גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנומליה? זורקים אג"ח ממשלת ישראל ורצים לקנות חוב של חברות נדל"ן יזמי

בשנה האחרונה חזרו המשקיעים לאג"ח הקונצרניות, שנהנות מביקושים גדולים, בעוד שמחירי החוב הממשלתי, הבטוח יחסית, נשחקים ● התוצאה: אג"ח בתשואות דו ספרתיות כמעט ונעלמו מהשוק ● מה הסיבות לכך, מי החברות שמנצלות את הביקושים והיכן טמונות ההזדמנויות

שלטי הנחה לרכישת דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף
שלטי הנחה לרכישת דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף

יש מי שיראה בכך את אחת האנומליות הגדולות של התקופה האחרונה בבורסה של תל אביב: שוק החוב הקונצרני מגלה חוסן חריג בהשוואה לשוק החוב הממשלתי, כשהתשואה לפדיון בו יורדת בהדרגה, בזמן שזו של האג"ח הממשלתיות עולה. מומחים מציעים הסברים שונים אך הנתונים לא מותירים ספק - עוצמת שוק אג"ח החברות נראית חריגה, בוודאי ביחס לנתוני המלחמה המתמשכת והעלות הכלכלית ההולכת ומכבידה על המשק.

כסף ישן, היסטוריה אפלה: רשת המזון שביטלה הגעתה לישראל והעניקה ניצחון לאנטישמים
כאשר ביצועי העבר לא מנבאים אפילו את ביצועי העבר

לקראת סוף חודש אוקטובר האחרון, לאחר הזעזוע העצום שעברה ישראל עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נרשמה היסטריה חריגה לצד השני: המשקיעים תמחרו זינוק חד בסיכון החברות במשק. באותה תקופה עמד היקף שוק האג"ח הקונצרני בת"א על קרוב ל-400 מיליארד שקל, כאשר כמעט 8% מהן (32 מיליארד שקל), נסחרו בתשואה לפדיון דו-ספרתית (אג"ח זבל). מצב זה מעיד על חשש מוחשי של המשקיעים באשר ליכולת הפירעון של אותן איגרות חוב.

כעת, בתחילת חודש יוני 2024, מתגלה תמונת עולם הפוכה כמעט לחלוטין. היקף החוב הסחיר שנותר לפירעון בת"א גדל ועומד על כ-440 מיליארד שקל, כאשר מתוכו רק 26 סדרות בהיקף כולל של כ-4 מיליארד שקל (לא כולל אג"ח בהסדרי חוב) נסחרות בתשואה דו ספרתית. במילים אחרות - רק 1% מסך החוב הקונצרני.

מדובר בירידה דרמטית גם ביחס לתקופה שטרם המלחמה. כך, בסוף פברואר אשתקד, בזמן יציאתה לדרך של הרפורמה במערכת המשפט והמחאות נגדה, עמד סך החוב שנסחר בתשואה דו ספרתית על כ-20 מיליארד שקל - פי 5 מהיום.

"המשק יתאושש לאט"

כאמור בזמן שהאג"ח הקונצרניות מגלות חוסן מרשים, החוב הממשלתי, הנחשב לבטוח יותר, נסחר במגמה הפוכה והתשואה שלו הולכת ומטפסת, מה ששוחק את המרווח בין שני סוגי האיגרות. מי שהשקיע לפני שנה במדד תל גוב כללי, שכולל את כל איגרות החוב של ממשלת ישראל, רשם תשואה שלילית של 1.9%. באותו זמן מי שהשקיע במדד תל בונד 20, שכולל את האג"ח הקונצרניות הגדולות הנסחרות בת"א, רשם תשואה חיובית של 3%. אם בודקים מתחילת השנה הנוכחית המגמה דומה (תשואה שלילית של 2.1% בממשלתיות לעומת עלייה של 1.4% בקונצרניות).

בהתאם, התשואה לפדיון הגלומה במדד תל בונד 20 היא סביב 3% (נכון ליום שני) לאחר שכבר עמדה על פחות מ-2.4% במרץ האחרון. עדיין זהו נתון נמוך בהרבה מרמות השיא של חודש אוקטובר לאחר פרוץ המלחמה, אז נסקה התשואה הגלומה במדד למעל 3.6%. התשואה הגלומה במדד תל גוב כללי עומדת כיום על 3.6%, גבוה מרמתה בשיא ההיסטריה באוקטובר (3.54%), מה שמעיד על התגברות החשש של המשקיעים בנוגע לחוב שמנפיקה ממשלת ישראל.

יש לציין שאין כאן כוונה להשוות בין התשואות לפדיון של שני המדדים השונים, אלא רק בין שיאי התשואות של כל אחד ממדדי האג"ח ביחס לעצמו כיום. התשואות של שני המדדים שונות בעיקרן, משום שמדד תל בונד 20 כולל אגרות חוב צמודות מדד, ותל גוב כללי כולל גם אגרות חוב צמודות וגם שקליות, ולמועדי זמן שונים.

מה הסיבה לביקושים הגוברים להשקעה בחוב חברות, לצד שחיקת כוחן של האג"ח הממשלתיות?
"על אף המצב הביטחוני והכלכלי המאתגר, יש ביקוש מצד הגופים המוסדיים להשקעה בשוק הקונצרני", מסביר אבי שטרנשוס, מנכ"ל מידרוג. "המשקיעים מניחים שהמשק לא יתאושש בצורה מהירה. בנוסף, לנוכח הגירעון התקציבי הם רואים המשך עלייה בגיוסי הממשלה, ובהתאם עליית תשואות באג"ח של ישראל. על כן, המשקיעים מתמחרים בהתאמה את הסיכון (שעולה, ח' ש')".

שטרנשוס מוסיף כי הנתונים נתמכים גם בתשואות המשתקפות לפי רמות הדירוג השונות בשוק החוב הקונצרני. "מתחילת השנה מרווחי האג"ח הקונצרנייות בקבוצות דירוג AA ומעלה (ביחס לחוב ממשלתי לתקופות דומות, ח' ש') הצטמצמו ב-0.2% ביחס למרווחים שנרשמו בסוף שנת 2023. באג"ח בדירוג A הם הצטמצמו ב-0.3%, ובאג"ח בדירוג BBB הם הצטמצמו בשיעור חד של 1.5%".

החולשה בגזרת החוב הממשלתי נובעת בין היתר מהעלייה בפרמיית הסיכון של ישראל והגידול הדרמטי בהנפקות האג"ח של המדינה, בעיקר בשל צורכי המימון של המלחמה. בנוסף לכך, הנתונים האחרונים מעידים שהאינפלציה שוב מרימה ראש, מה שיקשה על בנק ישראל לבצע הפחתות ריבית.

בולטות של מנפיקי נדל"ן

מנגד האג"ח הקונצרניות, בעיקר של חברות בתחום הנדל"ן, מעניקות פיצוי בדמות ריבית גבוהה יותר מאלה הממשלתיות, מה שמגביר את האטרקטיביות שלהן. על כך אומר מנכ"ל מידרוג כי "שוק האג"ח הקונצרני בת"א מוכיח שלחברות יש נגישות לגיוס כספים באמצעות שוק ההון. אני לא חושב שיש כאן בועה. בין המגייסות למשל יש גם את חברות ה-BVI (חברות נדל"ן זרות הפועלות בארה"ב שמגייסות אג"ח בארץ). המגייסות הן בעיקר אלה שמדורגות גבוה, אבל זה שיש להן יכולת למחזר חוב נובע מהצד החזק של הביקוש בשוק הקונצרני".

שטרנשוס מדגיש כי שוק האג"ח הקונצרניות ריכוזי וכולל בעיקר חברות מסקטור הנדל"ן והפיננסים (בעיקר הבנקים). בחודש שעבר נעדרו גופי הפיננסים משוק גיוסי החוב, "בשל הקיטון בצרכי הנזילות של הבנקים לאור רווחי שיא שרשמו וגידול בפיקדונות הציבור". התוצאה היא זינוק בשיעור החוב שגייסו חברות הנדל"ן במאי - 85% מסך הגיוסים.

גם מתחילת 2024 התופעה מורגשת. בין ינואר למאי, 55% מהיקף הגיוסים בשוק החוב, שהסתכמו בכ-30 מיליארד שקל (בדומה לתקופה המקבילה), היו של חברות נדל"ן, לדברי שטרנשוס. עליית חלקן היחסי של חברות הנדל"ן מוסברת בין היתר בצורך למחזר חוב וכן במבצעי ה-20/80 במכירת דירות (שלם 20% עכשיו והיתרה במסירה, ח' ש'), שמגדילים את צורכי המימון שלהן.

היקף הנפקות החוב בסקטור הנדל"ן עמד מתחילת השנה על כ-16.5 מיליארד שקל, גידול של כ-47% בהשוואה לתקופה המקבילה. במידרוג ציינו כי מרבית גיוסי החוב בנדל"ן השנה נעשו "למרות חוסר הוודאות השורר בענף, על רקע השלכות המלחמה ומחסור בכוח העבודה, שנובעים מצמצום בהיקף העובדים הזרים ותנאי שוק מאתגרים".

הזדמנוית בלא מדורגות

הסבר נוסף לירידת התשואות בשוק החוב הקונצרני, במיוחד בקרב החברות הנחשבות למסוכנות יותר בדירוגים הנמוכים, או אלה שלא מדורגות כלל (High Yield), הוא צמאון לתשואות גבוהות לטווחי זמן ארוכים יותר. משקיעים שפחות רגישים לטלטלות באג"ח המסוכנות, ויש להם אופק השקעה רחוק יותר, יגלו בהן עניין.

גיא חכמי, מנהל ההשקעות הראשי של הבנקאות הפרטית בבנק דיסקונט, אומר לגלובס כי המלחמה מביאה לשינוי בסנטימנט בקרב המשקיעים. "מאז שפרצה אחד התחומים המעניינים בישראל היה שוק האג"ח בתשואה גבוהה (High Yield)", הוא אומר. "בתקופת המלחמה התשואות הפנימיות עלו ל-11% וזו יכולה להיות הזדמנות ארוכת טווח ללקוחות שלנו. זה מוכיח את עצמו בשנה האחרונה.

"שוק האג"ח בדירוגים הנמוכים, BBB ומטה, מציע היום תשואות לפדיון של קצת יותר מ-7% - שלא ראינו הרבה מאוד שנים. נכון שהמרווחים ירדו, אבל אחד הדברים שמסתכלים עליהם בניהול סיכונים בשוק האג"ח הוא מה צריך לקרות כדי שתפסיד כסף מהשקעה כזו. כיום כריות הביטחון בשוקי האג"ח גבוהות, גם אם המרווחים לא תמיד מספקים את המשקיעים".

חכמי מזכיר כי שוק ה-High Yield הוא "יותר תנודתי משוקי אג"ח אחרים, אבל לאורך זמן מייצר תשואות גבוהות יותר מאלו הסולידיים. לכן למשקיעי זמן ארוך, שלא חוששים מהתנודתיות, זה אפיק נהדר".

עוד כתבות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים