גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האבטלה אפסית והביקוש לעובדים גבוה, אבל שוק העבודה משדר סימן מדאיג אחר

שיעור האבטלה נמוך ברמה היסטורית, והמלחמה לא הביאה לגלי פיטורים שזעזעו את המשק ● למרות זאת, כשצוללים לפרטים, מגלים כי הביקוש לאקדמאים בשפל, ולהייטקיסטים בפרט ● הדרישה הגבוהה היא לעובדים בענף הבנייה, שיתפסו את מקומם של הפועלים הפלסטינים

הדרישה הגבוהה היא לעובדים בענף הבנייה / צילום: כדיה לוי
הדרישה הגבוהה היא לעובדים בענף הבנייה / צילום: כדיה לוי

כשמסתכלים על השורה התחתונה, שוק העבודה בישראל לכאורה במצב מצוין. האבטלה בשפל היסטורי (3.4%) וגם מספר המשרות הפנויות במשק מצביע על שוק עבודה הדוק. זאת, למרות המלחמה שנמשכת כבר שמונה חודשים והאי-ודאות הגדולה סביבה. נוסף על כך, שיעור האבטלה המורחב, הכולל את היוצאים לחל"ת ואת מגויסי המילואים שלא הגיעו לעבודתם הלך וירד עם הזמן.

דוח מרכז טאוב: ישראל המדינה היקרה במערב
המוניטור | פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

אלא שכשצוללים לנבכי הנתונים מגלים תמונה הרבה פחות ורודה. הביקוש לעובדים אומנם גבוה, אך לא כמו שהתרגלנו לפני המלחמה. מה השתנה? הענפים שבהם קיים הביקוש.

בעוד שהביקוש לעובדים ללא השכלה אקדמית מטפס, וביתר שאת בענף הבנייה, בהייטק המגמה הפוכה. שם, הביקוש למפתחי תוכנה נותר נמוך כמו בתחילת המלחמה.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, מחדד את התופעה. "שוק העבודה משקף אופי פעילות כלכלית ייחודית לעת הזו", הוא מציין. "הגידול במשרות הפנויות זינק והגיע כמעט לשיא של כל הזמנים רק לעובדים בעלי משלח יד לא-אקדמי. לעומת זאת, הביקוש לעובדים האקדמאים נמוך ב-40% מהשיא, וכמעט לא התאושש מהשפל שאליו הגיע עם תחילת המלחמה.

"החולשה בביקוש לעובדים באה לידי ביטוי גם בתחום ההייטק. לפי סקר כוח אדם, מספר השכירים בתחום לא התאושש והיה נמוך במרץ בכ-9% לעומת החודש המקביל אשתקד. גם מספר המשרות הפנויות בענף בקיפאון".

ביקושים בבנייה ובאירוח

מספר המשרות הפנויות שעלה בחודש שעבר מציג שני ענפים בעייתים שהביקוש בהם גבוה. מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים מסביר, כי "ניתן לראות את ההידוק המגיע במשרות הפנויות בענף הבנייה. שם, המחסור בעובדים פלסטינים גרם לצורך מוגבר של עובדים.

"נוסף על כך, גם בענפי האירוח והאוכל עלה מספר המשרות הפנויות, זאת ככל הנראה בעקבות העובדה שהרבה צעירים נמצאים כעת בגיוס מילואים, או שעזבו את עבודתם לצורך זה. אנו רואים כי בסקטורים אחרים זה קורה פחות".

שפריר מוסיף כי לא חלה עלייה בשיעור האבטלה כיוון ש"אנו רואים שאין קריסה של עסקים. יש המשכיות מסוימת בשגרה תחת המלחמה".

הוא מוסיף, כי עסקים גם לא מבצעים גלי פיטורים נרחבים מאחר שאין צפי למיתון באופק. "אחרי התכווצות ברבעון האחרון של 2023, הצמיחה של כלכלת ישראל חזרה בריבאונד, כך שישראל לא חווה משבר. הכלכלה ממשיכה לצמוח".

שפריר מזהיר שלמרות זאת, אין הכרח שהמצב הנוכחי יימשך וכי קיים סיכוי שנראה האטה בצמיחה, ובצריכה הפרטית בפרט.

גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, סבור כי שוק העבודה משדר חוזקה בדומה ללפני המלחמה. "השוק הולך ומתאושש בקצב מהיר, הפעילות מתרחבת והרבעון הראשון הראה עלייה איתנה בצריכה הפרטית", אמר.

אחת ההשלכות האפשריות של הביקוש הגבוה לעובדים באופן כללי היא לחצי שכר שיתדלקו את האינפלציה הגבוהה ממילא.

בחודש שעבר הקצב השנתי של האינפלציה הגיע ל-2.8% והקונצנזוס בקרב הכלכלנים המקומיים הוא שבעוד שנה מהיום היא תעמוד על מעל 3%, כלומר מעל היעד של בנק ישראל.

חשש מאינפלציה

עלייה בלחצי השכר עלולה להוסיף שמן למדורת האינפלציה ולהחריף את עליית המחירים. כץ מלידר שוקי הון מזהיר שהיחס בין הביקוש לעובדים ובין ההיצע הפוטנציאלי עלה ל-1.01 באפריל, וכי "מדובר ברמת 'ההדיקות' הגבוהה ביותר מאז היציאה מהקורונה באפריל 2022".

גם בנק ישראל התייחס לסוגיה בהחלטת הריבית האחרונה. לפי ההודעה, "בשנה האחרונה הואצה עליית השכר, אולם עלייה זו לוותה בגידול משמעותי של הפריון לעובד במגזר העסקי".

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: עודד קרני

כך, בעיני בנק ישראל, העלייה בשכר במשק לא הגיעה למצב חריף, אך כץ מודאג: הנתונים של שנת 2023 הראו פריון מאוד חלש, ולא ידוע על נתונים עדכניים יותר, אז אמירתו של בנק ישראל מפתיעה".

גם התמונה מעבר לים דומה: בארה"ב מצביע שוק התעסוקה על כושר עמידה, ולחצי שכר הדומים באופיים לשוק הישראלי.

שפריר אומר כי "בארה"ב אנו רואים ששוק העבודה הדוק אך ניכר שחל שם איזון טוב יותר בין הביקוש להיצע, מה שיוביל להתמתנות בלחצי השכר שמדאיגים את הפד האמריקאי".

שוני בין ענפי התעסוקה

ד"ר אבי שניידר, דיקן הסטודנטים במכללה למינהל וחוקר עתיד עולם העבודה, מסביר את המצב בשוק בכך שיש שוני בין ענפי התעסוקה השונים: "יש שווקים שהם שווקים קבועים וצריכת התעסוקה בהם, כלומר הביקוש לעובדים, הוא קבוע. ענף הבנייה הוא שוק כזה. לעומתו, ענף ההייטק הרבה יותר תנודתי ומכוון השקעות".

שניידר מסביר כי מתחילת 2024, כמעט לא נרשמו סטארט-אפים חדשים בישראל. "אנחנו מכירים כבר שנה בכך שיש בעיה לקרנות ולסטארט-אפים הרשומים בארץ לגייס כסף. מה שקורה בפועל כתוצאה מכך הוא שמקומות העבודה או נסגרים, או שהם מאוד רזים ועובדים עם פחות אנשים".

חברות הסטארט-אפ היו אבן שואבת לעובדים בשוק העבודה בענף ההייטק. המחסור בהן, לפי שניידר, גורר פחות ביקוש לעובדים, "חלק ממקורות התעסוקה כבר לא צורכים עבודה".

שניידר מוסיף כי החברות הגדולות הפועלות בישראל נפגעות פחות מהחברות הקטנות. "להן זה לא משנה כי הן לא מסתמכות על השקעות, להיפך, בלי תחרות מצד הסטארט-אפים מרחב המיקוח שלהן מול מחפשי העבודה גדל".

ד"ר שניידר מתאר שוק תעסוקה שונה ממה שהיה לפני שנתיים: "כאשר היקף ההשקעות היה גדול היינו מצויים בשוק שבו מחפשי עבודה היו מראיינים חברות. כעת המצב הפוך. שוק התעסוקה שייך לחברות, והתחרות על משרות גברה".

האם התמונה תשתנה? קשה לספק תחזיות, בניגוד לענף התשתיות, שבו תמיד תהיה עבודה, שניידר אומר שהכול תלוי בשאלה האם היקפי ההשקעות בישראל יחזרו.

לדבריו, "עולם ההייטק יכול לזנק בחזרה למצב שבו היה לפני שנתיים, אך באותה מידה יכול להיות שלא. קרנות ההון סיכון יכולות לבחור להתרחק מישראל לאור האירועים שחלו פה בשנה וחצי האחרונות". קטר המשק, אם אכן הדבר יתממש, יהיה בבעיה גדולה.

עוד כתבות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

אייר אינדיה מוותרת על הקיץ בישראל

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?