גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק על מאות וילות בשכונת היוקרה בחיפה חוזר לעליון

לפני כחודש פסק ביהמ"ש העליון כי התוכנית בשכונת דניה בחיפה תקודם - אולם התושבים הגישו בקשה לדיון נוסף בהרכב מורחב ● היזם שמקדם את התוכנית: "נרשמו מאות אנשים מדניה - ביקשו שנשמור לילדים"

הרחבת שכונת דניה בחיפה. ''המחירים בשכונה נתקעו'' / הדמיה: UNDO
הרחבת שכונת דניה בחיפה. ''המחירים בשכונה נתקעו'' / הדמיה: UNDO

תושבי שכונת דניה בחיפה אינם מרימים ידיים. לפני כחודש ביטל בית המשפט העליון את החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים לבטל את התוכנית ובכך איפשר לה לצאת לדרך, ועתה הגישה עמותת "שומרים על דניה" בקשה לדיון נוסף בעליון, בהרכב מורחב של חמישה שופטים לפחות.

הלקוח לא רכש את הנכס, אך עורך הדין שלו קנה. האם המתווך זכאי לתשלום?
כך טלטלו מבצעי ה-20/80 את שוק הנדל"ן למגורים

הבקשה הוגשה באמצעות משרד יוסף ישורון ושות', ובתמיכת עיריית חיפה והוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אשר ציינו כי התוכנית אינה מעניקה פתרונות מספקים במקרה של אירוע חירום, וכי קיים סיכון של ממש לחיי אדם.

המכרז נסגר ב־2012 במחיר של 44 מיליון שקל

שכונת דניה, שמאופיינת בצמודי קרקע, בגינות רחבות־היקף ובריכות, נמצאת על אחד מרכסי הכרמל הדרומיים וגובלת בגן הלאומי הר כרמל, ונשקף ממנה נוף לים וליערות הכרמל. היא נחשבת לשכונה היקרה בחיפה, אולם בשנה האחרונה בקושי היו בה עסקאות. הגישה לשכונה היא משני צמתי גישה המתנקזים לציר אחד ראשי - שדרות אבא חושי. חלק מהקושי ומאי־ההסכמות באישור התוכנית קשור לסכנה שבמצב של שריפה תהפוך השכונה למלכודת אש.

הרחבת השכונה החלה את דרכה כמכרז לקרקע לא מתוכננת שהוציאה רמ"י בשנת 2011 ונסגר במאי 2012 במחיר של 44 מיליון שקל בלבד. מדובר בשטח של כ־107 דונם על מורדות הכרמל. התוכנית כוללת 226 יחידות דיור צמודות קרקע ב־58 מגרשים בני 600־1,100 מ"ר. הפרויקט כולל גם מלון בן 50 חדרים, מרכז מסחרי שכונתי ומבנה ציבור של העירייה.

בפברואר 2019 אושרה התוכנית בתנאים בוועדה המחוזית, אבל הוגשו לגביה שלושה עררים למועצה הארצית לתכנון ובנייה, ואלה נדחו באוקטובר 2020. לאחר מכן עתרו המתנגדים לבית המשפט המחוזי בחיפה נגד ההחלטה, ומאחר שישנם שופטים בבית המשפט המחוזי בחיפה המתגוררים בשכונה, עבר הדיון לבית המשפט המחוזי ירושלים.

בית המשפט קיבל את טענות העותרים שלפיהן התוכנית אינה נותנת מענה ראוי לחשש מפריצת שריפת יער מכיוון פארק הכרמל, שתייצר מלכודת אש. השופט אלי אברבנאל קבע אז כי "התוכנית נעדרת התייחסות למאפייניו של אירוע חירום רחב־היקף". את הערר הגישה עמותת "שומרים על דניה", וגם עיריית חיפה (בראשות עינת קליש־רותם) והוועדה המקומית צירפו טיעונים לעתירה.

הקביעה של השופט המחוזי בירושלים לביטול התוכנית הגיעה לאחר שהתוכנית חזרה בהנחייתו לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לדיון בחשש משריפה. בהתאם לשלוש חוות־הדעת שהוגשו לוועדה המחוזית מיועצת תחבורה, מרשות הכיבוי ומרשות הטבע והגנים, הוספו הוראות בתוכנית ועיקרן - יצירת חיץ נקי מעצים ועשבים ברוחב 76 מטר ותחזוקתו השוטפת; חיבור השכונה החדשה לדרך שתשמש רכבי חירום; יצירת חגורת שצ"פ סביב השכונה החדשה שתאפשר מעבר רכב חירום והתקנת מערכת ממטרות מים בהתאם להנחיות רשות הכיבוי.

הרכב השופטים בעליון ציין כי שלוש חוות־דעת הללו קבעו כי התוכנית אינה מגבירה את הסיכון לתושבי השכונה, וכי מצבה של השכונה אף יהיה טוב יותר ביחס למצבה כיום. הם אף מתחו ביקורת על התערבות השופט בבית המשפט המחוזי בירושלים: "פסק דינו של בית משפט קמא מתערב בפועל בשיקול־דעתן של רשויות התכנון", כתבו.

"עשינו את המרב כדי לא לפגוע בנוף"

גילעד קוגלמן, מנכ"ל שותף בחברת אשל הירדן שמקדמת את התוכנית, סיפר: "יש החלטת בית המשפט שביטלה את ההחלטה לבטל את התוכנית. התוכנית בתוקף, וצריך להתקדם לרישוי. מתכננים לעשות פרצלציה והיתרים לעבודות פיתוח ואחרי זה לבניית הבניינים. הפרויקט יהיה לא בדיוק צמודי קרקע, יהיו גם דו־משפחתיים וארבע־משפחתיים. אנחנו עדיין לא סגורים איך נעשה את זה ואיך יעבוד השיווק.

"זכינו במכרז בשנת 2012 בכ־44 מיליון שקל. השכנים התנגדו כמו כל אחד שלא רוצה שיבנו ליד הבית שלו. למעשה עשינו את המרב שלא לפגוע בנוף ולא לעשות נזקים לסביבה בתכנון. הפרויקט הוא של אשל הירדן, ויש לנו שותף פיננסי - ברכת הארץ, יזם מאזור המרכז מנחם כרמל".

"אני מאמין שעיריית חיפה תכבד את פסק הדין שאמר מפורשת שהכול היה תקין, וההתנגדות לא הייתה נקיית־ַכפיים בלשון המעטה".

מי יגור שם?
קוגלמן: "נרשמו מאות אנשים מהשכונה וביקשו שנשמור לילדים. אנשים רוצים שהילדים יגורו לידם, וזה טבעי. חלק מהחששות של התושבים היו פגיעה בנכסים שלהם ובשווי שלהם בגלל התחרות. אבל הם טועים, כי השכונה הפסיקה להתרומם. פעם דניה הייתה השכונה מספר 1 מתל אביב צפונה, וב־40 שנה האחרונות המחירים שם נתקעו, והיום אולגה עוברת אותם במחיר. זו שכונה יוקרתית מבחינה סוציו־אקונומית, אבל בגלל שלא הייתה התפתחות, זה דעך וירד לאט־לאט. אני בטוח שעם דניה הירוקה נחזיר את המעמד של השכונה. זו תהיה שכונה עם תשתיות מודרניות וכבישים רחבים".

"לקדם תכנון כבישים עבור השכונות הכלואות"

לדבריו, "כל ההתנגדויות הובילו לכך שהתוכנית יצאה איכותית מאוד. יש דרכים עם רצועות גינון משני הצדדים ברוחב 18 מ"ר, בדומה למה שיש בסביון. נוסף לזה יהיו פארקים ושטחים ירוקים על 50% מהשטח פחות או יותר.

"החשש של הדיירים היה קשור לפינוי השכונה במצב חירום של שריפה. קודם כל, בית המשפט פסק שהעירייה צריכה לייצר דרכי מילוט מהשכונה לכיוון מערב, בהתאם לדרישה של מבקר המדינה בעקבות אסון הכרמל, וזה לא צריך להיות עלינו כיזמים. יש דרך חירום משנת 1919 שעברה מהשכונה לכיוון טירת הכרמל, והיא חסומה, וצריך לפתוח אותה. אין בעיה לפתוח ולדאוג לכך שאנשים לא יעברו במצבים רגילים אלא לחבר אותה למוקד העירוני, כך שרק בחירום הדרך תיפתח".

מעיריית חיפה נמסר: "עם כניסתו לתפקיד הנחה ראש העיר חיפה, יונה יהב, לקדם תכנון לכבישים עבור כלל השכונות הכלואות, ולצורך כך הוא פועל לגיוס תקציבים למימונם ממשרדי הממשלה הרלוונטיים".

תגובת יו"ר עמותת שומרים על דניה, עו"ד הלן דורפמן: "לדעתנו התקופה האחרונה במדינה, הסכנה הביטחונית בצפון לצד מבנה תכנוני מיוחד והצר בתשתיות ובכבישים של שכונת דניה בפתאתי פארק הכרמל ברורה לכול. אנו לא נסכים כאן לסכן את תושבי השכונה על ידי הוספת בנייה פרטית מסיבית של מאות יחידות דיור, בית מלון ומרכז מסחרי. אנו מקווים כי ועדות התכנון לא יגלו רפיסות וחוסר יכולת למנוע את ההשתלטות של יזמי נדלן ושינוי פניי השכונה עדי כדי סכנה אמיתית קיומית לתושבי השכונה. אנו מברכים על כך כי עיריית חיפה מצאה לנכון להצטרף להליך התכנוני ולהגיב מטעמה".

בקשה לדיון נוסף בעליון הוגשה באמצעות עורכי דין אורן כ"ץ ויוני שליו ריבה ממשרד יוסף ישורון ושות'.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר זעם ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

מנצל את הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

מניות חברות ה-IT קרסו בחודש האחרון בבורסה בעקבות החשש שה-AI עלולה להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30% ובעל השליטה מנסה בעקבות כך, פעם נוספת בתוך חצי שנה, לקלף שכבה אחת ולהכניס אותה לתוך החברה האם, מלם תים אחזקות באמצעות החלפת מניות

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"