם לא החזיקה. "אני לא מבינה איך הם עובדים", הסבירה.

היא כן החלה לקבל הצעות מאנשים לעזור לה להפוך את התמונות של קאבוסו ל־NFT, נכסים דיגיטליים. בעזרת אחרים, מכרה סאטו במכירה פומבית את התמונות של קאבוסו שהיוו השראה לדוג'קוין לטובת צדקה. זה הניב לה יותר מ־4 מיליון דולר, שלדבריה נתרמו לבניית בתי ספר בווייטנאם ובכמה מדינות אחרות.

עוד כתבות

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר